Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Levanduľa rozvonia vašu kuchyňu

Levanduľa je stále zelený krík s úzkymi šedými listami a fialovými kvetmi. Existuje až 39 druhov levandule, ktoré môžu mať farbu modrú, ružovú a aj bielu.

V našich podmienkach sa najviac pestuje levanduľa lekárska. Dorastá do výšky 50 - 60 cm, kvitne od júla do augusta. Z levandule sa využívajú listy, kvitnúce kvety a vňať.

Levanduľu vždy skladujte na suchom a tmavom mieste v dobre uzavretých obaloch, najlepšie v tmavom uzatvárateľnom skle. Menej vhodný je plast. Substrát na pestovanie levandule by mal ľahký, hnojivo môže byť vápenaté. Nádobu umiestnite na slnečné a suché miesto – za oknom, terasa, balkón, záhrada.

Čím viac slnečných lúčov na rastlinu cez deň dopadá, tým aromatickejšie budú kvety. Na veľké zavlažovanie je levanduľa háklivá. Ani v lete sa nemusíte obávať, že vyschne. Ak chcete aby vám rastlina vyrástla čo najskôr, kúpte si hotovú sadenicu. Akonáhle levanduľa odkvitne ostrihajte staré schnúce stonky a kvety. Na jar ju potom odrežte na 1/3 svojej dĺžky. To zaručí, že sa levanduľa rozkošatí. Pri teplotách menších ako – 8 °C je potrebné chrániť korene levandule buď zasadením do zeme alebo pokrytím slamou či vetvami. Zber sa robí pri suchom počasí v období, keď levanduľa kvitne. Kvety však nesmú byť príliš rozvité. Uchováva sa sušením v miestnosti, ktorá je vetraná a tmavá. Jej vôňa odpudzuje nepríjemný hmyz. Pravá levanduľa má šedomodrú farbu a rastie len v horských oblastiach Talianska a Francúzska, v nadmorskej výške nad 800 m.

Lavender bouquets

A aké účinky má levanduľa na naše zdravie ?

Levanduľa je ukľudňujúca, má antiseptické účinky, zmierňuje stres a napätie, pomáha zaspať. Silice ktoré obsahuje pri vonkajšej aplikácii (olejom z levandule) pomáhajú pri hojení infekčných rán, zápalov a vredov. Uvolňuje bolesť v oblastiach, ktoré trápi reuma alebo pri migréne. Podporuje krvný obeh, pri kloktaní zbaví ústnu dutinu áft. Levanduľa ako čaj pôsobí na pečeň, žlčník a celkovo na tráviacu sústavu. Levanduľa je veľmi využívaná v kozmetike na prípravu voňaviek, oleja, mydiel, vôni, sviečok..

Levanduľa v kuchyni

Levanduľa má v jedle prenikavú a jemne horkú chuť, preto je treba pridávať ju opatrne. Je súčasťou provensálskeho korenia. Miešajú sa sušené listy s oregánom, rozmarínom, tymiánom a bazalkou. Vhodná je k rybám, k pečenému mäsu alebo jedlám z húb, do dezertov, pečiva, do polievok či šalátov. Môžete sa stretnúť s kandizovanými kvetmi levandule, levanduľovým medom, sirupom, olejom alebo s levanduľovou zmrzlinou. Svojou arómou oživý ktorýkoľvek džem. Sušené kvety levandule sa tiež pridávajú do dózy s trstinovým cukrom. Takýto cukor sa potom používa do koláčov.

Recepty s levandulou:

 

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Sušené slivky
Sušené ovocie je zdravé, stačí si ho dopriať s mierou!
Medzi najstaršie spôsoby spracovania ovocia patrí sušenie, pretože takýmto spôsobom sa podstatne predĺži doba jeho...
Zeleninové čipsy
Chipsy nemusia byť vždy nezdravé, stačí vedieť ako nato!
Aj Vy mávate večer neuveriteľnú chuť na chrumkavé zemiakové lupienky, ktoré behom piatich minút zmiznú z vrecka a potom...
Stratené vajíčka
Video: Ako zistiť čerstvosť vajíčka
V poslednej dobe je čerstvosť potravín veľmi pretriasanou témou. A čerstvosť vajíčok je kapitola sama o sebe. Najlepšou...
Miracle fruit
Miracle fruit - zázračné ovocie
Táto malá bobuľa si naozaj svoj názov "zázračné ovocie" právom zaslúži. Pravý zázrak spočíva v tom, že dokáže zmeniť...
Fresh coconuts
Kokosový olej - 10 spôsobov jeho využitia
Kokosový orech netreba zvlášť predstavovať. Hoci toto hnedé chlpaté čudo s tvrdou škrupinou a sladkým vnútrom v našich...
Pavlova torta
Ľahká ako obláčik, presne taká je Pavlova!
Táto torta je na oko tak „škaredá“, že ju budete chcieť celú ihneď zjesť! Pýtate sa, prečo ľahká ako obláčik? Pretože...
Vybrali sme pre vás
Čerešňový kompót
Ovocie zavárané v medovom roztoku
Ovocie zavárané v medovom roztoku
Leto, to je čas zavárania a konzervovania ovocia rôznymi postupmi. Klasické zaváranie s cukrom pozná každý. Ale...
Uhorkový šalát
Najsviežejšie uhorkové šaláty
Najsviežejšie uhorkové šaláty
5 skvelých šalátov zo šalátoviek, ktoré vás udržia sviežich a hydratovaných počas dlhých letných dní.
Čerešne
Video: Chutný nutričný zázrak – čerešňa
Video: Chutný nutričný zázrak – čerešňa
Vedeli ste, že čerešne majú omladzujúci účinok, prospievajú srdcu a kĺbom alebo to, že znižujú krvný tlak?