Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Kráľovná liečivých bylín - Žihľava dvojdomá alebo pŕhľava

Záhradkári ju považujú za burinu, deti za úhlavného nepriateľa kvôli jej „pálivým“ listom a pre iných je táto rastlina vzácny poklad prírody. Žihľava síce nemá krásne kvety, no aj tak vie na seba dostatočne upútať pozornosť. Dorastá do výšky 1,5 metra, má štvorhrannú byľ, predĺžené a na okrajoch zúbkovité listy a veľmi nenápadné kvety. Určite ju nájdete, a ak by ste si predsa len neboli istý, vyskúšajte jej pŕhlenie na vlastnej koži.

Vonku je už teplejšie, máme tu jar a všetko začína zelenať. To je najvyšší čas, vybrať sa na zber žihľavy, pokiaľ nám teda nerastie priamo v záhradke. Žihľava sa zbiera len na svetlých a čistých miestach. Lístky sú veľmi silné a bránia sa zubami-nechtami, preto sa odporúča pri zbere používať rukavice. Druhý zber sa robí v septembri a zbierajú sa len mladé listy a výhonky, skôr než stihne žihľava opäť zakvitnúť.

Fotorecept:

Ako sušiť žihľavu?

Suší sa na tienistom a suchom mieste, podľa možností veľmi rýchlo a pri vyšších teplotách. Listy sa rozložia na papier a často sa obracajú, jedine tak si zachovajú svoju krásnu zelenú farbu. Správne usušené listy skladujeme maximálne jeden rok v suchom prostredí, najlepšie v papierových krabiciach alebo vreckách.

Žihľavový čaj

Liečivé účinky žihľavy

Táto zelená rastlina má veľké využitie v ľudovom liečiteľstve, preto sa radí na popredné miesta medzi bylinkami so svojimi preventívnymi ale aj liečivými účinkami.

Je pomocníkom pri problémoch s močovými a dýchacími cestami. Čistí krv, zbavuje telo toxických látok a únavy, preto sa odporúča piť žihľavový čaj pri rôznych jarných detoxikačných kúrach.

Rovnako poslúži aj pri problémoch so žalúdkom a dokonca poteší aj dojčiace mamičky, pretože prispieva k tvorbe mlieka. Priaznivé účinky má aj pri alergickej nádche, reume, vyznačuje sa protizápalovým ale aj hojivým účinkom, regeneruje poškodenú pokožku, priaznivo pôsobí v podobe tinktúry na vypadávanie vlasov a tvorbu lupín.

Obsahuje vitamín C a B1, provitamín A, triesloviny, sacharidy, kyselinu octovú a mravčiu, minerálne látky ako vápnik, fosfor a železo.

Žihľavové detox

Žihľava v kuchyni

Svoje čestné miesto si nájde žihľava aj v kuchyni a to úplne zadarmo. Obvykle sa zo žihľavy pripravuje čaj a rôzne bylinné zmesi. Použiť pri varení ju ale môžete všade tam, kde by ste použili špenát a nebojte sa experimentovať.

Čerstvo nazbierané mladé lístky sa nadrobno nakrájajú, krátko sparia vodou a pridajú do šalátov, mäsových plniek alebo do polievky. Tepelnou úpravou stráca svoju pálivosť, takže sa jej vôbec nemusíte báť.

Fotorecept:

Recepty zo žihľavy:

Všetky recepty so žihľavou nájdete TU.

Diskusia (4 príspevky) Pridať príspevok

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
wirde
10.4.2016 18:47 | |
+56 -6
Opatrne zo zihlavou, viplavuje horcik z tela, takze dlhodobe pitie viac ako 3 tyzdne sa neodporúča,aspon 1mesiac prestávka,, a potom sa moze pokračovať, oslabenie srdcového svalu ,môže spôsobiť ,
5prstekovnaruke
10.4.2016 23:15 | |
+11 -57
Tebe evidentne viplavila mozog..
janalipjancova06
20.4.2016 09:37 | |
+7 -2
Zatiaľ som robila iba čaj a praženicu. Ďakujem za ďaľšie rady.
frantisek.d36
20.4.2017 03:22 | |
+1 -0
Horčík - čiže magnézium sa dá dopĺňať tabletami, dostať ich v každej lekárni ! Vyplavovať sa píše s tvrdým y!
Zobraz celú diskusiu
Vianočné inšpirácie
Vianočné inšpirácie
Podobné články
hrusky
Vitamínová bomba na tieto sychravé jesenné dni - hruška!
Jeden z mnohých druhov jesenného ovocia, ktoré sa môže pýšiť skvelou chuťou, jemnou vôňou a liečivou silou. Ak sa...
Herbs Drying
Uchovajte si bylinky aj na zimu, poradíme Vám ako nato!
Radi ochucujete jedlá rôznymi zelenými bylinkami? Od jari do jesene to väčšinou nie je žiadny problém, stačí si ich...
Gratinované
Zapekanie jedál má tiež svoje čaro!
Keď sa jedlo zapeká - gratinuje - na povrchu sa vytvorí chrumkavá kôrka, najčastejšie syrová. Syr sa na povrchu pekne...
slovník
Česko-slovenský gastronomický slovník
Kedlubna, květák, lilek, cizrna, libové maso, kýta, jáhle. Poznáte tieto suroviny? Každý z času na čas natrafíme...
Close up of rose
Vyberte sa na šípky, teraz je na to ten správny čas!
Počas jesenných prechádzok neraz natrafíte na ker posiaty šípkami, no nevenujete mu žiadnu pozornosť. To je veľká...
Close-up of
Poznáte rozdiel medzi kypriacim práškom a sódou bikarbónou?
Do cesta ste pridali kypriaci prášok do pečiva a výsledný koláč nie je vôbec mäkký, nadýchaný a ani sa nepodobá na ten...
Vybrali sme pre vás
Beautiful big
Vianočné zvyky a tradície sú dôležité, zachovajte ich!
Vianočné zvyky a tradície sú dôležité, zachovajte ich!
Aké sú pre Vás ideálne Vianoce? Ideálne Vianoce sú časom, kedy sa všetci na chvíľku zastavíme, stretneme sa v kruhu...
Orechové linecké
Linecké koláčiky 5x inak
Linecké koláčiky 5x inak
Základný recept na tradičné linecké koláčiky môžte jednoducho upraviť. Ponúkame vám niekoľko chutných variácií.
Eggnog with
Tekutá sladkosť pre dospelých - vaječný likér!
Tekutá sladkosť pre dospelých - vaječný likér!
Čo by to boli za Vianoce bez vaječného likéru, stromčeka, kapra a darčekov? Ešte doteraz si určite pamätáte, že ste ako...