Pridať recept

Egreše

Egreše sú veľmi chutné ovocie. Pri správnom výbere odrody je dokonca aj sladké. Egreš bol pôvodne obyčajný divoký ker. Okolo 15. -16. stroročia začal byť využívaný človekom ako ozdobný krík v živých plotoch. Prvé zmienky o pestovaní pochádzajú z Ruska. Odtiaľ sa rozšíril do Európy a Ameriky. Plody na konzumáciu sa začali využívať až v čase, keď bol presadený na úrodnejšiu pôdu, čím ker začal plodiť chutnejšie, väčšie a sladšie ovocie.

Zrelý egreš je šťavnatý a sladký. Šupka je pevná, ktorá sa konzumovať nemusí. Však by to ale bola škoda, pretože je plná zdravia. Plody egrešu sú dužinaté bobule, ktoré sú farby od belavej, cez žltú, zelenú, slabo červenú až po tmavo červenú. Krík egrešu dorastá do výšky 1 – 1,5 metra. Je to viacročná rastlina. Existuje viac ako 800 druhov egreša, na niektorých odrodách sú jemné chĺpky. Egreš je teplomilná rastlinka, preto sa sadí na miesta, kde svieti čo najviac slnka. Potrebuje dostatok vody, pretože má plytkú koreňovú sústavu. Môžete ich tak  vysadiť aj do kvetináča, no nesmIe sa zabúdať na pravidelnú zálievku a dostatok slnka a tepla.

Egreše sú veľmi výživná potravina. Obsahujú vápnik, meď, zinok, mangán, selén, železo, horčík, fosfor, draslík, sacharidy, vlákninu, tuk, vodu, vitamíny skupiny A, B, C, E, kyselinU pantoténovú, kyselinU listovú, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny.  Pomáhá pri ateroskleróze, účinkuje pri zápche, znižuje krvný tlak, zlepšuje využitie bielkovín, podporuje tvorbu zdravej pokožky a vlasov, posilňuje cievy, zbavuje telo jedovatých kovov a detoxikuje organizmus. Malým negatívom je, že egreše majú dosť vysoký podiel ovocného cukru.

Egreše sa v kuchyni najčastejšie využívajú vďaka pektínu, ktorý spôsobuje rôsolovanie do zaváranín, džemov. V tomto prípade by mali byť egreše menej zrelé. Pripravuje sa z nich aj víno, ovocné saláty, dezerty, koláče, múčniky. Využívajú sa aj na prípravu ovocných omáčok typu "žahour", v prípade ak nemáte dostatok čučoriedok či malín.

 

DOBRÉ RECEPTY:

všetky recepty s egrešmi

 

 

 

 

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Droetker jablkovy kolac
Súťaž: Jesenné pečenie s Dr.Oetker
Dobruchut.sk a Dr.Oetker pre vás pripravili súťaž na tému jesenné recepty o 7 balíčkov produktov a pomocníkov...
foodtruck
Parné rúry na potulkách Slovenskom I.
Plne vybavená kuchyňa na kolesách, v ktorej si pripravíte chutné a zdravé jedlá, čoskoro zavíta na východné...
Zena ovocie jedlo stravovanie
Viete, aké je to správne jedlo pre vašu dušu?
Zemiaková kaša, hranolčeky, špagety so syrom, sekaná a ďalšie chutné jedlá nemusia byť síce dobré...
Kosik
Víťazné recepty súťaže Vianoce s Penamom
Penam a Dobruchut.sk pre vás pripravili súťaž o 5 košíkov plných dobrôt.  Víťazné recepty sme vyžrebovali...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...