Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Hit jari - špargľa

Špargľa je ideálna jarná spoločníčka, ktorej sezóna je práve v plnom prúde a bude trvať až do júla. Je zdravá, vynikajúca, veľmi rýchlo pripravená a práve preto by ste ju mali zaradiť do svojich jedálničkov. Tak pred ňou zahoďte všetky zábrany, vyťažte čo najviac z množstva priaznivých účinkov, ktoré má na ľudský organizmus a pustite sa do jej prípravy. Určite si ju zamilujete!

Špargľa a jej priaznivé účinky

Konzumácia špargle má na náš organizmus veľmi pozitívny vplyv.  Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín A, C, E, K, kyselinu listovú a minerály ako draslík, vápnik, železo, zinok, horčík, fosfor, a jód. Má nízky obsah cukru a hodí sa aj do diéty, keďže 100 g špargle má nutričnú hodnotu len 22 kcal. Medzi jej liečivé účinky patrí napríklad znižovanie hladiny cholesterolu, upravuje hladinu cukru v krvi, má pozitívny vplyv na ľadviny, močové cesty a močový mechúr, zlepšuje metabolizmus, zabraňuje udržiavaniu vody v tele, obmedzuje tvorbu kŕčových žíl, zmierňuje menštruačné bolesti, podporuje plodnosť a pôsobí ako prírodné afrodiziakum.

Zapečená špargľa
Zdroj: dreamstime

Vyberte tú správnu

Okrem jej bielej odrody existuje ešte zelená a fialová, všetko to záleží od spôsobu jej pestovania. Biela špargľa je zakrytá fóliou a má najjemnejšiu chuť. Zelená špargľa sa pestuje na svetle a práve preto má krásnu zelenú farbu, fialová špargľa je obdoba zelenej s fialovými špičkami.

Čerstvú špargľu poznáte podľa veľmi pevných, zatvorených hlavičiek a lesklého povrchu. Pokiaľ stonky o seba obtriete mali by vŕzgať, ak sa ich pokúsite ohnúť prasknú, a ak ich rozkrojíte mali by púšťať lepkavú šťavu. Ak je špargľa gumová, zvráskavená, má výrazné zaschnuté či zažltnuté konce alebo je už v obchode namočená vo vode určite ju nekupujte.

Skladovanie špargle

Špargľu buď ihneď spotrebujte alebo po nákupe skladujte len 2-3 dni v tej najchladnejšie časti chladničky. Najlepšie zakrytú vlhkou utierkou alebo v pohári so studenou vodou. Špargľu môžete aj zmraziť do zásoby, musíte ju však očistiť, krátko spariť vo vriacej vode, hneď nato schladiť v studenej vode, aby si zachovala farbu a uložiť do mikroténového vrecka. Takto predpripravená Vám vydrží v mrazničke aj pol roka.

Špargľová polievka
Zdroj: dreamstime

Príprava špargle

Pred samotným spracovaním je potrebné špargľu zbaviť šupky a tuhšieho konca, ktorý býva väčšinou drevnatý. Pri čerstvej špargli bude stačiť odstrániť 2-3 cm. Radšej neskúšajte rady typu, že sa špargľa pri ohnutí zlomí presne v bode, kde prechádza do drevnatej časti. Zbytočne by ste ňou plytvali. Bielu špargľu je potrebné olúpať celú, tenkú a čerstvú zelenú špargľu nie je potrebné lúpať vôbec, hrubšiu zelenú stačí olúpať v spodnej tretine najlepšie ostrou škrabkou na zemiaky.

Grilovaná zelená
Zdroj: dreamstime.com

Tepelná úprava

Príprava špargle je veľmi rozmanitá a čoraz častejšie nachádza využitie aj v našej kuchyni, môžete z nej pripraviť skvelé predjedlo, hlavné jedlo alebo polievku. Očistenú špargľu môžete variť v osolenej vode na stojato zviazanú, ak chcete konce pekne chrumkavé. Naopak na ležato ak chcete konce úplne mäkké. Bielu špargľu máte hotovú za cca 12 minút, zelenej postačí cca 8 minút, no záleží to aj na hrúbke stoniek. Môžete vyskúšať napríklad blanšírovanie, kedy sa špargľa najskôr varí a potom schladí v miske s ľadom, aby si zachovala nádhernú zelenú farbu. Tak isto môžete siahnuť po parnom hrnci alebo grile na jej prípravu. Rýchle restovanie na panvici, vyprážanie alebo zapekanie môže byť ďalším z variant ako ju jednoducho, veľmi rýchlo a chutne pripraviť. Ani taká špargľová polievka nie je na zahodenie, využiť ju môžete do cestovín alebo na prípravu slaných koláčov. Úplne čerstvú a tenkú špargľu môžete použiť aj surovú do šalátov.

Hovädzina
Zdroj: dreamstime.com

Inšpirujte sa receptami:

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Ricotta Cheese
Taliansky jemný krémový syr - Ricotta!
Ricottu radíme medzi krémové syry, ktoré sa vyrábajú z tepelne ošetrenej sladkej syrovátky. Konzistenciou pripomína náš...
Chunks of cheddar
Čedar syr
Cheddar je malá obec v juhovýchodnom Anglicku. Práve odtiaľ pôvodne pochádza jeden z najobľúbenejší syrov na svete -...
Leaves of melissa
Medovka dodá jedlu šmrnc
Medovka lekárska je bylinka, ktorá veľmi príjemne vonia. Pre jej sviežu, citrónovú vôňu s nádychom mentolu, ktorú...
Tayberry
Tayberry - malinočernice
Tayberry, alebo malinočernice sú krížencom malín a černíc. Táto nádherná a chutná rastlina pochádza z Anglicka. Dokonca...
Bunch of Parasol
Bedľa
Bedľa jedlá je huba s typickým klobúkom, ktorý môže dorásť v priemere až do 30 cm. Mladé huby sú celé hnedasté. Ako...
Patizón
Patizón
Sú nenáročné na pestovanie a bohaté na vitamíny. V kuchyni im patrí veľký priestor.
Vybrali sme pre vás
Čučoriedkové
Čučoriedky v hlavnej úlohe! 10 receptov, ktoré musíte vyskúšať
Čučoriedky v hlavnej úlohe! 10 receptov, ktoré musíte vyskúšať
Čučoriedky, sladkokyslasté bobule plné vitamínov a antioxidantov, sa hodia nie len do koláčov :) Vychutnajte si...
Bunch of Parasol
Bedľa
Bedľa
Bedľa jedlá je huba s typickým klobúkom, ktorý môže dorásť v priemere až do 30 cm. Mladé huby sú celé hnedasté. Ako...
Patizón
Patizón
Patizón
Sú nenáročné na pestovanie a bohaté na vitamíny. V kuchyni im patrí veľký priestor.