Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Hit jari - špargľa

Špargľa je ideálna jarná spoločníčka, ktorej sezóna je práve v plnom prúde a bude trvať až do júla. Je zdravá, vynikajúca, veľmi rýchlo pripravená a práve preto by ste ju mali zaradiť do svojich jedálničkov. Tak pred ňou zahoďte všetky zábrany, vyťažte čo najviac z množstva priaznivých účinkov, ktoré má na ľudský organizmus a pustite sa do jej prípravy. Určite si ju zamilujete!

Špargľa a jej priaznivé účinky

Konzumácia špargle má na náš organizmus veľmi pozitívny vplyv.  Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín A, C, E, K, kyselinu listovú a minerály ako draslík, vápnik, železo, zinok, horčík, fosfor, a jód. Má nízky obsah cukru a hodí sa aj do diéty, keďže 100 g špargle má nutričnú hodnotu len 22 kcal. Medzi jej liečivé účinky patrí napríklad znižovanie hladiny cholesterolu, upravuje hladinu cukru v krvi, má pozitívny vplyv na ľadviny, močové cesty a močový mechúr, zlepšuje metabolizmus, zabraňuje udržiavaniu vody v tele, obmedzuje tvorbu kŕčových žíl, zmierňuje menštruačné bolesti, podporuje plodnosť a pôsobí ako prírodné afrodiziakum.

Zapečená špargľa
Zdroj: dreamstime

Vyberte tú správnu

Okrem jej bielej odrody existuje ešte zelená a fialová, všetko to záleží od spôsobu jej pestovania. Biela špargľa je zakrytá fóliou a má najjemnejšiu chuť. Zelená špargľa sa pestuje na svetle a práve preto má krásnu zelenú farbu, fialová špargľa je obdoba zelenej s fialovými špičkami.

Čerstvú špargľu poznáte podľa veľmi pevných, zatvorených hlavičiek a lesklého povrchu. Pokiaľ stonky o seba obtriete mali by vŕzgať, ak sa ich pokúsite ohnúť prasknú, a ak ich rozkrojíte mali by púšťať lepkavú šťavu. Ak je špargľa gumová, zvráskavená, má výrazné zaschnuté či zažltnuté konce alebo je už v obchode namočená vo vode určite ju nekupujte.

Skladovanie špargle

Špargľu buď ihneď spotrebujte alebo po nákupe skladujte len 2-3 dni v tej najchladnejšie časti chladničky. Najlepšie zakrytú vlhkou utierkou alebo v pohári so studenou vodou. Špargľu môžete aj zmraziť do zásoby, musíte ju však očistiť, krátko spariť vo vriacej vode, hneď nato schladiť v studenej vode, aby si zachovala farbu a uložiť do mikroténového vrecka. Takto predpripravená Vám vydrží v mrazničke aj pol roka.

Špargľová polievka
Zdroj: dreamstime

Príprava špargle

Pred samotným spracovaním je potrebné špargľu zbaviť šupky a tuhšieho konca, ktorý býva väčšinou drevnatý. Pri čerstvej špargli bude stačiť odstrániť 2-3 cm. Radšej neskúšajte rady typu, že sa špargľa pri ohnutí zlomí presne v bode, kde prechádza do drevnatej časti. Zbytočne by ste ňou plytvali. Bielu špargľu je potrebné olúpať celú, tenkú a čerstvú zelenú špargľu nie je potrebné lúpať vôbec, hrubšiu zelenú stačí olúpať v spodnej tretine najlepšie ostrou škrabkou na zemiaky.

Grilovaná zelená
Zdroj: dreamstime.com

Tepelná úprava

Príprava špargle je veľmi rozmanitá a čoraz častejšie nachádza využitie aj v našej kuchyni, môžete z nej pripraviť skvelé predjedlo, hlavné jedlo alebo polievku. Očistenú špargľu môžete variť v osolenej vode na stojato zviazanú, ak chcete konce pekne chrumkavé. Naopak na ležato ak chcete konce úplne mäkké. Bielu špargľu máte hotovú za cca 12 minút, zelenej postačí cca 8 minút, no záleží to aj na hrúbke stoniek. Môžete vyskúšať napríklad blanšírovanie, kedy sa špargľa najskôr varí a potom schladí v miske s ľadom, aby si zachovala nádhernú zelenú farbu. Tak isto môžete siahnuť po parnom hrnci alebo grile na jej prípravu. Rýchle restovanie na panvici, vyprážanie alebo zapekanie môže byť ďalším z variant ako ju jednoducho, veľmi rýchlo a chutne pripraviť. Ani taká špargľová polievka nie je na zahodenie, využiť ju môžete do cestovín alebo na prípravu slaných koláčov. Úplne čerstvú a tenkú špargľu môžete použiť aj surovú do šalátov.

Hovädzina
Zdroj: dreamstime.com

Inšpirujte sa receptami:

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Chanterelle
Kuriatko jedlé
Kuriatko je huba, ktorej klobúk dosahuje 10 - 70 mm. Mladý je mierne klenutý, neskôr plochý a napokon lievikovito...
Pile of Delicious
Všetci čokoholici pozor, prichádza BROWNIES!
Tento koláčik obsahuje veľmi veľa čokolády a povedzme si pravdu, že všetko čo obsahuje čokoládu je hriešne návykové! Vo...
Boletus
Hríb dubový - Dubák
Dubák je najznámejšia jedlá huba. Pozná ho asi každý, aj tí čo huby nezbierajú. Je viac druhov hríbov, s ktorými si ho...
Gratinované
Zapekanie jedál má tiež svoje čaro!
Keď sa jedlo zapeká - gratinuje - na povrchu sa vytvorí chrumkavá kôrka, najčastejšie syrová. Syr sa na povrchu pekne...
Feta cheese cubes
Kozí syr
V dobe našich dedov bolo kozie mlieko a syr bežnou vecou a produktom. Dnes je tomu naopak, kozie mlieko a výrobky...
Close up of rose
Vyberte sa na šípky, teraz je na to ten správny čas!
Počas jesenných prechádzok neraz natrafíte na ker posiaty šípkami, no nevenujete mu žiadnu pozornosť. To je veľká...
Vybrali sme pre vás
vino a jedlo
11 pravidiel správneho kombinovania jedla s vínom
11 pravidiel správneho kombinovania jedla s vínom
Gurmánsky zážitok už nemusíte hľadať iba v drahých reštauráciách. Naučte sa správne skombinovať dobré víno s jedlom...
hokkaido recepty
3 naozaj netradičné recepty z hokkaido tekvice
3 naozaj netradičné recepty z hokkaido tekvice
Máte pocit, že už ste skúšali z hokkaido tekvice úplne všetko? Máme pre vás recepty na dva nápoje a džem z hokkaido...
Mango, pineapple
Sladké dezerty servírované prakticky v pohári
Sladké dezerty servírované prakticky v pohári
Sladké dobroty naservírované v pohároch si môžte pripraviť aj na niekoľko dní dopredu a pochutiť si hocikedy keď vás...