Pridať recept

Džemy, lekváre, marmelády. Poznáte ich rozdiel?

Viete aký je rozdiel medzi džemom, lekvárom a marmeládou? Takže, ten najzákladnejší rozdiel je v tom, že džem je redší a obsahuje kúsky ovocia. Marmeláda je hustejšia ovocná nátierka, ktorá je rozmixovaná a neobsahuje žiadne väčšie časti. Lekvár sa varí bez cukru, až pokým nezhustne. Vzniká lisovaním ovocia, nenatiera sa, môže sa iba krájať.

DŽEM

 

Ovocie na prípravu džemu krájame, tým sa odlišuje od marmelády. Takže pri džeme na chlebíku musíme do „niečoho zahryznúť". Môže sa pripravovať z niekoľko druhov ovocia. Pripravuje sa zväčša z kôstkového ovocia, ktoré sa lisuje, varí a zhusťuje cukrom. Kvalitný džem musí obsahovať viac ako 35% ovocia. Pred varením ovocie presladíme vrstvením s cukrom. Tým znížime aj čas varenia a džem je rôslovatejší. Pri varení zberáme penu. Keď je zmes uvarená na tzv. nitku (varechou prejdeme po priemere rajnice a urobí sa cestička), plníme ju do čistého pohára, pod ktorý sme dali príborový nôž. To nám zaistí, že pohár nepraskne. Takto uvarený džem necháme prirodzene vychladnúť a potom zatvoríme viečkom alebo celofánom, najlepšie mokrým.

Pečený slivkový lekvár
fotogaléria
Pečený slivkový lekvár
Zdroj: dobruchut.sk

LEKVÁR

Lekvár sa pripravuje odparením vody z ovocia do hustej konzistencie. Lekvár nekvasí ani neplesnivie a môže sa uskladňovať aj v plastových a kovových nádobách. Pridávame cukor, ktorý má zároveň konzervačné účinky. Pri varení v kastróle pridávame 1 kg cukru na 10 kg ovocia. Cukor sa prisýpa až vtedy, keď lekvár začína hustnúť a horšie sa už mieša. Lekváre môžeme pripraviť z rôzneho ovocia, najčastejšie však zo sliviek. Tie by mali byť úplne zrelé. Pozor, lekvár sa nesmie pripáliť, lebo získa horkú chuť. Lekvár sa odparuje tak dlho, až kým nie je hustý a nerozteká sa.

Malinový džem s mätou
fotogaléria
Malinový džem s mätou
Zdroj: dreamstime

MARMELÁDA

Pripravuje sa  z ovocného pretlaku alebo z rozmixovaného ovocia. Ovocie nesmie byť prezreté. Hustotu marmelády ovplyvňujeme pridaním pektínov alebo cukru. Na prípravu marmelády sa využíva skôr nezrelé ovocie (jablká, egreše, ríbezle), ktoré obsahujú väčšie množstvo kyselín a pektínu. Marmeláda sa môže pripravovať aj z citrusov. Nerozteká sa, je tuhšia ako džem a vhodná predovšetkým do koláčov.

Ananásovo-citrónový džem
fotogaléria
Ananásovo-citrónový džem
Zdroj: dreamstime

Marmeládou podľa novej vyhlášky nazývame zmes vody, cukru a jedného alebo viacerých produktov získaných z citrusového ovocia, ktorými sú dužina, pretlak, šťava, vodný extrakt a šupa, spracovaná do vhodnej zrôsolovatenej konzistencie. Správne uvarená marmeláda by mala byť priezračná a mala by mať horkastú príchuť.

 

A nakoniec dobrá rada starých mám, ako zabrániť tomu, aby lekvár či džem nevykypel. Pri varení pridajte do nádoby kúsok masla. Lekvár alebo džem nevykypí.

Recepty na skvelé džemy, lekváre a marmelády

všetky recepty na zaváranie nájdete tu

 

 

 

 

 

Napísané: 01.07.2016
Zdroj foto: dremstime.com

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Anonymný nick
23.10.2018 09:25
Príspevky používatela boli zablokované z dôvodu porušenia pravidiel diskusie.
Podobné články
testujem
Návrat k tradíciám? Naši predkovia mali zdravé Vianoce.
Počas celého roka sa nám darí krotiť kilá. Až kým neprídu Vianoce. Sviatky sa v našej kultúre tradične...
Prekvapte priateľov najlepším cupcakom. Tipy a triky od cukrárov
Čo priniesť na oslavu priateľom? Tým najlepším cupcakes! Cupcakes, malé a vynikajúce tortičky, ktoré...
Krehke rezy
Súťaž o sladké balíčky džemov
Magazín Diva.sk a ovocné džemy Schwartau pre vás pripravili súťaž o chutné džemy špičkovej kvality...
Letné džemovanie sa začína
S Dr.Oetker bude aj tento rok príprava domácich džemov radosťou.
Sladký sendvič z lásky
Výhercovia súťaže Aký ste typ valentínskeho kuchára?
Dr.Oetker a Dobruchut.sk pre vás pripravili valentínsku súťaž o tri balíčky Dr.Oetker. Vašou úlohou bolo...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...