Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Základ kuchyne - žltá cibuľa!

Jedine ona Vás dokáže bezdôvodne rozplakať! Reč je o úplne obyčajnej cibuli, tá je doslova malou lekárničkou, ktorú máte doma vždy po ruke. V kuchyni sa bez nej určite nezaobídete, pretože tvorí základ väčšiny slovenských jedál. Veď taký guláš, by bez cibule ani neexistoval.

Pochádza zo západnej Ázie, pestovali ju už Sumerovia 4000 rokov pred naším letopočtom. Už robotníci, ktorý pracovali na výstavbe pyramíd v Egypte jedli chlieb a cibuľu, ktorá im upevňovala zdravie. Dnes ju nájdete v rôznych podobách a odrodách. Najbežnejšia a v slovenskej kuchyni najpoužívanejšia je žltá cibuľa.

Cibuľová polievka

Viete čo všetko cibuľa obsahuje?

Nájdete v nej vitamín C, E, A, B1, B2, B3, B6 kyselinu listovú. Z minerálov sa v nej ukrýva železo, zinok, horčík, fosfor, draslík, sodík, vápnik, meď, síra a troška jódu. Cibuľa má na 100g cca 41 Kcal, 1g bielkovín, 8g sacharidov a 0,1 g tukov.

Zdraviu prospešné účinky cibule!

Cibuľa pôsobí preventívne proti infekciám dýchacích ciest a lieči choroby ako kašeľ, zahlienenie, zlé dýchanie, nádchu, angínu, chrípku a bolesť v krku. Dezinfikuje ústnu dutinu, dýchacie cesty, ale aj nosnú sliznicu. Podporuje rast vlasov, nechtov a ich kvalitu, zabraňuje masteniu vlasov a tvorbe lupín.

Štúdie dokázali, že cibuľa zvyšuje hustotu kostí, prospieva šľachám, väzivám a chrupavkám. Konzumácia či už čerstvej, alebo tepelne upravenej cibule zabraňuje vzniku artériosklerózy, zlepšuje prúdenie krvi v žilách a znižuje hrozbu výskytu srdcovocievnych ochorení. Je močopudná, zásaditá a napomáha vylučovaniu toxických látok z tela. Je vhodná aj do diéty, ktorú musia držať pacienti s ľadvinovými kameňmi a rôznymi chorobami ľadvín. Znižuje krvný tlak, hladinu cukru a tuku v krvi. Čerstvo rozkrojená cibuľa sa prikladá aj na štípance od hmyzu, pretože neutralizuje jed obsiahnutý v žihadle.

Cibuľový sirup

 

Dokáže zmierniť prejavy ekzému a upokojiť takto postihnutú pokožu. Pôsobí ako mierne sedatívum na nervový systém, dokáže pomôcť  pri nervovom vypätí a rôznych stresových situáciách. Látky v nej obsiahnuté pôsobia ako afrodiziakum, prekrvujú pohlavné orgány a stimulujú libido. Jej konzumáciu však určite vynechajte pred očakávanou schôdzkou, hlavne kvôli zápachu.

Pozor!

Neodporúča sa konzumovať pri otvorených žalúdočných vredoch!

Nepríjemný cibuľový zápach a krájanie bez sĺz!

Typický cibuľový zápach je cítiť len po konzumácii surovej cibule, môžu zato sírne zlúčeniny! Zápach sa dá ľahko odstrániť, stačí ak požujete kúsok kávového zrniečka, horkej čokolády, petržlenovej vňate alebo mäty. No a teraz už na spomínané krájanie cibule bez ronenia sĺz. Prvým z overených trikov je žuvanie chlebovej kôrky, ústa plné studenej vody alebo krátke opláchnutie cibule pod tečúcou studenou vodou. Ďalším tipom je schladenie cibule v mrazničke, kde jej pred krájaním úplne postačí 15 minút.  

Vyprážané

Cibuľa a jej využitie v kuchyni

Pre svoju intenzívnu chuť, arómu sa biela cibuľa hodí hlavne do rôznych základov, gulášov, perkeltov a omáčok.  Výborná je aj plnená, nakrájaná do šalátov alebo opečená ako príloha k mäsu. Pochutiť si môžete na vyprážaných cibuľových krúžkoch, pravej francúzskej cibuľačke, cibuľovom koláči alebo sladkej karamelizovanej cibuľke. Len ťažko by ste bez nej uvarili guláš, pripravili zemiakový šalát alebo utopencov. Vynikajúca je čerstvá iba ako príloha, napríklad k čevapčiči alebo tlačenke. Pri chorobe najmä cez zimu oceníte cibuľový čaj alebo poctivo doma pripravený cibuľový sirup. Na rozdiel od ostatných druhov zeleniny jej tepelná úprava vôbec nevadí.

Cibuľový koláč

Inšpirujte sa receptami s cibuľou:

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Baklažán
Baklažán
Máte radi baklažán? Dopestovať si a chutne ho pripraviť nie je žiadna veda :)
Patizón
Patizón
Sú nenáročné na pestovanie a bohaté na vitamíny. V kuchyni im patrí veľký priestor.
Stuffing
Ačokča
Nepoznáte ačokču ? Ačokča nazývaná aj paprikouhorka je v našich záhradách pomerne novou zeleninou. Pôvodne bola...
Chanterelle
Kuriatko jedlé
Kuriatko je huba, ktorej klobúk dosahuje 10 - 70 mm. Mladý je mierne klenutý, neskôr plochý a napokon lievikovito...
Boletus
Hríb dubový - Dubák
Dubák je najznámejšia jedlá huba. Pozná ho asi každý, aj tí čo huby nezbierajú. Je viac druhov hríbov, s ktorými si ho...
Feta cheese cubes
Kozí syr
V dobe našich dedov bolo kozie mlieko a syr bežnou vecou a produktom. Dnes je tomu naopak, kozie mlieko a výrobky...
Vybrali sme pre vás
jablkové recepty
Uchovajte si jabĺčka na zimu podľa našich receptov
Uchovajte si jabĺčka na zimu podľa našich receptov
Jablká dozrievajú a my máme pre vás 5 tipov ako si jablká uchovať po celý rok.
AEG
Čo dokáže para
Čo dokáže para
Lahodná zelenina, dokonalý steak, chutná ryba. Aby sa skvelé jedlo objavilo na vašom tanieri, nemusíte nevyhnutne...
jablko
(NE) obyčajné jablká!
(NE) obyčajné jablká!
Pochrumkajte si aspoň na jednom jablku denne a budete zdravý ako rybička! O tom, že ovocie a zelenina sú prospešné...