Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Avokádo - prirodzená zásobáreň živín

Avokádo je plodom stále zeleného stromu „Persea americana“ a názov pochádza z aztéckeho „ahuacatl“. Aztéci ho nazývali „ovocím plodnosti“ a v niektorých oblastiach Indie zase „maslovým ovocím“. Väčšinou má hruškovitý, alebo vajcovitý tvar a drsnú zelenú, alebo hnedastú šupku. Patrí do podobnej skupiny rastlín ako napr. škorica. Aj keď je avokádo v skutočnosti ovocím, nie je sladké, nemá ani nejako zvlášť výraznú vôňu a ak je dozreté, má jemnú, až krémovú konzistenciu. Avokádo je zaujímavé tým, že dozrieva až po odtrhnutí.

Čo obsahuje avokádo

Má vysoký obsah vlákniny, sodíka, je bohaté na zdravé mononenasýtené a polonenasýtené tuky, vitamíny A, C, D, E, K či vitamíny skupiny B. Avokádo nám poskytuje celkovo takmer 20 základných živín.
Zároveň obsahuje málo sodíka, preto sa odporúča jeho konzumácia aj pri problémoch s krvným obehom. Avokádo obsahuje tiež železo, a to navyše v takej forme, ktorá je pre náš organizmus prijateľnejšia a stráviteľnejšia ako v iných druhoch.

Šalát s avokádom
Zdroj: dreamstime

Avokádo je bohaté aj na omega-3 mastné kyseliny, priaznivo pôsobí na naše srdce, mozog či zrak. Veľa odborných štúdií preukázalo, že konzumácia avokáda pôsobí ako prevencia vzniku Alzheimrovej choroby. Avokádo však pôsobí aj proti vzniku rakoviny, srdcových chorôb, cukrovky a ďalších.

Avokádo - bohaté na bielkoviny

Čo sa týka ovocia, avokádo je jasným víťazom v obsahu bielkovín. Obsahuje až deväť esenciálnych aminokyselín, ktoré si telo nie je schopné produkovať samo, pomáha svalom, srdcu aj mozgu. Počas chrípkového obdobia je vynikajúcou podporou pre vašu imunitu. Dôležité je aj to, že avokáda sa neprejete. Zdravé mononenasýtené mastné kyseliny obsiahnuté v tomto ovocí totiž mozgu vysielajú signál, že žalúdok už má dosť.

Sendvič s údeným
Zdroj: Shutterstock

Avokádo je ovocie, ktoré majú dokonca povolené aj cukrovkári, pretože obsahuje špeciálny druh sacharidu manoheptulózu, ktorá znižuje hladinu cukru v krvi. Novinkou možno pre vás bude, že by malo byť súčasťou nášho bežného jedálneho lístka. Je totiž pre všetkých.

Viete, že:

  • Zrelé avokádo by malo byť mäkké.
  • Po otvorení avokádo môže sčernieť, ak necháme v jednej polovičke kôstku nesčernie tak rýchlo, prípadne môžeme do quacamole pridať citrónovú šťavu.

Ako využiť avokádo v kuchyni:

Hoci je avokádo ovocie, používa sa skôr ako zelenina. V surovom stave ho môžete zúžitkovať na prípravu šalátov, sendvičov, cestovín, a keďže má maslovú konzistenciu, výborne poslúži aj ako základ na rôzne nátierky.

Avokádo

Skvélé recepty z avokáda:

Všetky avokádové recepty nájdete tu

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vianočné inšpirácie
Vianočné inšpirácie
Podobné články
hrusky
Vitamínová bomba na tieto sychravé jesenné dni - hruška!
Jeden z mnohých druhov jesenného ovocia, ktoré sa môže pýšiť skvelou chuťou, jemnou vôňou a liečivou silou. Ak sa...
Gratinované
Zapekanie jedál má tiež svoje čaro!
Keď sa jedlo zapeká - gratinuje - na povrchu sa vytvorí chrumkavá kôrka, najčastejšie syrová. Syr sa na povrchu pekne...
Feta cheese cubes
Kozí syr
V dobe našich dedov bolo kozie mlieko a syr bežnou vecou a produktom. Dnes je tomu naopak, kozie mlieko a výrobky...
slovník
Česko-slovenský gastronomický slovník
Kedlubna, květák, lilek, cizrna, libové maso, kýta, jáhle. Poznáte tieto suroviny? Každý z času na čas natrafíme...
Close up of rose
Vyberte sa na šípky, teraz je na to ten správny čas!
Počas jesenných prechádzok neraz natrafíte na ker posiaty šípkami, no nevenujete mu žiadnu pozornosť. To je veľká...
Close-up of
Poznáte rozdiel medzi kypriacim práškom a sódou bikarbónou?
Do cesta ste pridali kypriaci prášok do pečiva a výsledný koláč nie je vôbec mäkký, nadýchaný a ani sa nepodobá na ten...
Vybrali sme pre vás
Getting ready for
Opečiatkujte si sušienky a vyčarte deťom úsmev na tvári!
Opečiatkujte si sušienky a vyčarte deťom úsmev na tvári!
Zapájate deti do práce v kuchyni? Varenie s deťmi patrí k novodobým trendom a na trhu je k dispozícii množstvo...
Close-up of
Poznáte rozdiel medzi kypriacim práškom a sódou bikarbónou?
Poznáte rozdiel medzi kypriacim práškom a sódou bikarbónou?
Do cesta ste pridali kypriaci prášok do pečiva a výsledný koláč nie je vôbec mäkký, nadýchaný a ani sa nepodobá na ten...
rye toasts with
8 zdravých zeleninových nátierok bez masla
8 zdravých zeleninových nátierok bez masla
Rozmýšľate čo na raňajky a chleba s maslom a šunkou či syrom už nechcete ani vidieť? Hľadáte zdravšie alternatívy...