Pridať recept

Jarná cibuľka

Jarná cibuľka je vlastne mladá cibuľa, ktorá sa zbiera skôr ako dozreje. Chuť jarnej cibuľky nieje tak ostrá a štipľavá ako cibuľa klasická. Dokonca je jemne sladšia. Cibuľka sa vysádza na jar. Cibuľka sa konzumuje celá.

Jarná cibuľka je plná vitamínov ako klasická cibuľa. Obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B (hlavne kyselinu listovú B9), vitamín K1, vápník, železo, draslík, jód, magnézium a v bielej časti ešte aj síru. Má antibakteriálne a protiplesňové účinky, veľmi dobre pomáha pri liečbe nachladnutia a kašľa. Pomáha ničiť mikroorganizmy na sliznici a v dutinách. Priaznivo pôsobí na zažívací trakt, nedráždí ho v surovom stave toľko ako surová cibuľa. Má priaznivé učinky vďaka kyseline listovej pre správný vývoj plodu u tehotných. Prospievá zdravým vlasom a silným nechtom. Má pozitivne účinky na srdce i krvný tlak. V zelenej vňati je veľa provitamínu A, vitamínu C.

jarná cibuľa
fotogaléria
jarná cibuľa
Zdroj: dreamstime.com

Cibuľku aj so zelenou vňaťkou môžete pridať do nátierok, šalátov, na varené zemiaky či k ryži ako prílohe. Do polievky je dobré ju pridať až na poslednú chvíľu, aby v nej ostalo čo najviac vitamínov. Skvelá je aj v karbonátkoch, pečeňových knedlíčkoch, vo vaječnej omelete či praženici. Hodí sa aj do plniek. Nasekaná, podusená na skaramelizovanom na cukre a troche soli je výborná. Takto pripravená sa podáva ako prílohu k mäsu. Jarnú cibuľku je možné zapekať, grilovať.. Jarnou cibuľkou môžete posypať čokoľvek a pridať kdekoľvek. Každý pokrm to len obohatí.

Ak nemáte zahrádku či kvetináč a chcete mať čerstvú jarnú cibuľku stále po ruke, stačí jej spodnú část s korienkami vložiť do pohára s vodou. Za pár dní vám krásne narastie zelená vnať, ktorú môžete pravidelne strihať – zase vám dorastie. Nezabudnite však pravidelne vymieňať vodu a preplachovať korienky, aby cibuľka nezačala hniť.

 

Recepty s jarnou cibuľkou: 

 

 

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Čokoládová torta s domácou šľahačkou a čerstvými jahodami
Bez čokolády to nejde. Mnohí, najmä ženy, o tomto ani neargumentujú. Ak sa k tomu pridá šľahačka a jahody,...
no image dobruchut.sk
Sweetie
Sweetie je druh citrusu, ktorý vyzerá ako grapefruit, ale jeho farba je podobná farbe limetky. Svojou...
foodtruck
Parné rúry na potulkách Slovenskom I.
Plne vybavená kuchyňa na kolesách, v ktorej si pripravíte chutné a zdravé jedlá, čoskoro zavíta na východné...
Kosik
Víťazné recepty súťaže Vianoce s Penamom
Penam a Dobruchut.sk pre vás pripravili súťaž o 5 košíkov plných dobrôt.  Víťazné recepty sme vyžrebovali...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...