Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Doviezli ste kôru z obchodu? Možno v nej vyrastie vzácny smrž

Huby máme radi. Často kupujeme hlivu, šampiňóny. Pred časom som si ich aj sama pestovala na chodbe. Záhrada nás prvý rok po nasťahovaní do domu  obdarila bohatou úrodou masliakov. Boli všade. Výborné jedlo je z masliakov a zelenej špargle. V lese zbierame len to, čo poznáme. Kuriatka, dubáky, bedle a suchohríby. Jedna hubárka mi raz z môjho plného košíka vyhádzala okrem troch húb všetky ostatné. A odvtedy mám voči hubárčeniu naozaj rešpekt.

smrž
Zdroj: Henrieta Peškovičová

A od známych sme dostali václavky, z ktorých som urobila krémovú  polievku.  To bola prvá hríbová, ktorú dobrovoľne zjedla naša staršia s tým, že aj vedela čo v nej má. Ona huby neznášala, boli jej slizké. Všeobecne možno dobrá rada pre rodičov, ak huby vymixujete od hladkého krému, deti s ich konzumáciou problém mať nebudú. Tento rok na jar sa v mojej predzáhradke objavil hubík. Hubári mi podľa fotky potvrdili, že ide o smrčok, alebo aj smrž. Hub vzácny, dobrej chuti. Stihla som odtrhnúť jeden, ten druhý z úrody znehodnotili naši psi. Nepýtajte sa akým spôsobom. K smržu sme prišli náhodou, kúpou mulčovacej kôry na záhony. Kamarátka mi potvrdila, že aj im sa objavili smrže v záhrade po vysypaní kôrou z obchodu. Máte aj vy takéto skúsenosti?

Hríbik som teda vzala do kuchyne a nafotila. Predelila nožom na polovice. V strede prekvapil dutou schránkou. Konzistenciu má ako hríb Judášovo ucho. Taký pre mňa čudný. Mám radšej klasické huby, ako vlhko neistej konzistencie. Zvonku vyzerá ako škrupina orecha, alebo mozog. Tepelne som ho upraviť nestihla, zabudla som ho v chladničke. Vraj je výborný v praženici. Vo Francúzsku, Taliansku ale i vzdialených USA sú smrže vraj veľmi vzácne. Ak ste mali smrž, čo ste z neho spravili na jedenie?

smrž
Zdroj: Henrieta Peškovičová

Na hubárskych portáloch a internete som sa o smrži dočítala, že „Morchella esculenta“, ako sa po latinsky volá, má niekoľko vizuálnych rozdielností a aj názvov. Pochádza z čelade „smrčkovitých“. Pre svoj rast vyhľadáva teplé a vlhké lužné lesy. Rastie tiež na trávnatých lúkach a parkoch od apríla do mája.

Náš hríbik bol cca 10 cm dlhý aj s nôžkou. Podľa portálu nahuby.sk sa mu ľudovo hovorí: smrček, smrčok, smrž, smarž, maržeľ, smaržľa, smaržľak, smrh, smrha, smrečok, smrekár, smrečkár.

U mnohých húb sa konzumácia neodporúča v surovom stave. Ja som zatiaľ jedla surové huby len šampiňóny a nakladané dubáky. Smrže špicaté (čo bude asi aj tento náš) sa teda nemajú podľa rôznych stránok konzumovať surové vôbec, ani ich tepelná úprava vraj nie je vhodná v kombinácii s alkoholom Môže vyvolať zvracanie, hnačky a zvýšený tep (wikipedia).

Podľa hubárskeho atlasu sú smrže naozaj k nerozoznaniu, tento môj môže byť smrčok vysoký, český aj kuželovitý. Každopádne je to jedno, lebo sú všetky jedlé.

Ak sa vám teda podarí nájsť takýto hríbik v záhrade, nevyhadzujte ho ale naopak, odneste do kuchyne a niečo dobré si z neho pripravte. Snáď nám narastie aj na budúci rok.

PS: Ak máte recepty s fotkou z tejto huby, podeľte sa o ne s nami. Pridajte ich na Dobruchut.sk :)

Diskusia (14 príspevkov) Pridať príspevok

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
winder
5.5.2016 19:30 | |
+20 -17
Aké smrže? Aké václavky? Kua ľudia naučte sa po slovensky! A kým napíšete niečo o hubách, tak aj o nich sa niečo naučte. Tento článok s***í amatérizmom jak hnoj.
winder
5.5.2016 19:31 | |
+20 -8
Slovo "S.M.R.D.Í" je vulgarizmus, keď ho vyhviezdičkovalo? Tak pravidlá tejto stránky programoval fakt nejaký osol...
julo24
5.5.2016 16:08 | |
+27 -14
Co je to smrz????????? Na obrazku je huba s nazvom Smrčok (obyčajny, jedly, hybridny, kuzelovity..........) Ale smrz??
amatusikova
4.5.2016 21:09 | |
+11 -9
SMRZ????
ornelazmutovana110
6.5.2016 12:31 | |
+18 -6
Strana Madarsko-Rumunskeho Zjednotenia
Zobraz celú diskusiu
Podobné články
pohánková múka
Prehľad bezlepkových múk - ktorú a kam vhodne použiť
Kde sú tie časy, kedy v obchodoch v regáli boli v ponuke len hladká, hrubá a polohrubá múka? Dnes už v obchodoch...
Pomelo
Pomelo - vitamínová bomba na sychravé dni
Pre niekoho symbol šťastia, pre niekoho najväčší citrus na svete, no pre väčšinu podmanivé a delikátne spojenie...
Mascarpone
Lahodný krémový syr - mascarpone
Mascarpone nie je len krémový syr do tiramisu či cheesecaku. Je to komplexná ingrediencia, ktorá má svoje pevné miesto...
Tvaroh
Biela pochúťka plná bielkovín - tvaroh!
Tvaroh v sebe ukrýva neuveriteľný potenciál univerzálnej suroviny s pozoruhodnými nutričnými hodnotami. Spoznajte ho...
Čokoládové fondue
S fondue za jedným stolom!
Už vám chýbajú letné pikniky s priateľmi v parku alebo grilovačky na záhrade Vášho domu? Užiť si dobré jedlo...
Bulgur
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Vlákninou a minerálmi nabitá príloha, ktorú si mnohí mýlia s kuskusom. Bulgur je však oveľa chutnejší.
Vybrali sme pre vás
Ganache
Čokoládové ganache - viac ako poleva, viac ako krém
Čokoládové ganache - viac ako poleva, viac ako krém
Ganache je niečo ako univerzálna čokoládová poleva či čokoládový krém. S ganachovými polevami či krémami sa v našich...
Medovníky bez múky
5 vylepšených receptov na zdravé medovníky
5 vylepšených receptov na zdravé medovníky
Aj zástanci zdravej výživy si môžu dopriať voňavé medovníčky. Tu je päť receptov na medovníky bez výčitiek.
Raw guľky
7 tipov na vianočné zdRAWé recepty
7 tipov na vianočné zdRAWé recepty
Vianoce nemusia byť o tonách cukru a bielej múky. Vyskúšajte naše tipy na zdravšie maškrtenie vo sviatočnom šate.