Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Levanduľa rozvonia vašu kuchyňu

Levanduľa je stále zelený krík s úzkymi šedými listami a fialovými kvetmi. Existuje až 39 druhov levandule, ktoré môžu mať farbu modrú, ružovú a aj bielu.

V našich podmienkach sa najviac pestuje levanduľa lekárska. Dorastá do výšky 50 - 60 cm, kvitne od júla do augusta. Z levandule sa využívajú listy, kvitnúce kvety a vňať.

Levanduľu vždy skladujte na suchom a tmavom mieste v dobre uzavretých obaloch, najlepšie v tmavom uzatvárateľnom skle. Menej vhodný je plast. Substrát na pestovanie levandule by mal ľahký, hnojivo môže byť vápenaté. Nádobu umiestnite na slnečné a suché miesto – za oknom, terasa, balkón, záhrada.

Čím viac slnečných lúčov na rastlinu cez deň dopadá, tým aromatickejšie budú kvety. Na veľké zavlažovanie je levanduľa háklivá. Ani v lete sa nemusíte obávať, že vyschne. Ak chcete aby vám rastlina vyrástla čo najskôr, kúpte si hotovú sadenicu. Akonáhle levanduľa odkvitne ostrihajte staré schnúce stonky a kvety. Na jar ju potom odrežte na 1/3 svojej dĺžky. To zaručí, že sa levanduľa rozkošatí. Pri teplotách menších ako – 8 °C je potrebné chrániť korene levandule buď zasadením do zeme alebo pokrytím slamou či vetvami. Zber sa robí pri suchom počasí v období, keď levanduľa kvitne. Kvety však nesmú byť príliš rozvité. Uchováva sa sušením v miestnosti, ktorá je vetraná a tmavá. Jej vôňa odpudzuje nepríjemný hmyz. Pravá levanduľa má šedomodrú farbu a rastie len v horských oblastiach Talianska a Francúzska, v nadmorskej výške nad 800 m.

Lavender bouquets

A aké účinky má levanduľa na naše zdravie ?

Levanduľa je ukľudňujúca, má antiseptické účinky, zmierňuje stres a napätie, pomáha zaspať. Silice ktoré obsahuje pri vonkajšej aplikácii (olejom z levandule) pomáhajú pri hojení infekčných rán, zápalov a vredov. Uvolňuje bolesť v oblastiach, ktoré trápi reuma alebo pri migréne. Podporuje krvný obeh, pri kloktaní zbaví ústnu dutinu áft. Levanduľa ako čaj pôsobí na pečeň, žlčník a celkovo na tráviacu sústavu. Levanduľa je veľmi využívaná v kozmetike na prípravu voňaviek, oleja, mydiel, vôni, sviečok..

Levanduľa v kuchyni

Levanduľa má v jedle prenikavú a jemne horkú chuť, preto je treba pridávať ju opatrne. Je súčasťou provensálskeho korenia. Miešajú sa sušené listy s oregánom, rozmarínom, tymiánom a bazalkou. Vhodná je k rybám, k pečenému mäsu alebo jedlám z húb, do dezertov, pečiva, do polievok či šalátov. Môžete sa stretnúť s kandizovanými kvetmi levandule, levanduľovým medom, sirupom, olejom alebo s levanduľovou zmrzlinou. Svojou arómou oživý ktorýkoľvek džem. Sušené kvety levandule sa tiež pridávajú do dózy s trstinovým cukrom. Takýto cukor sa potom používa do koláčov.

Recepty s levandulou:

 

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Close-up of
Poznáte rozdiel medzi kypriacim práškom a sódou bikarbónou?
Do cesta ste pridali kypriaci prášok do pečiva a výsledný koláč nie je vôbec mäkký, nadýchaný a ani sa nepodobá na ten...
Ingredients laid
Talianske špagety Carbonara, už žiadne cestoviny s vajíčkom!
Hriešne hebké a krémové, presne také sú špagety “karbonára“, ktoré si Vaša rodina zamiluje. Na ich prípravu nebudete...
makový koláč
Najlepšie recepty na koláče a torty bez múky a lepku
Nemôžete pšeničnú múku zo zdravotných dôvodov? Máme pre vás 12 sladkých koláčov a tort bez múky. Múku v nich hravo...
Row of macaroons
Pestrofarebné makrónky nadchnú oči aj chuťové poháriky!
Sú farebné, malé, z vonku chrumkavé, vo vnútri mäkké ako obláčik a spojené lahodným krémom. Hovorí sa, že makrónky...
Angled view of
Kardamón - výrazná korenina s blahodárnymi účinkami
Kardamón je exotické korenie. Tento bylinný ker rastie vo vlhkých pralesoch v Indii, na Srí Lanke a v Číne. Rastlina...
Sušené slivky
Sušené ovocie je zdravé, stačí si ho dopriať s mierou!
Medzi najstaršie spôsoby spracovania ovocia patrí sušenie, pretože takýmto spôsobom sa podstatne predĺži doba jeho...
Vybrali sme pre vás
Sušené slivky
Sušené ovocie je zdravé, stačí si ho dopriať s mierou!
Sušené ovocie je zdravé, stačí si ho dopriať s mierou!
Medzi najstaršie spôsoby spracovania ovocia patrí sušenie, pretože takýmto spôsobom sa podstatne predĺži doba jeho...
Zemiakové placky
Zemiakové placky 10 x inak
Zemiakové placky 10 x inak
Čo dnes na večeru? Ľahká a chutná pomoc v podobe tradičných i menej tradičných podlesníkov.
French crepes
Čarujeme s ohňom - flambujeme!
Čarujeme s ohňom - flambujeme!
Flambovanie má základ vo francúzskom slove “ flamber“, čo v preklade znamená horieť. Tento spôsob úpravy jedla patrí...