Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Avokádo - prirodzená zásobáreň živín

Avokádo je plodom stále zeleného stromu „Persea americana“ a názov pochádza z aztéckeho „ahuacatl“. Aztéci ho nazývali „ovocím plodnosti“ a v niektorých oblastiach Indie zase „maslovým ovocím“. Väčšinou má hruškovitý, alebo vajcovitý tvar a drsnú zelenú, alebo hnedastú šupku. Patrí do podobnej skupiny rastlín ako napr. škorica. Aj keď je avokádo v skutočnosti ovocím, nie je sladké, nemá ani nejako zvlášť výraznú vôňu a ak je dozreté, má jemnú, až krémovú konzistenciu. Avokádo je zaujímavé tým, že dozrieva až po odtrhnutí.

Čo obsahuje avokádo

Má vysoký obsah vlákniny, sodíka, je bohaté na zdravé mononenasýtené a polonenasýtené tuky, vitamíny A, C, D, E, K či vitamíny skupiny B. Avokádo nám poskytuje celkovo takmer 20 základných živín.
Zároveň obsahuje málo sodíka, preto sa odporúča jeho konzumácia aj pri problémoch s krvným obehom. Avokádo obsahuje tiež železo, a to navyše v takej forme, ktorá je pre náš organizmus prijateľnejšia a stráviteľnejšia ako v iných druhoch.

Šalát s avokádom
Zdroj: dreamstime

Avokádo je bohaté aj na omega-3 mastné kyseliny, priaznivo pôsobí na naše srdce, mozog či zrak. Veľa odborných štúdií preukázalo, že konzumácia avokáda pôsobí ako prevencia vzniku Alzheimrovej choroby. Avokádo však pôsobí aj proti vzniku rakoviny, srdcových chorôb, cukrovky a ďalších.

Avokádo - bohaté na bielkoviny

Čo sa týka ovocia, avokádo je jasným víťazom v obsahu bielkovín. Obsahuje až deväť esenciálnych aminokyselín, ktoré si telo nie je schopné produkovať samo, pomáha svalom, srdcu aj mozgu. Počas chrípkového obdobia je vynikajúcou podporou pre vašu imunitu. Dôležité je aj to, že avokáda sa neprejete. Zdravé mononenasýtené mastné kyseliny obsiahnuté v tomto ovocí totiž mozgu vysielajú signál, že žalúdok už má dosť.

Sendvič s údeným
Zdroj: Shutterstock

Avokádo je ovocie, ktoré majú dokonca povolené aj cukrovkári, pretože obsahuje špeciálny druh sacharidu manoheptulózu, ktorá znižuje hladinu cukru v krvi. Novinkou možno pre vás bude, že by malo byť súčasťou nášho bežného jedálneho lístka. Je totiž pre všetkých.

Viete, že:

  • Zrelé avokádo by malo byť mäkké.
  • Po otvorení avokádo môže sčernieť, ak necháme v jednej polovičke kôstku nesčernie tak rýchlo, prípadne môžeme do quacamole pridať citrónovú šťavu.

Ako využiť avokádo v kuchyni:

Hoci je avokádo ovocie, používa sa skôr ako zelenina. V surovom stave ho môžete zúžitkovať na prípravu šalátov, sendvičov, cestovín, a keďže má maslovú konzistenciu, výborne poslúži aj ako základ na rôzne nátierky.

Avokádo

Skvélé recepty z avokáda:

Všetky avokádové recepty nájdete tu

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Bunch of Parasol
Bedľa
Bedľa jedlá je huba s typickým klobúkom, ktorý môže dorásť v priemere až do 30 cm. Mladé huby sú celé hnedasté. Ako...
Patizón
Patizón
Sú nenáročné na pestovanie a bohaté na vitamíny. V kuchyni im patrí veľký priestor.
Stuffing
Ačokča
Nepoznáte ačokču ? Ačokča nazývaná aj paprikouhorka je v našich záhradách pomerne novou zeleninou. Pôvodne bola...
Chanterelle
Kuriatko jedlé
Kuriatko je huba, ktorej klobúk dosahuje 10 - 70 mm. Mladý je mierne klenutý, neskôr plochý a napokon lievikovito...
Boletus
Hríb dubový - Dubák
Dubák je najznámejšia jedlá huba. Pozná ho asi každý, aj tí čo huby nezbierajú. Je viac druhov hríbov, s ktorými si ho...
Feta cheese cubes
Kozí syr
V dobe našich dedov bolo kozie mlieko a syr bežnou vecou a produktom. Dnes je tomu naopak, kozie mlieko a výrobky...
Vybrali sme pre vás
jablkové recepty
Uchovajte si jabĺčka na zimu podľa našich receptov
Uchovajte si jabĺčka na zimu podľa našich receptov
Jablká dozrievajú a my máme pre vás 5 tipov ako si jablká uchovať po celý rok.
AEG
Čo dokáže para
Čo dokáže para
Lahodná zelenina, dokonalý steak, chutná ryba. Aby sa skvelé jedlo objavilo na vašom tanieri, nemusíte nevyhnutne...
jablko
(NE) obyčajné jablká!
(NE) obyčajné jablká!
Pochrumkajte si aspoň na jednom jablku denne a budete zdravý ako rybička! O tom, že ovocie a zelenina sú prospešné...