Pridať recept

Lahodné, voňavé, sladké, šťavnaté a zdravé, také sú JAHODY!

Tiež patríte medzi tých, čo každé leto netrpezlivo čakajú, kedy sa začnú červenať? Jahody u nás jednoznačne patria medzi najobľúbenejšie letné ovocie, obsahujú minimum kalórií a zaženú chuť na sladké. Veď kto by dokázal odolať miske čerstvo natrhaných jahôd? Nielenže sú obľúbeným ovocím, majú nezameniteľnú chuť, vôňu a spôsobov ich úpravy je naozaj mnoho. Asi nebude treba zdôrazňovať, že najlepšie sú tie čerstvé, pretože obsahujú veľké množstvo vitamínov, minerálov a vlákniny.

Vitamíny a minerály

Jahody obsahujú až 90% vody a veľmi veľa vitamínu C, už jedna šálka jahôd dokáže pokryť odporúčanú dennú dávku tohto vitamínu u dospelého človeka. Taktiež vitamíny A, B, E, K, karotén, kyselinu listovú a vlákninu. Z minerálov je to draslík, horčík, železo, sodík, mangán, fluór a meď.

jahodový džem
fotogaléria
jahodový džem
Zdroj: dreamstime.com

Pozitívne účinky jahôd na zdravie

 

Jahody obsahujú veľa prírodnej kyseliny salicylovej, ktoré pomáha pri boji s nachladnutím, dnou a reumou. Obsahujú účinné antioxidanty, ktoré pomáhajú v boji proti rakovine. Odporúčajú sa jesť ľudom, ktorí trpia chudokrvnosťou a anémiou, pretože obsahujú veľa železa a ďalšie zdraviu prospešné minerály. Vďaka mangánu posilňujú kosti, vlasy, kožu a vyživujú mozog. Draslík pozitívne pôsobí na vysoký krvný tlak a pomáha predchádzať srdcovo-cievnym ochoreniam. Majú močopudný účinok, zabraňujú zavodňovaniu a zlepšujú funkciu obličiek. Pomáhajú detoxikovať organizmus, podporujú vitalitu, potláčajú únavu a malátnosť. Jahody sa odporúčajú jesť pri diéte a cukrovke, pretože patria medzi ovocie, ktoré obsahuje najmenej kalórií a minimum cukrov.

Pozor by si mali dať

Ľudia s alergiou na acylpyrín, keďže jahody obsahujú podobné látky, môžu u nich vyvolať alergickú reakciu. Úplne najčastejším problémom býva alergia, ktorá sa prejavuje malými vyrážkami, tá môže vznikať preto, že jahody konzumujete ešte nedozreté. Malým deťom toto ovocie dávajte až po 1 roku opatrne a sledujte, či sa u nich neprejaví alergia. Taktiež sa neodporúčajú jesť ľudom, ktorí trpia problémami s obličkami, žlčníkom a štítnou žľazou.

Koláč s jahodami a mascarpone
fotogaléria
Koláč s jahodami a mascarpone
Zdroj: dreamstime

Správny výber a skladovanie jahôd

Jahody konzumujte hlavne čerstvé  a ak môžete, voľte radšej domáce v bio kvalite. Využiť môžete aj samozber jahôd na jahodoviskách, ktoré sa stávajú na Slovensku čoraz populárnejšie. Sami si ich nazbierate do debničiek, sem tam nejakú hodíte do úst a ochutnáte. V obchodoch vyberajte stredne veľké, vyhnite sa extrémne veľkým, tie mnohokrát nemajú žiadnu chuť.  Tmavá červená a lesklá farba je tá správna, tie ktoré sú žltkasté ešte nie sú dozreté. Na dotyk nesmú byť mäkké ani nijako poškodené. Nekupujte ich do zásoby, pretože v chladničke vydržia maximálne 2-3 dni. Po príchode z obchodu je však potrebné ich poriadne popreberať, aby ste odstránili poškodené kusy, tým ich životnosť trošku predĺžite.

jahodový krém
fotogaléria
jahodový krém
Zdroj: dreamstime.com

Zaraďte jahody do svojho jedálnička

Jahody máte k dispozícii čerstvé, mrazené, ale aj sušené. Zamaškrtiť si môžete napríklad na čerstvých jahodách s cukrom a šľahačkou. Môžete z nich pripraviť želé, sirupy, kompóty alebo rôzne marmelády. Pripraviť z nich ovocný šalát, smoothie, zmrzlinu, bublaninu, rôzne dezerty a koláče, dochutiť nimi jogurt, kašu, palacinky, wafle alebo lievance. Vynikajúci je aj šalát zo špenátových listov s orechmi a kozím syrom, ktorý doplníte o jahody. Môžete ich pridať aj do kuracieho šalátu a dostanete tak úplne novú chuť. Ak si ich chcete zmraziť do zásoby nechajte ich vcelku, tak si uchovajú potrebné vitamíny. Ako ste sa už vyššie dočítali, jahody majú nielen skvelú chuť, ale aj veľké množstvo pozitívnych účinkov na zdravie, takže ich určite v lete treba zaradiť do jedálnička.

Jahodové recepty

Napísané: 12.06.2017
Zdroj foto: dreamstime.com
Zdroj text: Dobruchut.sk

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Anonymný nick
14.6.2017 14:19 | |
+1 -0
Prečo jahody kupované na trhu nevoňajú a vydržia v chlade aj 5 dní. Vie mi niekto povedať akú konzervačnú látku používajú? Pestovatelia alebo obchodníci?
Anonymný nick
13.6.2016 09:43 | |
+2 -0
A ktoré ovocie nie je zdravé ?
dorisa
9.6.2016 17:51 | |
+1 -4
Keď som bola malá, malo som od jahôd koprivku(žihľavku) . Aj teraz radšej siahnem po kyslejšom ovoci,napr,malinách, ríbezliach atď.
Podobné články
testujem
Návrat k tradíciám? Naši predkovia mali zdravé Vianoce.
Počas celého roka sa nám darí krotiť kilá. Až kým neprídu Vianoce. Sviatky sa v našej kultúre tradične...
Krehke rezy
Súťaž o sladké balíčky džemov
Magazín Diva.sk a ovocné džemy Schwartau pre vás pripravili súťaž o chutné džemy špičkovej kvality...
Letné džemovanie sa začína
S Dr.Oetker bude aj tento rok príprava domácich džemov radosťou.
Sladký sendvič z lásky
Výhercovia súťaže Aký ste typ valentínskeho kuchára?
Dr.Oetker a Dobruchut.sk pre vás pripravili valentínsku súťaž o tri balíčky Dr.Oetker. Vašou úlohou bolo...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...
Kontaminované jahody boli dodané aj na Slovensko! Zdravotníci odporúčajú dodržiavať tieto opatrenia
Kontaminované jahody mali byť dodané aj na Slovensko! Zdravotníci odporúčajú dodržiavať tieto opatrenia
Čerstvé jahody pochádzajúce z Maroka mali byť dodané aj na územie Slovenska, konkrétne do zariadenia...