Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Ajurvéda pre vaše zdravie

Chcete sa cítiť v pohode a plní energie? Základom je jesť vždy len prírodné, doma pripravené jedlá, ktoré sú v súlade s konštitúciou človeka podľa ajurvédy a zároveň v harmónii so zmenami okolitého prostredia. Len tak môže byť telo v rovnováhe. V tradičnej indickej medicíne je kľúčom k zdraviu naozaj dobré trávenie. Tradičné ajurvédske postupy sú zároveň veľmi príjemným doplnkom západnej medicíny, pretože dokážu prinavrátiť rovnováhu organizmu ešte pre prepuknutím choroby.

bylinkovy dip
Zdroj: Bux.sk
Ak vám záleží na zdraví, kniha Ajurvéda na každý deň je tu práve pre vás:

  • Zaujíma vás, ako v priebehu jednotlivých ročných období zmeny počasia ovplyvňujú vaše telo a chuť do jedla?
  • Radi by ste zistili, ako môžete prispôsobiť svoj jedálny lístok nielen každému ročnému obdobiu, ale aj tomu, aký ste ajurvédsky typ?
  • Túžite sa naučiť variť chutné, pestré a výživné jedlá, ušité na mieru v súlade s ajurvédskou múdrosťou?
  • Chcete získať praktické odporúčania v oblasti životného štýlu, starostlivosti o telo, plánovania jedál a tipov pre zdravie?

V tom prípade určite siahnite po knihe Ajurvéda na každý deň, ktorá vám prináša odpovede na všetky tieto otázky.

Kate O’Donnellová je učiteľkou aštanga jogy, certifikovanou ajurvédskou poradkyňou a odborníčkou na ajurvédsku jogu. Učí na škole ajurvédy Kripalu School of Ayurveda. Taktiež vedie školenia ajurvédy a zdravia v rámci programu Ayurvedic Health Education.

RECEPT na bylinkový hummus

Hummus z obchodu obsahuje veľa kanolového oleja. Ak si nájdete čas vyrobiť si vlastný, bude namiesto toho plný plnohodnotných potravín, napríklad olivového oleja alebo pasty tahini. Dochutiť ho môžete akýmikoľvek čerstvými a zdravými bylinkami.
Ak váš organizmus nevie dobre stráviť tuky, môžete znížiť množstvo olivového oleja a pasty tahini a namiesto nich pridať ¼ šálky vody po varení cíceru. Tak ho zriedite.
Tento recept je na celú dávku, hodí sa teda na rôzne posedenia, kam každý prinesie nejaký pokrm a o jedlo sa potom účastníci delia. Podáva sa so zeleninovými tyčinkami, ražnými alebo ryžovými chlebíkmi.

Suroviny (recept na asi 900 g, 2 dávky):
2 šálky sušeného cíceru
8 šálok vody
¼ šálky olivového oleja
¼ šálky čerstvej citrónovej
šťavy (asi z 1 – 2 citrónov)
¼ šálky pasty tahini
2 ČL morskej soli (prípadne podľa chuti)
½ šálky čerstvých, nahrubo
nasekaných byliniek (koriander, petržlenová vňať, bazalka, rozmarín a pod.)

POSTUP: Suchý cícer cez noc namočte. Po prepláchnutí ho asi 2 hodiny povarte vo veľkom hrnci v 8 šálkach vody. (Nemusíte naň dávať pozor.)
Keď sa z cíceru začnú oddeľovať šupky a dokážete ho roztlačiť medzi prstami, je hotový. Vložte ho do nádoby kuchynského robota alebo stolného mixéra a odložte vodu, v ktorej sa varil. Pridajte olivový olej, citrónovú šťavu, pastu tahini a morskú soľ. V prípade potreby pridajte aj pár PL vody z varenia, len toľko, aby ste ho vedeli vymixovať dohladka. Pridajte aj čerstvé bylinky a vymixujte. (Ak používate menší mixér, asi budete musieť cícer spracovať v dvoch dávkach, ktoré potom spojíte.)
Podávajte v širokej miske pokvapkaný olivovým olejom.
V chladničke vo vhodnej skladovacej nádobe vydrží až 5 dní.

POZNÁMKA: Skúsili ste niekedy teplý hummus? Je vynikajúci. Ohrejte ho na panvici a podávajte s ražnými alebo ryžovými chlebíkmi, na šaláte na pare na každý deň, v rolke alebo s uhorkovými tyčinkami.

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Kvetinové
Máj v znamení kvetinových dezertov
S prichádzajúcimi teplými dňami sa objavuje nespočetné množstvo kvitnúcich rastlín, ktoré mnohým vyčaria úsmev...
Slovak food
Súťažili sme vo varení médií!
Tím redaktorov Azetu varil na „najväčšom pikniku na Slovensku“ v súťaži médií vo varení. Aj napriek silným protivníkom,...
Kucharska kniha
Odmeňujeme najlepších kuchárov a kuchárky!
Varenie je pre vás hobby a máte svoje osvedčené recepty? Podeľte sa o ne a my vás odmeníme peknou kuchárskou knihou...
Prechrumkajte sa zemiakovou históriou
Už ste niekedy rozmýšľali nad pôvodom zemiakov a nad tým, ako vznikli chipsy? Zemky, bandurky, krumple, švábky či grule...
Vyhrajte parnú rúru
Vpustite paru aj do kuchyne a staňte sa profesionálom v príprave jedál.
Mattoni
Kde je voda, tam je láska
Máj je odpradávna mesiacom lásky a túto symboliku si každý rok pripomíname bozkom pod rozkvitnutou čerešňou. Okrem...
Vybrali sme pre vás
Slivky
Video: 8 liečivých benefitov, ukrytých v sladkých slivkách
Video: 8 liečivých benefitov, ukrytých v sladkých slivkách
Slivky nielenže skvelo chutia, ale sú nabité vitamínmi a minerálmi, upravujú krvný tlak, pomáhajú s trávením a majú...
Favorite popcorn
Pukance - popcorn či popsorgon
Pukance - popcorn či popsorgon
No kto by sa ešte s nimi nestretol? Popcorn - pukance, čiže kukuričná pochúťka k vínu, na chrumkanie pri dobrom filme...
Granadír
Fliačky ako základ obľúbených receptov
Fliačky ako základ obľúbených receptov
Granatiersky pochod či šunkafleky majú základ v štvorcových kúskoch cestoviny, ktorú poznáme ako fliačky.