Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Ľadový šalát

Čerstvý šalát by mal byť samozrejmosťou v našom jedálničku. Ľadový šalát dostať dnes už po celý rok. Patrí medzi listovú zeleninu, ktorú môžete pestovať od jari až do konca sezóny. Tvorí hlávky, okraje listov sú pílkovité alebo zúbkovito strihané. Nie je náročný na skladovanie a je mimoriadne trvanlivý – v chladničke vydrží 1 až 2 týždne.

Ľadový šalát je vitamínová bomba :

Ľadový šalát obsahuje vitamíny skupiny B, vitamíny A, C, E a K - ten je dôležitý pre tvorbu kostí a správnu krvnú zrážanlivosť. Obsahuje antioxidanty. Je veľkým zdrojom železa a kyseliny listovej. Povzbudzuje trávenie a činnosť pečeneŠalát obsahuje veľa vody. Dobre požutý prináša do žalúdky, čriev veľa vlákniny. Často sa používa pri redukčnej diéte.

Má podobné nároky pri pestovaní na prostredie ako šalát hlávkový. Výnimnkou je, že neznáša však nízke teploty pod –1 °C. Neznáša studené a zamokrené pôdy. Priesady vysádzame vo fáze 4 až 5 pravých listov do sponu 30x30 cm. Pôdu kypríme dva - až trikrát, alebo kým sa nevytvoria hlávky.  Nie je však náročný na skladovanie - v chladničke vydrží 1 až 2 týždne.

Sledujte pri jeho nákupe, aby nemal hlúb hnedé zafarbenie, vtedy už nie je čerstvý.

Konzumujeme ho najmä čerstvý. Používa sa do zeleninových šalátov, napríklad s paradajkou. Môžeme ho dať aj do polievky, ale až ku koncu varenia. Je vhodnou prílohou ku kuraciemu mäsu, lososu alebo tuniaku.

Recepty:

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Electrolux
Indukcia môže byť hrou. Bezpečnou.
Premýšľate nad kúpou indukčného varného panela? Nasledujúcich pár riadkov vám možno pomôže pri rozhodovaní.
Foodtruck
Parné rúry na potulkách Slovenskom II.
Electrolux Foodtruck vybavený multifunkčnými parnými rúrami ukázal, čo dokáže 10. júna 2017 na Gurmán Feste...
Kelové závitky
Kelové závitky s kuraťom a šalátom z baklažánu
Listová zelenina je populárna najmä v jari a v lete. Kel má vysokú nutričnú hodnotu a málo kalórií. Pripravte si z neho...
Mattoni
Kde je voda, tam je láska
Máj je odpradávna mesiacom lásky a túto symboliku si každý rok pripomíname bozkom pod rozkvitnutou čerešňou. Okrem...
Zmrzlina
Podľahnite chuti domácej zmrzliny!
Vonku je už teplo, leto klope na dvere a v takýchto horúcich dňoch padne vhod ľadové osvieženie v podobe zmrzliny. Na...
šalát
Šalát
Šalát je dôležitá potravina v našej kuchyni. Šalát sa pestuje v troch typoch - hlávkový, rímsky a ľadový. Rímský šalát...
Vybrali sme pre vás
kôpor
Kôpor
Kôpor
Kôpor je jednoročná, aromatická bylina, ktorá sa pestuje v našich záhradách väčšinou samovýsevom. Pôvod má v južnom...
Vyhrajte parnú rúru
Vyhrajte parnú rúru
Vpustite paru aj do kuchyne a staňte sa profesionálom v príprave jedál.
Electrolux
Indukcia môže byť hrou. Bezpečnou.
Indukcia môže byť hrou. Bezpečnou.
Premýšľate nad kúpou indukčného varného panela? Nasledujúcich pár riadkov vám možno pomôže pri rozhodovaní.