Pridať recept

(NE) obyčajné jablká!

Pochrumkajte si aspoň na jednom jablku denne a budete zdravý ako rybička! O tom, že ovocie a zelenina sú prospešné pre zdravie vie už malé dieťa. No na jablko si málokto spomenie. Tento druh ovocia má mnoho liečivých účinkov a je skvelým pomocníkom pri chudnutí. Aj keď u nás patrí medzi najviac konzumované ovocie, za posledných päť rokov sa jeho konzumácia znížila takmer o 10%. Určite si zaslúži väčšiu pozornosť, veď v obchodoch ho bežne nájdete po celý rok, máte na výber z rôznych odrôd a aj cenovo je tento druh ovocia relatívne dostupný.

Viete čo všetko jablká obsahujú?

Z vitamínov sa v jablkách ukrýva vitamín A, C, E, K a vitamíny skupiny B. Z minerálov je to draslík, fluór, horčík, sodík, vápnik, zinok, bór a železo. Viac než 85% jabĺk tvorí voda, jedno stredne veľké jablko obsahuje len 50 kalórií, 13 g sacharidov, 0,4 g bielkovín a tukov a 3 g vlákniny. Zaujímavosťou je, že jablká obsahujú najväčšie množstvo pektínu zo všetkého ovocia.

jablko
fotogaléria
jablko
Zdroj: dreamstime.com

Zdraviu prospešné účinky jabĺk

 

Pektín bráni rozvoju škodlivých mikroorganizmov, podporuje činnosť čriev, vylučovanie nežiaducich toxínov z tela. Enzýmy, ktoré jablká obsahujú priaznivo pôsobia na trávenie, udržujú v rovnováhe črevnú mikroflóru a zabraňujú kvaseniu v črevách. Kyslé jablká sú dobré na zápchu, sypké jablká naopak na hnačku. Jablká sú plné flavonoidov a antioxidantov, ktoré sú dôležité na prevenciu voči rakovine. Flavonoidy bránia ukladaniu cholesterolu v stenách ciev a ich následnému zužovaniu. Konzumáciou jabĺk si upravíte krvný tlak, hladinu cholesterolu aj cukru v krvi. Niečo dobré konzumáciou jabĺk urobíte aj pre svoje srdce, zuby, ďasná, imunitný systém ale aj nervovú sústavu. Vďaka obsahu železa pomáhajú jablká pri chudokrvnosti, pôsobia preventívne proti tvorbe žlčníkových a ľadvinových kameňov. Výskumy potvrdili, že konzumáciou jabĺk človek bojuje proti Parkinsonovej a Alzheimerovej chorobe. Tak isto je to aj pri chudnutí, vedecky je potvrdené, že ľudia, ktorí zjedia dve až tri jablká denne sú štíhlejší ako tí, ktorí toto ovocie nejedávajú vôbec. Do jedálnička by ste ich mali zaradiť ak trpíte na chronický kožný ekzém.

jablko
fotogaléria
jablko
Zdroj: dreamstime.com

Šúpať či nešúpať jablká?

Krásne, vyleštené jablká v regáloch supermarketov zvyčajne v šupke ukrývajú zvyšky pesticídov, ktorými boli ošetrené. Aj keď je množstvo týchto pesticídov pre človeka neškodné, nájdu sa aj také, ktoré tento limit prekračujú. Šúpať či nešúpať? To je dilema, ktorá trápi množstvo ľudí. Ak kupujete bio produkty alebo máte vlastnú záhradku túto dilemu nemusíte riešiť. Naopak, ak kupujete jablká bežne v obchodoch, poriadne ich pred konzumáciou umyte horúcou vodou. Vyberajte radšej tie domáce, najlepším riešením sú jabĺčka od domácich pestovateľov v sezóne, ktoré nájdete bežne na farmárskych alebo iných trhoch. Dilema vyriešená, ak naozaj nemusíte jablká nešúpte, pretože šupka obsahuje najviac antioxidantov a vlákniny.

jablko
fotogaléria
jablko
Zdroj: dreamstime.com

Jablká a ich využitie v kuchyni

Jablká sú pochúťkou, najlepšie je ich zjesť bez zbytočných úprav len tak čerstvé. Aj tak s nimi môžete spestriť rôzne jedlá, hodia sa napríklad do ovocných a zeleninových šalátov alebo smoothie nápojov. Môžete ich zavariť, pripraviť z nich ovocnú presnidávku, ktorou potešíte nielen deti, džem alebo sladkú žemľovku. Nikto neodolá jablkovej štrúdli, jablkovému koláču, zapečeným jablkám s orieškami alebo jablkovým lievancom. Skvelo fungujú jablká v sladko-slanej kombinácii napríklad s kačacím mäsom alebo bravčovým mäsom. Jablkami môžete vylepšiť dusenú kapustu, kapustový ale aj tradičný zemiakový šalát. Nesmieme zabudnúť ani na sušené jabĺčka, na ktorých si môžete pochutnávať po celý rok. A aby sme nezabudli, dá sa z nich pripraviť aj skvelý mušt a kvalitná jabĺčkovica.

Jablková štrúdľa z lístkového cesta
fotogaléria
Jablková štrúdľa z lístkového cesta
Zdroj: dreamstime

Inšpirujte sa jablkovými receptami

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Zmrzlina so sušienkami
Podľahnite chuti domácej zmrzliny!
Vonku je už teplo, leto klope na dvere a v takýchto horúcich dňoch padne vhod ľadové osvieženie v podobe...
Čokoládová torta s domácou šľahačkou a čerstvými jahodami
Bez čokolády to nejde. Mnohí, najmä ženy, o tomto ani neargumentujú. Ak sa k tomu pridá šľahačka a jahody,...
Bryndzová nátierka s cibuľou a paprikou
Paprika
Paprika je zelenina, ktorá pochádza zo strednej Ameriky, odkiaľ sa rozšírila do celého sveta. Po tom, čo sa...
no image dobruchut.sk
Sweetie
Sweetie je druh citrusu, ktorý vyzerá ako grapefruit, ale jeho farba je podobná farbe limetky. Svojou...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...
Vaše telo sa vám poďakuje! Toto sa stane, keď budete jesť jablko denne
Vaše telo sa vám poďakuje! Toto sa stane, keď budete jesť aspoň jedno jablko denne
Známe príslovie hovorí, že "jablko denne ušetrí návštevu lekára". Čo je však na tomto prísloví skutočne...