Pridať recept

Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?

Vlákninou a minerálmi nabitá príloha, ktorú si mnohí mýlia s kuskusom. Bulgur je však oveľa chutnejší.

O bulgure sa hovorí, že ho možno pripraviť na tisíce spôsobov. Skvelo chutí na sladko i na slano. Podľa mnohých je chutnejší ako kuskus, pripravuje sa rýchlejšie ako krúpy a je výživnejší ako ryža. Bulgur sa získava z tvrdých odrôd pšenice. Pretože sa vyrába z pšenice, obsahuje lepok a nie je vhodný pre ľudí s celiakiou a poruchami príjmu lepku.

Zrná pšenice sa namáčajú, uvaria a po vysušení podrvia na menšie kúsky. Namáčaním a varením dochádza k vzniku enzýmov a čiastočnej premene škrobov na jednoduché cukry. Vďaka tomu je príprava bulguru veľmi jednoduchá. Má výraznú obilninovú vôňu a orieškovú príchuť. 

Bulgur má vysokú nutričnú hodnotu. Obsahuje vitamín A, horčík, fosfor a železo. Má vysoký obsah vlákniny, minimálne množstvo tuku, obsahuje bielkoviny, podporuje činnosť čriev a nervovej sústavy. Pomáhá vytvárať kolagén, podporuje pokožku, svaly a imunitný systém.

Ako pripraviť bulgur?

Bulgur si môžete pripraviť varením -  na miernom ohni cca 12 – 15 minút. Bulgur je možné odstaviť po 5 minútach a nechať dôjsť pod pokrievkou.

Druhý spôsob je zaliatím horúcou vodou, prikryť pokrievkou a zabaliť do utierky. Doba prípravy týmto spôsobom je asi 25 – 30 minút.

Tretím spôsobom je nabobtnanie. Je to najšetrnejší spôsob, vďaka ktorému sa uchovajú všetky minerály a vitamíny. Zaleje sa len studenou vodou a nechá sa asi hodinu nabobtnať.

Pre lepšiu chuť zalejte vývarom alebo do vody pridajte zeleninový bujón, prípadne sójovú omáčku a štipku soli. Pri príprave rizota hubového alebo zeleninového bulguru len krátko povarte, a nechajte pre lepšiu chuť nasiaknúť vývar zo zeleniny alebo húb.

Bulgur na slano aj sladko

Bulgur má široké možnosti použitia. Vývar s bulgurom môžete použiť ako zavárku do polievky. Bulgur môžete zamiešať do plniek, kaší, šalátov, použiť ako prílohu k zelenine, mäsu. Namiesto ryže v rizote môžete použiť bulgur. Tak isto sa používa namiesto ryže v sekanej. Pripravuje sa z neho sladký šalát s mrkvou, hrozienkami, ananásom a malinovou zálievkou. Výborne sa kombinuje s fazuľou, uhorkou, redkvičkou, paradajkou, paprikou, cibuľou, špenátom, orechami a kuracím mäsom.

 

 

Recepty s bulgurom

Bulgur je u nás obľúbený skôr takto – v polievkach, vo vývaroch. Alebo ako uvarený...

Pripraviť bulgur je hračka. Preto sa vždy skrýva v zásobách našej „šuflíkovej...

 

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Vianocna obletka predjedlo
EXTRA: Tradičné recepty na Štedrú večeru!
Možno sa vám to už zdá otrepané, no Vianoce nemožno označiť inak ako za najkrajší deň v roku. Pri spoločne...
testujem
Návrat k tradíciám? Naši predkovia mali zdravé Vianoce.
Počas celého roka sa nám darí krotiť kilá. Až kým neprídu Vianoce. Sviatky sa v našej kultúre tradične...
Krehke rezy
Súťaž o sladké balíčky džemov
Magazín Diva.sk a ovocné džemy Schwartau pre vás pripravili súťaž o chutné džemy špičkovej kvality...
Letné džemovanie sa začína
S Dr.Oetker bude aj tento rok príprava domácich džemov radosťou.
Sladký sendvič z lásky
Výhercovia súťaže Aký ste typ valentínskeho kuchára?
Dr.Oetker a Dobruchut.sk pre vás pripravili valentínsku súťaž o tri balíčky Dr.Oetker. Vašou úlohou bolo...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...