Pridať recept

Hríb dubový - Dubák

Dubák je najznámejšia jedlá huba. Pozná ho asi každý, aj tí čo huby nezbierajú. Je viac druhov hríbov, s ktorými si ho môžte zameniť - smrekový, sosnový. Darí sa mu v dubovom a bukovom lese. Hojne rastú hlavne v severných oblastiach Slovenska. Napríklad na Orave, na Kysuciach a v Liptove. Rastú aj na západe na Záhorí, ale určite nie na všetkých miestach.

Klobúk majú mäsitý v priemere 5-20 cm, v mladosti polokruhovitý, neskôr vyklenutý až plochý. Farba je šedo-okrovo alebo hrdzavo-hnedo. Hlúbik je 10 - 25 cm dlhý, 2 - 7 cm hrubý, okrovo - šedohnedý.

Dubáky rastú od mája do novembra. Letné bývajú viacej červivé, darí sa im, počas teplých a sparných noci. Jesenné dubáky rastú v septembri až novembri. Sú zdravšie, tvrdšie a tmavšie. Ťažšie sa hľadajú, keďže v lese je viacej napadaného lístia.

Majú nízku energetickú hodnotu, ale napriek tomu majú vysokú výživnú hodnotu. Obsahujú vodu - čerstvé huby obsahujú 70-95 % vody, bielkoviny - sušina húb obsahuje 5-30 % bielkovín, ich množstvo závisí od veku a druhu, aminokyseliny, tuky len v zanedbateľnom množstve, cukry asi 1 - 6 %, vitamíny A, vitamíny B1, B2, v malom množstve sa v nich vyskytujú aj vitamíny D, E, K, PP, C.
Minerálne látky - draslík, fosfor, vápnik, železo, sodík, meď a mangán. Ich obsah závisí od miesta rastu, zloženia pôdy, veku a druhu huby. Aromatické látky sú najcennejšou zložkou, pretože od nich závisí vôňa i chuť.
Majú antibiotické účinky, sú vynikajúce na znižovanie cholesterolu v krvi, na znižovanie hladiny cukrov u diabetikov. 

 

Je vhodný do polievok, omáčok, na zaváranie i sušenie, na zapekanie, vyprážanie. Ich využitie je veľké. Do každého jedla pridajú svoju nezameniteľnú chuť a arómu. Skladovať ich môžete nakrájané v mrazničke, sušené, v kyslom náleve, oleji v soli.

Recepty s dubákmi

 

 

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Droetker jablkovy kolac
Súťaž: Jesenné pečenie s Dr.Oetker
Dobruchut.sk a Dr.Oetker pre vás pripravili súťaž na tému jesenné recepty o 7 balíčkov produktov a pomocníkov...
foodtruck
Parné rúry na potulkách Slovenskom I.
Plne vybavená kuchyňa na kolesách, v ktorej si pripravíte chutné a zdravé jedlá, čoskoro zavíta na východné...
Zena ovocie jedlo stravovanie
Viete, aké je to správne jedlo pre vašu dušu?
Zemiaková kaša, hranolčeky, špagety so syrom, sekaná a ďalšie chutné jedlá nemusia byť síce dobré...
Kosik
Víťazné recepty súťaže Vianoce s Penamom
Penam a Dobruchut.sk pre vás pripravili súťaž o 5 košíkov plných dobrôt.  Víťazné recepty sme vyžrebovali...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...