Pridať recept

Kakao - pokrm bohov!

Kakaová príchuť patrí dnes určite medzi tie najobľúbenejšie, no kakao sa v Európe objavilo až v 16 storočí, práve vtedy ho z Ameriky priviezol Hernando Cortéz. Z pôvodného divoko rastúceho kakaovníku, ktorý ešte dnes bežne v Južnej Amerike rastie boli vyšľachtené rôzne odrody, tie najznámejšie sú criollo, forastero a trinitário. Kakaovník, z ktorého kakao pochádza má veľmi zaujímavý názov Theobroma Cacao, čo v preklade znamená pokrm bohov. Za názov kakaovník vďačí švédskemu vedcovi Carlovi Linnarusovi, ktorý považoval kakaové bôby za veľmi významné a hlavne zdraviu prospešné.

Ako sa stane z kakaových bôbov kakao?

Kakaový prášok sa získava zo semien plodov, ktoré svojim výzorom pripomínajú orechy. V každom plode sa nachádza 20-40 bôbov, tie sa ďalej spracovávajú na hnedý kakaový prášok. Čerstvé kakaové bôby sú trpké a preto musia najskôr prejsť fermentáciou. Tá sa robí vo veľkých košoch, kde sú bôby prikryté banánovými listami 2-6 dní. Po fermentácii nasleduje sušenie, pri ktorom bôby strata viac ako 50% svojej hmotnosti. Suché kakaové bôby sa následne preberajú, čistia a pražia. Opražené bôby sa rozdrvia, zbavia šupiek a pomelú na kakaovú hmotu. Z tejto kakaovej hmoty sa lisuje kakaové maslo a zvyšná sušina s nižším obsahom kakaového masla sa pomelie na nám známy kakaový prášok s názvom kakao.

Kakaové palacinky
fotogaléria
Kakaové palacinky
Zdroj: dreamstime

Viete čo všetko kakao obsahuje?

 

Kakao obsahuje vitamín K, B6, B12, tiamín, riboflavín, niacín, cholín, kyselinu listovú a pantoténovú. Kakao je zdrojom horčíka, vápnika, železa, magnézia, fosforu, sodíka, selénu, chrómu, mangánu, medi a zinku. V jednom hrnčeku (86g kakaa) sa ukrýva 196 Kcal, 50g sacharidov, 17 g bielkovín a 12 g tuku.

Zdraviu prospešné účinky kakaa!

Kakao má vysoký obsah flavonoidov, ktoré majú pozitívny vplyv na naše zdravie a pripisujú sa im antioxidačné účinky. Antioxidanty chránia telo pred voľnými radikálmi a dokážu znížiť poškodenie buniek v tele. Vedeli ste o tom, že v šálke horúceho kakaa sa nachádza viac antioxidantov ako v pohári čaju alebo červeného vína? Kakao znižuje cholesterol, ochraňuje cievy pred krvnými zrazeninami, zvyšuje prietok krvi v tele a výskumy potvrdili, že dokáže znížiť krvný tlak podobne ako lieky nato určené. Ak ste si mysleli, že kakao poškodzuje zuby, tak ste na omyle! Naopak kakao ich ochraňuje pred vznikom zubného kazu. Kakao a výrobky z neho pripravené sú už stáročia považované za účinné afrodiziakum. Obsahuje serotonín, ktorý prispieva k pocitu šťastia a spokojnosti. Je zdrojom malého množstva kofeínu, ktorý spolu s vitamínmi a minerálmi podporuje činnosť mozgu a umožňuje sa lepšie sústrediť.

Kakaová poleva so sirupom na múčnik
fotogaléria
Kakaová poleva so sirupom na múčnik
Zdroj: dreamstime

Správny výber a uskladnenie je dôležité!

Často sa stretávame s názvom Holandské kakao, ktoré prebieha ešte jedným procesom výroby navyše, a to alkalizáciou. Použitie tejto metódy zvýrazní jeho farbu, zníži kyslosť a zjemní chuť, no na druhej strane bohužiaľ zníži obsah drahocenných flavonoidov až o 66%.

Pokiaľ by ste chceli naplno využiť všetky priaznivé účinky, ktoré kakao ponúka, museli by ste si zvyknúť na poriadne horkú chuť. Tá je z logických dôvodov pre náš priemysel neatraktívna. Bohužiaľ kvôli lepšej chuti prichádzame o množstvo zdraviu prospešných účinkov a pochutnávame si na niečom, čo má od pravého kakaa veľmi ďaleko.

Kvalitné kakao má rôzne odtiene hnedej až červenej farby a veľmi charakteristickú vôňu. Veľmi rýchlo dokáže nasať okolité pachy, takže ho radšej skladujte v dobre uzatvárateľnej nádobe, aby nezvlhlo a nestratilo tú úžasnú vôňu.

Kakao a jeho využitie kuchyni!

Určite ste si ako malé deti neraz pochutnávali na šálke horúceho kakaa a teraz v dospelosti si občas doprajete zopár tabličiek kvalitnej horkej čokolády. Kakao sa v kuchyni najčastejšie využíva pri príprave rôznych koláčov, zákuskov a dezertov. Môžete ním dochutiť raňajkovú ovsenú alebo krupicovú kašu, banánový kokteil, tvaroh alebo dnes veľmi obľúbené RAW koláče. Pochutíte si aj na kysnutom kakaovníku, mramorovej bábovke alebo domácej Nutelle.

Inšpirujte sa receptami

 

 

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
duranova.katka
31.7.2017 11:03 | |
+2 -0
Ano je super ale to co predavaju vo vyspelych zapadnych statoch.To nese je uplne ine.Treba porovnat a uvidite ten rozdiel.Je to uz pri cokoladach znamych znaciek.Dvojaka kvalita.
Podobné články
Strava stredomorska urban
Stredomorská strava naozaj skvalitňuje život!
Nový výskum potvrdil priaznivý vplyv tzv. stredomorskej stravy na fyzické a duševné zdravie. Oznámila to...
Vianocna obletka predjedlo
EXTRA: Tradičné recepty na Štedrú večeru!
Možno sa vám to už zdá otrepané, no Vianoce nemožno označiť inak ako za najkrajší deň v roku. Pri spoločne...
testujem
Návrat k tradíciám? Naši predkovia mali zdravé Vianoce.
Počas celého roka sa nám darí krotiť kilá. Až kým neprídu Vianoce. Sviatky sa v našej kultúre tradične...
Letné džemovanie sa začína
S Dr.Oetker bude aj tento rok príprava domácich džemov radosťou.
Sladký sendvič z lásky
Výhercovia súťaže Aký ste typ valentínskeho kuchára?
Dr.Oetker a Dobruchut.sk pre vás pripravili valentínsku súťaž o tri balíčky Dr.Oetker. Vašou úlohou bolo...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...