Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Jarná cibuľka

Jarná cibuľka je vlastne mladá cibuľa, ktorá sa zbiera skôr ako dozreje. Chuť jarnej cibuľky nieje tak ostrá a štipľavá ako cibuľa klasická. Dokonca je jemne sladšia. Cibuľka sa vysádza na jar. Cibuľka sa konzumuje celá.

Jarná cibuľka je plná vitamínov ako klasická cibuľa. Obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B (hlavne kyselinu listovú B9), vitamín K1, vápník, železo, draslík, jód, magnézium a v bielej časti ešte aj síru. Má antibakteriálne a protiplesňové účinky, veľmi dobre pomáha pri liečbe nachladnutia a kašľa. Pomáha ničiť mikroorganizmy na sliznici a v dutinách. Priaznivo pôsobí na zažívací trakt, nedráždí ho v surovom stave toľko ako surová cibuľa. Má priaznivé učinky vďaka kyseline listovej pre správný vývoj plodu u tehotných. Prospievá zdravým vlasom a silným nechtom. Má pozitivne účinky na srdce i krvný tlak. V zelenej vňati je veľa provitamínu A, vitamínu C.

jarná cibuľa
jarná cibuľa
Zdroj: dreamstime.com

Cibuľku aj so zelenou vňaťkou môžete pridať do nátierok, šalátov, na varené zemiaky či k ryži ako prílohe. Do polievky je dobré ju pridať až na poslednú chvíľu, aby v nej ostalo čo najviac vitamínov. Skvelá je aj v karbonátkoch, pečeňových knedlíčkoch, vo vaječnej omelete či praženici. Hodí sa aj do plniek. Nasekaná, podusená na skaramelizovanom na cukre a troche soli je výborná. Takto pripravená sa podáva ako prílohu k mäsu. Jarnú cibuľku je možné zapekať, grilovať.. Jarnou cibuľkou môžete posypať čokoľvek a pridať kdekoľvek. Každý pokrm to len obohatí.

Ak nemáte zahrádku či kvetináč a chcete mať čerstvú jarnú cibuľku stále po ruke, stačí jej spodnú část s korienkami vložiť do pohára s vodou. Za pár dní vám krásne narastie zelená vnať, ktorú môžete pravidelne strihať – zase vám dorastie. Nezabudnite však pravidelne vymieňať vodu a preplachovať korienky, aby cibuľka nezačala hniť.

Recepty s jarnou cibuľkou: 

 

 

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Chanterelle
Kuriatko jedlé
Kuriatko je huba, ktorej klobúk dosahuje 10 - 70 mm. Mladý je mierne klenutý, neskôr plochý a napokon lievikovito...
Boletus
Hríb dubový - Dubák
Dubák je najznámejšia jedlá huba. Pozná ho asi každý, aj tí čo huby nezbierajú. Je viac druhov hríbov, s ktorými si ho...
Pile of Delicious
Všetci čokoholici pozor, prichádza BROWNIES!
Tento koláčik obsahuje veľmi veľa čokolády a povedzme si pravdu, že všetko čo obsahuje čokoládu je hriešne návykové! Vo...
Gratinované
Zapekanie jedál má tiež svoje čaro!
Keď sa jedlo zapeká - gratinuje - na povrchu sa vytvorí chrumkavá kôrka, najčastejšie syrová. Syr sa na povrchu pekne...
Feta cheese cubes
Kozí syr
V dobe našich dedov bolo kozie mlieko a syr bežnou vecou a produktom. Dnes je tomu naopak, kozie mlieko a výrobky...
Close up of rose
Vyberte sa na šípky, teraz je na to ten správny čas!
Počas jesenných prechádzok neraz natrafíte na ker posiaty šípkami, no nevenujete mu žiadnu pozornosť. To je veľká...
Vybrali sme pre vás
vino a jedlo
11 pravidiel správneho kombinovania jedla s vínom
11 pravidiel správneho kombinovania jedla s vínom
Gurmánsky zážitok už nemusíte hľadať iba v drahých reštauráciách. Naučte sa správne skombinovať dobré víno s jedlom...
hokkaido recepty
3 naozaj netradičné recepty z hokkaido tekvice
3 naozaj netradičné recepty z hokkaido tekvice
Máte pocit, že už ste skúšali z hokkaido tekvice úplne všetko? Máme pre vás recepty na dva nápoje a džem z hokkaido...
Mango, pineapple
Sladké dezerty servírované prakticky v pohári
Sladké dezerty servírované prakticky v pohári
Sladké dobroty naservírované v pohároch si môžte pripraviť aj na niekoľko dní dopredu a pochutiť si hocikedy keď vás...