Pridať recept

Obyčajný petržlen s neobyčajnou mocou

Petržlen je aromatická, koreňová zelenina. Pochádza z východného Stredozemia a rozšíril sa do celého mierneho pásma. Prvé zmienky o petržlene sú už z 3. storočia pred naším letopočtom v rímskej kuchárskej knižke, kde bol uvedený ako korenie. V 16. storočí sa začali rozlišovať dva druhy petržlenu – koreňový a vňaťový. Táto zelenina sa dá zúžitkovať celá. Môžete ho pestovať aj doma v kvetináči, stále čerstvý po celý rok.

Zdraviu prospešné účinky

Obsahuje 3x viac vitamínu C ako pomaranč. Petržlen je bohatý na vitamíny A, B a E, na draslík, horčík, železo, vápnik, sodík a fosfor. Obsahuje extrémné množstvo chlorofylu, ktorý čistí krv a tvorí nové červené krvinky. Pôsobí priaznivo na celý tráviaci trakt. Povzbudzuje chuť k jedlu, mierni bolesti čriev. Využíva sa pri ochorení ľadvín, močového mechúra, pri močových kameňoch. Je dôležitý pre dobrý stav zraku, pokožky, nechtov, vlasov a kostí. Veľké dávky koreňa petržlenu môžu spôsobit návaly krvi do hlavy. Opatrne by ho mali konzumovať aj tehotné ženy.

Petržlen v kuchyni

Petržlen v kuchyni je nielen veľmi užitočný, ale je aj estetický prvok v kuchyni. Koreň aj vnať sa pridáva skoro do všetkých jedál - polievky, omáčky, mäso a šaláty, na zdobenie rôznych lahôdok. Koreň sa používa aj surový, nastrúhaný. Pridáva sa na pohánku s bryndzou, do rizota, na šaláty, zemiaky. Sušená vnať nieje tak aromatická ako čerstvá. Je dobré ju pridávať do varených jedál tesne pred dovarením a nechať ju krátko povariť.

Recepty s petržlenom:

 

 

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
najdi263
29.6.2017 15:56 | |
+0 -3
Všetkého veľa škodí !
Podobné články
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...
10 druhov zeleniny s najnižším obsahom kalórií
10 druhov zeleniny s najnižším obsahom kalórií
Ak chcete schudnúť, mali by ste si okrem iného vybrať nasledujúcich 10 druhov zeleniny.
7 spôsobov, ako do jedálnička pridať viac zeleniny každý deň
7 spôsobov, ako do jedálnička pridať viac zeleniny každý deň
5 porcií ovocia a zeleniny denne by malo byť normou. To môže byť pomerne náročné. Najmä keď je skrinka...
Nikdy ich nejedzte surové. Škodlivé môžu byť nielen zemiaky!
Nikdy ich nejedzte surové. Škodlivé môžu byť nielen zemiaky!
Máte radi čerstvé ovocie a zeleninu? Veľmi dobre, sú mimoriadne cennou súčasťou našej stravy. A hoci ich...
Zelenina, ktorá ničí pečeň. Odstráňte ju raz a navždy
Zelenina, ktorá ničí pečeň. Odstráňte ju raz a navždy
Pečeň, podobne ako všetky naše orgány, pracuje nepretržite. Bohužiaľ, je náchylná na rôzne komplikácie...
Zelenina, ktorá ničí kĺby. Čomu je lepšie sa vyhnúť?
Zelenina, ktorá ničí kĺby. Čomu je lepšie sa vyhnúť?
Zdravie kĺbov by nás malo veľmi zaujímať, pretože problémy s kĺbmi nám môžu brániť v každodenných...