Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Vitamínová bomba na tieto sychravé jesenné dni - hruška!

Jeden z mnohých druhov jesenného ovocia, ktoré sa môže pýšiť skvelou chuťou, jemnou vôňou a liečivou silou. Ak sa chcete dostatočne pripraviť na dlhé chladné jesenné večery, stiahnite práve po tejto vitamínovej bombe. Vedeli ste o tom, že hrušky podporujú trávenie, pomôžu pri nespavosti a ešte Vám aj zlepšia náladu?

Čo všetko hrušky obsahujú?

V hruškách nenájdete veľa vitamínu C, majú však dostatok vitamínu A, B, E a K. Zo stopových prvkov sa v nich nachádza draslík, bór, fosfor, horčík, meď, mangán, vápnik, zinok a železo. Nutrične jedna cca 140 g vážiaca hruška obsahuje 82 kcal, 19 g sacharidov, 4,7 g vlákniny, 0,5 g tukov, také isté množstvo bielkovín, približne 85% vody a kyselinu listovú.

Ovsená kaša

Zdraviu prospešné účinky hrušiek

 

Podobne ako všetko ovocie a zelenina, tak aj hrušky obsahujú veľmi veľa vody, ktorá pôsobí močopudne, čistí črevá a detoxikuje organizmus. Preventívne hrušky bojujú proti zápche, začo vďačia vysokému podielu vlákniny. Keďže hrušky obsahujú veľmi veľa vody a málo kalórií, sú vhodné pri diéte. Ovocný cukor, ktorý sa v nich nachádza nespôsobuje na rozdiel od glukózy zvyšovanie hladiny cukru v krvi, ktorá môže byť príčinou usadzovania tukov. Kombinácia ovocného cukru a vlákniny vo forme pektínu priaznivo ovplyvňuje hladinu cholesterolu, bráni kôrnateniu ciev a znižuje riziko vysokého krvného tlaku.

Vyšší obsah medi a vitamínu C slúži ako antioxidant, ktorý chráni telo pred vznikom rakoviny. Antioxidačné látky v hruškách budujú lepšiu imunitu, majú protizápalové účinky a pomáhajú zmierňovať bolesti. Vyšší obsah bóru pomáha udržiavať v tele vápnik, čím bráni vzniku osteoporózy. Konzumácia hrušiek navodzuje pocit pohody a dobrej nálady. Hrušky sú aj výborným prírodným kozmetickým prostriedkom, ktorý vynikajúco tonizuje a hydratuje unavenú pleť. Postačí, ak hrušku rozmixujete na kašu, pridáte lyžicu bieleho jogurtu a domácu pleťovú masku máte za pár minút hotovú.

Fotorecept: Koláč

Hrušky v kuchyni

Z hrušiek môžeme pripraviť veľké množstvo chutných jedál, v kuchyni sa využívajú predovšetkým surové, no môžete ich aj konzervovať, sušiť alebo inak tepelne upravovať. Čerstvé sú ideálnym doplnkom k syrom, neodbytnou súčasťou ovocných alebo zeleninových šalátov, môžete ich pridať napríklad aj do smoothie nápojov. Sú skvelé v koláčoch, buchtách, ale aj v kombinácii s bravčovým a kuracím mäsom. Aj keď je typickejšia sladká úprava hrušiek, rozhodne sa s nimi nebojte v kuchyni experimentovať. Dospelý si určite pochutia na pečených hruškách na víne. Najviac však budú určite chutiť malým papkáčom v ovocnej presnidávke. Z hrušiek môžete taktiež vylisovať šťavu, tú dať skvasiť na mušt alebo destilovať na jemnú pálenku - hruškovicu.

Inšpirujte sa receptami:

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Sušené slivky
Sušené ovocie je zdravé, stačí si ho dopriať s mierou!
Medzi najstaršie spôsoby spracovania ovocia patrí sušenie, pretože takýmto spôsobom sa podstatne predĺži doba jeho...
Zeleninové čipsy
Chipsy nemusia byť vždy nezdravé, stačí vedieť ako nato!
Aj Vy mávate večer neuveriteľnú chuť na chrumkavé zemiakové lupienky, ktoré behom piatich minút zmiznú z vrecka a potom...
Stratené vajíčka
Video: Ako zistiť čerstvosť vajíčka
V poslednej dobe je čerstvosť potravín veľmi pretriasanou témou. A čerstvosť vajíčok je kapitola sama o sebe. Najlepšou...
Miracle fruit
Miracle fruit - zázračné ovocie
Táto malá bobuľa si naozaj svoj názov "zázračné ovocie" právom zaslúži. Pravý zázrak spočíva v tom, že dokáže zmeniť...
Fresh coconuts
Kokosový olej - 10 spôsobov jeho využitia
Kokosový orech netreba zvlášť predstavovať. Hoci toto hnedé chlpaté čudo s tvrdou škrupinou a sladkým vnútrom v našich...
Pavlova torta
Ľahká ako obláčik, presne taká je Pavlova!
Táto torta je na oko tak „škaredá“, že ju budete chcieť celú ihneď zjesť! Pýtate sa, prečo ľahká ako obláčik? Pretože...
Vybrali sme pre vás
Čerešňový kompót
Ovocie zavárané v medovom roztoku
Ovocie zavárané v medovom roztoku
Leto, to je čas zavárania a konzervovania ovocia rôznymi postupmi. Klasické zaváranie s cukrom pozná každý. Ale...
Uhorkový šalát
Najsviežejšie uhorkové šaláty
Najsviežejšie uhorkové šaláty
5 skvelých šalátov zo šalátoviek, ktoré vás udržia sviežich a hydratovaných počas dlhých letných dní.