Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Hríb dubový - Dubák

Dubák je najznámejšia jedlá huba. Pozná ho asi každý, aj tí čo huby nezbierajú. Je viac druhov hríbov, s ktorými si ho môžte zameniť - smrekový, sosnový. Darí sa mu v dubovom a bukovom lese. Hojne rastú hlavne v severných oblastiach Slovenska. Napríklad na Orave, na Kysuciach a v Liptove. Rastú aj na západe na Záhorí, ale určite nie na všetkých miestach.

Klobúk majú mäsitý v priemere 5-20 cm, v mladosti polokruhovitý, neskôr vyklenutý až plochý. Farba je šedo-okrovo alebo hrdzavo-hnedo. Hlúbik je 10 - 25 cm dlhý, 2 - 7 cm hrubý, okrovo - šedohnedý.

Dubáky rastú od mája do novembra. Letné bývajú viacej červivé, darí sa im, počas teplých a sparných noci. Jesenné dubáky rastú v septembri až novembri. Sú zdravšie, tvrdšie a tmavšie. Ťažšie sa hľadajú, keďže v lese je viacej napadaného lístia.

Majú nízku energetickú hodnotu, ale napriek tomu majú vysokú výživnú hodnotu. Obsahujú vodu - čerstvé huby obsahujú 70-95 % vody, bielkoviny - sušina húb obsahuje 5-30 % bielkovín, ich množstvo závisí od veku a druhu, aminokyseliny, tuky len v zanedbateľnom množstve, cukry asi 1 - 6 %, vitamíny A, vitamíny B1, B2, v malom množstve sa v nich vyskytujú aj vitamíny D, E, K, PP, C.
Minerálne látky - draslík, fosfor, vápnik, železo, sodík, meď a mangán. Ich obsah závisí od miesta rastu, zloženia pôdy, veku a druhu huby. Aromatické látky sú najcennejšou zložkou, pretože od nich závisí vôňa i chuť.
Majú antibiotické účinky, sú vynikajúce na znižovanie cholesterolu v krvi, na znižovanie hladiny cukrov u diabetikov. 

Je vhodný do polievok, omáčok, na zaváranie i sušenie, na zapekanie, vyprážanie. Ich využitie je veľké. Do každého jedla pridajú svoju nezameniteľnú chuť a arómu. Skladovať ich môžete nakrájané v mrazničke, sušené, v kyslom náleve, oleji v soli.

Recepty s dubákmi

 

 

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Mascarpone
Lahodný krémový syr - mascarpone
Mascarpone nie je len krémový syr do tiramisu či cheesecaku. Je to komplexná ingrediencia, ktorá má svoje pevné miesto...
Tvaroh
Biela pochúťka plná bielkovín - tvaroh!
Tvaroh v sebe ukrýva neuveriteľný potenciál univerzálnej suroviny s pozoruhodnými nutričnými hodnotami. Spoznajte ho...
Čokoládové fondue
S fondue za jedným stolom!
Už vám chýbajú letné pikniky s priateľmi v parku alebo grilovačky na záhrade Vášho domu? Užiť si dobré jedlo...
Bulgur
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Vlákninou a minerálmi nabitá príloha, ktorú si mnohí mýlia s kuskusom. Bulgur je však oveľa chutnejší.
Echinacea
Echinacea - prírodné antibiotikum
O jej liečivých účinkoch niet pochýb. Výrazná bylina pôvodom zo Severnej Ameriky sa dnes pestuje na plantážach po celom...
Pečené zemiaky
Zemiaky - 9 cenných rád ako na ne
Zistite ako zemiaky rýchlejšie uvariť či osviežiť alebo ako zabrániť ich vykypeniu...
Vybrali sme pre vás
Pálivé špagety
Najlepšie omáčky na špagety
Najlepšie omáčky na špagety
Zabudnite na špagety s kečupom a syrom! Prinášame vám výber najlepších omáčok na špagety.
Zelený čaj
Video: Zelená pre zelený čaj
Video: Zelená pre zelený čaj
Pijete zelený čaj? Ako jedna z najdostupnejších superpotravín preukázateľne predlžuje život a chráni nás pred...
Grilled Juicy
Zoznámte sa s cudzími názvami steakov
Zoznámte sa s cudzími názvami steakov
Rump steak, rib eye, flank steak? Radi by ste si dopriali dobrý steak, ale netušíte čo sa skrýva za cudzími názvami?