Pridať recept

Čo takto dať si špenát?

Pamätáte si ešte kreslenú rozprávku o Pepkovi námorníkovi, ktorý čerpal všetku svoju silu zo špenátu a po jeho konzumácii mu narástli svaly? S tými svalmi je to trošku prehnané, no špenát je vhodné konzumovať nielen kvôli železu, ktoré obsahuje. Vedci sa síce “trošku“ s množstvom železa 30 mg pomýlili a umiestnili desatinnú čiarku na nesprávnom mieste, no aj tak ho obsahuje 3 mg čo je dostatok. Je to však zelenina, ktorú množstvo dospelých a hlavne detí nemôže ani cítiť hlavne kvôli jedálni v škôlke či škole. Ak patríte medzi takýchto odporcov mali by ste mu dať druhú šancu a opäť ho vyskúšať, veď spôsobov ako sa dá v kuchyni využiť je naozaj mnoho.

Zdravie ukryté v zelených listoch

Železo plní ústrednú úlohu vo funkcii červených krviniek, ktoré transportujú kyslík v tele, pomáhajú obnoviť energiu a zvýšiť celkovú vitalitu. Špenát je tiež výborným zdrojom vitamínu B2, A, C, K, ktorý je dôležitý pre kosti, kyseliny listovej a minerálov ako je mangán, horčík a už vyššie spomínané železo. Konzumácia špenátu je vhodná pri liečbe rakoviny, rôznych srdcových ochorení alebo napríklad pri liečbe vysokého krvného tlaku. Je vhodný pre diabetikov, znižuje riziko vzniku anémie a je vhodný aj pre tehotné ženy, vďaka vláknine pomocou ktorej čistí a detoxikuje telo. Vďaka vysokému obsahu betakaroténu a luteínu prospieva aj zraku.

Ako si správne vybrať špenát

 

Čerstvý špenát je dostupný po celý rok, no jeho top sezóna trvá od apríla do septembra. Pri nákupe si všímajte žiarivo zelené listy, chrumkavé stonky a sviežu vôňu. Listy sa oplachujú až tesne pred samotnou prípravou, inak by nasiakli všetku vodu. Opláchnutie by malo byť veľmi krátke ale dôkladné.  Ak je to potrebné, skladujte ho v najchladnejšom mieste chladničky voľne alebo zabalený v mikroténovom vrecku s malými dierkami. Pri nákupe mrazeného špenátu si dajte pozor na obsah vody, pretože tie lacnejšie jej obsahujú naozaj mnoho na úkor špenátu. Tento špenát je mnohokrát už dochutený soľou alebo zjemnený smotanou.  

Špenát v kuchyni

Čerstvý špenát je vhodný do šalátov, sendvičov alebo len tak ako dekorácia. Môžete ho použiť na prípravu dnes tak obľúbených smoothie nápojov s ovocím alebo zeleninou. Aj z čerstvého špenátu pripravíte výbornú polievku, krémovú omáčku so smotanou na cestoviny alebo prílohu k mäsu, či rybe. Listový špenát je tiež výborný v mäsových závitkoch, ako plnka do palaciniek, zemiakových placiek alebo slaných lievancov. Vďaka tejto zelenine si pochutíte na slaných koláčoch, haluškách, omelete alebo pripravíte skvelé lasagne. Najviac živín si však zachová prípravou na pare. Ak máte možnosť použite radšej čerstvý špenát a nie ten mrazený, ktorý síce obsahuje rovnaké nutričné hodnoty, avšak stráca dôležité vitamíny a minerály.

 Inšpirujte sa receptami:

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Čokoládová torta s domácou šľahačkou a čerstvými jahodami
Bez čokolády to nejde. Mnohí, najmä ženy, o tomto ani neargumentujú. Ak sa k tomu pridá šľahačka a jahody,...
no image dobruchut.sk
Sweetie
Sweetie je druh citrusu, ktorý vyzerá ako grapefruit, ale jeho farba je podobná farbe limetky. Svojou...
Kosik
Víťazné recepty súťaže Vianoce s Penamom
Penam a Dobruchut.sk pre vás pripravili súťaž o 5 košíkov plných dobrôt.  Víťazné recepty sme vyžrebovali...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...
Prečo je špenát dokonalým prostriedkom na chudnutie
Prečo je špenát dokonalým prostriedkom na chudnutie
Keď ide o špenát, je čas zahryznúť sa doňho! Nielen preto, že jeho listy posilňujú naše kosti, ale aj preto,...