Pridať recept

Vitamínová bomba na tieto sychravé jesenné dni - hruška!

Jeden z mnohých druhov jesenného ovocia, ktoré sa môže pýšiť skvelou chuťou, jemnou vôňou a liečivou silou. Ak sa chcete dostatočne pripraviť na dlhé chladné jesenné večery, stiahnite práve po tejto vitamínovej bombe. Vedeli ste o tom, že hrušky podporujú trávenie, pomôžu pri nespavosti a ešte Vám aj zlepšia náladu?

Čo všetko hrušky obsahujú?

V hruškách nenájdete veľa vitamínu C, majú však dostatok vitamínu A, B, E a K.

Zo stopových prvkov sa v nich nachádza draslík, bór, fosfor, horčík, meď, mangán, vápnik, zinok a železo.

Nutrične jedna cca 140 g vážiaca hruška obsahuje 82 kcal, 19 g sacharidov, 4,7 g vlákniny, 0,5 g tukov, také isté množstvo bielkovín, približne 85% vody a kyselinu listovú.

Ovsená kaša so škoricou a hruškami
fotogaléria
Ovsená kaša so škoricou a hruškami
Zdroj: dreamstime

Zdraviu prospešné účinky hrušiek

Podobne ako všetko ovocie a zelenina, tak aj hrušky obsahujú veľmi veľa vody, ktorá pôsobí močopudne, čistí črevá a detoxikuje organizmus.

Preventívne hrušky bojujú proti zápche, začo vďačia vysokému podielu vlákniny. Keďže hrušky obsahujú veľmi veľa vody a málo kalórií, sú vhodné pri diéte.

Ovocný cukor, ktorý sa v nich nachádza nespôsobuje na rozdiel od glukózy zvyšovanie hladiny cukru v krvi, ktorá môže byť príčinou usadzovania tukov. Kombinácia ovocného cukru a vlákniny vo forme pektínu priaznivo ovplyvňuje hladinu cholesterolu, bráni kôrnateniu ciev a znižuje riziko vysokého krvného tlaku.

Vyšší obsah medi a vitamínu C slúži ako antioxidant, ktorý chráni telo pred vznikom rakoviny. Antioxidačné látky v hruškách budujú lepšiu imunitu, majú protizápalové účinky a pomáhajú zmierňovať bolesti.

Vyšší obsah bóru pomáha udržiavať v tele vápnik, čím bráni vzniku osteoporózy. Konzumácia hrušiek navodzuje pocit pohody a dobrej nálady.

Hrušky sú aj výborným prírodným kozmetickým prostriedkom, ktorý vynikajúco tonizuje a hydratuje unavenú pleť. Postačí, ak hrušku rozmixujete na kašu, pridáte lyžicu bieleho jogurtu a domácu pleťovú masku máte za pár minút hotovú.

Fotorecept: Koláč s hruškami
fotogaléria
Fotorecept: Koláč s hruškami
Zdroj: lieeenkaaa

Hrušky v kuchyni

Z hrušiek môžeme pripraviť veľké množstvo chutných jedál, v kuchyni sa využívajú predovšetkým surové, no môžete ich aj konzervovať, sušiť alebo inak tepelne upravovať.

Čerstvé sú ideálnym doplnkom k syrom, neodbytnou súčasťou ovocných alebo zeleninových šalátov, môžete ich pridať napríklad aj do smoothie nápojov.

Sú skvelé v koláčoch, buchtách, ale aj v kombinácii s bravčovým a kuracím mäsom. Aj keď je typickejšia sladká úprava hrušiek, rozhodne sa s nimi nebojte v kuchyni experimentovať.

Dospelý si určite pochutia na pečených hruškách na víne.

Najviac však budú určite chutiť malým papkáčom v ovocnej presnidávke.

Z hrušiek môžete taktiež vylisovať šťavu, tú dať skvasiť na mušt alebo destilovať na jemnú pálenku - hruškovicu.

5 najlepších hruškových koláčov. Sú fantastické!

5 najlepších hruškových koláčov. Sú fantastické!

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Droetker jablkovy kolac
Súťaž: Jesenné pečenie s Dr.Oetker
Dobruchut.sk a Dr.Oetker pre vás pripravili súťaž na tému jesenné recepty o 7 balíčkov produktov a pomocníkov...
foodtruck
Parné rúry na potulkách Slovenskom I.
Plne vybavená kuchyňa na kolesách, v ktorej si pripravíte chutné a zdravé jedlá, čoskoro zavíta na východné...
Zena ovocie jedlo stravovanie
Viete, aké je to správne jedlo pre vašu dušu?
Zemiaková kaša, hranolčeky, špagety so syrom, sekaná a ďalšie chutné jedlá nemusia byť síce dobré...
Kosik
Víťazné recepty súťaže Vianoce s Penamom
Penam a Dobruchut.sk pre vás pripravili súťaž o 5 košíkov plných dobrôt.  Víťazné recepty sme vyžrebovali...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...