Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

7 dôvodov prečo by ste mali jesť broskyne

Chlpaté plody broskyne so zamatovou farbou dokážu osviežiť nielen telo, ale aj pleť. Majú lahodnú vôňu, chuť, sú plné šťavy, vitamínov, minerálov a rôznych iných látok, ktoré sú dôležité pre naše zdravie. Čerstvé ovocie dokáže často krát vyriešiť mnoho zdravotných problémov a nahradiť drahé lieky, či kozmetické výrobky. Keďže sú broskyne sezónnym ovocím využite to cez leto naplno a spoznajte s nami ich blahodárne účinky na zdravie a krásu.
  • Chránia oči

Betakarotén je zodpovedný za zdravie očí a broskyne ho obsahujú veľké množstvo, spolu s vitamínmi A a C. Pravidelná konzumácia broskýň môže zlepšiť zrak, vyživuje a chráni sietnicu očí pred poškodením voľnými radikálmi a pomáha predchádzať šedému zákalu.

  •  Prospievajú koži

Broskyne obsahujú vitamín  C a A, ktorý je veľmi dôležitý pre zdravie pleti. Jej výťažky sa vďaka bohatému zastúpeniu prospešných látok pridávajú do rôznych kozmetických výrobkov. Vitamín A kožu hydratuje, zvláčňuje, jemne vypína a dodáva jej mladistvý vzhľad. Postačí len jedna broskyňa denne a vaša pleť bude žiarivá a bezchybná.

Broskyňový koláč
Zdroj: dreamstime

  • Podporujú chudnutie

Broskyne sú bez tuku a obsahujú v priemere len 68 kalórií, 85% vody a cca 10-15% ovocných cukrov. Pôsobia detoxikačne, močopudne a trošku ako preháňadlo, pomáhajú teda prečistiť organizmus od usadených látok, podporujú chudnutie a celkovo prispievajú k dobrej kondícii a vitalite. Stabilizujú hladinu cukru v krvi a znižujú chuť na sladké, preto sú ideálnym ovocím, ktoré by ste mali sezónne jesť pri redukčných diétach.

  • Pomáhajú v boji s rakovinou

Sú bohaté na antioxidanty a obsahujú polyfenoly, ktoré sú zodpovedné za to, že zabraňujú šíreniu rakovinových buniek telom, osvedčilo sa to najmä u žien trpiacich na rakovinu prsníka. Taktiež sú účinné proti rakovine pľúc, hrubého čreva a ústnej dutiny.

  • Na zdravé srdce a cievy

Jedna veľká broskyňa obsahuje veľké množstvo draslíka a naopak veľmi nízke množstvo sodíka, ktorý pomáha udržiavať zdravý krvný tlak. Broskyne pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu a zvyšovať prietok krvi do srdca. Pravidelná konzumácia slúži ako prevencia pred infarktom a mozgovou mŕtvicou.

broskyňový kompót
Zdroj: dreamstime.com

  •  Podporujú trávenie

Konzumácia broskýň pomáha očistiť hrubé črevo, obličky, žalúdok a pečeň od toxínov, pretože obsahujú veľké množstvo draslíka a vlákniny. Broskyne sú jednoducho na trávenie ako stvorené a zvyčajne nespôsobujú žiadne žalúdočné ťažkosti ani alergie.

  •  Na dobrú náladu

Broskyne majú vysoký obsah niacínu, ktorý v kombinácii s horčíkom, selénom a zinkom dokáže zlepšiť náladu, odstraňuje pocit strachu, nervozity a celkovo má upokojujúce účinky na náš organizmus.

 

Z broskýň si môžete pripraviť veľmi veľa dobrôt, samozrejme najlepšie je ich konzumovať čerstvé. Skvelé sú v ovocných šalátoch alebo zmrzlinových pohároch, dajú sa z nich pripravovať osviežujúce kokteily, smoothie nápoje, mrazené drene, zmrzliny, kompóty či džemy. Môžu byť súčasťou rôznych koláčov, zákuskov alebo dezertov. Ak máte radi sladko slané kombinácie tak potom broskyne výborne doplnia mäso, pripravíte z nich ovocnú salsu alebo omáčku. Zabudnúť by sme nemali ani na prípravu pálenky alebo broskyňového likéru. Inšpirujte sa receptami, ktoré môžete z broskýň v kuchyni vyčaťovať:

 

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Gril sutaz lenka
Výhercovia: Foto z grilovačky
Nedávno magazín o varení Dobruchut.sk a chutné omáčky Spak vyhlásili súťaž o ceny v hodnote 160 eur! Stačilo nám...
Grilovane
Banskobystrické reštaurácie budú súťažiť v príprave grilovaných rebierok
Gastronomický festival zameraný na grilovanie Grilliada sa uskutoční v Banskej Bystrici na Námestí SNP 8. októbra...
Slovak food
Slovak Food Festival už tento víkend!
Po roku je tu opäť! Slovak Food Festival - najväčší piknik na Slovensku už tento víkend na Bratislavskom hrade!
Igor ehy
Šéfkuchár Igor Čehy Vás pozýva na Gurmán Fest Bratislava
Dnes vám predstavujeme Igora Čehyho - šéfkuchár Brasserie La Marine, ktorý sa už o niekoľko dní predstaví na Gurmán...
pohánková múka
Prehľad bezlepkových múk - ktorú a kam vhodne použiť
Kde sú tie časy, kedy v obchodoch v regáli boli v ponuke len hladká, hrubá a polohrubá múka? Dnes už v obchodoch...
Vybrali sme pre vás
Jesenný šalát
10 inšpirácií ako využiť cviklu
10 inšpirácií ako využiť cviklu
Cvikla je všestranne využiteľná zelenina, ktorá fascinuje nielen svojou úžasnou farbou ale tiež nutričným bohatstvom.
Orechová žemľovka
Milovaná žemľovka 5x inak
Milovaná žemľovka 5x inak
5 tradičných i pomerne nezvyklých receptov na prípravu sladkej klasiky, ktorá podobne ako parené buchty či šúľance...
Walnuts
Viete správne skladovať orechy?
Viete správne skladovať orechy?
Orechy naozaj právom patria medzi superpotraviny. Sú zdrojom zdravých tukov, znižujú cholesterol, pôsobia v tele...