Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Avokádo - prirodzená zásobáreň živín

Avokádo je plodom stále zeleného stromu „Persea americana“ a názov pochádza z aztéckeho „ahuacatl“. Aztéci ho nazývali „ovocím plodnosti“ a v niektorých oblastiach Indie zase „maslovým ovocím“. Väčšinou má hruškovitý, alebo vajcovitý tvar a drsnú zelenú, alebo hnedastú šupku. Patrí do podobnej skupiny rastlín ako napr. škorica. Aj keď je avokádo v skutočnosti ovocím, nie je sladké, nemá ani nejako zvlášť výraznú vôňu a ak je dozreté, má jemnú, až krémovú konzistenciu. Avokádo je zaujímavé tým, že dozrieva až po odtrhnutí.

Čo obsahuje avokádo

Má vysoký obsah vlákniny, sodíka, je bohaté na zdravé mononenasýtené a polonenasýtené tuky, vitamíny A, C, D, E, K či vitamíny skupiny B. Avokádo nám poskytuje celkovo takmer 20 základných živín.
Zároveň obsahuje málo sodíka, preto sa odporúča jeho konzumácia aj pri problémoch s krvným obehom. Avokádo obsahuje tiež železo, a to navyše v takej forme, ktorá je pre náš organizmus prijateľnejšia a stráviteľnejšia ako v iných druhoch.

Šalát s avokádom
Zdroj: dreamstime

Avokádo je bohaté aj na omega-3 mastné kyseliny, priaznivo pôsobí na naše srdce, mozog či zrak. Veľa odborných štúdií preukázalo, že konzumácia avokáda pôsobí ako prevencia vzniku Alzheimrovej choroby. Avokádo však pôsobí aj proti vzniku rakoviny, srdcových chorôb, cukrovky a ďalších.

Avokádo - bohaté na bielkoviny

Čo sa týka ovocia, avokádo je jasným víťazom v obsahu bielkovín. Obsahuje až deväť esenciálnych aminokyselín, ktoré si telo nie je schopné produkovať samo, pomáha svalom, srdcu aj mozgu. Počas chrípkového obdobia je vynikajúcou podporou pre vašu imunitu. Dôležité je aj to, že avokáda sa neprejete. Zdravé mononenasýtené mastné kyseliny obsiahnuté v tomto ovocí totiž mozgu vysielajú signál, že žalúdok už má dosť.

Sendvič s údeným lososom, avokádom, paradajkou a vajíčkom
Zdroj: Shutterstock

Avokádo je ovocie, ktoré majú dokonca povolené aj cukrovkári, pretože obsahuje špeciálny druh sacharidu manoheptulózu, ktorá znižuje hladinu cukru v krvi. Novinkou možno pre vás bude, že by malo byť súčasťou nášho bežného jedálneho lístka. Je totiž pre všetkých.

Viete, že:

  • Zrelé avokádo by malo byť mäkké.
  • Po otvorení avokádo môže sčernieť, ak necháme v jednej polovičke kôstku nesčernie tak rýchlo, prípadne môžeme do quacamole pridať citrónovú šťavu.

Ako využiť avokádo v kuchyni:

Hoci je avokádo ovocie, používa sa skôr ako zelenina. V surovom stave ho môžete zúžitkovať na prípravu šalátov, sendvičov, cestovín, a keďže má maslovú konzistenciu, výborne poslúži aj ako základ na rôzne nátierky.

Avokádo s krevetami

Skvélé recepty z avokáda:

Všetky avokádové recepty nájdete tu

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Jarné zelené smoothie
Z jari na zeleno - 4 jarné smoothie recepty
Z jari na zeleno - 4 jarné smoothie recepty
Jarná zelená pôsobí na ľudský organizmus ako posilňujúci liek. Príchod silnejšieho slnka a šťavy obsahujúce listy...
mrazená ryba Radoma
Ako vybrať kvalitnú rybu? Neplaťte zbytočne za mrazenú vodu
Ako vybrať kvalitnú rybu? Neplaťte zbytočne za mrazenú vodu
Obdobie pred Veľkou nocou je v našich končinách tradične spájané s pôstom a s ním súvisiacou zvýšenou konzumáciou rýb...
velkonocne vajicka
Video: Ako vyfúknuť veľkonočné vajíčka
Video: Ako vyfúknuť veľkonočné vajíčka
Veľká noc je predo dvermi a s ňou je tradične spojené zdobenie kraslíc pre šibačov. Zdobíte umelé kraslice alebo dávate...