Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Medvedí cesnak a sila medvedieho pesta

Medvede sú múdre. Keď sa po zime prebudia, začnú s jarným detoxom. Medzi prvými bylinami, ktoré si doprajú je aj medvedí cesnak. Hojné „protiparazitikum“, bohaté na chlorofyl, chróm, železo, vitamín C, vlákninu. Jeho benefity pre zvieratá rovnako i pre ľudí sú jednoznačne pozitívne. Jemnučké lístky medvedieho cesnaku krášlia prvé parky, zahustia zeleňou lesíky a háje. My v Bratislave vždy prví na Slovensku vyťahujeme košíky a odnášame si krehučké lístky domov. Medvedí cesnak je liek.

Listy „cesnaku“ môžete spracovať do nátierok, posekať do jogurtu a spraviť skvelý díp, alebo si z neho urobiť pesto. Ja to naše volám „ekrazit“, je veľmi koncentrované. Bez lepku a laktózy, bez orechov a jadierok. Iba olivový olej od Márie z Talianska, hrubá morská soľ a ten náš cesnak. Uhm..teraz je to moje pesto mimoriadne slané. To je tak, keď si granule soli nasypete z krabičky rovno do mixéra, namiesto na dlaň a šmykne sa vám ruka J Každopádne, pri zemiakovom pyré som už zemiaky nesolila, ale na kilo zemiakov šlo 6 polievkových lyžíc medvedieho ekrazitu a chutilo skvelo. Ponúkam aj pár nápadov na servírovanie zemiakového pyré s medvedím pestom, žiadne veľké vychytávky, no možno inšpirujú. Mimochodom, to pyré je vagánske. Len zemiaky, z nich voda a to pesto a rozmixovať. Veď je v ňom veľa olivového oleja a zemiaky sa s ním príjemne roztlačia.

Recept na „Medvedí ekrazit“

pesto
Zdroj: Henrieta Peškovičová
Ingrediencie:

  • dvojlitrová nádoba, plne napchatá medvedím cesnakom
  • 2 PL granulovanej hrubej morskej soli
  • 2,5dcl poctivého za studena lisovaného olivového oleja
  • štipka čierneho korenia

Postup na prípravu

TIP na jednohubky z cukety a zemiakovým pyré s medvedím pestom: Na hrubšie plátky mladej cukety, mrkvy či zeleru, môžete „špricom“ nastriekať zvyšné zemiakové pyré. Ozdobte klíčkami špargle, hrášku či cvikle. Výborné budú aj posypané konopnými semiačkami.

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Feta cheese cubes
Kozí syr
V dobe našich dedov bolo kozie mlieko a syr bežnou vecou a produktom. Dnes je tomu naopak, kozie mlieko a výrobky...
jablko
(NE) obyčajné jablká!
Pochrumkajte si aspoň na jednom jablku denne a budete zdravý ako rybička! O tom, že ovocie a zelenina sú prospešné...
hrusky
Vitamínová bomba na tieto sychravé jesenné dni - hruška!
Jeden z mnohých druhov jesenného ovocia, ktoré sa môže pýšiť skvelou chuťou, jemnou vôňou a liečivou silou. Ak sa...
Close up of rose
Vyberte sa na šípky, teraz je na to ten správny čas!
Počas jesenných prechádzok neraz natrafíte na ker posiaty šípkami, no nevenujete mu žiadnu pozornosť. To je veľká...
Pile of Delicious
Všetci čokoholici pozor, prichádza BROWNIES!
Tento koláčik obsahuje veľmi veľa čokolády a povedzme si pravdu, že všetko čo obsahuje čokoládu je hriešne návykové! Vo...
Gratinované
Zapekanie jedál má tiež svoje čaro!
Keď sa jedlo zapeká - gratinuje - na povrchu sa vytvorí chrumkavá kôrka, najčastejšie syrová. Syr sa na povrchu pekne...
Vybrali sme pre vás
vino a jedlo
11 pravidiel správneho kombinovania jedla s vínom
11 pravidiel správneho kombinovania jedla s vínom
Gurmánsky zážitok už nemusíte hľadať iba v drahých reštauráciách. Naučte sa správne skombinovať dobré víno s jedlom...
hokkaido recepty
3 naozaj netradičné recepty z hokkaido tekvice
3 naozaj netradičné recepty z hokkaido tekvice
Máte pocit, že už ste skúšali z hokkaido tekvice úplne všetko? Máme pre vás recepty na dva nápoje a džem z hokkaido...
Mango, pineapple
Sladké dezerty servírované prakticky v pohári
Sladké dezerty servírované prakticky v pohári
Sladké dobroty naservírované v pohároch si môžte pripraviť aj na niekoľko dní dopredu a pochutiť si hocikedy keď vás...