Pridať recept

7 dôvodov prečo by ste mali jesť broskyne

Chlpaté plody broskyne so zamatovou farbou dokážu osviežiť nielen telo, ale aj pleť. Majú lahodnú vôňu, chuť, sú plné šťavy, vitamínov, minerálov a rôznych iných látok, ktoré sú dôležité pre naše zdravie.

Čerstvé ovocie dokáže často krát vyriešiť mnoho zdravotných problémov a nahradiť drahé lieky, či kozmetické výrobky. Keďže sú broskyne sezónnym ovocím využite to cez leto naplno a spoznajte s nami ich blahodárne účinky na zdravie a krásu.

 

1. Chránia oči

Betakarotén je zodpovedný za zdravie očí a broskyne ho obsahujú veľké množstvo, spolu s vitamínmi A a C. Pravidelná konzumácia broskýň môže zlepšiť zrak, vyživuje a chráni sietnicu očí pred poškodením voľnými radikálmi a pomáha predchádzať šedému zákalu.

2. Prospievajú koži

Broskyne obsahujú vitamín  C a A, ktorý je veľmi dôležitý pre zdravie pleti. Jej výťažky sa vďaka bohatému zastúpeniu prospešných látok pridávajú do rôznych kozmetických výrobkov. Vitamín A kožu hydratuje, zvláčňuje, jemne vypína a dodáva jej mladistvý vzhľad. Postačí len jedna broskyňa denne a vaša pleť bude žiarivá a bezchybná.

3. Podporujú chudnutie

Broskyne sú bez tuku a obsahujú v priemere len 68 kalórií, 85% vody a cca 10-15% ovocných cukrov. Pôsobia detoxikačne, močopudne a trošku ako preháňadlo, pomáhajú teda prečistiť organizmus od usadených látok, podporujú chudnutie a celkovo prispievajú k dobrej kondícii a vitalite. Stabilizujú hladinu cukru v krvi a znižujú chuť na sladké, preto sú ideálnym ovocím, ktoré by ste mali sezónne jesť pri redukčných diétach.

4. Pomáhajú v boji s rakovinou

bohaté na antioxidanty a obsahujú polyfenoly, ktoré sú zodpovedné za to, že zabraňujú šíreniu rakovinových buniek telom, osvedčilo sa to najmä u žien trpiacich na rakovinu prsníka. Taktiež sú účinné proti rakovine pľúc, hrubého čreva a ústnej dutiny.

5. Na zdravé srdce a cievy

Jedna veľká broskyňa obsahuje veľké množstvo draslíka a naopak veľmi nízke množstvo sodíka, ktorý pomáha udržiavať zdravý krvný tlak. Broskyne pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu a zvyšovať prietok krvi do srdca. Pravidelná konzumácia slúži ako prevencia pred infarktom a mozgovou mŕtvicou.

6. Podporujú trávenie

Konzumácia broskýň pomáha očistiť hrubé črevo, obličky, žalúdok a pečeň od toxínov, pretože obsahujú veľké množstvo draslíka a vlákniny. Broskyne sú jednoducho na trávenie ako stvorené a zvyčajne nespôsobujú žiadne žalúdočné ťažkosti ani alergie.

7. Na dobrú náladu

Broskyne majú vysoký obsah niacínu, ktorý v kombinácii s horčíkom, selénom a zinkom dokáže zlepšiť náladu, odstraňuje pocit strachu, nervozity a celkovo má upokojujúce účinky na náš organizmus.

Dobroty z broskýň

Z broskýň si môžete pripraviť veľmi veľa dobrôt, samozrejme najlepšie je ich konzumovať čerstvé. Skvelé sú v ovocných šalátoch alebo zmrzlinových pohároch, dajú sa z nich pripravovať osviežujúce kokteily, smoothie nápoje, mrazené drene, zmrzliny, kompóty či džemy.

Môžu byť súčasťou rôznych koláčov, zákuskov alebo dezertov. Ak máte radi sladko slané kombinácie tak potom broskyne výborne doplnia mäso, pripravíte z nich ovocnú salsu alebo omáčku. Zabudnúť by sme nemali ani na prípravu pálenky alebo broskyňového likéru. Inšpirujte sa receptami, ktoré môžete z broskýň v kuchyni vyčaťovať:

 

Broskyne

Sezóna broskýň je tu! Viete, čo obsahujú a ako ich zužitkovať?

Chutné a overené recepty na váš e-mail!

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Droetker jablkovy kolac
Súťaž: Jesenné pečenie s Dr.Oetker
Dobruchut.sk a Dr.Oetker pre vás pripravili súťaž na tému jesenné recepty o 7 balíčkov produktov a pomocníkov...
foodtruck
Parné rúry na potulkách Slovenskom I.
Plne vybavená kuchyňa na kolesách, v ktorej si pripravíte chutné a zdravé jedlá, čoskoro zavíta na východné...
Zena ovocie jedlo stravovanie
Viete, aké je to správne jedlo pre vašu dušu?
Zemiaková kaša, hranolčeky, špagety so syrom, sekaná a ďalšie chutné jedlá nemusia byť síce dobré...
Kosik
Víťazné recepty súťaže Vianoce s Penamom
Penam a Dobruchut.sk pre vás pripravili súťaž o 5 košíkov plných dobrôt.  Víťazné recepty sme vyžrebovali...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...