Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Základ kuchyne - žltá cibuľa!

Jedine ona Vás dokáže bezdôvodne rozplakať! Reč je o úplne obyčajnej cibuli, tá je doslova malou lekárničkou, ktorú máte doma vždy po ruke. V kuchyni sa bez nej určite nezaobídete, pretože tvorí základ väčšiny slovenských jedál. Veď taký guláš, by bez cibule ani neexistoval.

Pochádza zo západnej Ázie, pestovali ju už Sumerovia 4000 rokov pred naším letopočtom. Už robotníci, ktorý pracovali na výstavbe pyramíd v Egypte jedli chlieb a cibuľu, ktorá im upevňovala zdravie. Dnes ju nájdete v rôznych podobách a odrodách. Najbežnejšia a v slovenskej kuchyni najpoužívanejšia je žltá cibuľa.

Cibuľová polievka

Viete čo všetko cibuľa obsahuje?

Nájdete v nej vitamín C, E, A, B1, B2, B3, B6 kyselinu listovú. Z minerálov sa v nej ukrýva železo, zinok, horčík, fosfor, draslík, sodík, vápnik, meď, síra a troška jódu. Cibuľa má na 100g cca 41 Kcal, 1g bielkovín, 8g sacharidov a 0,1 g tukov.

Zdraviu prospešné účinky cibule!

Cibuľa pôsobí preventívne proti infekciám dýchacích ciest a lieči choroby ako kašeľ, zahlienenie, zlé dýchanie, nádchu, angínu, chrípku a bolesť v krku. Dezinfikuje ústnu dutinu, dýchacie cesty, ale aj nosnú sliznicu. Podporuje rast vlasov, nechtov a ich kvalitu, zabraňuje masteniu vlasov a tvorbe lupín.

Štúdie dokázali, že cibuľa zvyšuje hustotu kostí, prospieva šľachám, väzivám a chrupavkám. Konzumácia či už čerstvej, alebo tepelne upravenej cibule zabraňuje vzniku artériosklerózy, zlepšuje prúdenie krvi v žilách a znižuje hrozbu výskytu srdcovocievnych ochorení. Je močopudná, zásaditá a napomáha vylučovaniu toxických látok z tela. Je vhodná aj do diéty, ktorú musia držať pacienti s ľadvinovými kameňmi a rôznymi chorobami ľadvín. Znižuje krvný tlak, hladinu cukru a tuku v krvi. Čerstvo rozkrojená cibuľa sa prikladá aj na štípance od hmyzu, pretože neutralizuje jed obsiahnutý v žihadle.

Cibuľový sirup

 

Dokáže zmierniť prejavy ekzému a upokojiť takto postihnutú pokožu. Pôsobí ako mierne sedatívum na nervový systém, dokáže pomôcť  pri nervovom vypätí a rôznych stresových situáciách. Látky v nej obsiahnuté pôsobia ako afrodiziakum, prekrvujú pohlavné orgány a stimulujú libido. Jej konzumáciu však určite vynechajte pred očakávanou schôdzkou, hlavne kvôli zápachu.

Pozor!

Neodporúča sa konzumovať pri otvorených žalúdočných vredoch!

Nepríjemný cibuľový zápach a krájanie bez sĺz!

Typický cibuľový zápach je cítiť len po konzumácii surovej cibule, môžu zato sírne zlúčeniny! Zápach sa dá ľahko odstrániť, stačí ak požujete kúsok kávového zrniečka, horkej čokolády, petržlenovej vňate alebo mäty. No a teraz už na spomínané krájanie cibule bez ronenia sĺz. Prvým z overených trikov je žuvanie chlebovej kôrky, ústa plné studenej vody alebo krátke opláchnutie cibule pod tečúcou studenou vodou. Ďalším tipom je schladenie cibule v mrazničke, kde jej pred krájaním úplne postačí 15 minút.  

Vyprážané

Cibuľa a jej využitie v kuchyni

Pre svoju intenzívnu chuť, arómu sa biela cibuľa hodí hlavne do rôznych základov, gulášov, perkeltov a omáčok.  Výborná je aj plnená, nakrájaná do šalátov alebo opečená ako príloha k mäsu. Pochutiť si môžete na vyprážaných cibuľových krúžkoch, pravej francúzskej cibuľačke, cibuľovom koláči alebo sladkej karamelizovanej cibuľke. Len ťažko by ste bez nej uvarili guláš, pripravili zemiakový šalát alebo utopencov. Vynikajúca je čerstvá iba ako príloha, napríklad k čevapčiči alebo tlačenke. Pri chorobe najmä cez zimu oceníte cibuľový čaj alebo poctivo doma pripravený cibuľový sirup. Na rozdiel od ostatných druhov zeleniny jej tepelná úprava vôbec nevadí.

Cibuľový koláč

Inšpirujte sa receptami s cibuľou:

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
černice
Černice
Černica - sú malé plody popínavého ostnatého kra - ostružiny černicovej, s krásnou arómou. Sú zoskupené okolo jadra...
bulgur
Bulgur patrí k zdravému životnému štýlu!
Je oveľa chutnejší ako kuskus, výživnejší ako ryža, pripraviť sa dá rýchlejšie ako krúpy a má veľmi široké možnosti...
Bunch of lavender
Levanduľa rozvonia vašu kuchyňu
Levanduľa je stále zelený krík s úzkymi šedými listami a fialovými kvetmi. Existuje až 39 druhov levandule, ktoré môžu...
egreš
Egreše
Egreše sú veľmi chutné ovocie. Pri správnom výbere odrody je dokonca aj sladké. Egreš bol pôvodne obyčajný divoký ker...
Grape molasses
Melasa
Melasa je v podstate „odpad“, ktorý vzniká lisovaním cukru z cukrovej trstiny či repy. Je to vlastne šťava, hustý tmavo...
šalotka
Šalotka
Šalotka je najjemnejšia zo všetkých druhov cibule. Má viac druhov, ktoré sa rozlišujú tvarom a farbou. Pochádza z Ázie,...
Vybrali sme pre vás
Spenená zrnková
Nespravte si „faux pas“ v kaviarni!
Nespravte si „faux pas“ v kaviarni!
Pitie kávy patrí medzi každodenné rituály väčšiny dospelých ľudí. Ak nepatríte medzi človeka, čo ihneď po zobudení musí...
egreš
Egreše
Egreše
Egreše sú veľmi chutné ovocie. Pri správnom výbere odrody je dokonca aj sladké. Egreš bol pôvodne obyčajný divoký ker...
smaženie
Hraškové smaženie bez lepku aj pre vegánov
Hraškové smaženie bez lepku aj pre vegánov
Pri mojich prednáškach či seminároch o intolerancii na potraviny padajú najčastejšie otázky práve o lepku. Ako ho...