Šalát
Šalát obsahuje karotén (najviac červenolisté druhy), vitamíny skupiny B (B1, B2, kyselinu listovú B9), vitamín C, E, horčík, vápnik, draslík, zinok, sodík, fosfor, jód meď, vlákninu. Podporujú tvorbu červených krviniek a kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku a zároveň chránia ľudské telo pred vplyvom voľných radikálov. Povzbudzuje trávenie a činnosť pečene. Zlepšuje činnosť mozgu, posilňuje pamäť, posilňuje nervový systém, má ukľudňujúce účinky, posilňuje srdce, podporuje vstrebávanie bielkovín, zlepšuje látkovú výmenu, posilňuje imunitný systém...
Šalát sa konzumuje hlavne surový. Hodí sa na prípravu rôznych šalátov a aj ako príloha k mäsu. Vhodný je aj na prípravu prívarku, polievok. Pridáva sa do smotthie, koktailov, dipov. V kuchyni je potrebné, aby sa pripravoval čerstvý. Nemal by sa krájať kovovým nožom, lebo sa ničia vitamíny, ale umytý a osušený ručne trhať na menšie kúsky až tesne pred konzumáciou.
RECEPTY so šalátom:
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.