Brokolica - kráľovná medzi zeleninou
Brokolica je hlúbová zelenina, ktorá má ružicovú „hlávku“. Táto zelenina má pôvod na Apeninskej „čižme“ (Taliansko a okolie) odkiaľ sa dostala do celého sveta. Brokolica dorastá do dĺžky okolo 15 centimetrov. Brokolica má rada stály prísun vody a je aj mrazu odolná. Túto zeleninu by ste mali konzumovať aspoň jeden krát do týždňa v rôznych chutných podobách. Dá sa použiť do zeleninových šalátov, polievok, omáčok, nátierok, zapekaná s inou zeleninou, ako príloha alebo ako zeleninka preliata chutnými syrovými omáčkami. Toto chutné, zdravé a ľahké jedlo je vhodným doplnkom pri chudnutí a aj pri zdravom životnom štýle.
Čo obsahuje brokolica?
Bielkoviny, sacharidy, vlákninu, vodu, minimum tuku, železo, zinok, vápnik, selén, sodík, horčík, fosfor, draslík, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, vitamíny A, B, C, E, K, betakarotén, kyselinu listovú a kyselinu pantoténovú. Aktivizuje látkovú výmenu, zlepšuje prácu srdca, svalov a nervov. Znižuje riziko vzniku rakoviny. Má vysoký obsah anti-oxidačného betakaroténu a vitamínov C a E. Je bohatým zdrojom kyseliny listovej a železa.
Brokolicu si kupujte alebo pripravujte na konzumáciu len ak je tmavo zelená. V opačnom prípade ak sú jej farby svetlé, je nedozretá, a pomer živín ešte nebude taký ako u zrelej brokolice. Ďalší pozor dávajte pri tepelnej úprave. Dlhým varením z nej vyvaríte všetky dôležité látky. Najlepšie je brokolicu variť len nad parou, alebo na miernom ohni približne 3 minútky.
Brokolicu môžete použiť do: zeleninových šalátov, polievok, omáčok, nátierok, zapekanú s inou zeleninou, ako prílohu alebo ako zeleninku preliatu s chutnými syrovými omáčkami.
Vyskúšajte pár receptov z brokolice:
- Brokolica s mandľami
- Fotorecept: Gratinovaná brokolica s mrkvou
- Brokolica s karí omáčkou
- Syrový koláč s brokolicou
- Fotorecept: Brokolicová polievka
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.