Baklažán
Rastlina sa pestuje celoročne. Výška rastliny je od 40 cm do 150 cm. Typická je hrubými a veľkými listami. Stonka rastliny má na sebe malé tŕne. Kvety bývajú bielej až fialovej farby. Z baklažánu sa využíva plod po odstránení semien. Plod je vlastne bobuľa, ktorá obsahuje malé a jemné semená. Chuť plodu je horkastá. Tvary plodov sú guľaté, podlhovasté, vajcovité. Bobule baklažánu sú zväčša široké päť až desať centimetrov a dlhé až do päťdesiat centimetrov. Farba baklažánu môže byť čierna, fialová, biela, zelená alebo žltá. Korene baklažánu siahajú do hĺbky jedného metra.
Pestovanie baklažánu
Balažány potrebujú pri pestovaní dennú teplotu 20 - 28 °C a nočnú 15 - 18 °C. Potrebujú dostatok slnka, preto je ideálne ich pestovať na plochách s celodenným slnkom. Pre zdravý rast plodu potrebujú dostatok vlahy. Najlepšie je polievanie ku koreňom. Ideálna pôda pre nich je hlinitá. Treba ich dostatočne honojiť. Pred vysádzaním ich treba výdatne zaliať.
Zber baklažánu
Plody zbierame vtedy, keď majú svoju typickú farbu a veľkosť. To býva včase asi tak od polovice augusta. Plody sa zbierajú do prvých mrazíkov. Odstrihneme plod so stopkou, ktorá má asi 2 cm.
Horkastú chuť baklažánu zjemníme tým, že nakrájané plátky osolíme a necháme odležať. A aby nám nestratil farbu a získal lepšiu chuť, tak ho pokvapkajte citrónovou šťavou.
Recepty na prípravu baklažánu
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.