Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Levanduľa rozvonia vašu kuchyňu

Levanduľa je stále zelený krík s úzkymi šedými listami a fialovými kvetmi. Existuje až 39 druhov levandule, ktoré môžu mať farbu modrú, ružovú a aj bielu.

V našich podmienkach sa najviac pestuje levanduľa lekárska. Dorastá do výšky 50 - 60 cm, kvitne od júla do augusta. Z levandule sa využívajú listy, kvitnúce kvety a vňať.

Levanduľu vždy skladujte na suchom a tmavom mieste v dobre uzavretých obaloch, najlepšie v tmavom uzatvárateľnom skle. Menej vhodný je plast. Substrát na pestovanie levandule by mal ľahký, hnojivo môže byť vápenaté. Nádobu umiestnite na slnečné a suché miesto – za oknom, terasa, balkón, záhrada.

Čím viac slnečných lúčov na rastlinu cez deň dopadá, tým aromatickejšie budú kvety. Na veľké zavlažovanie je levanduľa háklivá. Ani v lete sa nemusíte obávať, že vyschne. Ak chcete aby vám rastlina vyrástla čo najskôr, kúpte si hotovú sadenicu. Akonáhle levanduľa odkvitne ostrihajte staré schnúce stonky a kvety. Na jar ju potom odrežte na 1/3 svojej dĺžky. To zaručí, že sa levanduľa rozkošatí. Pri teplotách menších ako – 8 °C je potrebné chrániť korene levandule buď zasadením do zeme alebo pokrytím slamou či vetvami. Zber sa robí pri suchom počasí v období, keď levanduľa kvitne. Kvety však nesmú byť príliš rozvité. Uchováva sa sušením v miestnosti, ktorá je vetraná a tmavá. Jej vôňa odpudzuje nepríjemný hmyz. Pravá levanduľa má šedomodrú farbu a rastie len v horských oblastiach Talianska a Francúzska, v nadmorskej výške nad 800 m.

Lavender bouquets

A aké účinky má levanduľa na naše zdravie ?

Levanduľa je ukľudňujúca, má antiseptické účinky, zmierňuje stres a napätie, pomáha zaspať. Silice ktoré obsahuje pri vonkajšej aplikácii (olejom z levandule) pomáhajú pri hojení infekčných rán, zápalov a vredov. Uvolňuje bolesť v oblastiach, ktoré trápi reuma alebo pri migréne. Podporuje krvný obeh, pri kloktaní zbaví ústnu dutinu áft. Levanduľa ako čaj pôsobí na pečeň, žlčník a celkovo na tráviacu sústavu. Levanduľa je veľmi využívaná v kozmetike na prípravu voňaviek, oleja, mydiel, vôni, sviečok..

Levanduľa v kuchyni

Levanduľa má v jedle prenikavú a jemne horkú chuť, preto je treba pridávať ju opatrne. Je súčasťou provensálskeho korenia. Miešajú sa sušené listy s oregánom, rozmarínom, tymiánom a bazalkou. Vhodná je k rybám, k pečenému mäsu alebo jedlám z húb, do dezertov, pečiva, do polievok či šalátov. Môžete sa stretnúť s kandizovanými kvetmi levandule, levanduľovým medom, sirupom, olejom alebo s levanduľovou zmrzlinou. Svojou arómou oživý ktorýkoľvek džem. Sušené kvety levandule sa tiež pridávajú do dózy s trstinovým cukrom. Takýto cukor sa potom používa do koláčov.

Recepty s levandulou:

 

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vianočné inšpirácie
Vianočné inšpirácie
Podobné články
Feta cheese cubes
Kozí syr
V dobe našich dedov bolo kozie mlieko a syr bežnou vecou a produktom. Dnes je tomu naopak, kozie mlieko a výrobky...
Gratinované
Zapekanie jedál má tiež svoje čaro!
Keď sa jedlo zapeká - gratinuje - na povrchu sa vytvorí chrumkavá kôrka, najčastejšie syrová. Syr sa na povrchu pekne...
Herbs Drying
Uchovajte si bylinky aj na zimu, poradíme Vám ako nato!
Radi ochucujete jedlá rôznymi zelenými bylinkami? Od jari do jesene to väčšinou nie je žiadny problém, stačí si ich...
slovník
Česko-slovenský gastronomický slovník
Kedlubna, květák, lilek, cizrna, libové maso, kýta, jáhle. Poznáte tieto suroviny? Každý z času na čas natrafíme...
Close up of rose
Vyberte sa na šípky, teraz je na to ten správny čas!
Počas jesenných prechádzok neraz natrafíte na ker posiaty šípkami, no nevenujete mu žiadnu pozornosť. To je veľká...
Close-up of
Poznáte rozdiel medzi kypriacim práškom a sódou bikarbónou?
Do cesta ste pridali kypriaci prášok do pečiva a výsledný koláč nie je vôbec mäkký, nadýchaný a ani sa nepodobá na ten...
Vybrali sme pre vás
Fotorecept:
Dajte druhú šancu jedlu zo školskej jedálne!
Dajte druhú šancu jedlu zo školskej jedálne!
Mnohí z nás si nesú doslova traumu, blok, zo školskej jedálne a niektoré jedlá nedajú do úst už len z princípu. Verte,...
polievka z kyslej
Sýte polievky z kyslej kapusty nahradia aj hlavné jedlo
Sýte polievky z kyslej kapusty nahradia aj hlavné jedlo
Z kvasenej kapusty väčšina z nás robieva iba tradičnú kapustnicu. Vyskúšajte aj mrkvovú, či fazuľovú :) Z tradičných...
Getting ready for
Opečiatkujte si sušienky a vyčarte deťom úsmev na tvári!
Opečiatkujte si sušienky a vyčarte deťom úsmev na tvári!
Zapájate deti do práce v kuchyni? Varenie s deťmi patrí k novodobým trendom a na trhu je k dispozícii množstvo...