Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Spoznajte zdraviu prospešné účinky nenápadnej bielej hlávky!

Kedy ste si naposledy pripravili niečo z karfiolu? Táto skvelá zelenina je chutná, môžete ju pripraviť na mnoho spôsobov a v obchodoch ju nájdete po celý rok. Dokáže pomôcť nielen pri zdravotných problémoch, ale aj k vysnívanej postave. Ak karfiol často v kuchyni nevyužívate, po prečítaní tohto článku, mu určite dáte druhú šancu.

Zdravie ukryté v bielej hlavičke

Karfiol podobne, ako aj iná zelenina je tvorený prevažne z vody. Už 125 g tejto zeleniny obsahuje dennú doporučenú dávku vitamínu C. Ďalej obsahuje vitamíny A, K, B1, B2, B3, B6, E, betakarotén, kyselinu listovú a pantoténovú. Z minerálov je to draslík, vápnik, horčík, sodík, fosfor, zinok, mangán, selén, zinok a omega3 mastné kyseliny. Určite ste nevedeli, že malé zelené lístky, ktoré priliehajú k hlávke karfiolu obsahujú ešte viac vitamínov a minerálov než samotná biela hlávka.

Zdraviu prospešné účinky

 

Ľudské bunky obsahujú gén p53, ktorého úlohou je potláčať rast nádorových ochorení. Ak dôjde k mutácii tohto génu, celý proces sa otočí a tento gén umožňuje v tele naopak vytvárať zhubné bunky. Karfiol obsahuje zlúčeniny, ktoré dokážu viazať zmutované bielkoviny a odstrániť ich z bunky, vďaka čomu umožnia génu ďalej pokračovať v blokovaní nádoru. Účinné zložky, ktoré sa nachádzajú v karfiole pôsobia antioxidačne a protizápalovo, čo z karfiolu robí vynikajúceho bojovníka proti rakovine. Karfiol pozitívne pôsobí na celý tráviaci trakt od žalúdka až po slepé črevo. Reguluje priechodnosť čriev a kvôli tomu je ho možné využiť pri zápche, hnačke, ale aj pri podráždení alebo zápale hrubého čreva. Pôsobí ako prírodné diuretikum, jeho konzumácia sa osvedčila pri zlyhávaní ľadvín, artritíde, dne a pri obličkových kameňoch. Vďaka nízkemu obsahu sodíka, tukov a vysokému obsahu draslíka pomáha zmierňovať problémy so srdcom a obehovou sústavou. Do jedálnička by ho mali zaradiť aj ľudia s hypertenziou a artériosklerózou. Karfiol je vhodný do diéty, keďže má nízku energetickú hodnotu a obsahuje minimum tukov. Samozrejme, diétny  je len vtedy, ak je vhodne pripravený.

Ako si vybrať ten správny

Pri nákupe vyberajte biele hlavičky, ktoré držia pokope. Ak sa na nich objavia hnedé škvrny karfiol už nekupujte, tie sú znakom prezretia. Skladujte ho neumytý voľne zabalený v mikroténovom vrecku v chladničke, aby ostal čo najdlhšie chrumkavý. Takto vydrží cca 10 dní. Aj keď je v obchodoch dostupný celý rok, jeho sezóna je v lete a na jeseň. Čím je čerstvejší, tým lepšie. Najideálnejší je samozrejme z vlastnej záhradky alebo z domácich farmárskych trhov.

Karfiol v kuchyni

Ešte predtým, ako začnete s prípravou obľúbeného jedla z karfiolu, odporúča sa umyť, prípadne na chvíľu namočiť do studenej octovej vody, ktorá z neho vyplaví všetky nečistoty. Potom z neho odrežte hlúb a následne ho rozdeľte ručne na ružičky alebo nakrájajte na plátky. Pri varení nedávajte na hrniec pokrievku, pretože silné výpary môžu ovplyvniť jeho chuť.

Keď sa povie slovo karfiol, každého určite napadne vyprážaný karfiol s tatárskou omáčkou a varenými zemiakmi. Toto je však len jediný z mnohých spôsobov ako sa dá karfiol pripraviť a navyše veľmi nezdravý. Dá sa vyprážať, variť, zapekať, dusiť alebo konzumovať surový. Najcennejšie vitamíny si zachová čerstvý, tak je najchutnejší mladý karfiol, ktorý môžete jesť len tak alebo ho primiešať do šalátu. Môžete ho napríklad upiecť s pár kvapkami olivového oleja a posypať parmezánom. Karfiol sa tiež hodí do rôznych slaných koláčov alebo napríklad ako obloha na pizzu. Skvelá je aj omeleta, karfiol pripravený na spôsob mozočkov, karfiolové placky a nesmieme zabudnúť ani na karfiolovú polievku.

Tak neváhajte a skočte si do obchodu, na farmárske trhy alebo záhradku po jednu hlávku a inšpirujte sa receptami na jedno prípravu:

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Tvaroh
Biela pochúťka plná bielkovín - tvaroh!
Tvaroh v sebe ukrýva neuveriteľný potenciál univerzálnej suroviny s pozoruhodnými nutričnými hodnotami. Spoznajte ho...
Čokoládové fondue
S fondue za jedným stolom!
Už vám chýbajú letné pikniky s priateľmi v parku alebo grilovačky na záhrade Vášho domu? Užiť si dobré jedlo...
Bulgur
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Vlákninou a minerálmi nabitá príloha, ktorú si mnohí mýlia s kuskusom. Bulgur je však oveľa chutnejší.
Echinacea
Echinacea - prírodné antibiotikum
O jej liečivých účinkoch niet pochýb. Výrazná bylina pôvodom zo Severnej Ameriky sa dnes pestuje na plantážach po celom...
Karfiolová ryža
Diétny hit - karfiolová ryža
Nápaditý spôsob ako si pripraviť naozaj vynikajúce samostatné jedlo či prílohu z jednej z najzdravších zelenín.
Pečené zemiaky
Zemiaky - 9 cenných rád ako na ne
Zistite ako zemiaky rýchlejšie uvariť či osviežiť alebo ako zabrániť ich vykypeniu...
Vybrali sme pre vás
Pálivé špagety
Najlepšie omáčky na špagety
Najlepšie omáčky na špagety
Zabudnite na špagety s kečupom a syrom! Prinášame vám výber najlepších omáčok na špagety.
Zelený čaj
Video: Zelená pre zelený čaj
Video: Zelená pre zelený čaj
Pijete zelený čaj? Ako jedna z najdostupnejších superpotravín preukázateľne predlžuje život a chráni nás pred...
Grilled Juicy
Zoznámte sa s cudzími názvami steakov
Zoznámte sa s cudzími názvami steakov
Rump steak, rib eye, flank steak? Radi by ste si dopriali dobrý steak, ale netušíte čo sa skrýva za cudzími názvami?