Pridať recept

Rebarbora - ovocie či zelenina?

Používa sa ako ovocie, ale predsa je to zelenina ;) Táto zelenina prišla do Európy z Mongolska, Číny. Už pred viac než tromi tisícmi rokmi sa v Číne používala ako liek a potravina. Araby ju rozšírili do celého sveta. V Európe ju začali využívať Nemci a Angličania. Od 18. storočia sa rozšírila všade.

Rebarbora je vytrvalá zelenina. Stopky majú zeleno-červenú farbu a dosahujú až metrovú výšku. Rastlina kvitne od mája do júna dvojmetrovými kvetmi. Tieto kvety je dobré odstraňovať, aby sa rastlina príliš nevyčerpala. Z rastliny sa zberajú len stopky. Pozor, listy rebarbory sú jedovaté. Je dobré ich vylomiť, keď dosahujú asi 30 cm. Najproduktívnejšia býva rebarbora okolo 4. roku. V tomto období môžete zozbierať až 1,5 kg rebarbory. Doba zberu je do polovice júna, potom stopky obsahujú veľké množstvo kyseliny šťavelovej, ktorá zle pôsobí na obličky a močové ústroje. 

Rebarbora by sa nemala spracovávať v hliníkovom hrnci. Hliník s kyselinou šťavelovou reaguje a znehodnocuje kvalitu rebarbory.

Zdravá rebarbora

Má vysoký obsah antioxidantov, je veľmi dobrým zdrojom vitamínov A, C a E. Má slušný obsah horčíka, železa, sodíka a draslíka. Názor, že je  škodlivá po tepelnej úprave sa začína vyvracať. Odborníci zistili, že behom tepelnej úpravy sa v rebarbore uvolní veľké množstvo polyfenolov, ktoré chránia náš organizmus pred rakovinou. Pomáha pri zápche, zbavuje telo škodlivín, posiňuje svaly, kosti, nervy, pokožku a vlasy, aktivuje energiu buniek a je dobrým pomocníkom v boji s nadváhou, lebo na seba viaže tukové látky.

Kompót z rebarbory
fotogaléria
Kompót z rebarbory
Zdroj: dreamstime

Ako pripraviť rebarboru

Rebarbora vždy potrebuje správne tepelné spracovanie. Len tak si pochutnáte na jej lahodnej chuti. Pred požitím sa musí olúpať, nakrájať na kocky a povariť. Je to zelenina používaná ako ovocie. Pridať ju môžete do rôzných sladkých jedál a dezertov. Pripravujú sa z nej koláče, náplne do knedlíkov, ovocné polievky, kompóty, zaváraniny, džemy. Výborná je aj podusená na masle ako príloha k mäsu. Surová a varená sa dobre zmrazuje.

 

half bread roll, topped with homemade rhubarb jam
fotogaléria
half bread roll, topped with homemade rhubarb jam
Zdroj: iStockphoto

Recepty s rebarborou:

Tartlet s rebarborou

Džem z rebarbory

Sirup z rebarbory a bazy

Rebarborový kompót z mikrovlnky

Rebarborový džem

Rozkvitnuté rebarborovo-bazové želé

Bábovka s rebarborou

Fotorecept: Rebarborový koláč s drobenkou

Rebarborový koláč s jahodami

Čokoládový vegan koláč s rebarborou a slivkami (ringlotami)

Fotorecept: Rebarborová bublanina

Koláč s rebarborou a tvarohom

 

 

 

 

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Droetker jablkovy kolac
Súťaž: Jesenné pečenie s Dr.Oetker
Dobruchut.sk a Dr.Oetker pre vás pripravili súťaž na tému jesenné recepty o 7 balíčkov produktov a pomocníkov...
foodtruck
Parné rúry na potulkách Slovenskom I.
Plne vybavená kuchyňa na kolesách, v ktorej si pripravíte chutné a zdravé jedlá, čoskoro zavíta na východné...
Zena ovocie jedlo stravovanie
Viete, aké je to správne jedlo pre vašu dušu?
Zemiaková kaša, hranolčeky, špagety so syrom, sekaná a ďalšie chutné jedlá nemusia byť síce dobré...
Kosik
Víťazné recepty súťaže Vianoce s Penamom
Penam a Dobruchut.sk pre vás pripravili súťaž o 5 košíkov plných dobrôt.  Víťazné recepty sme vyžrebovali...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...