Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Základ kuchyne - žltá cibuľa!

Jedine ona Vás dokáže bezdôvodne rozplakať! Reč je o úplne obyčajnej cibuli, tá je doslova malou lekárničkou, ktorú máte doma vždy po ruke. V kuchyni sa bez nej určite nezaobídete, pretože tvorí základ väčšiny slovenských jedál. Veď taký guláš, by bez cibule ani neexistoval.

Pochádza zo západnej Ázie, pestovali ju už Sumerovia 4000 rokov pred naším letopočtom. Už robotníci, ktorý pracovali na výstavbe pyramíd v Egypte jedli chlieb a cibuľu, ktorá im upevňovala zdravie. Dnes ju nájdete v rôznych podobách a odrodách. Najbežnejšia a v slovenskej kuchyni najpoužívanejšia je žltá cibuľa.

Cibuľová polievka

Viete čo všetko cibuľa obsahuje?

Nájdete v nej vitamín C, E, A, B1, B2, B3, B6 kyselinu listovú. Z minerálov sa v nej ukrýva železo, zinok, horčík, fosfor, draslík, sodík, vápnik, meď, síra a troška jódu. Cibuľa má na 100g cca 41 Kcal, 1g bielkovín, 8g sacharidov a 0,1 g tukov.

Zdraviu prospešné účinky cibule!

Cibuľa pôsobí preventívne proti infekciám dýchacích ciest a lieči choroby ako kašeľ, zahlienenie, zlé dýchanie, nádchu, angínu, chrípku a bolesť v krku. Dezinfikuje ústnu dutinu, dýchacie cesty, ale aj nosnú sliznicu. Podporuje rast vlasov, nechtov a ich kvalitu, zabraňuje masteniu vlasov a tvorbe lupín.

Štúdie dokázali, že cibuľa zvyšuje hustotu kostí, prospieva šľachám, väzivám a chrupavkám. Konzumácia či už čerstvej, alebo tepelne upravenej cibule zabraňuje vzniku artériosklerózy, zlepšuje prúdenie krvi v žilách a znižuje hrozbu výskytu srdcovocievnych ochorení. Je močopudná, zásaditá a napomáha vylučovaniu toxických látok z tela. Je vhodná aj do diéty, ktorú musia držať pacienti s ľadvinovými kameňmi a rôznymi chorobami ľadvín. Znižuje krvný tlak, hladinu cukru a tuku v krvi. Čerstvo rozkrojená cibuľa sa prikladá aj na štípance od hmyzu, pretože neutralizuje jed obsiahnutý v žihadle.

Cibuľový sirup

 

Dokáže zmierniť prejavy ekzému a upokojiť takto postihnutú pokožu. Pôsobí ako mierne sedatívum na nervový systém, dokáže pomôcť  pri nervovom vypätí a rôznych stresových situáciách. Látky v nej obsiahnuté pôsobia ako afrodiziakum, prekrvujú pohlavné orgány a stimulujú libido. Jej konzumáciu však určite vynechajte pred očakávanou schôdzkou, hlavne kvôli zápachu.

Pozor!

Neodporúča sa konzumovať pri otvorených žalúdočných vredoch!

Nepríjemný cibuľový zápach a krájanie bez sĺz!

Typický cibuľový zápach je cítiť len po konzumácii surovej cibule, môžu zato sírne zlúčeniny! Zápach sa dá ľahko odstrániť, stačí ak požujete kúsok kávového zrniečka, horkej čokolády, petržlenovej vňate alebo mäty. No a teraz už na spomínané krájanie cibule bez ronenia sĺz. Prvým z overených trikov je žuvanie chlebovej kôrky, ústa plné studenej vody alebo krátke opláchnutie cibule pod tečúcou studenou vodou. Ďalším tipom je schladenie cibule v mrazničke, kde jej pred krájaním úplne postačí 15 minút.  

Vyprážané

Cibuľa a jej využitie v kuchyni

Pre svoju intenzívnu chuť, arómu sa biela cibuľa hodí hlavne do rôznych základov, gulášov, perkeltov a omáčok.  Výborná je aj plnená, nakrájaná do šalátov alebo opečená ako príloha k mäsu. Pochutiť si môžete na vyprážaných cibuľových krúžkoch, pravej francúzskej cibuľačke, cibuľovom koláči alebo sladkej karamelizovanej cibuľke. Len ťažko by ste bez nej uvarili guláš, pripravili zemiakový šalát alebo utopencov. Vynikajúca je čerstvá iba ako príloha, napríklad k čevapčiči alebo tlačenke. Pri chorobe najmä cez zimu oceníte cibuľový čaj alebo poctivo doma pripravený cibuľový sirup. Na rozdiel od ostatných druhov zeleniny jej tepelná úprava vôbec nevadí.

Cibuľový koláč

Inšpirujte sa receptami s cibuľou:

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vianočné inšpirácie
Vianočné inšpirácie
Podobné články
hrusky
Vitamínová bomba na tieto sychravé jesenné dni - hruška!
Jeden z mnohých druhov jesenného ovocia, ktoré sa môže pýšiť skvelou chuťou, jemnou vôňou a liečivou silou. Ak sa...
Feta cheese cubes
Kozí syr
V dobe našich dedov bolo kozie mlieko a syr bežnou vecou a produktom. Dnes je tomu naopak, kozie mlieko a výrobky...
Gratinované
Zapekanie jedál má tiež svoje čaro!
Keď sa jedlo zapeká - gratinuje - na povrchu sa vytvorí chrumkavá kôrka, najčastejšie syrová. Syr sa na povrchu pekne...
slovník
Česko-slovenský gastronomický slovník
Kedlubna, květák, lilek, cizrna, libové maso, kýta, jáhle. Poznáte tieto suroviny? Každý z času na čas natrafíme...
Close up of rose
Vyberte sa na šípky, teraz je na to ten správny čas!
Počas jesenných prechádzok neraz natrafíte na ker posiaty šípkami, no nevenujete mu žiadnu pozornosť. To je veľká...
Close-up of
Poznáte rozdiel medzi kypriacim práškom a sódou bikarbónou?
Do cesta ste pridali kypriaci prášok do pečiva a výsledný koláč nie je vôbec mäkký, nadýchaný a ani sa nepodobá na ten...
Vybrali sme pre vás
Fotorecept:
Dajte druhú šancu jedlu zo školskej jedálne!
Dajte druhú šancu jedlu zo školskej jedálne!
Mnohí z nás si nesú doslova traumu, blok, zo školskej jedálne a niektoré jedlá nedajú do úst už len z princípu. Verte,...
polievka z kyslej
Sýte polievky z kyslej kapusty nahradia aj hlavné jedlo
Sýte polievky z kyslej kapusty nahradia aj hlavné jedlo
Z kvasenej kapusty väčšina z nás robieva iba tradičnú kapustnicu. Vyskúšajte aj mrkvovú, či fazuľovú :) Z tradičných...
Getting ready for
Opečiatkujte si sušienky a vyčarte deťom úsmev na tvári!
Opečiatkujte si sušienky a vyčarte deťom úsmev na tvári!
Zapájate deti do práce v kuchyni? Varenie s deťmi patrí k novodobým trendom a na trhu je k dispozícii množstvo...