Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Kráľovná liečivých bylín - Žihľava dvojdomá alebo pŕhľava

Záhradkári ju považujú za burinu, deti za úhlavného nepriateľa kvôli jej „pálivým“ listom a pre iných je táto rastlina vzácny poklad prírody. Žihľava síce nemá krásne kvety, no aj tak vie na seba dostatočne upútať pozornosť. Dorastá do výšky 1,5 metra, má štvorhrannú byľ, predĺžené a na okrajoch zúbkovité listy a veľmi nenápadné kvety. Určite ju nájdete, a ak by ste si predsa len neboli istý, vyskúšajte jej pŕhlenie na vlastnej koži.

Vonku je už teplejšie, máme tu jar a všetko začína zelenať. To je najvyšší čas, vybrať sa na zber žihľavy, pokiaľ nám teda nerastie priamo v záhradke. Žihľava sa zbiera len na svetlých a čistých miestach. Lístky sú veľmi silné a bránia sa zubami-nechtami, preto sa odporúča pri zbere používať rukavice. Druhý zber sa robí v septembri a zbierajú sa len mladé listy a výhonky, skôr než stihne žihľava opäť zakvitnúť.

Fotorecept:

Ako sušiť žihľavu?

Suší sa na tienistom a suchom mieste, podľa možností veľmi rýchlo a pri vyšších teplotách. Listy sa rozložia na papier a často sa obracajú, jedine tak si zachovajú svoju krásnu zelenú farbu. Správne usušené listy skladujeme maximálne jeden rok v suchom prostredí, najlepšie v papierových krabiciach alebo vreckách.

Žihľavový čaj

Liečivé účinky žihľavy

Táto zelená rastlina má veľké využitie v ľudovom liečiteľstve, preto sa radí na popredné miesta medzi bylinkami so svojimi preventívnymi ale aj liečivými účinkami.

Je pomocníkom pri problémoch s močovými a dýchacími cestami. Čistí krv, zbavuje telo toxických látok a únavy, preto sa odporúča piť žihľavový čaj pri rôznych jarných detoxikačných kúrach.

Rovnako poslúži aj pri problémoch so žalúdkom a dokonca poteší aj dojčiace mamičky, pretože prispieva k tvorbe mlieka. Priaznivé účinky má aj pri alergickej nádche, reume, vyznačuje sa protizápalovým ale aj hojivým účinkom, regeneruje poškodenú pokožku, priaznivo pôsobí v podobe tinktúry na vypadávanie vlasov a tvorbu lupín.

Obsahuje vitamín C a B1, provitamín A, triesloviny, sacharidy, kyselinu octovú a mravčiu, minerálne látky ako vápnik, fosfor a železo.

Žihľavové detox

Žihľava v kuchyni

Svoje čestné miesto si nájde žihľava aj v kuchyni a to úplne zadarmo. Obvykle sa zo žihľavy pripravuje čaj a rôzne bylinné zmesi. Použiť pri varení ju ale môžete všade tam, kde by ste použili špenát a nebojte sa experimentovať.

Čerstvo nazbierané mladé lístky sa nadrobno nakrájajú, krátko sparia vodou a pridajú do šalátov, mäsových plniek alebo do polievky. Tepelnou úpravou stráca svoju pálivosť, takže sa jej vôbec nemusíte báť.

Fotorecept:

Recepty zo žihľavy:

Všetky recepty so žihľavou nájdete TU.

Diskusia (4 príspevky) Pridať príspevok

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
wirde
10.4.2016 18:47 | |
+56 -6
Opatrne zo zihlavou, viplavuje horcik z tela, takze dlhodobe pitie viac ako 3 tyzdne sa neodporúča,aspon 1mesiac prestávka,, a potom sa moze pokračovať, oslabenie srdcového svalu ,môže spôsobiť ,
5prstekovnaruke
10.4.2016 23:15 | |
+11 -57
Tebe evidentne viplavila mozog..
janalipjancova06
20.4.2016 09:37 | |
+7 -2
Zatiaľ som robila iba čaj a praženicu. Ďakujem za ďaľšie rady.
frantisek.d36
20.4.2017 03:22 | |
+1 -0
Horčík - čiže magnézium sa dá dopĺňať tabletami, dostať ich v každej lekárni ! Vyplavovať sa píše s tvrdým y!
Zobraz celú diskusiu
Podobné články
Chunks of cheddar
Čedar syr
Cheddar je malá obec v juhovýchodnom Anglicku. Práve odtiaľ pôvodne pochádza jeden z najobľúbenejší syrov na svete -...
Tayberry
Tayberry - malinočernice
Tayberry, alebo malinočernice sú krížencom malín a černíc. Táto nádherná a chutná rastlina pochádza z Anglicka. Dokonca...
Bunch of Parasol
Bedľa
Bedľa jedlá je huba s typickým klobúkom, ktorý môže dorásť v priemere až do 30 cm. Mladé huby sú celé hnedasté. Ako...
Patizón
Patizón
Sú nenáročné na pestovanie a bohaté na vitamíny. V kuchyni im patrí veľký priestor.
Bunch of lavender
Levanduľa rozvonia vašu kuchyňu
Levanduľa je stále zelený krík s úzkymi šedými listami a fialovými kvetmi. Existuje až 39 druhov levandule, ktoré môžu...
Leaves of melissa
Medovka dodá jedlu šmrnc
Medovka lekárska je bylinka, ktorá veľmi príjemne vonia. Pre jej sviežu, citrónovú vôňu s nádychom mentolu, ktorú...
Vybrali sme pre vás
Bunch of Parasol
Bedľa
Bedľa
Bedľa jedlá je huba s typickým klobúkom, ktorý môže dorásť v priemere až do 30 cm. Mladé huby sú celé hnedasté. Ako...
Patizón
Patizón
Patizón
Sú nenáročné na pestovanie a bohaté na vitamíny. V kuchyni im patrí veľký priestor.
chopping red
Naučte sa správne krájať a uľahčite si prácu v kuchyni!
Naučte sa správne krájať a uľahčite si prácu v kuchyni!
Viete si predstaviť kuchynské vybavenie bez noža? Nôž je jednoducho vec, ktorá nesmie chýbať v žiadnej domácnosti, či...