Pridať recept

Egreše

Egreše sú veľmi chutné ovocie. Pri správnom výbere odrody je dokonca aj sladké. Egreš bol pôvodne obyčajný divoký ker. Okolo 15. -16. stroročia začal byť využívaný človekom ako ozdobný krík v živých plotoch. Prvé zmienky o pestovaní pochádzajú z Ruska. Odtiaľ sa rozšíril do Európy a Ameriky. Plody na konzumáciu sa začali využívať až v čase, keď bol presadený na úrodnejšiu pôdu, čím ker začal plodiť chutnejšie, väčšie a sladšie ovocie.

Zrelý egreš je šťavnatý a sladký. Šupka je pevná, ktorá sa konzumovať nemusí. Však by to ale bola škoda, pretože je plná zdravia. Plody egrešu sú dužinaté bobule, ktoré sú farby od belavej, cez žltú, zelenú, slabo červenú až po tmavo červenú. Krík egrešu dorastá do výšky 1 – 1,5 metra. Je to viacročná rastlina. Existuje viac ako 800 druhov egreša, na niektorých odrodách sú jemné chĺpky. Egreš je teplomilná rastlinka, preto sa sadí na miesta, kde svieti čo najviac slnka. Potrebuje dostatok vody, pretože má plytkú koreňovú sústavu. Môžete ich tak  vysadiť aj do kvetináča, no nesmIe sa zabúdať na pravidelnú zálievku a dostatok slnka a tepla.

Egreše sú veľmi výživná potravina. Obsahujú vápnik, meď, zinok, mangán, selén, železo, horčík, fosfor, draslík, sacharidy, vlákninu, tuk, vodu, vitamíny skupiny A, B, C, E, kyselinU pantoténovú, kyselinU listovú, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny.  Pomáhá pri ateroskleróze, účinkuje pri zápche, znižuje krvný tlak, zlepšuje využitie bielkovín, podporuje tvorbu zdravej pokožky a vlasov, posilňuje cievy, zbavuje telo jedovatých kovov a detoxikuje organizmus. Malým negatívom je, že egreše majú dosť vysoký podiel ovocného cukru.

Egreše sa v kuchyni najčastejšie využívajú vďaka pektínu, ktorý spôsobuje rôsolovanie do zaváranín, džemov. V tomto prípade by mali byť egreše menej zrelé. Pripravuje sa z nich aj víno, ovocné saláty, dezerty, koláče, múčniky. Využívajú sa aj na prípravu ovocných omáčok typu "žahour", v prípade ak nemáte dostatok čučoriedok či malín.

 

DOBRÉ RECEPTY:

všetky recepty s egrešmi

 

 

 

 

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Vianocna obletka predjedlo
EXTRA: Tradičné recepty na Štedrú večeru!
Možno sa vám to už zdá otrepané, no Vianoce nemožno označiť inak ako za najkrajší deň v roku. Pri spoločne...
testujem
Návrat k tradíciám? Naši predkovia mali zdravé Vianoce.
Počas celého roka sa nám darí krotiť kilá. Až kým neprídu Vianoce. Sviatky sa v našej kultúre tradične...
Krehke rezy
Súťaž o sladké balíčky džemov
Magazín Diva.sk a ovocné džemy Schwartau pre vás pripravili súťaž o chutné džemy špičkovej kvality...
Letné džemovanie sa začína
S Dr.Oetker bude aj tento rok príprava domácich džemov radosťou.
Sladký sendvič z lásky
Výhercovia súťaže Aký ste typ valentínskeho kuchára?
Dr.Oetker a Dobruchut.sk pre vás pripravili valentínsku súťaž o tri balíčky Dr.Oetker. Vašou úlohou bolo...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...