Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Jarná cibuľka

Jarná cibuľka je vlastne mladá cibuľa, ktorá sa zbiera skôr ako dozreje. Chuť jarnej cibuľky nieje tak ostrá a štipľavá ako cibuľa klasická. Dokonca je jemne sladšia. Cibuľka sa vysádza na jar. Cibuľka sa konzumuje celá.

Jarná cibuľka je plná vitamínov ako klasická cibuľa. Obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B (hlavne kyselinu listovú B9), vitamín K1, vápník, železo, draslík, jód, magnézium a v bielej časti ešte aj síru. Má antibakteriálne a protiplesňové účinky, veľmi dobre pomáha pri liečbe nachladnutia a kašľa. Pomáha ničiť mikroorganizmy na sliznici a v dutinách. Priaznivo pôsobí na zažívací trakt, nedráždí ho v surovom stave toľko ako surová cibuľa. Má priaznivé učinky vďaka kyseline listovej pre správný vývoj plodu u tehotných. Prospievá zdravým vlasom a silným nechtom. Má pozitivne účinky na srdce i krvný tlak. V zelenej vňati je veľa provitamínu A, vitamínu C.

jarná cibuľa
jarná cibuľa
Zdroj: dreamstime.com

Cibuľku aj so zelenou vňaťkou môžete pridať do nátierok, šalátov, na varené zemiaky či k ryži ako prílohe. Do polievky je dobré ju pridať až na poslednú chvíľu, aby v nej ostalo čo najviac vitamínov. Skvelá je aj v karbonátkoch, pečeňových knedlíčkoch, vo vaječnej omelete či praženici. Hodí sa aj do plniek. Nasekaná, podusená na skaramelizovanom na cukre a troche soli je výborná. Takto pripravená sa podáva ako prílohu k mäsu. Jarnú cibuľku je možné zapekať, grilovať.. Jarnou cibuľkou môžete posypať čokoľvek a pridať kdekoľvek. Každý pokrm to len obohatí.

Ak nemáte zahrádku či kvetináč a chcete mať čerstvú jarnú cibuľku stále po ruke, stačí jej spodnú část s korienkami vložiť do pohára s vodou. Za pár dní vám krásne narastie zelená vnať, ktorú môžete pravidelne strihať – zase vám dorastie. Nezabudnite však pravidelne vymieňať vodu a preplachovať korienky, aby cibuľka nezačala hniť.

Recepty s jarnou cibuľkou: 

 

 

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Ricotta Cheese
Taliansky jemný krémový syr - Ricotta!
Ricottu radíme medzi krémové syry, ktoré sa vyrábajú z tepelne ošetrenej sladkej syrovátky. Konzistenciou pripomína náš...
Chunks of cheddar
Čedar syr
Cheddar je malá obec v juhovýchodnom Anglicku. Práve odtiaľ pôvodne pochádza jeden z najobľúbenejší syrov na svete -...
Leaves of melissa
Medovka dodá jedlu šmrnc
Medovka lekárska je bylinka, ktorá veľmi príjemne vonia. Pre jej sviežu, citrónovú vôňu s nádychom mentolu, ktorú...
Tayberry
Tayberry - malinočernice
Tayberry, alebo malinočernice sú krížencom malín a černíc. Táto nádherná a chutná rastlina pochádza z Anglicka. Dokonca...
Bunch of Parasol
Bedľa
Bedľa jedlá je huba s typickým klobúkom, ktorý môže dorásť v priemere až do 30 cm. Mladé huby sú celé hnedasté. Ako...
Patizón
Patizón
Sú nenáročné na pestovanie a bohaté na vitamíny. V kuchyni im patrí veľký priestor.
Vybrali sme pre vás
Bunch of Parasol
Bedľa
Bedľa
Bedľa jedlá je huba s typickým klobúkom, ktorý môže dorásť v priemere až do 30 cm. Mladé huby sú celé hnedasté. Ako...
Patizón
Patizón
Patizón
Sú nenáročné na pestovanie a bohaté na vitamíny. V kuchyni im patrí veľký priestor.
chopping red
Naučte sa správne krájať a uľahčite si prácu v kuchyni!
Naučte sa správne krájať a uľahčite si prácu v kuchyni!
Viete si predstaviť kuchynské vybavenie bez noža? Nôž je jednoducho vec, ktorá nesmie chýbať v žiadnej domácnosti, či...