Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Viete ako pripraviť dokonalú tarhoňu?

Slovenská ryža ako súčasť potravinových zásob dávnych dobyvateľských výprav až po nezameniteľnú prílohu k hovädziemu tokáňovi.

Tarhoňa je vaječná cestovina v tvare malých guličiek. Cesto, z ktorého sa tarhoňa vyrába sa veľmi podobá nášmu strúhanému cestu do polievky. Spôsob úpravy tarhone je dosť špecifický. Tarhoňa je typická pre maďarskú a slovenskú kuchyňu. No využíva sa aj v iných výchoeurópskych kuchyniach.

Aj keď neexistujú žiadne písomné doklady, predchodcovia dnešných Maďarov boli veľkí cestovatelia a na svoje výpravy si pripravovali rôzne druhy sušených potravín. Napríklad súčasnú tarhoňu – sušenú cestovinu z múky a vody, ktorá sa po opražení na masti a cibuli podávala ako príloha k masu.

Ako pripraviť dokonalú tarhoňu

Pri príprave doma sa používá sa hladká, polohrubá a aj hrubá múka. Pripravuje sa teda z múky, vajec, a ak treba trochy vody. Cesto sa krája alebo strúha na drobné kúsočky a nechá sa vysušiť.

Na Slovensku dostať tarhoňu bežne v každých potravinách. Doma robená tarhoňa však nemá tvar dokonalých guličiek, čo je dôsledok domáceho strúhania. Úprava tarhone pre konzumáciu je trochu odlišná ako u iných cestovín. Tarhoňa sa nevarí v slanej vode, ale dusí.

Na masti alebo oleji orestujete cibuľu do zlatej farby. Pridáte suchú tarhoňu a za stálého miešania ju opražíte do ružova. Pozor! Proces praženia je rýchly, preto nieje dobré odchádzať od sporáka. Niekto na konci restovania pridáva aj mletú papriku, má vtedy krajšiu farbu a aj chuť je zaujímavejšia. Napokon tarhoňu zalejte vriacou vodou – asi tak, ako ryžu (na dva prsty nad tarhoňu), osolíte, privediete k varu a stiahnete teplotu. Tarhoňu prikryjete a necháte dusiť asi 15 minút. Treba skontrolavať, či netreba pridať trochu vriacej vody, aby ostala tarhoňa sypká.

Ďalší spôsob prípravy je, že po opražení a zaliatí vodou vložíte tarhoňu prikrytú do vyhriatej rúry.

Nielen príloha

Tarhoňa je úžasná príloha halvne k hovädziemu mäsu či divine s omáčkou. Tak, ako sme už spomenuli, tarhoňa je typická pre maďarskú kuchyňu a teda ideálna k typicky maďarským jedlám - perkeltom a paprikášom.

Je tiež vhodnou prílohou do strukovinových polievok. Samozrejme, že nič nepokazíte, ak tarhoňu použijete ako zavárku do paradajkovej polievky. Tarhoňu môžete podávať v podstate všade tam, kde ako prílohu používate ryžu alebo cestoviny.

Tak isto je veľmi vhodná na prípravu šalátov s kúskami zeleniny - podobne ako kuskus. 

Chutné recepty s tarhoňou:

 

A ako pripravujete tarhoňu vy?

Budeme radi, ak sa s nami v diskusii podelíte o vaše skúsenosti s touto obľúbenou cestovinou. 

Diskusia (1 príspevok) Pridať príspevok

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
dariama
9.11.2018 09:04 | |
+12 -4
Keď som chcela 1.x variť tarhoňu, tú kupovanú, siahla som po internete, teda recepte z neho... Odvtedy ju pripravujeme takto... ...a je úžasná... Kľúčové slová sú "NAJJEDNODUCHŠIA TARHOŇA..." a mali by ste sa dostať na SME - blogy - konkrétne istého nemenovaného MICHALA... Touto cestou mu ešte raz ďakujem...
Zobraz celú diskusiu
Podobné články
Offering root
Viete ako spestriť obyčajnú zemiakovú kašu?
Do už hotovej kaše stačí pridať prelisovaný cesnak, vynikajúca je aj kaša s opraženou cibuľkou alebo slaninou. Skúsiť...
Talianska kuchyna2
Talianska kuchyňa, história pizze a delenie cestovín
Talianska kuchyňa je národná kuchyňa Talianska, ktorou sa inšpirovalo mnoho daľších krajín. Využíva rôzne druhy mäsa...
Ingredients laid
Talianske špagety Carbonara, už žiadne cestoviny s vajíčkom!
Hriešne hebké a krémové, presne také sú špagety “karbonára“, ktoré si Vaša rodina zamiluje. Na ich prípravu nebudete...
Granadír
Fliačky ako základ obľúbených receptov
Granatiersky pochod či šunkafleky majú základ v štvorcových kúskoch cestoviny, ktorú poznáme ako fliačky.
Syrové makaróny
TOP 5 cestovinových večerí
Takto si najradšej pripravujete cestoviny u vás doma.
Cestoviny
Video: Úžasné cestoviny z jedného hrnca
Rýchlo, delikátne a bez riadu.
Vybrali sme pre vás
Jesenný šalát
10 inšpirácií ako využiť cviklu
10 inšpirácií ako využiť cviklu
Cvikla je všestranne využiteľná zelenina, ktorá fascinuje nielen svojou úžasnou farbou ale tiež nutričným bohatstvom.
Orechová žemľovka
Milovaná žemľovka 5x inak
Milovaná žemľovka 5x inak
5 tradičných i pomerne nezvyklých receptov na prípravu sladkej klasiky, ktorá podobne ako parené buchty či šúľance...
Walnuts
Viete správne skladovať orechy?
Viete správne skladovať orechy?
Orechy naozaj právom patria medzi superpotraviny. Sú zdrojom zdravých tukov, znižujú cholesterol, pôsobia v tele...