Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?

Vlákninou a minerálmi nabitá príloha, ktorú si mnohí mýlia s kuskusom. Bulgur je však oveľa chutnejší.

O bulgure sa hovorí, že ho možno pripraviť na tisíce spôsobov. Skvelo chutí na sladko i na slano. Podľa mnohých je chutnejší ako kuskus, pripravuje sa rýchlejšie ako krúpy a je výživnejší ako ryža. Bulgur sa získava z tvrdých odrôd pšenice. Pretože sa vyrába z pšenice, obsahuje lepok a nie je vhodný pre ľudí s celiakiou a poruchami príjmu lepku.

Zrná pšenice sa namáčajú, uvaria a po vysušení podrvia na menšie kúsky. Namáčaním a varením dochádza k vzniku enzýmov a čiastočnej premene škrobov na jednoduché cukry. Vďaka tomu je príprava bulguru veľmi jednoduchá. Má výraznú obilninovú vôňu a orieškovú príchuť. 

Bulgur má vysokú nutričnú hodnotu. Obsahuje vitamín A, horčík, fosfor a železo. Má vysoký obsah vlákniny, minimálne množstvo tuku, obsahuje bielkoviny, podporuje činnosť čriev a nervovej sústavy. Pomáhá vytvárať kolagén, podporuje pokožku, svaly a imunitný systém.

Ako pripraviť bulgur?

Bulgur si môžete pripraviť varením -  na miernom ohni cca 12 – 15 minút. Bulgur je možné odstaviť po 5 minútach a nechať dôjsť pod pokrievkou.

Druhý spôsob je zaliatím horúcou vodou, prikryť pokrievkou a zabaliť do utierky. Doba prípravy týmto spôsobom je asi 25 – 30 minút.

Tretím spôsobom je nabobtnanie. Je to najšetrnejší spôsob, vďaka ktorému sa uchovajú všetky minerály a vitamíny. Zaleje sa len studenou vodou a nechá sa asi hodinu nabobtnať.

Pre lepšiu chuť zalejte vývarom alebo do vody pridajte zeleninový bujón, prípadne sójovú omáčku a štipku soli. Pri príprave rizota hubového alebo zeleninového bulguru len krátko povarte, a nechajte pre lepšiu chuť nasiaknúť vývar zo zeleniny alebo húb.

Bulgur na slano aj sladko

Bulgur má široké možnosti použitia. Vývar s bulgurom môžete použiť ako zavárku do polievky. Bulgur môžete zamiešať do plniek, kaší, šalátov, použiť ako prílohu k zelenine, mäsu. Namiesto ryže v rizote môžete použiť bulgur. Tak isto sa používa namiesto ryže v sekanej. Pripravuje sa z neho sladký šalát s mrkvou, hrozienkami, ananásom a malinovou zálievkou. Výborne sa kombinuje s fazuľou, uhorkou, redkvičkou, paradajkou, paprikou, cibuľou, špenátom, orechami a kuracím mäsom.

 

Recepty s bulgurom

Bulgur je u nás obľúbený skôr takto – v polievkach, vo vývaroch. Alebo ako uvarený...

Pripraviť bulgur je hračka. Preto sa vždy skrýva v zásobách našej „šuflíkovej...

 

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Maďarský guláš
Viete ako pripraviť dokonalú tarhoňu?
Slovenská ryža ako súčasť potravinových zásob dávnych dobyvateľských výprav až po nezameniteľnú prílohu k hovädziemu...
pohánková múka
Prehľad bezlepkových múk - ktorú a kam vhodne použiť
Kde sú tie časy, kedy v obchodoch v regáli boli v ponuke len hladká, hrubá a polohrubá múka? Dnes už v obchodoch...
Pomelo
Pomelo - vitamínová bomba na sychravé dni
Pre niekoho symbol šťastia, pre niekoho najväčší citrus na svete, no pre väčšinu podmanivé a delikátne spojenie...
Mascarpone
Lahodný krémový syr - mascarpone
Mascarpone nie je len krémový syr do tiramisu či cheesecaku. Je to komplexná ingrediencia, ktorá má svoje pevné miesto...
Tvaroh
Biela pochúťka plná bielkovín - tvaroh!
Tvaroh v sebe ukrýva neuveriteľný potenciál univerzálnej suroviny s pozoruhodnými nutričnými hodnotami. Spoznajte ho...
Čokoládové fondue
S fondue za jedným stolom!
Už vám chýbajú letné pikniky s priateľmi v parku alebo grilovačky na záhrade Vášho domu? Užiť si dobré jedlo...
Vybrali sme pre vás
Osie hniezda
Najlepšie recepty na voňavé osie hniezda
Najlepšie recepty na voňavé osie hniezda
Pripravte si tieto zakrútené dobroty z kysnutého cesta. Sú ako stvorené na raňajky a deťom do školy na desiatu...
Slovak christmas
Video: Kapustnica ako lusk
Video: Kapustnica ako lusk
Sviatočná polievka číslo jeden. Ako na dobrú kapustnicu?
Bulgur
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Vlákninou a minerálmi nabitá príloha, ktorú si mnohí mýlia s kuskusom. Bulgur je však oveľa chutnejší.