Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Jarná cibuľka

Jarná cibuľka je vlastne mladá cibuľa, ktorá sa zbiera skôr ako dozreje. Chuť jarnej cibuľky nieje tak ostrá a štipľavá ako cibuľa klasická. Dokonca je jemne sladšia. Cibuľka sa vysádza na jar. Cibuľka sa konzumuje celá.

Jarná cibuľka je plná vitamínov ako klasická cibuľa. Obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B (hlavne kyselinu listovú B9), vitamín K1, vápník, železo, draslík, jód, magnézium a v bielej časti ešte aj síru. Má antibakteriálne a protiplesňové účinky, veľmi dobre pomáha pri liečbe nachladnutia a kašľa. Pomáha ničiť mikroorganizmy na sliznici a v dutinách. Priaznivo pôsobí na zažívací trakt, nedráždí ho v surovom stave toľko ako surová cibuľa. Má priaznivé učinky vďaka kyseline listovej pre správný vývoj plodu u tehotných. Prospievá zdravým vlasom a silným nechtom. Má pozitivne účinky na srdce i krvný tlak. V zelenej vňati je veľa provitamínu A, vitamínu C.

jarná cibuľa
jarná cibuľa
Zdroj: dreamstime.com

Cibuľku aj so zelenou vňaťkou môžete pridať do nátierok, šalátov, na varené zemiaky či k ryži ako prílohe. Do polievky je dobré ju pridať až na poslednú chvíľu, aby v nej ostalo čo najviac vitamínov. Skvelá je aj v karbonátkoch, pečeňových knedlíčkoch, vo vaječnej omelete či praženici. Hodí sa aj do plniek. Nasekaná, podusená na skaramelizovanom na cukre a troche soli je výborná. Takto pripravená sa podáva ako prílohu k mäsu. Jarnú cibuľku je možné zapekať, grilovať.. Jarnou cibuľkou môžete posypať čokoľvek a pridať kdekoľvek. Každý pokrm to len obohatí.

Ak nemáte zahrádku či kvetináč a chcete mať čerstvú jarnú cibuľku stále po ruke, stačí jej spodnú část s korienkami vložiť do pohára s vodou. Za pár dní vám krásne narastie zelená vnať, ktorú môžete pravidelne strihať – zase vám dorastie. Nezabudnite však pravidelne vymieňať vodu a preplachovať korienky, aby cibuľka nezačala hniť.

Recepty s jarnou cibuľkou: 

 

 

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vianočné inšpirácie
Vianočné inšpirácie
Podobné články
Feta cheese cubes
Kozí syr
V dobe našich dedov bolo kozie mlieko a syr bežnou vecou a produktom. Dnes je tomu naopak, kozie mlieko a výrobky...
hrusky
Vitamínová bomba na tieto sychravé jesenné dni - hruška!
Jeden z mnohých druhov jesenného ovocia, ktoré sa môže pýšiť skvelou chuťou, jemnou vôňou a liečivou silou. Ak sa...
Gratinované
Zapekanie jedál má tiež svoje čaro!
Keď sa jedlo zapeká - gratinuje - na povrchu sa vytvorí chrumkavá kôrka, najčastejšie syrová. Syr sa na povrchu pekne...
slovník
Česko-slovenský gastronomický slovník
Kedlubna, květák, lilek, cizrna, libové maso, kýta, jáhle. Poznáte tieto suroviny? Každý z času na čas natrafíme...
Close up of rose
Vyberte sa na šípky, teraz je na to ten správny čas!
Počas jesenných prechádzok neraz natrafíte na ker posiaty šípkami, no nevenujete mu žiadnu pozornosť. To je veľká...
Close-up of
Poznáte rozdiel medzi kypriacim práškom a sódou bikarbónou?
Do cesta ste pridali kypriaci prášok do pečiva a výsledný koláč nie je vôbec mäkký, nadýchaný a ani sa nepodobá na ten...
Vybrali sme pre vás
Orechové linecké
Linecké koláčiky 5x inak
Linecké koláčiky 5x inak
Základný recept na tradičné linecké koláčiky môžte jednoducho upraviť. Ponúkame vám niekoľko chutných variácií.
Eggnog with
Tekutá sladkosť pre dospelých - vaječný likér!
Tekutá sladkosť pre dospelých - vaječný likér!
Čo by to boli za Vianoce bez vaječného likéru, stromčeka, kapra a darčekov? Ešte doteraz si určite pamätáte, že ste ako...
medovníky
Overené recepty na medovníky, ktoré sa určite vydaria!
Overené recepty na medovníky, ktoré sa určite vydaria!
Aké by to boli vianoce bez voňavých medovníkov. Hľadáte, podľa ktorého receptu upiecť tie ozaj dobré medovníky? Vybrali...