Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Vitamínová bomba na tieto sychravé jesenné dni - hruška!

Jeden z mnohých druhov jesenného ovocia, ktoré sa môže pýšiť skvelou chuťou, jemnou vôňou a liečivou silou. Ak sa chcete dostatočne pripraviť na dlhé chladné jesenné večery, stiahnite práve po tejto vitamínovej bombe. Vedeli ste o tom, že hrušky podporujú trávenie, pomôžu pri nespavosti a ešte Vám aj zlepšia náladu?

Čo všetko hrušky obsahujú?

V hruškách nenájdete veľa vitamínu C, majú však dostatok vitamínu A, B, E a K. Zo stopových prvkov sa v nich nachádza draslík, bór, fosfor, horčík, meď, mangán, vápnik, zinok a železo. Nutrične jedna cca 140 g vážiaca hruška obsahuje 82 kcal, 19 g sacharidov, 4,7 g vlákniny, 0,5 g tukov, také isté množstvo bielkovín, približne 85% vody a kyselinu listovú.

Ovsená kaša

Zdraviu prospešné účinky hrušiek

 

Podobne ako všetko ovocie a zelenina, tak aj hrušky obsahujú veľmi veľa vody, ktorá pôsobí močopudne, čistí črevá a detoxikuje organizmus. Preventívne hrušky bojujú proti zápche, začo vďačia vysokému podielu vlákniny. Keďže hrušky obsahujú veľmi veľa vody a málo kalórií, sú vhodné pri diéte. Ovocný cukor, ktorý sa v nich nachádza nespôsobuje na rozdiel od glukózy zvyšovanie hladiny cukru v krvi, ktorá môže byť príčinou usadzovania tukov. Kombinácia ovocného cukru a vlákniny vo forme pektínu priaznivo ovplyvňuje hladinu cholesterolu, bráni kôrnateniu ciev a znižuje riziko vysokého krvného tlaku.

Vyšší obsah medi a vitamínu C slúži ako antioxidant, ktorý chráni telo pred vznikom rakoviny. Antioxidačné látky v hruškách budujú lepšiu imunitu, majú protizápalové účinky a pomáhajú zmierňovať bolesti. Vyšší obsah bóru pomáha udržiavať v tele vápnik, čím bráni vzniku osteoporózy. Konzumácia hrušiek navodzuje pocit pohody a dobrej nálady. Hrušky sú aj výborným prírodným kozmetickým prostriedkom, ktorý vynikajúco tonizuje a hydratuje unavenú pleť. Postačí, ak hrušku rozmixujete na kašu, pridáte lyžicu bieleho jogurtu a domácu pleťovú masku máte za pár minút hotovú.

Fotorecept: Koláč

Hrušky v kuchyni

Z hrušiek môžeme pripraviť veľké množstvo chutných jedál, v kuchyni sa využívajú predovšetkým surové, no môžete ich aj konzervovať, sušiť alebo inak tepelne upravovať. Čerstvé sú ideálnym doplnkom k syrom, neodbytnou súčasťou ovocných alebo zeleninových šalátov, môžete ich pridať napríklad aj do smoothie nápojov. Sú skvelé v koláčoch, buchtách, ale aj v kombinácii s bravčovým a kuracím mäsom. Aj keď je typickejšia sladká úprava hrušiek, rozhodne sa s nimi nebojte v kuchyni experimentovať. Dospelý si určite pochutia na pečených hruškách na víne. Najviac však budú určite chutiť malým papkáčom v ovocnej presnidávke. Z hrušiek môžete taktiež vylisovať šťavu, tú dať skvasiť na mušt alebo destilovať na jemnú pálenku - hruškovicu.

Inšpirujte sa receptami:

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
pohánková múka
Prehľad bezlepkových múk - ktorú a kam vhodne použiť
Kde sú tie časy, kedy v obchodoch v regáli boli v ponuke len hladká, hrubá a polohrubá múka? Dnes už v obchodoch...
Pomelo
Pomelo - vitamínová bomba na sychravé dni
Pre niekoho symbol šťastia, pre niekoho najväčší citrus na svete, no pre väčšinu podmanivé a delikátne spojenie...
Mascarpone
Lahodný krémový syr - mascarpone
Mascarpone nie je len krémový syr do tiramisu či cheesecaku. Je to komplexná ingrediencia, ktorá má svoje pevné miesto...
Tvaroh
Biela pochúťka plná bielkovín - tvaroh!
Tvaroh v sebe ukrýva neuveriteľný potenciál univerzálnej suroviny s pozoruhodnými nutričnými hodnotami. Spoznajte ho...
Čokoládové fondue
S fondue za jedným stolom!
Už vám chýbajú letné pikniky s priateľmi v parku alebo grilovačky na záhrade Vášho domu? Užiť si dobré jedlo...
Bulgur
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Vlákninou a minerálmi nabitá príloha, ktorú si mnohí mýlia s kuskusom. Bulgur je však oveľa chutnejší.
Vybrali sme pre vás
Eggnog with
Video: Pripravte si ten najlepší domáci vaječný likér
Video: Pripravte si ten najlepší domáci vaječný likér
Kupujete vaječný likér v obchode? Prečo? Veď ten domáci máte hotový raz-dva.
Ganache
Čokoládové ganache - viac ako poleva, viac ako krém
Čokoládové ganache - viac ako poleva, viac ako krém
Ganache je niečo ako univerzálna čokoládová poleva či čokoládový krém. S ganachovými polevami či krémami sa v našich...
Medovníky bez múky
5 vylepšených receptov na zdravé medovníky
5 vylepšených receptov na zdravé medovníky
Aj zástanci zdravej výživy si môžu dopriať voňavé medovníčky. Tu je päť receptov na medovníky bez výčitiek.