Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Ajurvéda pre vaše zdravie

Chcete sa cítiť v pohode a plní energie? Základom je jesť vždy len prírodné, doma pripravené jedlá, ktoré sú v súlade s konštitúciou človeka podľa ajurvédy a zároveň v harmónii so zmenami okolitého prostredia. Len tak môže byť telo v rovnováhe. V tradičnej indickej medicíne je kľúčom k zdraviu naozaj dobré trávenie. Tradičné ajurvédske postupy sú zároveň veľmi príjemným doplnkom západnej medicíny, pretože dokážu prinavrátiť rovnováhu organizmu ešte pre prepuknutím choroby.

bylinkovy dip
Zdroj: Bux.sk
Ak vám záleží na zdraví, kniha Ajurvéda na každý deň je tu práve pre vás:

  • Zaujíma vás, ako v priebehu jednotlivých ročných období zmeny počasia ovplyvňujú vaše telo a chuť do jedla?
  • Radi by ste zistili, ako môžete prispôsobiť svoj jedálny lístok nielen každému ročnému obdobiu, ale aj tomu, aký ste ajurvédsky typ?
  • Túžite sa naučiť variť chutné, pestré a výživné jedlá, ušité na mieru v súlade s ajurvédskou múdrosťou?
  • Chcete získať praktické odporúčania v oblasti životného štýlu, starostlivosti o telo, plánovania jedál a tipov pre zdravie?

V tom prípade určite siahnite po knihe Ajurvéda na každý deň, ktorá vám prináša odpovede na všetky tieto otázky.

Kate O’Donnellová je učiteľkou aštanga jogy, certifikovanou ajurvédskou poradkyňou a odborníčkou na ajurvédsku jogu. Učí na škole ajurvédy Kripalu School of Ayurveda. Taktiež vedie školenia ajurvédy a zdravia v rámci programu Ayurvedic Health Education.

RECEPT na bylinkový hummus

Hummus z obchodu obsahuje veľa kanolového oleja. Ak si nájdete čas vyrobiť si vlastný, bude namiesto toho plný plnohodnotných potravín, napríklad olivového oleja alebo pasty tahini. Dochutiť ho môžete akýmikoľvek čerstvými a zdravými bylinkami.
Ak váš organizmus nevie dobre stráviť tuky, môžete znížiť množstvo olivového oleja a pasty tahini a namiesto nich pridať ¼ šálky vody po varení cíceru. Tak ho zriedite.
Tento recept je na celú dávku, hodí sa teda na rôzne posedenia, kam každý prinesie nejaký pokrm a o jedlo sa potom účastníci delia. Podáva sa so zeleninovými tyčinkami, ražnými alebo ryžovými chlebíkmi.

Suroviny (recept na asi 900 g, 2 dávky):
2 šálky sušeného cíceru
8 šálok vody
¼ šálky olivového oleja
¼ šálky čerstvej citrónovej
šťavy (asi z 1 – 2 citrónov)
¼ šálky pasty tahini
2 ČL morskej soli (prípadne podľa chuti)
½ šálky čerstvých, nahrubo
nasekaných byliniek (koriander, petržlenová vňať, bazalka, rozmarín a pod.)

POSTUP: Suchý cícer cez noc namočte. Po prepláchnutí ho asi 2 hodiny povarte vo veľkom hrnci v 8 šálkach vody. (Nemusíte naň dávať pozor.)
Keď sa z cíceru začnú oddeľovať šupky a dokážete ho roztlačiť medzi prstami, je hotový. Vložte ho do nádoby kuchynského robota alebo stolného mixéra a odložte vodu, v ktorej sa varil. Pridajte olivový olej, citrónovú šťavu, pastu tahini a morskú soľ. V prípade potreby pridajte aj pár PL vody z varenia, len toľko, aby ste ho vedeli vymixovať dohladka. Pridajte aj čerstvé bylinky a vymixujte. (Ak používate menší mixér, asi budete musieť cícer spracovať v dvoch dávkach, ktoré potom spojíte.)
Podávajte v širokej miske pokvapkaný olivovým olejom.
V chladničke vo vhodnej skladovacej nádobe vydrží až 5 dní.

POZNÁMKA: Skúsili ste niekedy teplý hummus? Je vynikajúci. Ohrejte ho na panvici a podávajte s ražnými alebo ryžovými chlebíkmi, na šaláte na pare na každý deň, v rolke alebo s uhorkovými tyčinkami.

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Smoothie
5 zaujímavých faktov o vodnom melóne alebo dyni červenej
Melón - osviežujúci, šťavnatý symbol leta.
Pudingove satocky
Výhercovia Pudingovej súťaže s Dr.Oetker
Dobruchut.sk a Dr.Oetker pre vás pripravili súťaž o 7 balíčkov produktov a pomocníkov na pečenie v hodnote 15€. Stačilo...
Žihľavové pyré. Výborná príloha k čomukoľvek. Aj k inej prílohe.
Hlad nás premohol a v chladničke len zeler a pár zemiakov. Boli sme tesne pred nákupom. A tak som vybehla do záhrady,...
Tradičný
Letná súťaž s Dr.Oetker: Poklady zo špajze
Leto, obdobie hojnosti. A príprav na zimu. Jar a leto sú šťastné mesiace pre každého, kto fandí zdravému životnému...
Kvetinové
Máj v znamení kvetinových dezertov
S prichádzajúcimi teplými dňami sa objavuje nespočetné množstvo kvitnúcich rastlín, ktoré mnohým vyčaria úsmev...
Buchty na hotdog
Americký hot dog ako inšpirácia na skvelú slovenskú večeru!
Áno, keď máme na mysli hot dog, skutočne hovoríme o naozajstnom americkom hot dogu, nie slovenskom párku v rožku, ktorý...
Vybrali sme pre vás
Jesenný šalát
10 inšpirácií ako využiť cviklu
10 inšpirácií ako využiť cviklu
Cvikla je všestranne využiteľná zelenina, ktorá fascinuje nielen svojou úžasnou farbou ale tiež nutričným bohatstvom.
Orechová žemľovka
Milovaná žemľovka 5x inak
Milovaná žemľovka 5x inak
5 tradičných i pomerne nezvyklých receptov na prípravu sladkej klasiky, ktorá podobne ako parené buchty či šúľance...
Walnuts
Viete správne skladovať orechy?
Viete správne skladovať orechy?
Orechy naozaj právom patria medzi superpotraviny. Sú zdrojom zdravých tukov, znižujú cholesterol, pôsobia v tele...