Drobné červené bobule plné sily - brusnice!
Brusnice patria medzi takzvané „super potraviny“. Sú to malé, lesklé, guľaté červené plody, ktoré rastú na nižších sýto zelených kríkoch najmä v Európe, Amerike a Ázii. V našich končinách sa vyskytujú najmä v suchých borovicových lesoch a na rašeliniskách.
Svoje meno získali vďaka Európanom, ktorí pristáli v roku 1620 na brehu Nového Anglicka a tam ich s týmito červenými plodmi zoznámili Indiáni. Keďže kvety pripomínali hlavičku a krk vtáka žeriava (po anglicky „crane“), dostali brusnice meno Crane berry, neskôr sa tento názov skrátil na Cranberry. Už vtedy Indiáni poznali ich liečivé účinky a používali ich na hojenie rán a zmierňovanie rôznych bolestí.
Bobuľky plné vitamínov a minerálov
Tieto malé červené bobule obsahujú vitamín A, B1, B2, B6, C, E, K, niacín, kyselinu listovú a kyselinu pantoténovú . Z minerálov je to horčík, fosfor, draslík, vápnik, železo a sodík. V menšom množstve obsahujú aj mangán, meď, selén a zinok.
Zdraviu prospešné účinky brusníc
Brusnice by mal konzumovať naozaj každý a to buď čerstvé, sušené alebo vo forme rôznych výživových doplnkov, čajov alebo štiav. Pomáhajú pri hnačkách, skleróze, bolestivej menštruácii, vďaka veľkému obsahu vitamínu C slúžia ako prevencia voči chrípke. Pôsobia preventívne proti herpesu typu 2, ktorý sa najčastejšie prejavuje oparmi na ústach. Chránia zuby nielen pred vznikom zubného kazu, ale aj pred vytváraním zubného kameňa. Zabraňujú usadzovaniu baktérií, ktoré spôsobujú vznik vredov v žalúdku čím znižujú riziko rakoviny žalúdka. Brusnice sú najlepšou prevenciou pred rôznymi ochoreniami močového mechúra a ľadvín, pretože nedovolia baktériám preniknúť a usadzovať sa na močovom mechúre. Majú pozitívne účinky na nepríjemný únik moču a prostatu. Vitamín A je dôležitý pre tvorbu očného pigmentu a zabraňuje zápalu očných spojiviek. Vitamín E bojuje proti rakovine a spomaľuje starnutie.
POZOR!
Pre vysoký obsah sodíka nie je vhodný pre ľudí s vysokým tlakom a pre vysoký obsah kyseliny šťaveľovej pre ľudí s ľadvinovou diétou.
Brusnice v kuchyni
Je pravdou, že brusnice obsahujú najviac výživných látok hlavne čerstvé, potom sú to sušené a nakoniec tie tepelne upravované. Ale nie každý ich obľubuje v surovom stave, preto je ich možné rôzne upravovať a pridávať do jedla. Asi najznámejšia je brusnicová omáčka, ktorá sa bežne podáva k sviečkovej, divine alebo hermelínu. Pridať ich však môžete do dezertov, koláčov, sladkého pečiva, dochutiť nimi môžete obyčajný biely jogurt, krupicovú alebo ovsenú kašu. Vhodné je ich zavariť do pohárov ako kompót, urobiť z nich marmeládu alebo ovocnú šťavu. Dajú sa sušiť alebo naopak zmraziť na horšie časy. Veľmi populárny je aj brusnicový čaj, ktorý pomáha proti hnačke, reume a zápaloch močových ciest.
Inšpirujte sa receptami s brusnicami
- Zavárané brusnice
- Brusnicový džem pre zdravie
- Králik na smotane s brusnicami
- Grilovaný syr s brusnicami
- Sladučký müsli chlebíček - koláčik
- zvyšné recepty s brusnicami nájdete TU.
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.