Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Základ kuchyne - žltá cibuľa!

Jedine ona Vás dokáže bezdôvodne rozplakať! Reč je o úplne obyčajnej cibuli, tá je doslova malou lekárničkou, ktorú máte doma vždy po ruke. V kuchyni sa bez nej určite nezaobídete, pretože tvorí základ väčšiny slovenských jedál. Veď taký guláš, by bez cibule ani neexistoval.

Pochádza zo západnej Ázie, pestovali ju už Sumerovia 4000 rokov pred naším letopočtom. Už robotníci, ktorý pracovali na výstavbe pyramíd v Egypte jedli chlieb a cibuľu, ktorá im upevňovala zdravie. Dnes ju nájdete v rôznych podobách a odrodách. Najbežnejšia a v slovenskej kuchyni najpoužívanejšia je žltá cibuľa.

Cibuľová polievka

Viete čo všetko cibuľa obsahuje?

Nájdete v nej vitamín C, E, A, B1, B2, B3, B6 kyselinu listovú. Z minerálov sa v nej ukrýva železo, zinok, horčík, fosfor, draslík, sodík, vápnik, meď, síra a troška jódu. Cibuľa má na 100g cca 41 Kcal, 1g bielkovín, 8g sacharidov a 0,1 g tukov.

Zdraviu prospešné účinky cibule!

Cibuľa pôsobí preventívne proti infekciám dýchacích ciest a lieči choroby ako kašeľ, zahlienenie, zlé dýchanie, nádchu, angínu, chrípku a bolesť v krku. Dezinfikuje ústnu dutinu, dýchacie cesty, ale aj nosnú sliznicu. Podporuje rast vlasov, nechtov a ich kvalitu, zabraňuje masteniu vlasov a tvorbe lupín.

Štúdie dokázali, že cibuľa zvyšuje hustotu kostí, prospieva šľachám, väzivám a chrupavkám. Konzumácia či už čerstvej, alebo tepelne upravenej cibule zabraňuje vzniku artériosklerózy, zlepšuje prúdenie krvi v žilách a znižuje hrozbu výskytu srdcovocievnych ochorení. Je močopudná, zásaditá a napomáha vylučovaniu toxických látok z tela. Je vhodná aj do diéty, ktorú musia držať pacienti s ľadvinovými kameňmi a rôznymi chorobami ľadvín. Znižuje krvný tlak, hladinu cukru a tuku v krvi. Čerstvo rozkrojená cibuľa sa prikladá aj na štípance od hmyzu, pretože neutralizuje jed obsiahnutý v žihadle.

Cibuľový sirup

 

Dokáže zmierniť prejavy ekzému a upokojiť takto postihnutú pokožu. Pôsobí ako mierne sedatívum na nervový systém, dokáže pomôcť  pri nervovom vypätí a rôznych stresových situáciách. Látky v nej obsiahnuté pôsobia ako afrodiziakum, prekrvujú pohlavné orgány a stimulujú libido. Jej konzumáciu však určite vynechajte pred očakávanou schôdzkou, hlavne kvôli zápachu.

Pozor!

Neodporúča sa konzumovať pri otvorených žalúdočných vredoch!

Nepríjemný cibuľový zápach a krájanie bez sĺz!

Typický cibuľový zápach je cítiť len po konzumácii surovej cibule, môžu zato sírne zlúčeniny! Zápach sa dá ľahko odstrániť, stačí ak požujete kúsok kávového zrniečka, horkej čokolády, petržlenovej vňate alebo mäty. No a teraz už na spomínané krájanie cibule bez ronenia sĺz. Prvým z overených trikov je žuvanie chlebovej kôrky, ústa plné studenej vody alebo krátke opláchnutie cibule pod tečúcou studenou vodou. Ďalším tipom je schladenie cibule v mrazničke, kde jej pred krájaním úplne postačí 15 minút.  

Vyprážané

Cibuľa a jej využitie v kuchyni

Pre svoju intenzívnu chuť, arómu sa biela cibuľa hodí hlavne do rôznych základov, gulášov, perkeltov a omáčok.  Výborná je aj plnená, nakrájaná do šalátov alebo opečená ako príloha k mäsu. Pochutiť si môžete na vyprážaných cibuľových krúžkoch, pravej francúzskej cibuľačke, cibuľovom koláči alebo sladkej karamelizovanej cibuľke. Len ťažko by ste bez nej uvarili guláš, pripravili zemiakový šalát alebo utopencov. Vynikajúca je čerstvá iba ako príloha, napríklad k čevapčiči alebo tlačenke. Pri chorobe najmä cez zimu oceníte cibuľový čaj alebo poctivo doma pripravený cibuľový sirup. Na rozdiel od ostatných druhov zeleniny jej tepelná úprava vôbec nevadí.

Cibuľový koláč

Inšpirujte sa receptami s cibuľou:

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Close-up of
Poznáte rozdiel medzi kypriacim práškom a sódou bikarbónou?
Do cesta ste pridali kypriaci prášok do pečiva a výsledný koláč nie je vôbec mäkký, nadýchaný a ani sa nepodobá na ten...
Ingredients laid
Talianske špagety Carbonara, už žiadne cestoviny s vajíčkom!
Hriešne hebké a krémové, presne také sú špagety “karbonára“, ktoré si Vaša rodina zamiluje. Na ich prípravu nebudete...
makový koláč
Najlepšie recepty na koláče a torty bez múky a lepku
Nemôžete pšeničnú múku zo zdravotných dôvodov? Máme pre vás 12 sladkých koláčov a tort bez múky. Múku v nich hravo...
Row of macaroons
Pestrofarebné makrónky nadchnú oči aj chuťové poháriky!
Sú farebné, malé, z vonku chrumkavé, vo vnútri mäkké ako obláčik a spojené lahodným krémom. Hovorí sa, že makrónky...
Angled view of
Kardamón - výrazná korenina s blahodárnymi účinkami
Kardamón je exotické korenie. Tento bylinný ker rastie vo vlhkých pralesoch v Indii, na Srí Lanke a v Číne. Rastlina...
Sušené slivky
Sušené ovocie je zdravé, stačí si ho dopriať s mierou!
Medzi najstaršie spôsoby spracovania ovocia patrí sušenie, pretože takýmto spôsobom sa podstatne predĺži doba jeho...
Vybrali sme pre vás
Sušené slivky
Sušené ovocie je zdravé, stačí si ho dopriať s mierou!
Sušené ovocie je zdravé, stačí si ho dopriať s mierou!
Medzi najstaršie spôsoby spracovania ovocia patrí sušenie, pretože takýmto spôsobom sa podstatne predĺži doba jeho...
Zemiakové placky
Zemiakové placky 10 x inak
Zemiakové placky 10 x inak
Čo dnes na večeru? Ľahká a chutná pomoc v podobe tradičných i menej tradičných podlesníkov.
French crepes
Čarujeme s ohňom - flambujeme!
Čarujeme s ohňom - flambujeme!
Flambovanie má základ vo francúzskom slove “ flamber“, čo v preklade znamená horieť. Tento spôsob úpravy jedla patrí...