Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Veľká noc v znamení majonézy

Vedeli ste, že o vznik majonézy sa údajne pričinili francúzski kuchári v 18. storočí, ktorí náhodou z nedostatku iných surovín vyšľahali studenú omáčku z vajec a oleja? Dnes tvorí majonéza neoddeliteľnú a obľúbenú súčasť nielen tradičnej slovenskej kuchyne, ale je aj vyhľadávanou ingredienciou pri príprave originálnych pochúťok.

Príbeh vzniku majonézy

Majonéza
Majonéza, ako väčšina dobrých vecí, vznikla úplnou náhodu. Za jej vznik môže originálny nápad, ktorý vznikol z nedostatku surovín. Traduje sa, že  objaviteľmi majonézy sú francúzski kuchári, ktorí v 18. storočí z nedostatku iných surovín vyšľahali studenú omáčku z vajec a oleja. Stalo sa tak údajne v roku 1756, keď francúzsky vojvoda Richelieu pri Port Mahone porazil britské vojsko. Jeho šéfkuchár vtedy na oslavu víťazstva pripravil hostinu, na ktorej sa mala podávať aj studená omáčka zo smotany a vajec. Smotana sa však v kuchyni minula, a tak ju šéfkuchár z núdze nahradil olivovým olejom. Francúzom táto novinka, ktorá bola na počesť vojvodovho víťazstva pomenovaná "mahonéza", natoľko zachutila, že sa stala bežnou súčasťou ich tabule a neskôr sa jej sláva rozšírila aj do okolitých krajín. Ďalšou obľúbenou omáčkou, o ktorej vznik sa zaslúžili Francúzi, je tatárska omáčka. Jej pôvodný a zároveň aj súčasný francúzsky názov „sauce tartar“  je odvodený od Tatárov - Turkov pôvodne žijúcich v Rusku.

Prvú tatársku omáčku však nepripravili Turci, ale Francúzi, ktorí ju podávali k tatárskemu bifteku. Samotní Tatári sa k názvu tatárska omáčka, či tatársky biftek nehlásia, tieto pokrmy nepatria do ich tradičnej kuchyne. Tatárska omáčka je vlastne majonéza so sterilizovanými (alebo nakladanými) kyslými uhorkami, cesnakom, cibuľou, pažítkou, petržlenom, estragónom, bazalkou, kapary, soľou a čiernym korením. V niektorých receptoch sa zároveň objavujú na malé kúsky krájané varené vajcia. Slovenská tatárska omáčka obsahuje vajcia, olej, sterilizované uhorky, horčicu, cibuľu, pažítku, čierne korenie a soľ.

Najznámejšia majonéza je od značky Hellmann´s

hellmans majoneza
Zdroj: Reklamné foto
Prvú majonézu známej značky uviedol na trh v roku 1905 Richard Hellmann, ktorý ju predával vo svojom obchode s lahôdkami na Columbus Aveniu v New Yorku. V roku 1912 bola majonéza pána Hellmanna pripravovaná podľa starej rodinnej receptúry uvedenej na trh pod názvom Hellmann's Blue Ribbon Mayonnaise.

Zo začiatku predával iba dva druhy majonézy v drevených miskách, ktoré sa vtedy používali na vážené maslo. Aby ich od seba odlíšil, preväzoval misky s jedným druhom majonézy modrou mašľou. Táto mašľa sa neskôr, v roku 1912, stala základným motívom pre vznik nového loga Hellmann's. Nová etiketa tak následne zdobila poháre, ktorými sa majonézy začali plniť. V roku 1920 začal Richard Hellmann pod rovnakou značkou vyrábať okrem majonézy tiež tatársku omáčku a nátierku na sendviče. Konkurenciu vo výrobe tejto čoraz obľúbenejšej pochúťky mal najmä vo firme Best Food z Kalifornie, ktorá mala na trhu svoju vlastnú značku. Zatiaľ, čo sa značka Hellmann's postupom času tešila rastúcej obľube na východe krajiny, Best Foods žala úspech na západe. V roku 1932 kúpila spoločnosť Best Foods značku Hellmann's a tak došlo k zlúčeniu oboch firiem. Do dnes sa na západ od Skalistých hôr predáva majonéza pod značkou Best Foods a na východe konzumujú Američania celkom rovnakú majonézu pod značkou Hellmann's. V roku 2000 prevzala vtedy už nadnárodnú firmu Best Foods britská národná korporácia Unilever, ktorá zaujíma jedno z popredných miest nielen v potravinárskom priemysle.

