Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Medvedí cesnak a sila medvedieho pesta

Medvede sú múdre. Keď sa po zime prebudia, začnú s jarným detoxom. Medzi prvými bylinami, ktoré si doprajú je aj medvedí cesnak. Hojné „protiparazitikum“, bohaté na chlorofyl, chróm, železo, vitamín C, vlákninu. Jeho benefity pre zvieratá rovnako i pre ľudí sú jednoznačne pozitívne. Jemnučké lístky medvedieho cesnaku krášlia prvé parky, zahustia zeleňou lesíky a háje. My v Bratislave vždy prví na Slovensku vyťahujeme košíky a odnášame si krehučké lístky domov. Medvedí cesnak je liek.

Listy „cesnaku“ môžete spracovať do nátierok, posekať do jogurtu a spraviť skvelý díp, alebo si z neho urobiť pesto. Ja to naše volám „ekrazit“, je veľmi koncentrované. Bez lepku a laktózy, bez orechov a jadierok. Iba olivový olej od Márie z Talianska, hrubá morská soľ a ten náš cesnak. Uhm..teraz je to moje pesto mimoriadne slané. To je tak, keď si granule soli nasypete z krabičky rovno do mixéra, namiesto na dlaň a šmykne sa vám ruka J Každopádne, pri zemiakovom pyré som už zemiaky nesolila, ale na kilo zemiakov šlo 6 polievkových lyžíc medvedieho ekrazitu a chutilo skvelo. Ponúkam aj pár nápadov na servírovanie zemiakového pyré s medvedím pestom, žiadne veľké vychytávky, no možno inšpirujú. Mimochodom, to pyré je vagánske. Len zemiaky, z nich voda a to pesto a rozmixovať. Veď je v ňom veľa olivového oleja a zemiaky sa s ním príjemne roztlačia.

Recept na „Medvedí ekrazit“

pesto
Zdroj: Henrieta Peškovičová
Ingrediencie:

  • dvojlitrová nádoba, plne napchatá medvedím cesnakom
  • 2 PL granulovanej hrubej morskej soli
  • 2,5dcl poctivého za studena lisovaného olivového oleja
  • štipka čierneho korenia

Postup na prípravu

TIP na jednohubky z cukety a zemiakovým pyré s medvedím pestom: Na hrubšie plátky mladej cukety, mrkvy či zeleru, môžete „špricom“ nastriekať zvyšné zemiakové pyré. Ozdobte klíčkami špargle, hrášku či cvikle. Výborné budú aj posypané konopnými semiačkami.

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
pohánková múka
Prehľad bezlepkových múk - ktorú a kam vhodne použiť
Kde sú tie časy, kedy v obchodoch v regáli boli v ponuke len hladká, hrubá a polohrubá múka? Dnes už v obchodoch...
Pomelo
Pomelo - vitamínová bomba na sychravé dni
Pre niekoho symbol šťastia, pre niekoho najväčší citrus na svete, no pre väčšinu podmanivé a delikátne spojenie...
Mascarpone
Lahodný krémový syr - mascarpone
Mascarpone nie je len krémový syr do tiramisu či cheesecaku. Je to komplexná ingrediencia, ktorá má svoje pevné miesto...
Tvaroh
Biela pochúťka plná bielkovín - tvaroh!
Tvaroh v sebe ukrýva neuveriteľný potenciál univerzálnej suroviny s pozoruhodnými nutričnými hodnotami. Spoznajte ho...
Čokoládové fondue
S fondue za jedným stolom!
Už vám chýbajú letné pikniky s priateľmi v parku alebo grilovačky na záhrade Vášho domu? Užiť si dobré jedlo...
Bulgur
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Vlákninou a minerálmi nabitá príloha, ktorú si mnohí mýlia s kuskusom. Bulgur je však oveľa chutnejší.
Vybrali sme pre vás
Ganache
Čokoládové ganache - viac ako poleva, viac ako krém
Čokoládové ganache - viac ako poleva, viac ako krém
Ganache je niečo ako univerzálna čokoládová poleva či čokoládový krém. S ganachovými polevami či krémami sa v našich...
Medovníky bez múky
5 vylepšených receptov na zdravé medovníky
5 vylepšených receptov na zdravé medovníky
Aj zástanci zdravej výživy si môžu dopriať voňavé medovníčky. Tu je päť receptov na medovníky bez výčitiek.
Raw guľky
7 tipov na vianočné zdRAWé recepty
7 tipov na vianočné zdRAWé recepty
Vianoce nemusia byť o tonách cukru a bielej múky. Vyskúšajte naše tipy na zdravšie maškrtenie vo sviatočnom šate.