Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Vitamínová bomba na tieto sychravé jesenné dni - hruška!

Jeden z mnohých druhov jesenného ovocia, ktoré sa môže pýšiť skvelou chuťou, jemnou vôňou a liečivou silou. Ak sa chcete dostatočne pripraviť na dlhé chladné jesenné večery, stiahnite práve po tejto vitamínovej bombe. Vedeli ste o tom, že hrušky podporujú trávenie, pomôžu pri nespavosti a ešte Vám aj zlepšia náladu?

Čo všetko hrušky obsahujú?

V hruškách nenájdete veľa vitamínu C, majú však dostatok vitamínu A, B, E a K. Zo stopových prvkov sa v nich nachádza draslík, bór, fosfor, horčík, meď, mangán, vápnik, zinok a železo. Nutrične jedna cca 140 g vážiaca hruška obsahuje 82 kcal, 19 g sacharidov, 4,7 g vlákniny, 0,5 g tukov, také isté množstvo bielkovín, približne 85% vody a kyselinu listovú.

Ovsená kaša

Zdraviu prospešné účinky hrušiek

 

Podobne ako všetko ovocie a zelenina, tak aj hrušky obsahujú veľmi veľa vody, ktorá pôsobí močopudne, čistí črevá a detoxikuje organizmus. Preventívne hrušky bojujú proti zápche, začo vďačia vysokému podielu vlákniny. Keďže hrušky obsahujú veľmi veľa vody a málo kalórií, sú vhodné pri diéte. Ovocný cukor, ktorý sa v nich nachádza nespôsobuje na rozdiel od glukózy zvyšovanie hladiny cukru v krvi, ktorá môže byť príčinou usadzovania tukov. Kombinácia ovocného cukru a vlákniny vo forme pektínu priaznivo ovplyvňuje hladinu cholesterolu, bráni kôrnateniu ciev a znižuje riziko vysokého krvného tlaku.

Vyšší obsah medi a vitamínu C slúži ako antioxidant, ktorý chráni telo pred vznikom rakoviny. Antioxidačné látky v hruškách budujú lepšiu imunitu, majú protizápalové účinky a pomáhajú zmierňovať bolesti. Vyšší obsah bóru pomáha udržiavať v tele vápnik, čím bráni vzniku osteoporózy. Konzumácia hrušiek navodzuje pocit pohody a dobrej nálady. Hrušky sú aj výborným prírodným kozmetickým prostriedkom, ktorý vynikajúco tonizuje a hydratuje unavenú pleť. Postačí, ak hrušku rozmixujete na kašu, pridáte lyžicu bieleho jogurtu a domácu pleťovú masku máte za pár minút hotovú.

Fotorecept: Koláč

Hrušky v kuchyni

Z hrušiek môžeme pripraviť veľké množstvo chutných jedál, v kuchyni sa využívajú predovšetkým surové, no môžete ich aj konzervovať, sušiť alebo inak tepelne upravovať. Čerstvé sú ideálnym doplnkom k syrom, neodbytnou súčasťou ovocných alebo zeleninových šalátov, môžete ich pridať napríklad aj do smoothie nápojov. Sú skvelé v koláčoch, buchtách, ale aj v kombinácii s bravčovým a kuracím mäsom. Aj keď je typickejšia sladká úprava hrušiek, rozhodne sa s nimi nebojte v kuchyni experimentovať. Dospelý si určite pochutia na pečených hruškách na víne. Najviac však budú určite chutiť malým papkáčom v ovocnej presnidávke. Z hrušiek môžete taktiež vylisovať šťavu, tú dať skvasiť na mušt alebo destilovať na jemnú pálenku - hruškovicu.

Inšpirujte sa receptami:

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Kuchar pikovsky1
Rozhovor so šéfkuchárom Petrom Pikovským
Predstavujeme Petra Pikovského - šéfkuchára Grand Hotela Kempinski, Vysoké Tatry   Čím vás dostala vareška a hrnce...
Pikantny recept
Pekelná pikantná súťaž od 18!
Magazín o varení Dobruchut.sk a Spak Vám prinášajú súťaž o 5 balíčkov chutných kečupov a omáčok.
Make Life Delicious
Premeňte jedlo na umenie a zažite tak každý deň viac spojením vašej kreativity so spotrebičmi Electrolux.
historia caju
Zohrejte sa počas zimy šálkou čaju
Čaj má nespočetne veľa podôb. Pije sa teplý i studený, zo šálky i termosky, čierny, bylinkový i ovocný, v práci či doma...
no image
Kefalograviera
Kefalograviera patrí medzi novšie grécke syry. Vyrába sa z ovčieho syra a dozrieva 3 mesiace a dlhšie.
Varený karfiol
Spoznajte zdraviu prospešné účinky nenápadnej bielej hlávky!
Kedy ste si naposledy pripravili niečo z karfiolu? Táto skvelá zelenina je chutná, môžete ju pripraviť na mnoho...
Vybrali sme pre vás
Slivky
Video: 8 liečivých benefitov, ukrytých v sladkých slivkách
Video: 8 liečivých benefitov, ukrytých v sladkých slivkách
Slivky nielenže skvelo chutia, ale sú nabité vitamínmi a minerálmi, upravujú krvný tlak, pomáhajú s trávením a majú...
Favorite popcorn
Pukance - popcorn či popsorgon
Pukance - popcorn či popsorgon
No kto by sa ešte s nimi nestretol? Popcorn - pukance, čiže kukuričná pochúťka k vínu, na chrumkanie pri dobrom filme...
Granadír
Fliačky ako základ obľúbených receptov
Fliačky ako základ obľúbených receptov
Granatiersky pochod či šunkafleky majú základ v štvorcových kúskoch cestoviny, ktorú poznáme ako fliačky.