Pridať recept

Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?

Vlákninou a minerálmi nabitá príloha, ktorú si mnohí mýlia s kuskusom. Bulgur je však oveľa chutnejší.

O bulgure sa hovorí, že ho možno pripraviť na tisíce spôsobov. Skvelo chutí na sladko i na slano. Podľa mnohých je chutnejší ako kuskus, pripravuje sa rýchlejšie ako krúpy a je výživnejší ako ryža. Bulgur sa získava z tvrdých odrôd pšenice. Pretože sa vyrába z pšenice, obsahuje lepok a nie je vhodný pre ľudí s celiakiou a poruchami príjmu lepku.

Zrná pšenice sa namáčajú, uvaria a po vysušení podrvia na menšie kúsky. Namáčaním a varením dochádza k vzniku enzýmov a čiastočnej premene škrobov na jednoduché cukry. Vďaka tomu je príprava bulguru veľmi jednoduchá. Má výraznú obilninovú vôňu a orieškovú príchuť. 

Bulgur má vysokú nutričnú hodnotu. Obsahuje vitamín A, horčík, fosfor a železo. Má vysoký obsah vlákniny, minimálne množstvo tuku, obsahuje bielkoviny, podporuje činnosť čriev a nervovej sústavy. Pomáhá vytvárať kolagén, podporuje pokožku, svaly a imunitný systém.

Ako pripraviť bulgur?

Bulgur si môžete pripraviť varením -  na miernom ohni cca 12 – 15 minút. Bulgur je možné odstaviť po 5 minútach a nechať dôjsť pod pokrievkou.

Druhý spôsob je zaliatím horúcou vodou, prikryť pokrievkou a zabaliť do utierky. Doba prípravy týmto spôsobom je asi 25 – 30 minút.

Tretím spôsobom je nabobtnanie. Je to najšetrnejší spôsob, vďaka ktorému sa uchovajú všetky minerály a vitamíny. Zaleje sa len studenou vodou a nechá sa asi hodinu nabobtnať.

Pre lepšiu chuť zalejte vývarom alebo do vody pridajte zeleninový bujón, prípadne sójovú omáčku a štipku soli. Pri príprave rizota hubového alebo zeleninového bulguru len krátko povarte, a nechajte pre lepšiu chuť nasiaknúť vývar zo zeleniny alebo húb.

Bulgur na slano aj sladko

Bulgur má široké možnosti použitia. Vývar s bulgurom môžete použiť ako zavárku do polievky. Bulgur môžete zamiešať do plniek, kaší, šalátov, použiť ako prílohu k zelenine, mäsu. Namiesto ryže v rizote môžete použiť bulgur. Tak isto sa používa namiesto ryže v sekanej. Pripravuje sa z neho sladký šalát s mrkvou, hrozienkami, ananásom a malinovou zálievkou. Výborne sa kombinuje s fazuľou, uhorkou, redkvičkou, paradajkou, paprikou, cibuľou, špenátom, orechami a kuracím mäsom.

 

 

Recepty s bulgurom

Bulgur je u nás obľúbený skôr takto – v polievkach, vo vývaroch. Alebo ako uvarený...

Pripraviť bulgur je hračka. Preto sa vždy skrýva v zásobách našej „šuflíkovej...

 

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Recepty z vlastnej záhradky
Zo záhrady do kuchyne je plnofarebná, veľmi pekne upravená kniha pre všetkých, ktorý chcú mať stále čerstvé...
Mandľové mlieko
Mandľové mlieko
Mandľové mlieko je zdravou náhradou kravského mlieka. Na rozdiel od sójového mlieka nemá negatívny vplyv...
Brusnica prava bylinka dreamstime.com
Súťaž: Zdravé brusnice v jedálničku
Zaraďte do svojho jedálneho lístka brusnice spolu s nami! Brusnice obsahujú veľké množstvo antioxidantov, sú...
no image dobruchut.sk
Sweetie
Sweetie je druh citrusu, ktorý vyzerá ako grapefruit, ale jeho farba je podobná farbe limetky. Svojou...
Vianocne napoje
Voňavé nápoje pre chladné zimné večery
Len málo vecí je takých upokojujúcich ako teplý, korenistý nápoj v sychravý zimný deň. Pri poklese teploty...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...