Pridať recept

Poznáte blahodárne účinky cesnaku?

Cesnak je neodmysliteľnou ingredienciou našej kuchyne hlavne kvôli jedinečnej chuti a veľmi výraznej vôni. Pôvodom pochádza zo Strednej Ázie, no dnes je už rozšírený po celom svete. V mnohých krajinách si nenašiel svoje uplatnenie, hlavne kvôli špecifickému zápachu. Okrem vynikajúcich chuťových vlastností má blahodarné účinky na naše zdravie, o ktorých vedeli už ľudia veľmi dávno. Jedli ho už otroci, ktorí stavali pyramídy v Egypte a antickí lekári ním liečili rôzne choroby. V stredoveku mal chrániť proti upírom a rôznym “zlým silám“. Rímsky vojaci ho napríklad dostávali na povzbudenie bojového ducha.

Zdraviu prospešné účinky cesnaku

Cesnak obsahuje vitamíny A, B1, B2 a C, minerály ako sodík, draslík, vápnik, železo, fosfor, zinok a kyselinu kremičitú.

Má výrazné antibiotické účinky, o ktorých vedeli ľudia už veľmi dávno. Bojuje nielen proti baktériám, ale aj vírusom a plesniam. Antivírusový účinok oceníte hlavne v období prechladnutí a chrípok. Cesnak je tiež účinným antioxidantom, ktorý spomaľuje starnutie a predlžuje život. Zlepšuje trávenie a stav črevnej mikroflóry. Ak cesnak konzumujete pravidelne je prospešný pre srdce, znižuje krvný tlak, čistí cievy od tukových usadenín a zlepšuje celkové prekrvenie tela. Čistí krv, znižuje jej zrážanlivosť a tým pomáha predchádzať proti infarktu a mŕtvici. Prekrvuje mozog, čo má pozitívny vplyv na pamäť a myslenie. Do jedálnička by mali cesnak zaradiť aj diabetici, pretože znižuje hladinu cukru v krvi a zvyšuje tvorbu inzulínu. Podľa odborníkov má cesnak obranné účinky aj proti rakovine žalúdka, tráviaceho traktu a prostaty.

Cesnakový chlieb
fotogaléria
Cesnakový chlieb
Zdroj: dreamstime

 

Boj proti nepríjemnému zápachu

Ak máte radi cesnak a pravidelne ho konzumujete, musíte si vedieť poradiť  s jeho nepríjemným zápachom. Silice, ktoré cesnak obsahujú prechádzajú pri trávení do krvného obehu a následne sa vylučujú pľúcami, ale aj potnými žľazami. Preto je ho cítiť nielen z dychu, ale aj z potu. Už sa v konzumácií cesnaku nemusíte nijako obmedzovať, pretože na odstránenie zápachu existuje zopár trikov. Odporúča sa žuť čerstvá petržlenová vňať, lístky mäty, horká čokoláda alebo kávové zrná. Ďalším pomocníkom je obyčajný biely jogurt alebo pohár mlieka. Sami na sebe musíte vyskúšať čo na Vás najviac zaberá.

Ako si správne vybrať cesnak

Cesnak kupujte len taký, ktorý je na dotyk tvrdý a nemá žiadne výhonky. Dajte si pozor na akýkoľvek náznak hniloby. Ak máte na výber kupujte radšej domáci cesnak, ktorý je chuťovo oveľa viac výraznejší ako čínsky, ktorý dostať bežne v obchodoch. Bohužiaľ si v obchode trošku priplatíte, ale chuť má omnoho výraznejšiu, takže ho nebudete potrebovať až tak veľa.  Skladujte ho na suchom a chladnom mieste, pretože vo vlhkom prostredí môže splesnieť alebo začať klíčiť. Dnes už sa dá kúpiť v čerstvom stave, sušený na plátky, konzervovaný alebo v podobe granulátu.

Cesnaková omáčka
fotogaléria
Cesnaková omáčka
Zdroj: kulinar1

Cesnak v kuchyni

Bez cesnaku sa nezaobíde mnoho slovenských jedál, ako napríklad cesnačka, zemiakové placky, langoše alebo cesnaková nátierka . Môžete ho pridať do slaných koláčov, dochutiť ním domáci chlieb alebo opečené hrianky. Je potrebný na prípravu diviny, používa do sa do údenín, karbonátok, omáčok, majonéz, šalátov, polievok, pri domácich zabíjačkách, do zemiakových jedál a na rôzne dipy.  

Z byliniek si rozumie s rozmarínom, tymianom, oreganom, bobkovým listom či kmínom. Jeho chuť ešte viac vynikne v kombinácií s cibuľou. Dokonale dopĺňa chuť zeleniny, ako napríklad cuketu, papriku, paradajky, brokolicu, špenát či karfiol.

Keď naložíte olúpané strúčiky cesnaku do fľaše s olejom, získate aromatický olej do šalátov.

Cesnaková omáčka
fotogaléria
Cesnaková omáčka
Zdroj: dreamstime

Inšpirujte sa receptami s cesnakom

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
levica5158
20.3.2017 14:41 | |
+8 -1
Všetko o cesnaku je pravda, iba ma mrzí, že text obsahuje veľkú gramatickú chybu, "rímsky vojaci" sa správne píše s mäkkým i /teda rímski vojaci/.
Podobné články
foodtruck
Parné rúry na potulkách Slovenskom I.
Plne vybavená kuchyňa na kolesách, v ktorej si pripravíte chutné a zdravé jedlá, čoskoro zavíta na východné...
Zena ovocie jedlo stravovanie
Viete, aké je to správne jedlo pre vašu dušu?
Zemiaková kaša, hranolčeky, špagety so syrom, sekaná a ďalšie chutné jedlá nemusia byť síce dobré...
Kosik
Víťazné recepty súťaže Vianoce s Penamom
Penam a Dobruchut.sk pre vás pripravili súťaž o 5 košíkov plných dobrôt.  Víťazné recepty sme vyžrebovali...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...
Ako rýchlo olúpať cesnak? Šéfkuchár odhalil patent
Ako rýchlo olúpať cesnak? Šéfkuchár odhalil patent
Cesnak, hoci pre niektorých mimoriadne chutný a je neoddeliteľnou súčasťou takmer každého jedla. V kuchyni ho...