Pridať recept

Brokolica - kráľovná medzi zeleninou

Práve tejto zelenine by ste určite nemali povedať nie, pretože obsahuje priveľa cenných látok, aby ste nad ňou len ohrnuli nos. Brokolica Vám môže pomôcť vylepšiť zdravie, resp. trávenie, imunitu, chudnutie a ešte viac…

Brokolica je hlúbová zelenina, ktorá má ružicovú „hlávku“. Táto zelenina má pôvod na Apeninskej „čižme“ (Taliansko a okolie) odkiaľ sa dostala do celého sveta. Brokolica dorastá do dĺžky okolo 15 centimetrov. Brokolica má rada stály prísun vody a je aj mrazu odolná. Túto zeleninu by ste mali konzumovať aspoň jeden krát do týždňa v rôznych chutných podobách. Dá sa použiť do zeleninových šalátov, polievok, omáčok, nátierok, zapekaná s inou zeleninou, ako príloha alebo ako zeleninka preliata chutnými syrovými omáčkami. Toto chutné, zdravé a ľahké jedlo je vhodným doplnkom pri chudnutí a aj pri zdravom životnom štýle.

Cestoviny s brokolicou
fotogaléria
Cestoviny s brokolicou
Zdroj:

Čo obsahuje brokolica?

Bielkoviny, sacharidy, vlákninu, vodu, minimum tuku, železo, zinok, vápnik, selén, sodík, horčík, fosfor, draslík, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, vitamíny A, B, C, E, K, betakarotén, kyselinu listovú a kyselinu pantoténovú. Aktivizuje látkovú výmenu, zlepšuje prácu srdca, svalov a nervov. Znižuje riziko vzniku rakoviny. Má vysoký obsah anti-oxidačného betakaroténu a vitamínov C a E. Je bohatým zdrojom kyseliny listovej a železa.

 

Brokolicu si kupujte alebo pripravujte na konzumáciu len ak je tmavo zelená. V opačnom prípade ak sú jej farby svetlé, je nedozretá, a pomer živín ešte nebude taký ako u zrelej brokolice. Ďalší pozor dávajte pri tepelnej úprave. Dlhým varením z nej vyvaríte všetky dôležité látky. Najlepšie je brokolicu variť len nad parou, alebo na miernom ohni približne 3 minútky.

Brokolicu môžete použiť do: zeleninových šalátov, polievok, omáčok, nátierok, zapekanú s inou zeleninou, ako prílohu alebo ako zeleninku preliatu s chutnými syrovými omáčkami.

Vyskúšajte pár receptov z brokolice:

 

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
marhule
Hor sa na marhule!
Majú príjemnú vôňu, sú ich plné stromy a ich farba je veľmi lákavá. Marhuľová sezóna je v plnom prúde,...
Čokoládová torta s domácou šľahačkou a čerstvými jahodami
Bez čokolády to nejde. Mnohí, najmä ženy, o tomto ani neargumentujú. Ak sa k tomu pridá šľahačka a jahody,...
no image dobruchut.sk
Sweetie
Sweetie je druh citrusu, ktorý vyzerá ako grapefruit, ale jeho farba je podobná farbe limetky. Svojou...
Kosik
Víťazné recepty súťaže Vianoce s Penamom
Penam a Dobruchut.sk pre vás pripravili súťaž o 5 košíkov plných dobrôt.  Víťazné recepty sme vyžrebovali...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...