Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Kráľovná liečivých bylín - Žihľava dvojdomá alebo pŕhľava

Záhradkári ju považujú za burinu, deti za úhlavného nepriateľa kvôli jej „pálivým“ listom a pre iných je táto rastlina vzácny poklad prírody. Žihľava síce nemá krásne kvety, no aj tak vie na seba dostatočne upútať pozornosť. Dorastá do výšky 1,5 metra, má štvorhrannú byľ, predĺžené a na okrajoch zúbkovité listy a veľmi nenápadné kvety. Určite ju nájdete, a ak by ste si predsa len neboli istý, vyskúšajte jej pŕhlenie na vlastnej koži.

Vonku je už teplejšie, máme tu jar a všetko začína zelenať. To je najvyšší čas, vybrať sa na zber žihľavy, pokiaľ nám teda nerastie priamo v záhradke. Žihľava sa zbiera len na svetlých a čistých miestach. Lístky sú veľmi silné a bránia sa zubami-nechtami, preto sa odporúča pri zbere používať rukavice. Druhý zber sa robí v septembri a zbierajú sa len mladé listy a výhonky, skôr než stihne žihľava opäť zakvitnúť.

Fotorecept:

Ako sušiť žihľavu?

Suší sa na tienistom a suchom mieste, podľa možností veľmi rýchlo a pri vyšších teplotách. Listy sa rozložia na papier a často sa obracajú, jedine tak si zachovajú svoju krásnu zelenú farbu. Správne usušené listy skladujeme maximálne jeden rok v suchom prostredí, najlepšie v papierových krabiciach alebo vreckách.

Žihľavový čaj

Liečivé účinky žihľavy

Táto zelená rastlina má veľké využitie v ľudovom liečiteľstve, preto sa radí na popredné miesta medzi bylinkami so svojimi preventívnymi ale aj liečivými účinkami.

Je pomocníkom pri problémoch s močovými a dýchacími cestami. Čistí krv, zbavuje telo toxických látok a únavy, preto sa odporúča piť žihľavový čaj pri rôznych jarných detoxikačných kúrach.

Rovnako poslúži aj pri problémoch so žalúdkom a dokonca poteší aj dojčiace mamičky, pretože prispieva k tvorbe mlieka. Priaznivé účinky má aj pri alergickej nádche, reume, vyznačuje sa protizápalovým ale aj hojivým účinkom, regeneruje poškodenú pokožku, priaznivo pôsobí v podobe tinktúry na vypadávanie vlasov a tvorbu lupín.

Obsahuje vitamín C a B1, provitamín A, triesloviny, sacharidy, kyselinu octovú a mravčiu, minerálne látky ako vápnik, fosfor a železo.

Žihľavové detox

Žihľava v kuchyni

Svoje čestné miesto si nájde žihľava aj v kuchyni a to úplne zadarmo. Obvykle sa zo žihľavy pripravuje čaj a rôzne bylinné zmesi. Použiť pri varení ju ale môžete všade tam, kde by ste použili špenát a nebojte sa experimentovať.

Čerstvo nazbierané mladé lístky sa nadrobno nakrájajú, krátko sparia vodou a pridajú do šalátov, mäsových plniek alebo do polievky. Tepelnou úpravou stráca svoju pálivosť, takže sa jej vôbec nemusíte báť.

Fotorecept:

Recepty zo žihľavy:

Všetky recepty so žihľavou nájdete TU.

Diskusia (4 príspevky) Pridať príspevok

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
wirde
10.4.2016 18:47 | |
+56 -6
Opatrne zo zihlavou, viplavuje horcik z tela, takze dlhodobe pitie viac ako 3 tyzdne sa neodporúča,aspon 1mesiac prestávka,, a potom sa moze pokračovať, oslabenie srdcového svalu ,môže spôsobiť ,
5prstekovnaruke
10.4.2016 23:15 | |
+11 -57
Tebe evidentne viplavila mozog..
janalipjancova06
20.4.2016 09:37 | |
+7 -2
Zatiaľ som robila iba čaj a praženicu. Ďakujem za ďaľšie rady.
frantisek.d36
20.4.2017 03:22 | |
+1 -0
Horčík - čiže magnézium sa dá dopĺňať tabletami, dostať ich v každej lekárni ! Vyplavovať sa píše s tvrdým y!
Zobraz celú diskusiu
Podobné články
jahody
Lahodné, voňavé, sladké, šťavnaté a zdravé, také sú JAHODY!
Tiež patríte medzi tých, čo každé leto netrpezlivo čakajú, kedy sa začnú červenať? Jahody u nás jednoznačne patria...
petržlen
Obyčajný petržlen s neobyčajnou mocou
Petržlen je aromatická, koreňová zelenina. Pochádza z východného Stredozemia a rozšíril sa do celého mierneho pásma...
ligurček
Ligurček
Ligurček lekársky je veľká bylina, ktorá dorastá do výšky 1 – 2,5 metra. Určite ho všetci poznáte pod názvom maggi, je...
Kandizované kvety
Nechajte rozkvitnúť taniere jedlými kvetmi!
Čerstvé kvety Vám už nemusia zdobiť len stôl vo váze, ale aj taniere, stačí vedieť ako nato! Možno ste už boli...
pažítka
Pažítka
Pažítka je malá cibuľovina, blízka príbuzná cesnaku a cibule. U pažítky je však dôležitejšia nadzemná časť - vňať, než...
kôpor
Kôpor
Kôpor je jednoročná, aromatická bylina, ktorá sa pestuje v našich záhradách väčšinou samovýsevom. Pôvod má v južnom...
Vybrali sme pre vás
Staňte sa súčasťou Letnej párty s Miriam Kalisovou a Foodtruckom
Staňte sa súčasťou Letnej párty s Miriam Kalisovou a Foodtruckom
Po Gurmán feste Košice a Gurmán Feste Bratislava zavíta Electrolux Foodtruck opäť na Slovensko, tentokrát na súkromnú...
petržlen
Obyčajný petržlen s neobyčajnou mocou
Obyčajný petržlen s neobyčajnou mocou
Petržlen je aromatická, koreňová zelenina. Pochádza z východného Stredozemia a rozšíril sa do celého mierneho pásma...
kôpor
Kôpor
Kôpor
Kôpor je jednoročná, aromatická bylina, ktorá sa pestuje v našich záhradách väčšinou samovýsevom. Pôvod má v južnom...