Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Ľadový šalát

Čerstvý šalát by mal byť samozrejmosťou v našom jedálničku. Ľadový šalát dostať dnes už po celý rok. Patrí medzi listovú zeleninu, ktorú môžete pestovať od jari až do konca sezóny. Tvorí hlávky, okraje listov sú pílkovité alebo zúbkovito strihané. Nie je náročný na skladovanie a je mimoriadne trvanlivý – v chladničke vydrží 1 až 2 týždne.

Ľadový šalát je vitamínová bomba :

Ľadový šalát obsahuje vitamíny skupiny B, vitamíny A, C, E a K - ten je dôležitý pre tvorbu kostí a správnu krvnú zrážanlivosť. Obsahuje antioxidanty. Je veľkým zdrojom železa a kyseliny listovej. Povzbudzuje trávenie a činnosť pečeneŠalát obsahuje veľa vody. Dobre požutý prináša do žalúdky, čriev veľa vlákniny. Často sa používa pri redukčnej diéte.

Má podobné nároky pri pestovaní na prostredie ako šalát hlávkový. Výnimnkou je, že neznáša však nízke teploty pod –1 °C. Neznáša studené a zamokrené pôdy. Priesady vysádzame vo fáze 4 až 5 pravých listov do sponu 30x30 cm. Pôdu kypríme dva - až trikrát, alebo kým sa nevytvoria hlávky.  Nie je však náročný na skladovanie - v chladničke vydrží 1 až 2 týždne.

Sledujte pri jeho nákupe, aby nemal hlúb hnedé zafarbenie, vtedy už nie je čerstvý.

Konzumujeme ho najmä čerstvý. Používa sa do zeleninových šalátov, napríklad s paradajkou. Môžeme ho dať aj do polievky, ale až ku koncu varenia. Je vhodnou prílohou ku kuraciemu mäsu, lososu alebo tuniaku.

Recepty:

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Feta cheese cubes
Kozí syr
V dobe našich dedov bolo kozie mlieko a syr bežnou vecou a produktom. Dnes je tomu naopak, kozie mlieko a výrobky...
jablko
(NE) obyčajné jablká!
Pochrumkajte si aspoň na jednom jablku denne a budete zdravý ako rybička! O tom, že ovocie a zelenina sú prospešné...
hrusky
Vitamínová bomba na tieto sychravé jesenné dni - hruška!
Jeden z mnohých druhov jesenného ovocia, ktoré sa môže pýšiť skvelou chuťou, jemnou vôňou a liečivou silou. Ak sa...
Pile of Delicious
Všetci čokoholici pozor, prichádza BROWNIES!
Tento koláčik obsahuje veľmi veľa čokolády a povedzme si pravdu, že všetko čo obsahuje čokoládu je hriešne návykové! Vo...
Close up of rose
Vyberte sa na šípky, teraz je na to ten správny čas!
Počas jesenných prechádzok neraz natrafíte na ker posiaty šípkami, no nevenujete mu žiadnu pozornosť. To je veľká...
Gratinované
Zapekanie jedál má tiež svoje čaro!
Keď sa jedlo zapeká - gratinuje - na povrchu sa vytvorí chrumkavá kôrka, najčastejšie syrová. Syr sa na povrchu pekne...
Vybrali sme pre vás
vino a jedlo
11 pravidiel správneho kombinovania jedla s vínom
11 pravidiel správneho kombinovania jedla s vínom
Gurmánsky zážitok už nemusíte hľadať iba v drahých reštauráciách. Naučte sa správne skombinovať dobré víno s jedlom...
hokkaido recepty
3 naozaj netradičné recepty z hokkaido tekvice
3 naozaj netradičné recepty z hokkaido tekvice
Máte pocit, že už ste skúšali z hokkaido tekvice úplne všetko? Máme pre vás recepty na dva nápoje a džem z hokkaido...
Mango, pineapple
Sladké dezerty servírované prakticky v pohári
Sladké dezerty servírované prakticky v pohári
Sladké dobroty naservírované v pohároch si môžte pripraviť aj na niekoľko dní dopredu a pochutiť si hocikedy keď vás...