Pridať recept

Reďkovka

Reďkovky pochádzajú z oblasti Blízkeho Východu. Niektoré zdroje však tvrdia, že majú pôvod v Japonsku. Na podmienky pestovania sú celkom nenáročné a vďaka ich rýchlemu rastu sa pestujú po celý rok. Pod reďkovkou alebo reďkvičkou si predstavíme koreň, ktorý má rôzne tvary. Môže byť guľatý, pretiahnutý, valcovitý. Jeho farba býva zväčša červená, ale sú aj odrody, kde má koreň farbu bielu, čiernu, červenú, žltú, fialovú, dvojfarebnú. Dužnina má obvykle farbu bielu. Chuť má rôznu – niekedy býva nevýrazná, vodovitá, niekedy výrazne pálivá. Záleží na obsahu rastlinných olejov. Horčičné oleje dodávajú redkvičkám typickú, štipľavú chuť. Rastlinu aj ochraňujú pred napadnutím škodcov a nebezpečnými mikroorganizmami.

A prečo sú redkvičky zdravé?

Majú blahodárny vplyv na naše zdravie. Obsahujú vitamín C, B1, B2, B6, beta-karotén, železo, vápnik, síru, fosfor, horčík, draslík, meď, kyselinu listovú. Redkvičky obsahujú aj mnoho vlákniny. Boli u nich nájdené látky s protirakovinnou aktivitou, ochraňujú nás pred baktériami a plesňami.

Majú dezinfekčné účinky v tráviacom trakte. Už spomínané horčičné oleje zabíjajú baktérie a plesne, ktoré nám v tele spôsobujú črevné a žalúdočné potiaže. Pravidelnou konzumáciou redkvičiek môžeme tieto baktérie likvidovať a zabraňovať ich ďalšiemu množeniu.

Čierna reďkovka
fotogaléria
Čierna reďkovka
Zdroj: iStock

 

Sú vhodnou stravou i v dobe nachladnutia a ochoreniach dýchacích ciest, znižujú cholesterol a krvný tlak, posilňujú nervy a pamäť. Pomáhajú nám  udržať zdravé oči a prispievajú k zdravému sfarbeniu kože. Dokážu pôsobiť proti vzniku kameňov v žlčových a močových cestách. Povzbudzujú látkovú výmenu, pomáhajú pri ekzémoch a nečistej pleti.

reďkovka
fotogaléria
reďkovka
Zdroj: dreamstime.com

Reďkovky v kuchyni sú perfektné

Môžeme ich pridávať do šalátov, na chleba s maslom. Pridáva sa nastrúhaná aj do zeleninových karbonátkov, k mletému mäsu alebo čínských rezancov. Výborná je z nich pomazánka z tvarohu alebo čerstvého syra. Skvelý je aj šalát s mrkvou, jablkami a kapustou alebo kalerábom. Čierna reďkvička je sice veľmi zdravá, ale zato veľmi štipľavá. Stačí ju však nastrúhať najemno, osoliť a nechať odležať. Pre jemnejšiu chuť stačí tak 5-10 minut. Čím dlhšie ju necháme odležať, tým stratí viac štiplavosti. Potom vytlačíme šťavu a takúto môžeme použiť do šalátov a pomazánok. Tento čierny druh reďkovky je veľmi ťažko stráviteľný. Nejedzte ju teda vo veľmom množstve a už vôbec nie nalačno. Aj keď sú redkvičky najzdravšie čerstvé, dajú sa ľahko aj tepelne upravovať. Dobrá rada – podusené redkvičky môžete uskladniť v mraziaku na zimu ako hríby.

Nátierka s reďkovkou
fotogaléria
Nátierka s reďkovkou
Zdroj: dreamstime
 

Recepty s reďkovkou:

Viac receptov s reďkvičkou

 



 


Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Anonymný nick
30.5.2017 20:54 | |
+0 -0
Reďkovka je nebezpečná z dôvodu obsahu dusičnanov, a preto velmi opatrne, ... najzdravšia zelenina je Rezeň :)
Podobné články
Brusnica prava bylinka dreamstime.com
Súťaž: Zdravé brusnice v jedálničku
Zaraďte do svojho jedálneho lístka brusnice spolu s nami! Brusnice obsahujú veľké množstvo antioxidantov, sú...
Zmrzlina so sušienkami
Podľahnite chuti domácej zmrzliny!
Vonku je už teplo, leto klope na dvere a v takýchto horúcich dňoch padne vhod ľadové osvieženie v podobe...
Čokoládová torta s domácou šľahačkou a čerstvými jahodami
Bez čokolády to nejde. Mnohí, najmä ženy, o tomto ani neargumentujú. Ak sa k tomu pridá šľahačka a jahody,...
Bryndzová nátierka s cibuľou a paprikou
Paprika
Paprika je zelenina, ktorá pochádza zo strednej Ameriky, odkiaľ sa rozšírila do celého sveta. Po tom, čo sa...
no image dobruchut.sk
Sweetie
Sweetie je druh citrusu, ktorý vyzerá ako grapefruit, ale jeho farba je podobná farbe limetky. Svojou...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...