Pridať recept

Čo ste (ne)vedeli o bujónoch?

Bujón. Niektorými gazdinkami vychválený pomocník, inými zatracovaný nepriateľ. A hoci sa vedú o ňom dlhé polemiky, neraz nám skutočne uľahčí a urýchli prípravu chutného obeda alebo večere. Či už ste fanúšikom bujónov alebo naopak jeho odvekým odporcom, pozrime sa na to, ako dokáže zjednodušiť život v kuchyni.

Dochutia každé jedlo

Bujóny sú výborným ochucovadlom, ktoré navodí výraznejšiu chuť takmer každému pokrmu. Či sa rozhodnete pripraviť slovenské alebo exotické jedlá, prípadne stavíte na zeleninové rizoto, omáčku, polievky alebo netradičný kuskus, bujón zvýrazní chuť jedla. Dochutiť ním možno aj cestoviny, ryžu, zeleninu alebo ryby. Určite nejedna domáca gazdinka súhlasí s tým, že bujón je prvou pomocou v časovej tiesni. Pokiaľ nemáme čas stáť pri sporáku niekoľko hodín a pripraviť si ho svojpomocne, jedna kocka bujónu všetko za nás vyrieši.

Výhodou je aj to, že potravinárske firmy v súčasnosti vyrábajú bujóny s rôznymi príchuťami, a preto si každý nájde podľa potreby a podľa pripravovaného pokrmu.

 

Ako spoznáte kvalitný bujón?

Bujóny sa pripravujú sa zo starostlivo vyberaných surovín. Ich kvalitu rozpoznáme podľa vône a konzistencie. Po odbalení by sme mali cítiť výraznú arómu a nemali by sa lepiť na baliaci papier. Okrem toho je správny bujón dobre rozpustný. Pozor na staré a uschnuté bujóny. Spoznáte ich podľa toho, že arómu uvoľnia až po tom, ako ich rozrežete. Navyše, tak ako pri iných výrobkoch, aj v prípade bujónov nie je na škodu sledovať dátum exspirácie.

V supermarketoch a rôznych predajniach s potravinami nájde zákazník široký výber bujónov a ochucovadiel. Zeleninový bujón s obľubou pridávajú do jedál vegetariáni, ale aj gazdinky, ktoré pripravujú chutnú zeleninovú polievku. Polievka vďaka nemu získava výraznejšiu chuť a navyše nepotrebujete soľ, pretože tá sa už v bujóne nachádza. Siahnuť po ňom môžeme v prípade tradičnej aj modernej kuchyne, pri príprave slovenských, ale napríklad aj talianskych dobrotôt.

Bujóny možno oceníte aj počas sviatočných dní. Slepačí alebo hovädzí bujón sa rýchlo stane súčasťou chutných pokrmov, pod ktorými sa prehýbajú stoly. Pečené mäso s chutnou omáčkou či netradične pripravené cestovinové šaláty získajú vábivú chuť a dokonalo sa pohrajú s našimi chuťovými pohárikmi.

Stavte na kvalitu

bujony podravka
fotogaléria
bujony podravka
Zdroj: Reklamné foto
Svoje pokrmy môžete dochutiť napríklad bujónmi Podravka. Sú zárukou overenej kvality a výraznej chuti. Skvelo sa hodia na prípravu vývarov, ktoré sú základom pre polievky, mäsové aj zeleninové jedlá. Vyskúšať môžete kombináciu chutnej zeleniny v podobe zeleninového bujónu. Za svoju plnú a bohatú chuť vďačí zeleru, cibuli, mrkve, paradajkám a póru. Všetky zložky sú rastlinného pôvodu, preto je vhodný aj pre vegetariánov. Hovädzí bujón je zase základom pri príprave excelentnej hovädzej polievky, ale zlepší chuť aj ďalších vašich pokrmov pripravených z ryže, cestovín, zeleniny alebo mäsa. Ak ani jeden neulahodil vašim chutiam, k dispozícii je aj slepačí bujón so skutočne širokým uplatnením v každej kuchyni.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Anonymný nick
23.4.2016 21:20 | |
+1 -0
Ja sa tiež nebojím siahnuť po bujónoch a vždy mám nejaký v zálohe. Je to najlepší spôsob, ako rýchlo a jednoducho dochutiť jedlo, veľakrát ma zachraňuje v hodine 12-tej. A pravidelne používam práve tie od Podravky, z vlastnej skúsenosti hovorím, že jedlo má aj vďaka nim vynikajúcu chuť. Favoritom je slepačí.. :-)
Anonymný nick
20.4.2016 09:45 | |
+4 -2
Súhlasím s názorom, že akýkoľvek bujón mi zjednoduší a vylepší život v kuchyni.
Podobné články
Strava stredomorska urban
Stredomorská strava naozaj skvalitňuje život!
Nový výskum potvrdil priaznivý vplyv tzv. stredomorskej stravy na fyzické a duševné zdravie. Oznámila to...
Vianocna obletka predjedlo
EXTRA: Tradičné recepty na Štedrú večeru!
Možno sa vám to už zdá otrepané, no Vianoce nemožno označiť inak ako za najkrajší deň v roku. Pri spoločne...
testujem
Návrat k tradíciám? Naši predkovia mali zdravé Vianoce.
Počas celého roka sa nám darí krotiť kilá. Až kým neprídu Vianoce. Sviatky sa v našej kultúre tradične...
Letné džemovanie sa začína
S Dr.Oetker bude aj tento rok príprava domácich džemov radosťou.
Sladký sendvič z lásky
Výhercovia súťaže Aký ste typ valentínskeho kuchára?
Dr.Oetker a Dobruchut.sk pre vás pripravili valentínsku súťaž o tri balíčky Dr.Oetker. Vašou úlohou bolo...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...