Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Všestranná cestovina - kuskus!

Tisíce maličkých bielych zrniečok na tanieri - to je kuskus! Mnohých z Vás asi prekvapí, že kuskus je jemnozrnná cestovina, ktorá svojim tvarom pripomína tarhoňu. Vyrába sa zo semoliny, čo je druh tvrdej bielej pšenice a pochádza zo Severnej Afriky. Jeho výroba je veľmi náročná, preto ho v supermarketoch alebo obchodoch so zdravou výživou zoženiete už v predpripravenej “instantnej“ variante. Aj keď už u nás má kuskus množstvo priaznivcov, stále sa nájdu tí, ktorí ho nepoznajú, alebo ešte nemali odvahu ho ochutnať. A to je veľká škoda! Zaslúži si Vašu pozornosť, nielen pre svoju variabilitu v kuchyni, ale tiež pre množstvo priaznivých účinkov na zdravie.

Kde sa vlastne vzal kuskus?

Kuskus pochádza z Maghrebu - severnej časti Afriky, kde sa pripravuje tradičným spôsobom. Najskôr sa musí zomlieť pšenica na krupicu, ku ktorej sa pridá troška múky, soľ a toľko vody, aby sa zo zmesi tvorili hrudky, ktoré sa rozmrvia na malé guľôčky. Potom sa varí, suší na slnku a konečne je pripravený na použitie. Takáto príprava kuskusu zamestná veľké množstvo ľudí a tak sa z nej stáva obrad, ktorého sa v severoafrických krajinách účastní zvyčajne celá dedina.  

Vybrať si môžete z kuskusu pripraveného z bielej pšenice, ktorá je zbavená vonkajšej vrstvy. Samozrejme zdravšou a výživnejšou variantou je celozrnný kuskus, ktorý si uchová všetky zdravé látky, hlavne vlákninu, vitamíny a minerály.

Sladký kuskus
Zdroj: Shutterstock‎

Čo všetko obsahuje?

Nájdete v ňom vitamín B1, B3, B6, K, E, luteín, kyselinu listovú a pantoténovú. Z minerálov obsahuje železo, vápnik, horčk, fosfor, draslík, sodík, zinok, mangán, meď, selén, omega-3 a omega-6 kyseliny. Nutrične má 100g kuskusu 105 Kcal, 4g bielkovín, 22g sacharidov, 0,3g tuku, 1,7g vlákniny a 70% vody.

Zdraviu prospešné účinky kuskusu!

Kuskus dokáže výborne zasýtiť a dodať telu potrebnú energiu. Pre žalúdok je ľahko stráviteľný a nutrične vyvážený. Obsahuje antioxidanty, ktoré chránia telo pred rôznymi chorobami tím, že ničia voľné radikály.  Kuskus je vhodný ako prevencia proti srdcovocievnym chorobám. Ako už sme vyššie spomínali, je dostatočne bohatý na vlákninu, takže dokáže detoxikovať organizmus a zlepšiť činnosť čriev. Vhodný aj pre diabetikov a ľudí ktorí majú problémy s vysokým krvným tlakom, či vysokým cholesterolom. Kuskus by vďaka obsahu bielkovín mali do jedálnička zaradiť vegetariáni, športovci a zástancovia zdravého životného štýlu. Vitamíny zo skupiny B sú potrebné pre fungovanie metabolizmu, ak je ich v tele nedostatok človek začne byť unavený, nervózny, podráždený, málo koncentrovaný a môže sa stretnúť aj so svalovými kŕčmi. Vitamín E spomaľuje starnutie, vápnik je potrebný pre zdravé kosti a zuby, znižuje krvný tlak a prospieva mladšie vyzerajúcej pokožke.

Zeleninový kuskus
Zdroj: Shutterstock‎

Príprava kuskusu je hračka!

Príprava instantného kuskusu je naozajstná hračka, pretože sa vôbec nevarí! Stačí ho zaliať určitým množstvom (2 diely vody na 1 diel kuskusu) vriacej vody, vývaru alebo mlieka, premiešať a nechať prikrytý cca 15 minút. Kuskus za túto dobu vstrebe všetku tekutinu a zmäkne. Na zjemnenie môžete použiť trošku masla alebo olivového oleja. Nakoniec ho môžete ešte ochutiť, no ak ho chcete len ako prílohu, tak máte hotovo!

V kuchyni z vyčaríte všestranné jedlo

Ak radi experimentujete v kuchyni, tak kuskus je to pravé! Je to veľmi všestranný pokrm, ktorý možno pripraviť v slanej, ale aj v sladkej variante. V slanej variante býva najčastejšie používaný ako príloha, ktorá dokáže nahradiť ryžu a cestoviny. Ďalej býva základom pre šaláty, teplé, ale aj studené jedlá. Pripravuje sa hlavne s čerstvou a dusenou zeleninou, hubami, mäsom alebo rybami. Ako sme už vyššie spomenuli, dá sa pripraviť aj na sladko. Môžete z neho pripraviť raňajkovú kašu, dezert alebo koláč.

Inšpirujte sa receptami na kuskus

 

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Baklažán
Baklažán
Máte radi baklažán? Dopestovať si a chutne ho pripraviť nie je žiadna veda :)
Patizón
Patizón
Sú nenáročné na pestovanie a bohaté na vitamíny. V kuchyni im patrí veľký priestor.
Chanterelle
Kuriatko jedlé
Kuriatko je huba, ktorej klobúk dosahuje 10 - 70 mm. Mladý je mierne klenutý, neskôr plochý a napokon lievikovito...
Stuffing
Ačokča
Nepoznáte ačokču ? Ačokča nazývaná aj paprikouhorka je v našich záhradách pomerne novou zeleninou. Pôvodne bola...
Boletus
Hríb dubový - Dubák
Dubák je najznámejšia jedlá huba. Pozná ho asi každý, aj tí čo huby nezbierajú. Je viac druhov hríbov, s ktorými si ho...
Feta cheese cubes
Kozí syr
V dobe našich dedov bolo kozie mlieko a syr bežnou vecou a produktom. Dnes je tomu naopak, kozie mlieko a výrobky...
Vybrali sme pre vás
jablkové recepty
Uchovajte si jabĺčka na zimu podľa našich receptov
Uchovajte si jabĺčka na zimu podľa našich receptov
Jablká dozrievajú a my máme pre vás 5 tipov ako si jablká uchovať po celý rok.
AEG
Čo dokáže para
Čo dokáže para
Lahodná zelenina, dokonalý steak, chutná ryba. Aby sa skvelé jedlo objavilo na vašom tanieri, nemusíte nevyhnutne...
jablko
(NE) obyčajné jablká!
(NE) obyčajné jablká!
Pochrumkajte si aspoň na jednom jablku denne a budete zdravý ako rybička! O tom, že ovocie a zelenina sú prospešné...