Pridať recept

Milujete zdravé jedlo? Investujte do pary

Milujete dobré jedlo? Investujte do pary. Šťavnaté steaky, zelenina s prenikavou vôňou a chuťou, chrumkavý a vo vnútri podmanivo mäkký chlieb. To sú sny každého vášnivého kuchára či kuchárky. Ak túžite po zdravých domácich kulinárskych zážitkoch, vyskúšajte pečenie v parnej rúre.

Zvonka chrumkavé, znútra šťavnaté

Parné rúry sú ideálne na prípravu mäsa. Nedajte sa však pomýliť, parná rúra nie je parný hrniec. Para pomáha mäso uchovávať šťavnaté, ku koncu pečenia však nastupuje klasický ohrev, vďaka ktorému vzniká chrumkavý povrch. Rovnako to funguje aj pri príprave chleba či pečiva. Pri klasickom pečení na 180 stupňoch začne cesto na povrchu tvrdnúť takmer okamžite a môže sa tak zastaviť jeho zdvíhanie. Pri pečení v parnej rúre ho para na začiatku zvláčni a záverečné dopečenie klasickým horúcim vzduchom dá za procesom čerešničku v podobe chrumkavej a krehkej kôrky.

Nie je to raketová veda

 

Ak si myslíte, že parné rúry sú určené len pre tých, ktorí by v kuchyni najradšej strávili celý život, mýlite sa. Opak je pravdou – parné rúry dokážu bez dlhého čakania zohriať a „uvariť“ aj jednoduché a rýchle potraviny. Párky,  vajíčka či kukurica sú hotové za chvíľu. Ak však predsa len plánujete jedlo z viacerých druhov surovín, parná rúra zvláda viacero úloh naraz. V rúre Electrolux EOB6631BOX môžete, napríklad, v rovnakom čase pripravovať mäso, prílohu a zeleninu. Obed sa tak zaobíde bez večného odbiehania od stola a jedlo je pripravené naraz, čo okrem rodinných príslušníkov poteší aj vašu peňaženku. Nespornú výhodu poskytujú parné rúry aj milovníkom zdravého stravovania. Zelenina pripravená v parnej rúre si aj po upečení zachováva svoju chuť a vôňu. Nehovoriac o tom, že tento spôsob prípravy v nej zachová väčšinu vitamínov.

Bravčový mešec s omáčkou tzatziki
fotogaléria
Bravčový mešec s omáčkou tzatziki
Zdroj: Electrolux_recept

Teplotná sonda vie, kedy je ten správny čas

Skúsený kuchár vie, že rúru nemá otvárať pred tým, ako nastane správny čas. Teplota v rúre po otvorení dvierok rýchlo klesá, čo môže negatívne ovplyvniť výslednú kvalitu jedla. Ale čo s tým, ak cez sklo neviete posúdiť, či je už jedlo hotové a časom stanoveným v kuchárskych knihách neveríte? Teplotná sonda jedlo postráži za vás. Rúra sa vďaka nej po dosiahnutí predvolenej teploty automaticky vypne a jedlo nebude vyschnuté či bez šťavy. Ak mešká návšteva, ktorú ste chceli pohostiť špeciálnym nedeľným obedom, stačí zapnúť funkciu udržiavania teplého jedla.

Viac o výhodách pečenia v pare sa dozviete na www.peciemevpare.sk alebo www.electrolux.sk.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
chrustik372
1.7.2016 15:48 | |
+0 -0
Tipov je milion a ešte viac, stačí len otvoriť oči a začať hľadať. To je celé. Fakt pozri si nejaké tie recepty a myslím, že ti zachutia natoľko, že ich budeš variť vždy. http://www.najtelo.com/category/recepty/ Aspoň teda dúfam. Nič zlé totiž na nich ani omylom nevidím. Práve naopak. Lepšie to azda byť ani nemôže. Och ako milujem zdravú stravu :) :) a to čo ponúkate vy mám taktiež vyskúšané a musím povedať, že odporúčam.
vlastina1952
6.6.2016 16:05 | |
+0 -0
Mám doma parný hrniec Poki,,,to je uz retro prístroj,,a teraz ste mi ho pripomenuli,,,zajdem ho pohladat a nejake jedlo vyskušam pripravit. Pekný článok, Ďakujem
Podobné články
marhule
Hor sa na marhule!
Majú príjemnú vôňu, sú ich plné stromy a ich farba je veľmi lákavá. Marhuľová sezóna je v plnom prúde,...
Čokoládová torta s domácou šľahačkou a čerstvými jahodami
Bez čokolády to nejde. Mnohí, najmä ženy, o tomto ani neargumentujú. Ak sa k tomu pridá šľahačka a jahody,...
no image dobruchut.sk
Sweetie
Sweetie je druh citrusu, ktorý vyzerá ako grapefruit, ale jeho farba je podobná farbe limetky. Svojou...
Kosik
Víťazné recepty súťaže Vianoce s Penamom
Penam a Dobruchut.sk pre vás pripravili súťaž o 5 košíkov plných dobrôt.  Víťazné recepty sme vyžrebovali...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...