Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Spravte si sladký raw Valentín

Skúšala som zjesť dlho namočenú surovú quinou, ale nechutila mi teda o nič viac ako múka. Neodolala som však ďalšiemu pokusu a kúpila si raw vločky a tie ma dostali. V dezerte pripravenom napríklad aj k Sv.Valentínovi sa stratila v chutiach tropického ovocia ako mango, hurmikaki či kokos.

Prečo som ju použila ak som jej chuť chcela ovocím potlačiť? Pretože quinoa je u mňa aj podľa jej výživových hodnôt považovaná za absolútnu potravinu, v angličtine tomu hovoria „Superfood“. A ako dojčiaca mamina naozaj potrebujem doplniť nielen energiu, ale hlavne tú energiu v zdravej podobe ako sú minerály a vitamíny. A tých má quinoa neúrekom. Aj bielkovín. Takto pripravený dezert je vhodný aj pre malé deti. Ak máte chorých priateľov, ich mlsné jazyky sa isto chorobou neunavili. Rafinovaný biely cukor a teda aj jeho umelé náhrady však v ľudskom tele narobia len šarapatu a u chorého človeka zbytočne zaťažujú organizmus. Naopak, prirodzené cukry z ovocia dodajú oveľa viac energie. I keď – áno, stále je to cukor. No náš organizmus ak funguje správne, cukry spaľuje, ak nefunguje správne, premieňa ich na tuky a ukladá v tele.

V dezerte som použila aj lahôdkové „tebi“ droždie. Sú plné vitamínov B ( – thiamín, niacín, riboflavín), aminokyselín, minerálov. Naviac každému jedlo dodajú plnú a výraznejšiu chuť. S týmto droždím vám chlieb nenakysne, kvasnice sú deaktivované, preto sú aj lepšie pre trávenie. Tebi droždie však nie je raw – vitariánske. Spracováva sa sušením, ale u mojich vitariánskych kamarátov je vzácnym doplnkom stravy aj napriek tomuto faktu. Pokojne ich vynechajte, v recepte budú stačiť aj chute čistého ovocia a quinoa.

Raw quinoa s mangom, kokosom a kakaom
Raw quinoa
Zdroj: Henrieta Peškovičová

Ingrediencie

100g namočených quinoa vločiek, 1 PL tebi droždia, 1 vnútro mladého kokosu ( vyškriabať lyžicou a časť vody použiť aj na namočenie vločiek), polovica zrelého manga, 1 zrelé hurmikaki, 2 datle, 4 PL raw kakaa, mäta.

Postup na prípravu

Diskusia (1 príspevok) Pridať príspevok

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Ludovit.Pajer
14.2.2016 08:53 | |
+5 -7
Viete ,kde mam toho vasho valentina...a prestante ho vsade ,,pchat" nikto ho nechce ,len ak socky.))
Zobraz celú diskusiu
Podobné články
Traditional
Oštiepok - syrový poklad zo slovenských salašov
Oštiepok je náš slovenský polotvrdý, polotučný syr. Jeho charakteristickým znakom je elipsovitý tvar s ornamentom...
Karamelová
Súťaž receptové bleskovky! Téma receptu: Domáca zmrzlina
Každý týždeň iná blesková súťaž s magazínom Dobruchut.sk o knižky, ktoré vás potešia. Téma tohto týždňa je Domáca...
Grape molasses
Melasa
Melasa je v podstate „odpad“, ktorý vzniká lisovaním cukru z cukrovej trstiny či repy. Je to vlastne šťava, hustý tmavo...
Bzenecký ocot
Pozor na výber octu
Ocot zohráva v kuchyni dôležitú úlohu, ale nesmiete podceniť jeho správny výber. Okrem liehových octov, vhodných...
Bunch of lavender
Levanduľa rozvonia vašu kuchyňu
Levanduľa je stále zelený krík s úzkymi šedými listami a fialovými kvetmi. Existuje až 39 druhov levandule, ktoré môžu...
nanuky
17 zdravých tipov na nanuky pre deti od Henriety
Neviem či poznám človeka, ktorý nemá rád zmrzlinu. Vy áno? Naše deti ju milujú. Dokonca aj najmladšia. Nevie ešte...
Vybrali sme pre vás
Grape molasses
Melasa
Melasa
Melasa je v podstate „odpad“, ktorý vzniká lisovaním cukru z cukrovej trstiny či repy. Je to vlastne šťava, hustý tmavo...
Traditional
Oštiepok - syrový poklad zo slovenských salašov
Oštiepok - syrový poklad zo slovenských salašov
Oštiepok je náš slovenský polotvrdý, polotučný syr. Jeho charakteristickým znakom je elipsovitý tvar s ornamentom...
Grilling Ribs
Marinády dodajú grilovanému mäsu a rybám tú správnu chuť!
Marinády dodajú grilovanému mäsu a rybám tú správnu chuť!
Vonku sa konečne vyčasilo a prišiel ten správny čas nato, aby ste aj Vy vytiahli gril. Sedieť vonku na terase...