Prekvapte vašich hostí chutným pohostením

majonéza
Zdroj: dreamstime.com
Veľká noc  to sú tradície a zvyky, ktoré sa dodržiavajú  aj dnes. Veľkú čas sviatkov tvorí najmä príprava veľkonočného jedla, ktoré pozostáva najmä z vajec, syrov, údeného mäsa, šunky, veľkonočného baránka, šalátu a množstva pochúťok pre rodiny a návštevy.  Ak chcete pred svojimi hosťami naozaj zažiariť, ponúknite ich chuťovým bunkám naozajstný gurmánsky zážitok. Pri príprave občerstvenia vyskúšajte  tradičnú majolenku, pripravenú podľa originálnej receptúry našich starých mám. Majolenka Starej mamy predstavuje chuť a kvalitu tradičných domácich kuchýň, ktoré môžete oživiť originálnymi nápadmi.

Majolenku Starej mamy môžete použiť do zemiakového šalátu, ale tiež pri príprave sendvičov, obložených mís, nátierok či iných kulinárskych špecialít.  Jej sladšia chuť a príjemná krémová konzistencia je vhodným doplnkom klasickej kuchyne ako aj originálnych chuťoviek, ktoré si obľúbi celá vaša rodina.

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
hrusky
Vitamínová bomba na tieto sychravé jesenné dni - hruška!
Jeden z mnohých druhov jesenného ovocia, ktoré sa môže pýšiť skvelou chuťou, jemnou vôňou a liečivou silou. Ak sa...
Gratinované
Zapekanie jedál má tiež svoje čaro!
Keď sa jedlo zapeká - gratinuje - na povrchu sa vytvorí chrumkavá kôrka, najčastejšie syrová. Syr sa na povrchu pekne...
Close up of rose
Vyberte sa na šípky, teraz je na to ten správny čas!
Počas jesenných prechádzok neraz natrafíte na ker posiaty šípkami, no nevenujete mu žiadnu pozornosť. To je veľká...
slovník
Česko-slovenský gastronomický slovník
Kedlubna, květák, lilek, cizrna, libové maso, kýta, jáhle. Poznáte tieto suroviny? Každý z času na čas natrafíme...
Close-up of
Poznáte rozdiel medzi kypriacim práškom a sódou bikarbónou?
Do cesta ste pridali kypriaci prášok do pečiva a výsledný koláč nie je vôbec mäkký, nadýchaný a ani sa nepodobá na ten...
Ingredients laid
Talianske špagety Carbonara, už žiadne cestoviny s vajíčkom!
Hriešne hebké a krémové, presne také sú špagety “karbonára“, ktoré si Vaša rodina zamiluje. Na ich prípravu nebudete...
Vybrali sme pre vás
Pfannkuchen
11 dokonalých receptov na slané palacinky
11 dokonalých receptov na slané palacinky
Palacinky nemusia byť iba sladké. Naplniť ich môžte špenátom, šunkou, syrom, mäsom, hubami. Presvedčte sa s nami.
Shortbread
Došiel Vám papier na pečenie a vy neviete čím ho nahradiť?
Došiel Vám papier na pečenie a vy neviete čím ho nahradiť?
Slivkové buchty, jablková štrúdľa, bábovka, muffiny alebo klasika v podobe ovocnej bublaniny? Všetky tieto sladké...
Fotorecept:
Objavte bezmäsité variácie tatárskeho bifteku
Objavte bezmäsité variácie tatárskeho bifteku
O tom, že kreativita kuchárov nepozná hranice svedčí aj fakt, že dnes si môžete dopriať tatarák z lososa, tuniaka,...