Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Zabudnutá pohánka sa vracia na výslnie

Pohánka bola v minulosti považovaná za obilie chudobných, no dnes sa opäť zaradzuje do jedálničkov kvôli svojim priaznivým účinkom. Existuje mnoho variant spracovaní. Vyskúšajte ju, možno aj vám zachutí kaša z pohánkovej krupice, placky, cestoviny, vločky alebo pohánkový nápoj.

Pohánka pochádza z Ázie, do Európy ju v 13 storočí doniesli tatársky bojovníci. Na našom území sa o pohánke začalo hovoriť v 14 storočí, bola veľmi obľúbená a používaná pri pečení chleba a pri príprave pohánkovej kaše. Ešte na konci 19 storočia bola neoddeliteľnou súčasťou slovenských jedálničkov. Postupom času sa však začala vytrácať a upadať do zabudnutia. Na výslnie sa opäť dostala až na začiatku 21. storočia, kedy sa ľudia začali viac zaujímať o zdravú výživu a jej pozitívne účinky.

pohánka
pohánka
Zdroj: dreamstime.com

Pohánka má veľmi dobré nutričné hodnoty, bohužiaľ je často mylne zaraďovaná medzi obilniny, pretože má podobne múčne zrná ako obilie. Pohánka je hypoalergénna, vhodná aj pre celiatikov a diabetikov. Je to jednoročná rastlina, vysieva sa od jari do leta a má krátky 90 dňový vývinový cyklus od vysiatia po kvet. Vyhovujú jej všetky typy pôdy okrej ílovej a nemá rada mráz. Z červenkastej rastliny vyrastajú srdcovité listy, kvety majú farbu od bielej až do ružova. Plody sú trojhranné nažky, ktoré sa skladajú so šupky a semena.

Varená pohánka
Varená pohánka
Zdroj: najkucharka

Priaznivé účinky pohánky

Okrem toho, že patrí pohánka medzi bezlepkové potraviny, obsahuje aj minerály ako vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, selén, meď, mangán a zinok. Tiež vitamíny B1, B2, B3, B6, E, C, a flavonoid rutín (vitamín P), ktorý je zodpovedný za oxidáciu (starnutie) vitamínu C, pôsobí blahodarne na cievy a ich pružnosť. Taktiež obsahuje neesenciálnu kyselinu lyzín, ktorej obsah je až štyrikrát vyšší ako majú iné obilniny. Pôsobí proti zrážaniu krvi, zmierňuje problémy s kŕčovými žilami, znižuje riziko trombózy, infarktu a mozgovej mŕtvice. Pohánka dokáže vyčistiť telo pri otrave, znižuje hladinu cholesterolu v krvi a znižuje jeho vstrebávanie z potravy. Priaznivo ovplyvňuje funkciu tráviaceho systému, upokojuje vredy, obsahuje veľa vlákniny a uľahčuje liečbu hemoroidov. Pohánku môžu konzumovať tehotné ženy aj deti.

Malé upozornenie

Pri pravidelnej konzumácii pohánka cievy utesňuje, môže ich aj zúžiť, čoho následkom môže byť mierne zvýšený krvný tlak. Osoby so zvýšením alebo vysokým krvným tlakom by ju teda nemali konzumovať denne.

Pohánka v kuchyni

Pohánku dnes bežne zoženieme v supermarketoch alebo predajniach zdravej výživy. Dá sa tu kúpiť múka, krupica, vločky, prípadne aj celé zrná (krúpy) pohánky. Môžeme ju pripraviť na množstvo spôsobov a spracovať takmer rovnako ako všetky iné obilniny. Z múky môžeme pripraviť lievance, palacinky, chlieb alebo cestoviny. Z pohánkovej krupice sa robia napríklad halušky do polievky alebo knedľa. Pohánkové vločky sa podávajú napríklad s jogurtom, môžu sa z nich urobiť müsli alebo závarka do polievky. Krúpy sa pridávajú do polievky namiesto ryže, robia sa z nich fašírky, kaše a rôzne nákypy.  

Šalát z pohánky
Šalát z pohánky
Zdroj: varecha-kucharka

Pohánka je teda výdatná, ľahko stráviteľná a bezlepková plodina, ideálna pre spestrenie našich jedálničkov a taktiež vhodná pre pravidelnú konzumáciu pri bezlepkovej diéte a pri ochoreniach srdca a ciev.

Inšpirujte sa receptami s pohánkou:

 

Diskusia (1 príspevok) Pridať príspevok

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
joe939
22.11.2016 09:54 | |
+0 -0
JE velmi velky rozdiel v chuti pohanky predavanej u nas v obchodoch a trebars kupenej v polsku alebo na ukrajine.
Zobraz celú diskusiu
Podobné články
Pomelo
Pomelo - vitamínová bomba na sychravé dni
Pre niekoho symbol šťastia, pre niekoho najväčší citrus na svete, no pre väčšinu podmanivé a delikátne spojenie...
Mascarpone
Lahodný krémový syr - mascarpone
Mascarpone nie je len krémový syr do tiramisu či cheesecaku. Je to komplexná ingrediencia, ktorá má svoje pevné miesto...
Tvaroh
Biela pochúťka plná bielkovín - tvaroh!
Tvaroh v sebe ukrýva neuveriteľný potenciál univerzálnej suroviny s pozoruhodnými nutričnými hodnotami. Spoznajte ho...
Čokoládové fondue
S fondue za jedným stolom!
Už vám chýbajú letné pikniky s priateľmi v parku alebo grilovačky na záhrade Vášho domu? Užiť si dobré jedlo...
Bulgur
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Vlákninou a minerálmi nabitá príloha, ktorú si mnohí mýlia s kuskusom. Bulgur je však oveľa chutnejší.
Varená pohánka
Zoznámte sa s pohánkou! 10 chutných receptov z pohánky
Výživná, zdravá a chutná surovina, ktorá skrátka nesmie chýbať vo vašom jedálničku.
Vybrali sme pre vás
Chladnička
Dajte zbohom chaosu v chladničke!
Dajte zbohom chaosu v chladničke!
Otvoriť, vytiahnuť a zavrieť. Tak by to malo s chladničkami fungovať. Bohužiaľ, realita je trošku iná.
Hot Chocolate
Doprajte si šálku poctivej horúcej čokolády!
Doprajte si šálku poctivej horúcej čokolády!
Spomaľte, zastavte sa na chvíľu a doprajte si čarovné chvíle pri šálke poriadnej horúcej čokolády.
Pomelo
Video: Ako ošúpať pomelo?
Video: Ako ošúpať pomelo?
Zistite, prečo sa pomelo predáva vo fólii a ako ho efektívne a rýchlo zbaviť hrubej šupky.