Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Viete ako pripraviť dokonalú tarhoňu?

Slovenská ryža ako súčasť potravinových zásob dávnych dobyvateľských výprav až po nezameniteľnú prílohu k hovädziemu tokáňovi.

Tarhoňa je vaječná cestovina v tvare malých guličiek. Cesto, z ktorého sa tarhoňa vyrába sa veľmi podobá nášmu strúhanému cestu do polievky. Spôsob úpravy tarhone je dosť špecifický. Tarhoňa je typická pre maďarskú a slovenskú kuchyňu. No využíva sa aj v iných výchoeurópskych kuchyniach.

Aj keď neexistujú žiadne písomné doklady, predchodcovia dnešných Maďarov boli veľkí cestovatelia a na svoje výpravy si pripravovali rôzne druhy sušených potravín. Napríklad súčasnú tarhoňu – sušenú cestovinu z múky a vody, ktorá sa po opražení na masti a cibuli podávala ako príloha k masu.

Ako pripraviť dokonalú tarhoňu

Pri príprave doma sa používá sa hladká, polohrubá a aj hrubá múka. Pripravuje sa teda z múky, vajec, a ak treba trochy vody. Cesto sa krája alebo strúha na drobné kúsočky a nechá sa vysušiť.

Na Slovensku dostať tarhoňu bežne v každých potravinách. Doma robená tarhoňa však nemá tvar dokonalých guličiek, čo je dôsledok domáceho strúhania. Úprava tarhone pre konzumáciu je trochu odlišná ako u iných cestovín. Tarhoňa sa nevarí v slanej vode, ale dusí.

Na masti alebo oleji orestujete cibuľu do zlatej farby. Pridáte suchú tarhoňu a za stálého miešania ju opražíte do ružova. Pozor! Proces praženia je rýchly, preto nieje dobré odchádzať od sporáka. Niekto na konci restovania pridáva aj mletú papriku, má vtedy krajšiu farbu a aj chuť je zaujímavejšia. Napokon tarhoňu zalejte vriacou vodou – asi tak, ako ryžu (na dva prsty nad tarhoňu), osolíte, privediete k varu a stiahnete teplotu. Tarhoňu prikryjete a necháte dusiť asi 15 minút. Treba skontrolavať, či netreba pridať trochu vriacej vody, aby ostala tarhoňa sypká.

Ďalší spôsob prípravy je, že po opražení a zaliatí vodou vložíte tarhoňu prikrytú do vyhriatej rúry.

Nielen príloha

Tarhoňa je úžasná príloha halvne k hovädziemu mäsu či divine s omáčkou. Tak, ako sme už spomenuli, tarhoňa je typická pre maďarskú kuchyňu a teda ideálna k typicky maďarským jedlám - perkeltom a paprikášom.

Je tiež vhodnou prílohou do strukovinových polievok. Samozrejme, že nič nepokazíte, ak tarhoňu použijete ako zavárku do paradajkovej polievky. Tarhoňu môžete podávať v podstate všade tam, kde ako prílohu používate ryžu alebo cestoviny.

Tak isto je veľmi vhodná na prípravu šalátov s kúskami zeleniny - podobne ako kuskus. 

Chutné recepty s tarhoňou:

 

A ako pripravujete tarhoňu vy?

Budeme radi, ak sa s nami v diskusii podelíte o vaše skúsenosti s touto obľúbenou cestovinou. 

Diskusia (2 príspevky) Pridať príspevok

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
filteam
18.11.2018 12:51 | |
+2 -0
mám overený internetový návod a varím ju len tak: nasucho opražiť za stáleho miešania, kým nezačne chytať zlatistú farbu, potom zaliať vodou tak 2 cm nad tarhoňu (pozor, prvý moment oblak pary, syčania...), posoliť, uviesť do varu a na najmenšom plameni zakrytú dusiť presne 8 minút (neotvárať, nemiešať). Po vypnutí variča nechať ďalších 8 minút odpočívať pod pokrievkou. Až potom odokryjem, pridám maslo podľa chuti a premiešam... Tarhoňa je sypká a výborná. Po vychladnutí ju síce drží pokope stuhnuté maslo, stačí prihriať a je znovu sypká... odporúčam.
dariama
9.11.2018 09:04 | |
+13 -4
Keď som chcela 1.x variť tarhoňu, tú kupovanú, siahla som po internete, teda recepte z neho... Odvtedy ju pripravujeme takto... ...a je úžasná... Kľúčové slová sú "NAJJEDNODUCHŠIA TARHOŇA..." a mali by ste sa dostať na SME - blogy - konkrétne istého nemenovaného MICHALA... Touto cestou mu ešte raz ďakujem...
Zobraz celú diskusiu
Podobné články
Talianska kuchyna2
Talianska kuchyňa, história pizze a delenie cestovín
Talianska kuchyňa je národná kuchyňa Talianska, ktorou sa inšpirovalo mnoho daľších krajín. Využíva rôzne druhy mäsa...
Granadír
Fliačky ako základ obľúbených receptov
Granatiersky pochod či šunkafleky majú základ v štvorcových kúskoch cestoviny, ktorú poznáme ako fliačky.
Cestoviny
Video: Úžasné cestoviny z jedného hrnca
Rýchlo, delikátne a bez riadu.
Syrové makaróny
TOP 5 cestovinových večerí
Takto si najradšej pripravujete cestoviny u vás doma.
Cooking Bolognese
Inšpirujte sa talianskou kuchyňou - omáčka Bolognese!
Bolonská omáčka, pasta alla Bolognese alebo bolonské ragú. Áno, stále sme pri tej istej talianskej paradajkovej omáčke...
Bulgur
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Vlákninou a minerálmi nabitá príloha, ktorú si mnohí mýlia s kuskusom. Bulgur je však oveľa chutnejší.
Vybrali sme pre vás
Karfiolová ryža
Diétny hit - karfiolová ryža
Diétny hit - karfiolová ryža
Nápaditý spôsob ako si pripraviť naozaj vynikajúce samostatné jedlo či prílohu z jednej z najzdravších zelenín.
Echinacea
Echinacea - prírodné antibiotikum
Echinacea - prírodné antibiotikum
O jej liečivých účinkoch niet pochýb. Výrazná bylina pôvodom zo Severnej Ameriky sa dnes pestuje na plantážach po celom...
Chladnička
Dajte zbohom chaosu v chladničke!
Dajte zbohom chaosu v chladničke!
Otvoriť, vytiahnuť a zavrieť. Tak by to malo s chladničkami fungovať. Bohužiaľ, realita je trošku iná.