Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Jarná cibuľka

Jarná cibuľka je vlastne mladá cibuľa, ktorá sa zbiera skôr ako dozreje. Chuť jarnej cibuľky nieje tak ostrá a štipľavá ako cibuľa klasická. Dokonca je jemne sladšia. Cibuľka sa vysádza na jar. Cibuľka sa konzumuje celá.

Jarná cibuľka je plná vitamínov ako klasická cibuľa. Obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B (hlavne kyselinu listovú B9), vitamín K1, vápník, železo, draslík, jód, magnézium a v bielej časti ešte aj síru. Má antibakteriálne a protiplesňové účinky, veľmi dobre pomáha pri liečbe nachladnutia a kašľa. Pomáha ničiť mikroorganizmy na sliznici a v dutinách. Priaznivo pôsobí na zažívací trakt, nedráždí ho v surovom stave toľko ako surová cibuľa. Má priaznivé učinky vďaka kyseline listovej pre správný vývoj plodu u tehotných. Prospievá zdravým vlasom a silným nechtom. Má pozitivne účinky na srdce i krvný tlak. V zelenej vňati je veľa provitamínu A, vitamínu C.

jarná cibuľa
jarná cibuľa
Zdroj: dreamstime.com

Cibuľku aj so zelenou vňaťkou môžete pridať do nátierok, šalátov, na varené zemiaky či k ryži ako prílohe. Do polievky je dobré ju pridať až na poslednú chvíľu, aby v nej ostalo čo najviac vitamínov. Skvelá je aj v karbonátkoch, pečeňových knedlíčkoch, vo vaječnej omelete či praženici. Hodí sa aj do plniek. Nasekaná, podusená na skaramelizovanom na cukre a troche soli je výborná. Takto pripravená sa podáva ako prílohu k mäsu. Jarnú cibuľku je možné zapekať, grilovať.. Jarnou cibuľkou môžete posypať čokoľvek a pridať kdekoľvek. Každý pokrm to len obohatí.

Ak nemáte zahrádku či kvetináč a chcete mať čerstvú jarnú cibuľku stále po ruke, stačí jej spodnú část s korienkami vložiť do pohára s vodou. Za pár dní vám krásne narastie zelená vnať, ktorú môžete pravidelne strihať – zase vám dorastie. Nezabudnite však pravidelne vymieňať vodu a preplachovať korienky, aby cibuľka nezačala hniť.

Recepty s jarnou cibuľkou: 

 

 

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Angled view of
Kardamón - výrazná korenina s blahodárnymi účinkami
Kardamón je exotické korenie. Tento bylinný ker rastie vo vlhkých pralesoch v Indii, na Srí Lanke a v Číne. Rastlina...
Zeleninové čipsy
Chipsy nemusia byť vždy nezdravé, stačí vedieť ako nato!
Aj Vy mávate večer neuveriteľnú chuť na chrumkavé zemiakové lupienky, ktoré behom piatich minút zmiznú z vrecka a potom...
Sušené slivky
Sušené ovocie je zdravé, stačí si ho dopriať s mierou!
Medzi najstaršie spôsoby spracovania ovocia patrí sušenie, pretože takýmto spôsobom sa podstatne predĺži doba jeho...
Stratené vajíčka
Video: Ako zistiť čerstvosť vajíčka
V poslednej dobe je čerstvosť potravín veľmi pretriasanou témou. A čerstvosť vajíčok je kapitola sama o sebe. Najlepšou...
Miracle fruit
Miracle fruit - zázračné ovocie
Táto malá bobuľa si naozaj svoj názov "zázračné ovocie" právom zaslúži. Pravý zázrak spočíva v tom, že dokáže zmeniť...
Fresh coconuts
Kokosový olej - 10 spôsobov jeho využitia
Kokosový orech netreba zvlášť predstavovať. Hoci toto hnedé chlpaté čudo s tvrdou škrupinou a sladkým vnútrom v našich...
Vybrali sme pre vás
Lístkové cesto
Vynikajúce expresné dezerty z lístkového cesta
Vynikajúce expresné dezerty z lístkového cesta
5 super rýchlych dezertov, ktoré famózne chutia a sú hotové skôr, ako sa nečakaná návšteva stihne usadiť.
Bazový sirup
Najlepšie sirupy sú tie domáce
Najlepšie sirupy sú tie domáce
5 skvelých receptov na jarné sirupy, ktoré si jednoducho pripravíte doma.
Ako zo servítky
Video: Ako originálne zložiť servítky
Video: Ako originálne zložiť servítky
Tričko, motýľ či šaty? Prestierajte hravo! Ukážeme vám ako na to...