Poznáte blahodárne účinky cesnaku?
Zdraviu prospešné účinky cesnaku
Cesnak obsahuje vitamíny A, B1, B2 a C, minerály ako sodík, draslík, vápnik, železo, fosfor, zinok a kyselinu kremičitú.
Má výrazné antibiotické účinky, o ktorých vedeli ľudia už veľmi dávno. Bojuje nielen proti baktériám, ale aj vírusom a plesniam. Antivírusový účinok oceníte hlavne v období prechladnutí a chrípok. Cesnak je tiež účinným antioxidantom, ktorý spomaľuje starnutie a predlžuje život. Zlepšuje trávenie a stav črevnej mikroflóry. Ak cesnak konzumujete pravidelne je prospešný pre srdce, znižuje krvný tlak, čistí cievy od tukových usadenín a zlepšuje celkové prekrvenie tela. Čistí krv, znižuje jej zrážanlivosť a tým pomáha predchádzať proti infarktu a mŕtvici. Prekrvuje mozog, čo má pozitívny vplyv na pamäť a myslenie. Do jedálnička by mali cesnak zaradiť aj diabetici, pretože znižuje hladinu cukru v krvi a zvyšuje tvorbu inzulínu. Podľa odborníkov má cesnak obranné účinky aj proti rakovine žalúdka, tráviaceho traktu a prostaty.
Boj proti nepríjemnému zápachu
Ak máte radi cesnak a pravidelne ho konzumujete, musíte si vedieť poradiť s jeho nepríjemným zápachom. Silice, ktoré cesnak obsahujú prechádzajú pri trávení do krvného obehu a následne sa vylučujú pľúcami, ale aj potnými žľazami. Preto je ho cítiť nielen z dychu, ale aj z potu. Už sa v konzumácií cesnaku nemusíte nijako obmedzovať, pretože na odstránenie zápachu existuje zopár trikov. Odporúča sa žuť čerstvá petržlenová vňať, lístky mäty, horká čokoláda alebo kávové zrná. Ďalším pomocníkom je obyčajný biely jogurt alebo pohár mlieka. Sami na sebe musíte vyskúšať čo na Vás najviac zaberá.
Ako si správne vybrať cesnak
Cesnak kupujte len taký, ktorý je na dotyk tvrdý a nemá žiadne výhonky. Dajte si pozor na akýkoľvek náznak hniloby. Ak máte na výber kupujte radšej domáci cesnak, ktorý je chuťovo oveľa viac výraznejší ako čínsky, ktorý dostať bežne v obchodoch. Bohužiaľ si v obchode trošku priplatíte, ale chuť má omnoho výraznejšiu, takže ho nebudete potrebovať až tak veľa. Skladujte ho na suchom a chladnom mieste, pretože vo vlhkom prostredí môže splesnieť alebo začať klíčiť. Dnes už sa dá kúpiť v čerstvom stave, sušený na plátky, konzervovaný alebo v podobe granulátu.
Cesnak v kuchyni
Bez cesnaku sa nezaobíde mnoho slovenských jedál, ako napríklad cesnačka, zemiakové placky, langoše alebo cesnaková nátierka . Môžete ho pridať do slaných koláčov, dochutiť ním domáci chlieb alebo opečené hrianky. Je potrebný na prípravu diviny, používa do sa do údenín, karbonátok, omáčok, majonéz, šalátov, polievok, pri domácich zabíjačkách, do zemiakových jedál a na rôzne dipy.
Z byliniek si rozumie s rozmarínom, tymianom, oreganom, bobkovým listom či kmínom. Jeho chuť ešte viac vynikne v kombinácií s cibuľou. Dokonale dopĺňa chuť zeleniny, ako napríklad cuketu, papriku, paradajky, brokolicu, špenát či karfiol.
Keď naložíte olúpané strúčiky cesnaku do fľaše s olejom, získate aromatický olej do šalátov.
Inšpirujte sa receptami s cesnakom
- Langoše s cesnakom
- Bravčové rezne v cesnakovom cestíčku
- Zemiakovo-cesnaková polievka s vajciami
- Cesnaková nátierka
- Cesnačky
- zvyšné recepty s cesnakom nájdete TU.
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.