Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Akú formu vanilky máte najradšej?

Vanilka je vďaka svojej chuti a vôni nenahraditeľnou ingredienciou v príprave mnohých dezertov. Jej čaro poznali už starodávni Aztékovia, ktorí ju využívali ako afrodiziakum v nápojoch alebo liečivo na povzbudenie organizmu. Dnes ju máme k dispozícii v rôznych formách, ako extrakt, cukor alebo struk. Akú podobu vanilky preferujete v príprave dezertov najviac?

Struk na sto spôsobov

Ak pripravujete džem, ovocný toping alebo puding, vložte celý struk do hrnca pri varení. Príjemná vanilková vôňa sa bude niesť celou domácnosťou. Struk v celku sa dá využiť aj pri príprave domáceho vanilkového cukru. Stačí ho umiestniť do nádoby s práškovým alebo kryštálovým cukrom po dobu niekoľkých dní. Vyškrabané semienka z vnútra struku sa perfektne hodia na lahodné krémy, domácu zmrzlinu  alebo sladké pečivo. Rozomletý struk vám zase rozvonia cesto koláčov.

droetker vanilka
Zdroj: Reklamné foto

Vanilkový cukor nad zlato

Asi žiadna gazdiná sa v kuchyni nezaobíde bez vanilkového cukru. Ten nesmie chýbať v poctivých receptoch našich starých mám, ako aj vanilkových variáciách moderných kuchárok. Prírodná vanilka obsahuje okrem vanilínu aj ďalších najmenej dvesto látok, ktorých zmes je znalcami oceňovaná ako výnimočná. Ak si neplánujete cukor vyrábať sami doma, v obchodoch dbajte na výber toho kvalitného, z výťažku vanilky pravej.

Extrakt z vanilky pravej

droetker vanilka
Zdroj: Reklamné foto
Ak sa vám v dezertoch žiada intenzívna prírodná chuť vanilky, zvoľte nový Extrakt Bourbon vanilka Madagaskar od Dr.Oetker. Celú hodnotu obsahu vanilkového struku teraz získate v lyžičke Extraktu, vyrobeného z kvalitnej vanilky pestovanej na ostrove Madagaskar. Použiť ho môžete pri pečení, pri príprave vanilkových krémov, omáčok či nápojov. Jeho dávkovanie je jednoduché a navyše bez nutnosti práce so strukom. Stačí pár kvapiek extraktu a vaše dezerty získajú neopakovateľnú chuť a vôňu prírodnej vanilky.

Prezraďte nám

Nemôže ani vo vašej domácnosti chýbať vanilka? S akou formou vanilky sa vám najlepšie pracuje? Podeľte sa s nami v diskusii o váš názor a skúsenosti.

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Pečené koleno na pive
Pivo - nielen na pitie, ale aj na varenie!
Pivo je jedným z najstarších nápojov na svete a má množstvo priaznivých účinkov na ľudské zdravie, za ktoré môže...
Šalát s avokádom
Súťaž receptové bleskovky! Téma receptu: Avokádo
Každý týždeň iná blesková súťaž s magazínom Dobruchut.sk o knižky, ktoré vás potešia. Téma tohto týždňa je Avokádo...
Francúzske croissanty
Croissant - nadýchané maslové pečivo z Francúzska!
Aj keď tomu možno nebudete chcieť uveriť, croissant nemá svoj pôvod vo Francúzsku. Jeho história siaha do Rakúska, kde...
kucharske knihy
Knižný tip: Z fitka do kuchyne 1
Aj vy pravidelne cvičíte a vôbec nechudnete? Niečo sa podarí zhodiť, ale nie toľko ako ste čakali? Určite viete,...
Crème brûlée
Créme brulée - francúzska špecialita, ktorú si zamilujete
Créme brulée je typická francúzska špecialita. Tento lahodný vanilkový múčnik Créme brulée sa najčastejšie vyslovuje...
Fotorecept: Čokomafiny s pitahayou
Pitahaya - dračie ovocie
Pitahaya je plod kaktusu - lahodné ovocie, ktorý chuťou pripomína kiwi. Pôvod má v Strednej Amerike. Pestuje sa aj...
Vybrali sme pre vás
Fotorecept: Čokomafiny s pitahayou
Pitahaya - dračie ovocie
Pitahaya - dračie ovocie
Pitahaya je plod kaktusu - lahodné ovocie, ktorý chuťou pripomína kiwi. Pôvod má v Strednej Amerike. Pestuje sa aj...
Crème brûlée
Créme brulée - francúzska špecialita, ktorú si zamilujete
Créme brulée - francúzska špecialita, ktorú si zamilujete
Créme brulée je typická francúzska špecialita. Tento lahodný vanilkový múčnik Créme brulée sa najčastejšie vyslovuje...
kucharske knihy
Knižný tip: Z fitka do kuchyne 1
Knižný tip: Z fitka do kuchyne 1
Aj vy pravidelne cvičíte a vôbec nechudnete? Niečo sa podarí zhodiť, ale nie toľko ako ste čakali? Určite viete,...