Pridať recept

Viete ako pripraviť dokonalú tarhoňu?

Slovenská ryža ako súčasť potravinových zásob dávnych dobyvateľských výprav až po nezameniteľnú prílohu k hovädziemu tokáňovi.

Tarhoňa je vaječná cestovina v tvare malých guličiek. Cesto, z ktorého sa tarhoňa vyrába sa veľmi podobá nášmu strúhanému cestu do polievky. Spôsob úpravy tarhone je dosť špecifický. Tarhoňa je typická pre maďarskú a slovenskú kuchyňu. No využíva sa aj v iných výchoeurópskych kuchyniach.

Aj keď neexistujú žiadne písomné doklady, predchodcovia dnešných Maďarov boli veľkí cestovatelia a na svoje výpravy si pripravovali rôzne druhy sušených potravín. Napríklad súčasnú tarhoňu – sušenú cestovinu z múky a vody, ktorá sa po opražení na masti a cibuli podávala ako príloha k masu.

Ako pripraviť dokonalú tarhoňu

Pri príprave doma sa používá sa hladká, polohrubá a aj hrubá múka. Pripravuje sa teda z múky, vajec, a ak treba trochy vody. Cesto sa krája alebo strúha na drobné kúsočky a nechá sa vysušiť.

Na Slovensku dostať tarhoňu bežne v každých potravinách. Doma robená tarhoňa však nemá tvar dokonalých guličiek, čo je dôsledok domáceho strúhania. Úprava tarhone pre konzumáciu je trochu odlišná ako u iných cestovín. Tarhoňa sa nevarí v slanej vode, ale dusí.

Na masti alebo oleji orestujete cibuľu do zlatej farby. Pridáte suchú tarhoňu a za stálého miešania ju opražíte do ružova. Pozor! Proces praženia je rýchly, preto nieje dobré odchádzať od sporáka. Niekto na konci restovania pridáva aj mletú papriku, má vtedy krajšiu farbu a aj chuť je zaujímavejšia. Napokon tarhoňu zalejte vriacou vodou – asi tak, ako ryžu (na dva prsty nad tarhoňu), osolíte, privediete k varu a stiahnete teplotu. Tarhoňu prikryjete a necháte dusiť asi 15 minút. Treba skontrolavať, či netreba pridať trochu vriacej vody, aby ostala tarhoňa sypká.

Ďalší spôsob prípravy je, že po opražení a zaliatí vodou vložíte tarhoňu prikrytú do vyhriatej rúry.

 

Nielen príloha

Tarhoňa je úžasná príloha halvne k hovädziemu mäsu či divine s omáčkou. Tak, ako sme už spomenuli, tarhoňa je typická pre maďarskú kuchyňu a teda ideálna k typicky maďarským jedlám - perkeltom a paprikášom.

Je tiež vhodnou prílohou do strukovinových polievok. Samozrejme, že nič nepokazíte, ak tarhoňu použijete ako zavárku do paradajkovej polievky. Tarhoňu môžete podávať v podstate všade tam, kde ako prílohu používate ryžu alebo cestoviny.

Tak isto je veľmi vhodná na prípravu šalátov s kúskami zeleniny - podobne ako kuskus. 

Chutné recepty s tarhoňou:

 

A ako pripravujete tarhoňu vy?

Budeme radi, ak sa s nami v diskusii podelíte o vaše skúsenosti s touto obľúbenou cestovinou. 

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
filteam
18.11.2018 12:51 | |
+25 -9
mám overený internetový návod a varím ju len tak: nasucho opražiť za stáleho miešania, kým nezačne chytať zlatistú farbu, potom zaliať vodou tak 2 cm nad tarhoňu (pozor, prvý moment oblak pary, syčania...), posoliť, uviesť do varu a na najmenšom plameni zakrytú dusiť presne 8 minút (neotvárať, nemiešať). Po vypnutí variča nechať ďalších 8 minút odpočívať pod pokrievkou. Až potom odokryjem, pridám maslo podľa chuti a premiešam... Tarhoňa je sypká a výborná. Po vychladnutí ju síce drží pokope stuhnuté maslo, stačí prihriať a je znovu sypká... odporúčam.
Podobné články
Vedeli ste, že ohriate zemiaky majú menej kalórií!
Vedeli ste, že ohriate zemiaky majú menej kalórií?
Tušíte, prečo sa oplatí jesť zemiaky či ryžu až na druhý deň? Odpoveď vás prekvapí!
Nevylievajte vodu z cestovín
Aj vy ju vylievate? 10 perfektných tipov, ako využiť vodu z cestovín, o týchto ste určite ešte nepočuli
Tušíte, na čo všetko sa dá ešte použiť voda z cestovín? Z týchto tipov budete určite prekvapení!
Špagety
Ohrievané cestoviny ako čerstvo uvarené! S týmito trikmi opäť premeníte studené cestoviny a omáčky na horúcu delikatesu
Zvyšky včera uvarených cestovín môžu chutiť rovnako dobre, ako pri prvom servírovaní. Stačí sa len naučiť,...
Talianska kuchyna2
Talianska kuchyňa, história pizze a delenie cestovín
Talianska kuchyňa je národná kuchyňa Talianska, ktorou sa inšpirovalo mnoho daľších krajín. Využíva rôzne...
15-minútové cestoviny na tie najchutnejšie spôsoby: Zásoba perfektných receptov pre zaneprázdnených, zamilujete
15-minútové cestoviny na tie najchutnejšie spôsoby: Zásoba perfektných receptov pre zaneprázdnených, zamilujete si všetky!
Hľadáte rýchle a chutné recepty na cestoviny? Tu ste správne! Máme pre vás 10 najpopulárnejších druhov...
Musíte cestoviny prelievať studenou vodou? Raz a navždy to objasníme!
Musíte cestoviny opláchnuť studenou vodou? Raz a navždy to objasníme!
Keď sú cestoviny uvarené, scedíme ich a potom ich zalejeme studenou vodou. Robili to tak už naše mamy a staré...