Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Levanduľa rozvonia vašu kuchyňu

Levanduľa je stále zelený krík s úzkymi šedými listami a fialovými kvetmi. Existuje až 39 druhov levandule, ktoré môžu mať farbu modrú, ružovú a aj bielu.

V našich podmienkach sa najviac pestuje levanduľa lekárska. Dorastá do výšky 50 - 60 cm, kvitne od júla do augusta. Z levandule sa využívajú listy, kvitnúce kvety a vňať.

Levanduľu vždy skladujte na suchom a tmavom mieste v dobre uzavretých obaloch, najlepšie v tmavom uzatvárateľnom skle. Menej vhodný je plast. Substrát na pestovanie levandule by mal ľahký, hnojivo môže byť vápenaté. Nádobu umiestnite na slnečné a suché miesto – za oknom, terasa, balkón, záhrada.

Čím viac slnečných lúčov na rastlinu cez deň dopadá, tým aromatickejšie budú kvety. Na veľké zavlažovanie je levanduľa háklivá. Ani v lete sa nemusíte obávať, že vyschne. Ak chcete aby vám rastlina vyrástla čo najskôr, kúpte si hotovú sadenicu. Akonáhle levanduľa odkvitne ostrihajte staré schnúce stonky a kvety. Na jar ju potom odrežte na 1/3 svojej dĺžky. To zaručí, že sa levanduľa rozkošatí. Pri teplotách menších ako – 8 °C je potrebné chrániť korene levandule buď zasadením do zeme alebo pokrytím slamou či vetvami. Zber sa robí pri suchom počasí v období, keď levanduľa kvitne. Kvety však nesmú byť príliš rozvité. Uchováva sa sušením v miestnosti, ktorá je vetraná a tmavá. Jej vôňa odpudzuje nepríjemný hmyz. Pravá levanduľa má šedomodrú farbu a rastie len v horských oblastiach Talianska a Francúzska, v nadmorskej výške nad 800 m.

Lavender bouquets

A aké účinky má levanduľa na naše zdravie ?

Levanduľa je ukľudňujúca, má antiseptické účinky, zmierňuje stres a napätie, pomáha zaspať. Silice ktoré obsahuje pri vonkajšej aplikácii (olejom z levandule) pomáhajú pri hojení infekčných rán, zápalov a vredov. Uvolňuje bolesť v oblastiach, ktoré trápi reuma alebo pri migréne. Podporuje krvný obeh, pri kloktaní zbaví ústnu dutinu áft. Levanduľa ako čaj pôsobí na pečeň, žlčník a celkovo na tráviacu sústavu. Levanduľa je veľmi využívaná v kozmetike na prípravu voňaviek, oleja, mydiel, vôni, sviečok..

Levanduľa v kuchyni

Levanduľa má v jedle prenikavú a jemne horkú chuť, preto je treba pridávať ju opatrne. Je súčasťou provensálskeho korenia. Miešajú sa sušené listy s oregánom, rozmarínom, tymiánom a bazalkou. Vhodná je k rybám, k pečenému mäsu alebo jedlám z húb, do dezertov, pečiva, do polievok či šalátov. Môžete sa stretnúť s kandizovanými kvetmi levandule, levanduľovým medom, sirupom, olejom alebo s levanduľovou zmrzlinou. Svojou arómou oživý ktorýkoľvek džem. Sušené kvety levandule sa tiež pridávajú do dózy s trstinovým cukrom. Takýto cukor sa potom používa do koláčov.

Recepty s levandulou:

 

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Stuffing
Ačokča
Nepoznáte ačokču ? Ačokča nazývaná aj paprikouhorka je v našich záhradách pomerne novou zeleninou. Pôvodne bola...
Boletus
Hríb dubový - Dubák
Dubák je najznámejšia jedlá huba. Pozná ho asi každý, aj tí čo huby nezbierajú. Je viac druhov hríbov, s ktorými si ho...
Chanterelle
Kuriatko jedlé
Kuriatko je huba, ktorej klobúk dosahuje 10 - 70 mm. Mladý je mierne klenutý, neskôr plochý a napokon lievikovito...
Feta cheese cubes
Kozí syr
V dobe našich dedov bolo kozie mlieko a syr bežnou vecou a produktom. Dnes je tomu naopak, kozie mlieko a výrobky...
Leaves of melissa
Medovka dodá jedlu šmrnc
Medovka lekárska je bylinka, ktorá veľmi príjemne vonia. Pre jej sviežu, citrónovú vôňu s nádychom mentolu, ktorú...
Herbs Drying
Uchovajte si bylinky aj na zimu, poradíme Vám ako nato!
Radi ochucujete jedlá rôznymi zelenými bylinkami? Od jari do jesene to väčšinou nie je žiadny problém, stačí si ich...
Vybrali sme pre vás
jablkové recepty
Uchovajte si jabĺčka na zimu podľa našich receptov
Uchovajte si jabĺčka na zimu podľa našich receptov
Jablká dozrievajú a my máme pre vás 5 tipov ako si jablká uchovať po celý rok.
AEG
Čo dokáže para
Čo dokáže para
Lahodná zelenina, dokonalý steak, chutná ryba. Aby sa skvelé jedlo objavilo na vašom tanieri, nemusíte nevyhnutne...
jablko
(NE) obyčajné jablká!
(NE) obyčajné jablká!
Pochrumkajte si aspoň na jednom jablku denne a budete zdravý ako rybička! O tom, že ovocie a zelenina sú prospešné...