Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Urodilo sa vám veľa hrachu? Spravte si hráškovú polievku

Hrach vraj pochádza z Číny. No ani na Slovensku nie je žiadnym exotom v záhradke, pestuje sa tu už od pradávna. Málokedy sa však jedol zelený, teda v surovom stave. Skôr sa sušil na zimu, na prípravu kaší, hustých polievok, na zahusťovanie, na múku...

Hrach v surovom stave obsahuje bielkoviny, sacharidy, vlákninu, a je známy svojim obsahom B vitamínov. Bohatý na kyselinu listovú a minerály ako železo, vápnik, draslík, sodík, zinok...
Čítala som, že pomocou hrachových klíčkov sa liečia pacienti s histamínovou intoleranciou.  Hrachové klíčky sú výborným zdrojom enzýmov. Používame ich doma do smoothies, alebo do šalátov, marinované v limete, v závitkoch rias...

Hrachovú polievku máme radi aj v surovom stave, len tak namixované zelené svieže bobuľky s kokosovou vodou, či mliekom, cesnakom....deti si ho radi lúpu pri rozprávke.

Na polievku, ktorú som dnes varila potrebujete okrem hrachu aj iné ingrediencie. Všetky sú bežné a zelenej či bielej farby, tak som hladinu „domaľovala“ čiernym sezamom. Aj ten je veľmi užitočný, obsahuje veľa vápnika. Cuketové lupienky, sú nasušené čipsy minuloročnej úrody cukety v mojej mini záhradke. V sklenenom pohári vydržia dlho a využiť ich môžete dokonca aj na sladko s medom.

Ingrediencie

  • 300g zeleného hrášku
  • 300g brokolice
  • 200g ošúpanej cukety
  • 2 strúčiky cesnaku
  • trochu vody
  • biele korenie
  • soľ
  • čierny sezam
  • 50g masla

postup na prípravu

ďalšie recepty na hráškovú polievku

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Mascarpone
Lahodný krémový syr - mascarpone
Mascarpone nie je len krémový syr do tiramisu či cheesecaku. Je to komplexná ingrediencia, ktorá má svoje pevné miesto...
Tvaroh
Biela pochúťka plná bielkovín - tvaroh!
Tvaroh v sebe ukrýva neuveriteľný potenciál univerzálnej suroviny s pozoruhodnými nutričnými hodnotami. Spoznajte ho...
Čokoládové fondue
S fondue za jedným stolom!
Už vám chýbajú letné pikniky s priateľmi v parku alebo grilovačky na záhrade Vášho domu? Užiť si dobré jedlo...
Bulgur
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Vlákninou a minerálmi nabitá príloha, ktorú si mnohí mýlia s kuskusom. Bulgur je však oveľa chutnejší.
Echinacea
Echinacea - prírodné antibiotikum
O jej liečivých účinkoch niet pochýb. Výrazná bylina pôvodom zo Severnej Ameriky sa dnes pestuje na plantážach po celom...
Pečené zemiaky
Zemiaky - 9 cenných rád ako na ne
Zistite ako zemiaky rýchlejšie uvariť či osviežiť alebo ako zabrániť ich vykypeniu...
Vybrali sme pre vás
Langoš
Top 5 receptov na langoše
Top 5 receptov na langoše
Jeden z najstarších fastfoodov v piatich najobľúbenejších variáciách.
Nakupovanie
5x rýchla, chutná a lacná večera
5x rýchla, chutná a lacná večera
Keď nemáte čas na prípravu večere – sú tu expresné jedlá, ktoré si obľúbi celá rodina.
Valentine's day
3x valentínska večera nielen pre zamilovaných
3x valentínska večera nielen pre zamilovaných
Kvety a bonboniéra? Klasika však? Doprajte si tento rok valentínsku večeru pre gurmánov.