Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Kráľovná liečivých bylín - Žihľava dvojdomá alebo pŕhľava

Záhradkári ju považujú za burinu, deti za úhlavného nepriateľa kvôli jej „pálivým“ listom a pre iných je táto rastlina vzácny poklad prírody. Žihľava síce nemá krásne kvety, no aj tak vie na seba dostatočne upútať pozornosť. Dorastá do výšky 1,5 metra, má štvorhrannú byľ, predĺžené a na okrajoch zúbkovité listy a veľmi nenápadné kvety. Určite ju nájdete, a ak by ste si predsa len neboli istý, vyskúšajte jej pŕhlenie na vlastnej koži.

Vonku je už teplejšie, máme tu jar a všetko začína zelenať. To je najvyšší čas, vybrať sa na zber žihľavy, pokiaľ nám teda nerastie priamo v záhradke. Žihľava sa zbiera len na svetlých a čistých miestach. Lístky sú veľmi silné a bránia sa zubami-nechtami, preto sa odporúča pri zbere používať rukavice. Druhý zber sa robí v septembri a zbierajú sa len mladé listy a výhonky, skôr než stihne žihľava opäť zakvitnúť.

Fotorecept:

Ako sušiť žihľavu?

Suší sa na tienistom a suchom mieste, podľa možností veľmi rýchlo a pri vyšších teplotách. Listy sa rozložia na papier a často sa obracajú, jedine tak si zachovajú svoju krásnu zelenú farbu. Správne usušené listy skladujeme maximálne jeden rok v suchom prostredí, najlepšie v papierových krabiciach alebo vreckách.

Žihľavový čaj

Liečivé účinky žihľavy

Táto zelená rastlina má veľké využitie v ľudovom liečiteľstve, preto sa radí na popredné miesta medzi bylinkami so svojimi preventívnymi ale aj liečivými účinkami.

Je pomocníkom pri problémoch s močovými a dýchacími cestami. Čistí krv, zbavuje telo toxických látok a únavy, preto sa odporúča piť žihľavový čaj pri rôznych jarných detoxikačných kúrach.

Rovnako poslúži aj pri problémoch so žalúdkom a dokonca poteší aj dojčiace mamičky, pretože prispieva k tvorbe mlieka. Priaznivé účinky má aj pri alergickej nádche, reume, vyznačuje sa protizápalovým ale aj hojivým účinkom, regeneruje poškodenú pokožku, priaznivo pôsobí v podobe tinktúry na vypadávanie vlasov a tvorbu lupín.

Obsahuje vitamín C a B1, provitamín A, triesloviny, sacharidy, kyselinu octovú a mravčiu, minerálne látky ako vápnik, fosfor a železo.

Žihľavové detox

Žihľava v kuchyni

Svoje čestné miesto si nájde žihľava aj v kuchyni a to úplne zadarmo. Obvykle sa zo žihľavy pripravuje čaj a rôzne bylinné zmesi. Použiť pri varení ju ale môžete všade tam, kde by ste použili špenát a nebojte sa experimentovať.

Čerstvo nazbierané mladé lístky sa nadrobno nakrájajú, krátko sparia vodou a pridajú do šalátov, mäsových plniek alebo do polievky. Tepelnou úpravou stráca svoju pálivosť, takže sa jej vôbec nemusíte báť.

Fotorecept:

Recepty zo žihľavy:

Všetky recepty so žihľavou nájdete TU.

Diskusia (4 príspevky) Pridať príspevok

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
wirde
10.4.2016 18:47 | |
+56 -6
Opatrne zo zihlavou, viplavuje horcik z tela, takze dlhodobe pitie viac ako 3 tyzdne sa neodporúča,aspon 1mesiac prestávka,, a potom sa moze pokračovať, oslabenie srdcového svalu ,môže spôsobiť ,
5prstekovnaruke
10.4.2016 23:15 | |
+11 -57
Tebe evidentne viplavila mozog..
janalipjancova06
20.4.2016 09:37 | |
+7 -2
Zatiaľ som robila iba čaj a praženicu. Ďakujem za ďaľšie rady.
frantisek.d36
20.4.2017 03:22 | |
+1 -0
Horčík - čiže magnézium sa dá dopĺňať tabletami, dostať ich v každej lekárni ! Vyplavovať sa píše s tvrdým y!
Zobraz celú diskusiu
Podobné články
Chanterelle
Kuriatko jedlé
Kuriatko je huba, ktorej klobúk dosahuje 10 - 70 mm. Mladý je mierne klenutý, neskôr plochý a napokon lievikovito...
Pile of Delicious
Všetci čokoholici pozor, prichádza BROWNIES!
Tento koláčik obsahuje veľmi veľa čokolády a povedzme si pravdu, že všetko čo obsahuje čokoládu je hriešne návykové! Vo...
Gratinované
Zapekanie jedál má tiež svoje čaro!
Keď sa jedlo zapeká - gratinuje - na povrchu sa vytvorí chrumkavá kôrka, najčastejšie syrová. Syr sa na povrchu pekne...
Feta cheese cubes
Kozí syr
V dobe našich dedov bolo kozie mlieko a syr bežnou vecou a produktom. Dnes je tomu naopak, kozie mlieko a výrobky...
Close up of rose
Vyberte sa na šípky, teraz je na to ten správny čas!
Počas jesenných prechádzok neraz natrafíte na ker posiaty šípkami, no nevenujete mu žiadnu pozornosť. To je veľká...
Herbs Drying
Uchovajte si bylinky aj na zimu, poradíme Vám ako nato!
Radi ochucujete jedlá rôznymi zelenými bylinkami? Od jari do jesene to väčšinou nie je žiadny problém, stačí si ich...
Vybrali sme pre vás
vino a jedlo
11 pravidiel správneho kombinovania jedla s vínom
11 pravidiel správneho kombinovania jedla s vínom
Gurmánsky zážitok už nemusíte hľadať iba v drahých reštauráciách. Naučte sa správne skombinovať dobré víno s jedlom...
hokkaido recepty
3 naozaj netradičné recepty z hokkaido tekvice
3 naozaj netradičné recepty z hokkaido tekvice
Máte pocit, že už ste skúšali z hokkaido tekvice úplne všetko? Máme pre vás recepty na dva nápoje a džem z hokkaido...
Mango, pineapple
Sladké dezerty servírované prakticky v pohári
Sladké dezerty servírované prakticky v pohári
Sladké dobroty naservírované v pohároch si môžte pripraviť aj na niekoľko dní dopredu a pochutiť si hocikedy keď vás...