Pridať recept

Poznáte zdraviu prospešné účinky zázvoru?

Táto tropická vytrvalá rastlina pochádza z Ázie, preto na ňu väčšinou narazíme v rôznych ázijských reštauráciách alebo v ich špecializovaných predajniach. Našťastie už nie je problém zázvor kúpiť u nás v obchodoch a hľadať by ste ho mali medzi zeleninou. Používa sa nielen v kuchyni ale aj v liečiteľstve, keďže má množstvo pozitívnych účinkov na naše zdravie. Mletý, čerstvý, v čaji alebo polievke, zázvor už niekoľko tisíc rokov využíva čínska medicína a je preukázané, že dokáže zázraky. Ako Vám pomôže a akým spôsobom ho používať? Zázvor poznáme hlavne pod ľudovým názvom ďumbier. Táto rastlina sa používa ako korenie v kuchyni ale aj v lekárstve. A ako ináč, je vhodným pomocníkom pri chudnutí. Je to všestranný zázrak.

Zázvor a jeho pozitívne účinky

Prenikavú vôňu zázvoru dodáva zázvorová silica a esenciálne oleje, okrem nich však obsahuje vitamín A, B1, B2, C, E, minerálne látky ako horčík, sodík, fosfor, draslík, vápnik a železo. Ďalšou prospešnou látkou je gingerol, ktorá má na svedomí typickú pikantnú chuť a má antimetastázové účinky.

V najrôznejších podobách má zázvor pozitívne účinky na tráviaci trakt. Potlačuje pálenie záhy, nadúvanie, podporuje trávenie a chuť k jedlu. Využíva sa ako prevencia a zároveň aj liečba proti nádche, chrípke a jeho dlhodobé užívanie posilňuje imunitu celého organizmu. Je dobrým pomocníkom proti cestovnej a tehotenskej nevoľnosti, pri bolesti hlavy a migrénach, je prevenciou voči stresu a pomáha telu zrelaxovať. Podporuje organizmus v boji proti niektorým druhom rakoviny. Zázvor taktiež dokáže prehriať celé telo, čím naštartuje metabolizmus, zrýchľuje krvný obed, znižuje cholesterol a krvný tlak,  odbúrava tukové bunky, podporuje látkovú výmenu a posilňuje kardiovaskulárny systém.  Zázvor je aj skvelé afrodiziakum, rozprúdi krv v tele a pomáha liečiť poruchy erekcie.

Fotorecept: Tekvicová polievka so zázvorom
fotogaléria
Fotorecept: Tekvicová polievka so zázvorom
Zdroj: vacica

 

Kto by sa mal zázvoru radšej vyhnúť

Zázvor je však úplne nevhodný pre deti do dvoch rokov a pre dlhodobo chorých (napr. diabetikov). Denné množstvo zázvoru by nemalo presiahnuť 1 gram sušeného a 4 gramy čerstvého zázvoru, inak sa môžu objaviť príznaky predávkovania ako nevoľnosť, vracanie, pálenie záhy, hnačka alebo srdcové poruchy.  

Ako jednoducho očistiť zázvor

jednoduchý videonávod nájdete tu

Mnohé podoby zázvoru a jeho spracovanie

Nájdete ho v sušenej alebo mletej podobe, nakladaný ale ten najlepší a najaromatickejší bude práve čerstvý zázvor. Vyberajte menšie a svetlejšie hľuzy, ktoré sú šťavnatejšie a jemnejšie. Avšak je len na Vás, aký veľký kus si vyberiete, keďže v chladničke zabalený v papierovom obrúsku a uzatvárateľnej nádobe vydrží čerstvý cca 2-3 týždne.  Olúpať by ste ho mali tesne pred použitím, následne ho nakrájať na menšie kúsky alebo nastrúhať. Ihneď zacítite prenikavú zázvorovú silicu. Mletý zázvor uchovávajte na tmavom mieste v dobre uzatvárateľnom obale. Výborný je aj sušený, pred použitím sa odporúča na chvíľu namočiť do vody. Ale dobre sa pamätajte, že jedna čajová lyžička sušeného zázvorového prášku sa rovná jednej polievkovej lyžici čerstvého zázvoru, tak to s ním v kuchyni neprežeňte!

Fotorecept: Zázvorový horúci nápoj
fotogaléria
Fotorecept: Zázvorový horúci nápoj
Zdroj: evauhlik

Pustite sa do varenia so zázvorom

Zázvor je korenie obľúbené po celom svete, pre svoju výraznú chuť má využitie hlavne v exotickej kuchyni. Jeho využitie je rôznorodé, používa sa do sladkých jedál alebo koláčov, pre svoju pikantnú chuť sa často kombinuje s ovocím, pridáva sa do polievok, omáčok, kečupov, kompótov, čatní, marmelád alebo koreniacich zmesí. Dokonale sa hodí k niektorým druhom mäsa, najmä k hovädziemu a kačaciemu. Obľúbený je taktiež zázvorový čaj, pivo, limonády alebo zmrzlina. Nakladaný zázvor prečisťuje chuťové poháriky, najmä po rybách, preto sa v japonskej kuchyni využíva ako príloha k sushi. Chuť zázvoru sa nedá neutralizovať, preto ho treba v kuchyni používať s mierou.

Recepty so zázvorom

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Kosik
Víťazné recepty súťaže Vianoce s Penamom
Penam a Dobruchut.sk pre vás pripravili súťaž o 5 košíkov plných dobrôt.  Víťazné recepty sme vyžrebovali...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...
Účinné domáce medicíny, ktoré zatočia s prechladnutím, chrípkou a posilnia imunitu
Účinné domáce medicíny, ktoré zatočia s prechladnutím, chrípkou a posilnia imunitu
Prírodní bojovníci proti prechladnutiu, chrípke i na posilnenie imunity. Správnou kombináciou týchto dostupných...
Kráľ mojej kuchyne v čase chorôb: Tento magický nápoj vás postaví na nohy, ALE funguje iba ak urobíte túto vec!
Všetci ho poznáme, ale takmer nikto ho nerobí správne! Tento magický nápoj FUNGUJE iba ak urobíte túto vec
Máte radi zázvorový čaj? A ste si istí, že ho pripravujete správne? Toto je presný návod na jeho prípravu,...
Pestujte zázvor doma! Je to jednoduchšie, ako si myslíte
Pestujte zázvor doma! Je to jednoduchšie, ako si myslíte
Možno neviete, že si môžete doma vypestovať vlastnú zázvorovú rastlinu z jediného kúska zázvoru!