Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

(NE) obyčajné jablká!

Pochrumkajte si aspoň na jednom jablku denne a budete zdravý ako rybička! O tom, že ovocie a zelenina sú prospešné pre zdravie vie už malé dieťa. No na jablko si málokto spomenie. Tento druh ovocia má mnoho liečivých účinkov a je skvelým pomocníkom pri chudnutí. Aj keď u nás patrí medzi najviac konzumované ovocie, za posledných päť rokov sa jeho konzumácia znížila takmer o 10%. Určite si zaslúži väčšiu pozornosť, veď v obchodoch ho bežne nájdete po celý rok, máte na výber z rôznych odrôd a aj cenovo je tento druh ovocia relatívne dostupný.

Viete čo všetko jablká obsahujú?

Z vitamínov sa v jablkách ukrýva vitamín A, C, E, K a vitamíny skupiny B. Z minerálov je to draslík, fluór, horčík, sodík, vápnik, zinok, bór a železo. Viac než 85% jabĺk tvorí voda, jedno stredne veľké jablko obsahuje len 50 kalórií, 13 g sacharidov, 0,4 g bielkovín a tukov a 3 g vlákniny. Zaujímavosťou je, že jablká obsahujú najväčšie množstvo pektínu zo všetkého ovocia.

jablko
jablko
Zdroj: dreamstime.com

Zdraviu prospešné účinky jabĺk

Pektín bráni rozvoju škodlivých mikroorganizmov, podporuje činnosť čriev, vylučovanie nežiaducich toxínov z tela. Enzýmy, ktoré jablká obsahujú priaznivo pôsobia na trávenie, udržujú v rovnováhe črevnú mikroflóru a zabraňujú kvaseniu v črevách. Kyslé jablká sú dobré na zápchu, sypké jablká naopak na hnačku. Jablká sú plné flavonoidov a antioxidantov, ktoré sú dôležité na prevenciu voči rakovine. Flavonoidy bránia ukladaniu cholesterolu v stenách ciev a ich následnému zužovaniu. Konzumáciou jabĺk si upravíte krvný tlak, hladinu cholesterolu aj cukru v krvi. Niečo dobré konzumáciou jabĺk urobíte aj pre svoje srdce, zuby, ďasná, imunitný systém ale aj nervovú sústavu. Vďaka obsahu železa pomáhajú jablká pri chudokrvnosti, pôsobia preventívne proti tvorbe žlčníkových a ľadvinových kameňov. Výskumy potvrdili, že konzumáciou jabĺk človek bojuje proti Parkinsonovej a Alzheimerovej chorobe. Tak isto je to aj pri chudnutí, vedecky je potvrdené, že ľudia, ktorí zjedia dve až tri jablká denne sú štíhlejší ako tí, ktorí toto ovocie nejedávajú vôbec. Do jedálnička by ste ich mali zaradiť ak trpíte na chronický kožný ekzém.

jablko
jablko
Zdroj: dreamstime.com

Šúpať či nešúpať jablká?

Krásne, vyleštené jablká v regáloch supermarketov zvyčajne v šupke ukrývajú zvyšky pesticídov, ktorými boli ošetrené. Aj keď je množstvo týchto pesticídov pre človeka neškodné, nájdu sa aj také, ktoré tento limit prekračujú. Šúpať či nešúpať? To je dilema, ktorá trápi množstvo ľudí. Ak kupujete bio produkty alebo máte vlastnú záhradku túto dilemu nemusíte riešiť. Naopak, ak kupujete jablká bežne v obchodoch, poriadne ich pred konzumáciou umyte horúcou vodou. Vyberajte radšej tie domáce, najlepším riešením sú jabĺčka od domácich pestovateľov v sezóne, ktoré nájdete bežne na farmárskych alebo iných trhoch. Dilema vyriešená, ak naozaj nemusíte jablká nešúpte, pretože šupka obsahuje najviac antioxidantov a vlákniny.

jablko
jablko
Zdroj: dreamstime.com

Jablká a ich využitie v kuchyni

Jablká sú pochúťkou, najlepšie je ich zjesť bez zbytočných úprav len tak čerstvé. Aj tak s nimi môžete spestriť rôzne jedlá, hodia sa napríklad do ovocných a zeleninových šalátov alebo smoothie nápojov. Môžete ich zavariť, pripraviť z nich ovocnú presnidávku, ktorou potešíte nielen deti, džem alebo sladkú žemľovku. Nikto neodolá jablkovej štrúdli, jablkovému koláču, zapečeným jablkám s orieškami alebo jablkovým lievancom. Skvelo fungujú jablká v sladko-slanej kombinácii napríklad s kačacím mäsom alebo bravčovým mäsom. Jablkami môžete vylepšiť dusenú kapustu, kapustový ale aj tradičný zemiakový šalát. Nesmieme zabudnúť ani na sušené jabĺčka, na ktorých si môžete pochutnávať po celý rok. A aby sme nezabudli, dá sa z nich pripraviť aj skvelý mušt a kvalitná jabĺčkovica.

Jablková štrúdľa

Inšpirujte sa jablkovými receptami

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vianočné inšpirácie
Vianočné inšpirácie
Podobné články
hrusky
Vitamínová bomba na tieto sychravé jesenné dni - hruška!
Jeden z mnohých druhov jesenného ovocia, ktoré sa môže pýšiť skvelou chuťou, jemnou vôňou a liečivou silou. Ak sa...
Gratinované
Zapekanie jedál má tiež svoje čaro!
Keď sa jedlo zapeká - gratinuje - na povrchu sa vytvorí chrumkavá kôrka, najčastejšie syrová. Syr sa na povrchu pekne...
Close up of rose
Vyberte sa na šípky, teraz je na to ten správny čas!
Počas jesenných prechádzok neraz natrafíte na ker posiaty šípkami, no nevenujete mu žiadnu pozornosť. To je veľká...
jablkové recepty
Uchovajte si jabĺčka na zimu podľa našich receptov
Jablká dozrievajú a my máme pre vás 5 tipov ako si jablká uchovať po celý rok.
slovník
Česko-slovenský gastronomický slovník
Kedlubna, květák, lilek, cizrna, libové maso, kýta, jáhle. Poznáte tieto suroviny? Každý z času na čas natrafíme...
Close-up of
Poznáte rozdiel medzi kypriacim práškom a sódou bikarbónou?
Do cesta ste pridali kypriaci prášok do pečiva a výsledný koláč nie je vôbec mäkký, nadýchaný a ani sa nepodobá na ten...
Vybrali sme pre vás
Orechové linecké
Linecké koláčiky 5x inak
Linecké koláčiky 5x inak
Základný recept na tradičné linecké koláčiky môžte jednoducho upraviť. Ponúkame vám niekoľko chutných variácií.
Eggnog with
Tekutá sladkosť pre dospelých - vaječný likér!
Tekutá sladkosť pre dospelých - vaječný likér!
Čo by to boli za Vianoce bez vaječného likéru, stromčeka, kapra a darčekov? Ešte doteraz si určite pamätáte, že ste ako...
medovníky
Overené recepty na medovníky, ktoré sa určite vydaria!
Overené recepty na medovníky, ktoré sa určite vydaria!
Aké by to boli vianoce bez voňavých medovníkov. Hľadáte, podľa ktorého receptu upiecť tie ozaj dobré medovníky? Vybrali...