Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

(NE) obyčajné jablká!

Pochrumkajte si aspoň na jednom jablku denne a budete zdravý ako rybička! O tom, že ovocie a zelenina sú prospešné pre zdravie vie už malé dieťa. No na jablko si málokto spomenie. Tento druh ovocia má mnoho liečivých účinkov a je skvelým pomocníkom pri chudnutí. Aj keď u nás patrí medzi najviac konzumované ovocie, za posledných päť rokov sa jeho konzumácia znížila takmer o 10%. Určite si zaslúži väčšiu pozornosť, veď v obchodoch ho bežne nájdete po celý rok, máte na výber z rôznych odrôd a aj cenovo je tento druh ovocia relatívne dostupný.

Viete čo všetko jablká obsahujú?

Z vitamínov sa v jablkách ukrýva vitamín A, C, E, K a vitamíny skupiny B. Z minerálov je to draslík, fluór, horčík, sodík, vápnik, zinok, bór a železo. Viac než 85% jabĺk tvorí voda, jedno stredne veľké jablko obsahuje len 50 kalórií, 13 g sacharidov, 0,4 g bielkovín a tukov a 3 g vlákniny. Zaujímavosťou je, že jablká obsahujú najväčšie množstvo pektínu zo všetkého ovocia.

jablko
jablko
Zdroj: dreamstime.com

Zdraviu prospešné účinky jabĺk

Pektín bráni rozvoju škodlivých mikroorganizmov, podporuje činnosť čriev, vylučovanie nežiaducich toxínov z tela. Enzýmy, ktoré jablká obsahujú priaznivo pôsobia na trávenie, udržujú v rovnováhe črevnú mikroflóru a zabraňujú kvaseniu v črevách. Kyslé jablká sú dobré na zápchu, sypké jablká naopak na hnačku. Jablká sú plné flavonoidov a antioxidantov, ktoré sú dôležité na prevenciu voči rakovine. Flavonoidy bránia ukladaniu cholesterolu v stenách ciev a ich následnému zužovaniu. Konzumáciou jabĺk si upravíte krvný tlak, hladinu cholesterolu aj cukru v krvi. Niečo dobré konzumáciou jabĺk urobíte aj pre svoje srdce, zuby, ďasná, imunitný systém ale aj nervovú sústavu. Vďaka obsahu železa pomáhajú jablká pri chudokrvnosti, pôsobia preventívne proti tvorbe žlčníkových a ľadvinových kameňov. Výskumy potvrdili, že konzumáciou jabĺk človek bojuje proti Parkinsonovej a Alzheimerovej chorobe. Tak isto je to aj pri chudnutí, vedecky je potvrdené, že ľudia, ktorí zjedia dve až tri jablká denne sú štíhlejší ako tí, ktorí toto ovocie nejedávajú vôbec. Do jedálnička by ste ich mali zaradiť ak trpíte na chronický kožný ekzém.

jablko
jablko
Zdroj: dreamstime.com

Šúpať či nešúpať jablká?

Krásne, vyleštené jablká v regáloch supermarketov zvyčajne v šupke ukrývajú zvyšky pesticídov, ktorými boli ošetrené. Aj keď je množstvo týchto pesticídov pre človeka neškodné, nájdu sa aj také, ktoré tento limit prekračujú. Šúpať či nešúpať? To je dilema, ktorá trápi množstvo ľudí. Ak kupujete bio produkty alebo máte vlastnú záhradku túto dilemu nemusíte riešiť. Naopak, ak kupujete jablká bežne v obchodoch, poriadne ich pred konzumáciou umyte horúcou vodou. Vyberajte radšej tie domáce, najlepším riešením sú jabĺčka od domácich pestovateľov v sezóne, ktoré nájdete bežne na farmárskych alebo iných trhoch. Dilema vyriešená, ak naozaj nemusíte jablká nešúpte, pretože šupka obsahuje najviac antioxidantov a vlákniny.

jablko
jablko
Zdroj: dreamstime.com

Jablká a ich využitie v kuchyni

Jablká sú pochúťkou, najlepšie je ich zjesť bez zbytočných úprav len tak čerstvé. Aj tak s nimi môžete spestriť rôzne jedlá, hodia sa napríklad do ovocných a zeleninových šalátov alebo smoothie nápojov. Môžete ich zavariť, pripraviť z nich ovocnú presnidávku, ktorou potešíte nielen deti, džem alebo sladkú žemľovku. Nikto neodolá jablkovej štrúdli, jablkovému koláču, zapečeným jablkám s orieškami alebo jablkovým lievancom. Skvelo fungujú jablká v sladko-slanej kombinácii napríklad s kačacím mäsom alebo bravčovým mäsom. Jablkami môžete vylepšiť dusenú kapustu, kapustový ale aj tradičný zemiakový šalát. Nesmieme zabudnúť ani na sušené jabĺčka, na ktorých si môžete pochutnávať po celý rok. A aby sme nezabudli, dá sa z nich pripraviť aj skvelý mušt a kvalitná jabĺčkovica.

Jablková štrúdľa

Inšpirujte sa jablkovými receptami

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Sušené slivky
Sušené ovocie je zdravé, stačí si ho dopriať s mierou!
Medzi najstaršie spôsoby spracovania ovocia patrí sušenie, pretože takýmto spôsobom sa podstatne predĺži doba jeho...
Zeleninové čipsy
Chipsy nemusia byť vždy nezdravé, stačí vedieť ako nato!
Aj Vy mávate večer neuveriteľnú chuť na chrumkavé zemiakové lupienky, ktoré behom piatich minút zmiznú z vrecka a potom...
Stratené vajíčka
Video: Ako zistiť čerstvosť vajíčka
V poslednej dobe je čerstvosť potravín veľmi pretriasanou témou. A čerstvosť vajíčok je kapitola sama o sebe. Najlepšou...
Miracle fruit
Miracle fruit - zázračné ovocie
Táto malá bobuľa si naozaj svoj názov "zázračné ovocie" právom zaslúži. Pravý zázrak spočíva v tom, že dokáže zmeniť...
Fresh coconuts
Kokosový olej - 10 spôsobov jeho využitia
Kokosový orech netreba zvlášť predstavovať. Hoci toto hnedé chlpaté čudo s tvrdou škrupinou a sladkým vnútrom v našich...
Pavlova torta
Ľahká ako obláčik, presne taká je Pavlova!
Táto torta je na oko tak „škaredá“, že ju budete chcieť celú ihneď zjesť! Pýtate sa, prečo ľahká ako obláčik? Pretože...
Vybrali sme pre vás
cuketový koláč
15 receptov na cuketové koláče, ktorým neodoláte
15 receptov na cuketové koláče, ktorým neodoláte
Cuketa je naozaj všestranná. Cuketa, to nie len nevábny cuketový prívarok, ale vykúzlite z nej aj skvelé koláče...
PIERRE BAGUETTE
Ste v jedení objaviteľ alebo skôr klasik? Urobte si jednoduchý test svojej gastroosobnosti
Ste v jedení objaviteľ alebo skôr klasik? Urobte si jednoduchý test svojej gastroosobnosti
Je pre vás každý deň výzvou na nový chuťový zážitok alebo ste skôr typ, ktorý miluje osvedčenú klasiku? Či už sa...
cuketové recepty
Cuketa 10x ináč!
Cuketa 10x ináč!
Cuketa je naozaj univerzálna! Vyčarujete z nej hlavné jedlo, polievku, ľahkú večeru, dezert, nátierku, kompót...