Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Ľadový šalát

Čerstvý šalát by mal byť samozrejmosťou v našom jedálničku. Ľadový šalát dostať dnes už po celý rok. Patrí medzi listovú zeleninu, ktorú môžete pestovať od jari až do konca sezóny. Tvorí hlávky, okraje listov sú pílkovité alebo zúbkovito strihané. Nie je náročný na skladovanie a je mimoriadne trvanlivý – v chladničke vydrží 1 až 2 týždne.

Ľadový šalát je vitamínová bomba :

Ľadový šalát obsahuje vitamíny skupiny B, vitamíny A, C, E a K - ten je dôležitý pre tvorbu kostí a správnu krvnú zrážanlivosť. Obsahuje antioxidanty. Je veľkým zdrojom železa a kyseliny listovej. Povzbudzuje trávenie a činnosť pečeneŠalát obsahuje veľa vody. Dobre požutý prináša do žalúdky, čriev veľa vlákniny. Často sa používa pri redukčnej diéte.

Má podobné nároky pri pestovaní na prostredie ako šalát hlávkový. Výnimnkou je, že neznáša však nízke teploty pod –1 °C. Neznáša studené a zamokrené pôdy. Priesady vysádzame vo fáze 4 až 5 pravých listov do sponu 30x30 cm. Pôdu kypríme dva - až trikrát, alebo kým sa nevytvoria hlávky.  Nie je však náročný na skladovanie - v chladničke vydrží 1 až 2 týždne.

Sledujte pri jeho nákupe, aby nemal hlúb hnedé zafarbenie, vtedy už nie je čerstvý.

Konzumujeme ho najmä čerstvý. Používa sa do zeleninových šalátov, napríklad s paradajkou. Môžeme ho dať aj do polievky, ale až ku koncu varenia. Je vhodnou prílohou ku kuraciemu mäsu, lososu alebo tuniaku.

Recepty:

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vianočné inšpirácie
Vianočné inšpirácie
Podobné články
Pile of Delicious
Všetci čokoholici pozor, prichádza BROWNIES!
Tento koláčik obsahuje veľmi veľa čokolády a povedzme si pravdu, že všetko čo obsahuje čokoládu je hriešne návykové! Vo...
hrusky
Vitamínová bomba na tieto sychravé jesenné dni - hruška!
Jeden z mnohých druhov jesenného ovocia, ktoré sa môže pýšiť skvelou chuťou, jemnou vôňou a liečivou silou. Ak sa...
Gratinované
Zapekanie jedál má tiež svoje čaro!
Keď sa jedlo zapeká - gratinuje - na povrchu sa vytvorí chrumkavá kôrka, najčastejšie syrová. Syr sa na povrchu pekne...
Close up of rose
Vyberte sa na šípky, teraz je na to ten správny čas!
Počas jesenných prechádzok neraz natrafíte na ker posiaty šípkami, no nevenujete mu žiadnu pozornosť. To je veľká...
slovník
Česko-slovenský gastronomický slovník
Kedlubna, květák, lilek, cizrna, libové maso, kýta, jáhle. Poznáte tieto suroviny? Každý z času na čas natrafíme...
Close-up of
Poznáte rozdiel medzi kypriacim práškom a sódou bikarbónou?
Do cesta ste pridali kypriaci prášok do pečiva a výsledný koláč nie je vôbec mäkký, nadýchaný a ani sa nepodobá na ten...
Vybrali sme pre vás
Beautiful big
Vianočné zvyky a tradície sú dôležité, zachovajte ich!
Vianočné zvyky a tradície sú dôležité, zachovajte ich!
Aké sú pre Vás ideálne Vianoce? Ideálne Vianoce sú časom, kedy sa všetci na chvíľku zastavíme, stretneme sa v kruhu...
Orechové linecké
Linecké koláčiky 5x inak
Linecké koláčiky 5x inak
Základný recept na tradičné linecké koláčiky môžte jednoducho upraviť. Ponúkame vám niekoľko chutných variácií.
Eggnog with
Tekutá sladkosť pre dospelých - vaječný likér!
Tekutá sladkosť pre dospelých - vaječný likér!
Čo by to boli za Vianoce bez vaječného likéru, stromčeka, kapra a darčekov? Ešte doteraz si určite pamätáte, že ste ako...