Pridať recept

Spoznajte zdraviu prospešné účinky nenápadnej bielej hlávky!

Kedy ste si naposledy pripravili niečo z karfiolu? Táto skvelá zelenina je chutná, môžete ju pripraviť na mnoho spôsobov a v obchodoch ju nájdete po celý rok. Dokáže pomôcť nielen pri zdravotných problémoch, ale aj k vysnívanej postave. Ak karfiol často v kuchyni nevyužívate, po prečítaní tohto článku, mu určite dáte druhú šancu.

Zdravie ukryté v bielej hlavičke

Karfiol podobne, ako aj iná zelenina je tvorený prevažne z vody. Už 125 g tejto zeleniny obsahuje dennú doporučenú dávku vitamínu C. Ďalej obsahuje vitamíny A, K, B1, B2, B3, B6, E, betakarotén, kyselinu listovú a pantoténovú. Z minerálov je to draslík, vápnik, horčík, sodík, fosfor, zinok, mangán, selén, zinok a omega3 mastné kyseliny. Určite ste nevedeli, že malé zelené lístky, ktoré priliehajú k hlávke karfiolu obsahujú ešte viac vitamínov a minerálov než samotná biela hlávka.

Zdraviu prospešné účinky

 

Ľudské bunky obsahujú gén p53, ktorého úlohou je potláčať rast nádorových ochorení. Ak dôjde k mutácii tohto génu, celý proces sa otočí a tento gén umožňuje v tele naopak vytvárať zhubné bunky. Karfiol obsahuje zlúčeniny, ktoré dokážu viazať zmutované bielkoviny a odstrániť ich z bunky, vďaka čomu umožnia génu ďalej pokračovať v blokovaní nádoru. Účinné zložky, ktoré sa nachádzajú v karfiole pôsobia antioxidačne a protizápalovo, čo z karfiolu robí vynikajúceho bojovníka proti rakovine. Karfiol pozitívne pôsobí na celý tráviaci trakt od žalúdka až po slepé črevo. Reguluje priechodnosť čriev a kvôli tomu je ho možné využiť pri zápche, hnačke, ale aj pri podráždení alebo zápale hrubého čreva. Pôsobí ako prírodné diuretikum, jeho konzumácia sa osvedčila pri zlyhávaní ľadvín, artritíde, dne a pri obličkových kameňoch. Vďaka nízkemu obsahu sodíka, tukov a vysokému obsahu draslíka pomáha zmierňovať problémy so srdcom a obehovou sústavou. Do jedálnička by ho mali zaradiť aj ľudia s hypertenziou a artériosklerózou. Karfiol je vhodný do diéty, keďže má nízku energetickú hodnotu a obsahuje minimum tukov. Samozrejme, diétny  je len vtedy, ak je vhodne pripravený.

Ako si vybrať ten správny

Pri nákupe vyberajte biele hlavičky, ktoré držia pokope. Ak sa na nich objavia hnedé škvrny karfiol už nekupujte, tie sú znakom prezretia. Skladujte ho neumytý voľne zabalený v mikroténovom vrecku v chladničke, aby ostal čo najdlhšie chrumkavý. Takto vydrží cca 10 dní. Aj keď je v obchodoch dostupný celý rok, jeho sezóna je v lete a na jeseň. Čím je čerstvejší, tým lepšie. Najideálnejší je samozrejme z vlastnej záhradky alebo z domácich farmárskych trhov.

Karfiol v kuchyni

Ešte predtým, ako začnete s prípravou obľúbeného jedla z karfiolu, odporúča sa umyť, prípadne na chvíľu namočiť do studenej octovej vody, ktorá z neho vyplaví všetky nečistoty. Potom z neho odrežte hlúb a následne ho rozdeľte ručne na ružičky alebo nakrájajte na plátky. Pri varení nedávajte na hrniec pokrievku, pretože silné výpary môžu ovplyvniť jeho chuť.

Keď sa povie slovo karfiol, každého určite napadne vyprážaný karfiol s tatárskou omáčkou a varenými zemiakmi. Toto je však len jediný z mnohých spôsobov ako sa dá karfiol pripraviť a navyše veľmi nezdravý. Dá sa vyprážať, variť, zapekať, dusiť alebo konzumovať surový. Najcennejšie vitamíny si zachová čerstvý, tak je najchutnejší mladý karfiol, ktorý môžete jesť len tak alebo ho primiešať do šalátu. Môžete ho napríklad upiecť s pár kvapkami olivového oleja a posypať parmezánom. Karfiol sa tiež hodí do rôznych slaných koláčov alebo napríklad ako obloha na pizzu. Skvelá je aj omeleta, karfiol pripravený na spôsob mozočkov, karfiolové placky a nesmieme zabudnúť ani na karfiolovú polievku.

Tak neváhajte a skočte si do obchodu, na farmárske trhy alebo záhradku po jednu hlávku a inšpirujte sa receptami na jedno prípravu:

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
7 spôsobov, ako do jedálnička pridať viac zeleniny každý deň
7 spôsobov, ako do jedálnička pridať viac zeleniny každý deň
5 porcií ovocia a zeleniny denne by malo byť normou. To môže byť pomerne náročné. Najmä keď je skrinka...
Beriem kyslú smotanu, vajce, múku a karfiol už inak nerobím! Najlepšie cestíčko a perfektná večera bez
Beriem kyslú smotanu, vajce, cesnak a karfiol už inak nerobím! Najlepšie cestíčko a perfektná večera bez vyprážania je na stole!
Perfektné cestíčko, ktoré si zamilujete! Odkedy mám tento recept, klasický trojobal už vôbec nerobím.
Tieto zeleniny fungujú najlepšie na zdravšie čipsy
Zdravá alternatíva čipsov: Lupienky z tejto netradičnej suroviny chutia vynikajúco!
Zemiaky sú základom chrumkavých lupienkov, ktoré poznáme a milujeme. Ale vedeli ste, že existuje mnoho...
Nikdy ich nejedzte surové. Škodlivé môžu byť nielen zemiaky!
Nikdy ich nejedzte surové. Škodlivé môžu byť nielen zemiaky!
Máte radi čerstvé ovocie a zeleninu? Veľmi dobre, sú mimoriadne cennou súčasťou našej stravy. A hoci ich...
Zelenina, ktorá ničí pečeň. Odstráňte ju raz a navždy
Zelenina, ktorá ničí pečeň. Odstráňte ju raz a navždy
Pečeň, podobne ako všetky naše orgány, pracuje nepretržite. Bohužiaľ, je náchylná na rôzne komplikácie...
Zelenina, ktorá ničí kĺby. Čomu je lepšie sa vyhnúť?
Zelenina, ktorá ničí kĺby. Čomu je lepšie sa vyhnúť?
Zdravie kĺbov by nás malo veľmi zaujímať, pretože problémy s kĺbmi nám môžu brániť v každodenných...