Pridať recept

Viete ako pripraviť dokonalú tarhoňu?

Slovenská ryža ako súčasť potravinových zásob dávnych dobyvateľských výprav až po nezameniteľnú prílohu k hovädziemu tokáňovi.

Tarhoňa je vaječná cestovina v tvare malých guličiek. Cesto, z ktorého sa tarhoňa vyrába sa veľmi podobá nášmu strúhanému cestu do polievky. Spôsob úpravy tarhone je dosť špecifický. Tarhoňa je typická pre maďarskú a slovenskú kuchyňu. No využíva sa aj v iných výchoeurópskych kuchyniach.

Aj keď neexistujú žiadne písomné doklady, predchodcovia dnešných Maďarov boli veľkí cestovatelia a na svoje výpravy si pripravovali rôzne druhy sušených potravín. Napríklad súčasnú tarhoňu – sušenú cestovinu z múky a vody, ktorá sa po opražení na masti a cibuli podávala ako príloha k masu.

Ako pripraviť dokonalú tarhoňu

Pri príprave doma sa používá sa hladká, polohrubá a aj hrubá múka. Pripravuje sa teda z múky, vajec, a ak treba trochy vody. Cesto sa krája alebo strúha na drobné kúsočky a nechá sa vysušiť.

Na Slovensku dostať tarhoňu bežne v každých potravinách. Doma robená tarhoňa však nemá tvar dokonalých guličiek, čo je dôsledok domáceho strúhania. Úprava tarhone pre konzumáciu je trochu odlišná ako u iných cestovín. Tarhoňa sa nevarí v slanej vode, ale dusí.

Na masti alebo oleji orestujete cibuľu do zlatej farby. Pridáte suchú tarhoňu a za stálého miešania ju opražíte do ružova. Pozor! Proces praženia je rýchly, preto nieje dobré odchádzať od sporáka. Niekto na konci restovania pridáva aj mletú papriku, má vtedy krajšiu farbu a aj chuť je zaujímavejšia. Napokon tarhoňu zalejte vriacou vodou – asi tak, ako ryžu (na dva prsty nad tarhoňu), osolíte, privediete k varu a stiahnete teplotu. Tarhoňu prikryjete a necháte dusiť asi 15 minút. Treba skontrolavať, či netreba pridať trochu vriacej vody, aby ostala tarhoňa sypká.

Ďalší spôsob prípravy je, že po opražení a zaliatí vodou vložíte tarhoňu prikrytú do vyhriatej rúry.

 

Nielen príloha

Tarhoňa je úžasná príloha halvne k hovädziemu mäsu či divine s omáčkou. Tak, ako sme už spomenuli, tarhoňa je typická pre maďarskú kuchyňu a teda ideálna k typicky maďarským jedlám - perkeltom a paprikášom.

Je tiež vhodnou prílohou do strukovinových polievok. Samozrejme, že nič nepokazíte, ak tarhoňu použijete ako zavárku do paradajkovej polievky. Tarhoňu môžete podávať v podstate všade tam, kde ako prílohu používate ryžu alebo cestoviny.

Tak isto je veľmi vhodná na prípravu šalátov s kúskami zeleniny - podobne ako kuskus. 

Chutné recepty s tarhoňou:

 

A ako pripravujete tarhoňu vy?

Budeme radi, ak sa s nami v diskusii podelíte o vaše skúsenosti s touto obľúbenou cestovinou. 

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
filteam
18.11.2018 12:51 | |
+25 -10
mám overený internetový návod a varím ju len tak: nasucho opražiť za stáleho miešania, kým nezačne chytať zlatistú farbu, potom zaliať vodou tak 2 cm nad tarhoňu (pozor, prvý moment oblak pary, syčania...), posoliť, uviesť do varu a na najmenšom plameni zakrytú dusiť presne 8 minút (neotvárať, nemiešať). Po vypnutí variča nechať ďalších 8 minút odpočívať pod pokrievkou. Až potom odokryjem, pridám maslo podľa chuti a premiešam... Tarhoňa je sypká a výborná. Po vychladnutí ju síce drží pokope stuhnuté maslo, stačí prihriať a je znovu sypká... odporúčam.
Podobné články
Domáce cestoviny
Doma pripravené cestoviny? Žiaden problém!
Jednoduchý recept na cestovinové cesto a zopár trikov ako vytvoriť niektoré základné tvary cestovín.
Nevylievajte vodu z cestovín
Aj vy ju vylievate? 10 perfektných tipov, ako využiť vodu z cestovín, o týchto ste určite ešte nepočuli
Tušíte, na čo všetko sa dá ešte použiť voda z cestovín? Z týchto tipov budete určite prekvapení!
Špagety
Ohrievané cestoviny ako čerstvo uvarené! S týmito trikmi opäť premeníte studené cestoviny a omáčky na horúcu delikatesu
Zvyšky včera uvarených cestovín môžu chutiť rovnako dobre, ako pri prvom servírovaní. Stačí sa len naučiť,...
Talianska kuchyna2
Talianska kuchyňa, história pizze a delenie cestovín
Talianska kuchyňa je národná kuchyňa Talianska, ktorou sa inšpirovalo mnoho daľších krajín. Využíva rôzne...
15-minútové cestoviny na tie najchutnejšie spôsoby: Zásoba perfektných receptov pre zaneprázdnených, zamilujete
15-minútové cestoviny na tie najchutnejšie spôsoby: Zásoba perfektných receptov pre zaneprázdnených, zamilujete si všetky!
Hľadáte rýchle a chutné recepty na cestoviny? Tu ste správne! Máme pre vás 10 najpopulárnejších druhov...
Musíte cestoviny prelievať studenou vodou? Raz a navždy to objasníme!
Musíte cestoviny opláchnuť studenou vodou? Raz a navždy to objasníme!
Keď sú cestoviny uvarené, scedíme ich a potom ich zalejeme studenou vodou. Robili to tak už naše mamy a staré...