Pridať recept

Veľká noc v znamení majonézy

Vedeli ste, že o vznik majonézy sa údajne pričinili francúzski kuchári v 18. storočí, ktorí náhodou z nedostatku iných surovín vyšľahali studenú omáčku z vajec a oleja? Dnes tvorí majonéza neoddeliteľnú a obľúbenú súčasť nielen tradičnej slovenskej kuchyne, ale je aj vyhľadávanou ingredienciou pri príprave originálnych pochúťok.

Príbeh vzniku majonézy

Majonéza na zdobenie
fotogaléria
Majonéza na zdobenie
Zdroj: gurmanka
Majonéza, ako väčšina dobrých vecí, vznikla úplnou náhodu. Za jej vznik môže originálny nápad, ktorý vznikol z nedostatku surovín. Traduje sa, že  objaviteľmi majonézy sú francúzski kuchári, ktorí v 18. storočí z nedostatku iných surovín vyšľahali studenú omáčku z vajec a oleja. Stalo sa tak údajne v roku 1756, keď francúzsky vojvoda Richelieu pri Port Mahone porazil britské vojsko. Jeho šéfkuchár vtedy na oslavu víťazstva pripravil hostinu, na ktorej sa mala podávať aj studená omáčka zo smotany a vajec. Smotana sa však v kuchyni minula, a tak ju šéfkuchár z núdze nahradil olivovým olejom. Francúzom táto novinka, ktorá bola na počesť vojvodovho víťazstva pomenovaná "mahonéza", natoľko zachutila, že sa stala bežnou súčasťou ich tabule a neskôr sa jej sláva rozšírila aj do okolitých krajín. Ďalšou obľúbenou omáčkou, o ktorej vznik sa zaslúžili Francúzi, je tatárska omáčka. Jej pôvodný a zároveň aj súčasný francúzsky názov „sauce tartar“  je odvodený od Tatárov - Turkov pôvodne žijúcich v Rusku.

Prvú tatársku omáčku však nepripravili Turci, ale Francúzi, ktorí ju podávali k tatárskemu bifteku. Samotní Tatári sa k názvu tatárska omáčka, či tatársky biftek nehlásia, tieto pokrmy nepatria do ich tradičnej kuchyne. Tatárska omáčka je vlastne majonéza so sterilizovanými (alebo nakladanými) kyslými uhorkami, cesnakom, cibuľou, pažítkou, petržlenom, estragónom, bazalkou, kapary, soľou a čiernym korením. V niektorých receptoch sa zároveň objavujú na malé kúsky krájané varené vajcia. Slovenská tatárska omáčka obsahuje vajcia, olej, sterilizované uhorky, horčicu, cibuľu, pažítku, čierne korenie a soľ.

 

Najznámejšia majonéza je od značky Hellmann´s

hellmans majoneza
fotogaléria
hellmans majoneza
Zdroj: Reklamné foto
Prvú majonézu známej značky uviedol na trh v roku 1905 Richard Hellmann, ktorý ju predával vo svojom obchode s lahôdkami na Columbus Aveniu v New Yorku. V roku 1912 bola majonéza pána Hellmanna pripravovaná podľa starej rodinnej receptúry uvedenej na trh pod názvom Hellmann's Blue Ribbon Mayonnaise.

Zo začiatku predával iba dva druhy majonézy v drevených miskách, ktoré sa vtedy používali na vážené maslo. Aby ich od seba odlíšil, preväzoval misky s jedným druhom majonézy modrou mašľou. Táto mašľa sa neskôr, v roku 1912, stala základným motívom pre vznik nového loga Hellmann's. Nová etiketa tak následne zdobila poháre, ktorými sa majonézy začali plniť. V roku 1920 začal Richard Hellmann pod rovnakou značkou vyrábať okrem majonézy tiež tatársku omáčku a nátierku na sendviče. Konkurenciu vo výrobe tejto čoraz obľúbenejšej pochúťky mal najmä vo firme Best Food z Kalifornie, ktorá mala na trhu svoju vlastnú značku. Zatiaľ, čo sa značka Hellmann's postupom času tešila rastúcej obľube na východe krajiny, Best Foods žala úspech na západe. V roku 1932 kúpila spoločnosť Best Foods značku Hellmann's a tak došlo k zlúčeniu oboch firiem. Do dnes sa na západ od Skalistých hôr predáva majonéza pod značkou Best Foods a na východe konzumujú Američania celkom rovnakú majonézu pod značkou Hellmann's. V roku 2000 prevzala vtedy už nadnárodnú firmu Best Foods britská národná korporácia Unilever, ktorá zaujíma jedno z popredných miest nielen v potravinárskom priemysle.

Prekvapte vašich hostí chutným pohostením

majonéza
fotogaléria
majonéza
Zdroj: dreamstime.com
Veľká noc  to sú tradície a zvyky, ktoré sa dodržiavajú  aj dnes. Veľkú čas sviatkov tvorí najmä príprava veľkonočného jedla, ktoré pozostáva najmä z vajec, syrov, údeného mäsa, šunky, veľkonočného baránka, šalátu a množstva pochúťok pre rodiny a návštevy.  Ak chcete pred svojimi hosťami naozaj zažiariť, ponúknite ich chuťovým bunkám naozajstný gurmánsky zážitok. Pri príprave občerstvenia vyskúšajte  tradičnú majolenku, pripravenú podľa originálnej receptúry našich starých mám. Majolenka Starej mamy predstavuje chuť a kvalitu tradičných domácich kuchýň, ktoré môžete oživiť originálnymi nápadmi.

Majolenku Starej mamy môžete použiť do zemiakového šalátu, ale tiež pri príprave sendvičov, obložených mís, nátierok či iných kulinárskych špecialít.  Jej sladšia chuť a príjemná krémová konzistencia je vhodným doplnkom klasickej kuchyne ako aj originálnych chuťoviek, ktoré si obľúbi celá vaša rodina.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Vianocna obletka predjedlo
EXTRA: Tradičné recepty na Štedrú večeru!
Možno sa vám to už zdá otrepané, no Vianoce nemožno označiť inak ako za najkrajší deň v roku. Pri spoločne...
testujem
Návrat k tradíciám? Naši predkovia mali zdravé Vianoce.
Počas celého roka sa nám darí krotiť kilá. Až kým neprídu Vianoce. Sviatky sa v našej kultúre tradične...
Krehke rezy
Súťaž o sladké balíčky džemov
Magazín Diva.sk a ovocné džemy Schwartau pre vás pripravili súťaž o chutné džemy špičkovej kvality...
Letné džemovanie sa začína
S Dr.Oetker bude aj tento rok príprava domácich džemov radosťou.
Sladký sendvič z lásky
Výhercovia súťaže Aký ste typ valentínskeho kuchára?
Dr.Oetker a Dobruchut.sk pre vás pripravili valentínsku súťaž o tri balíčky Dr.Oetker. Vašou úlohou bolo...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...