Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Všestranná cestovina - kuskus!

Tisíce maličkých bielych zrniečok na tanieri - to je kuskus! Mnohých z Vás asi prekvapí, že kuskus je jemnozrnná cestovina, ktorá svojim tvarom pripomína tarhoňu. Vyrába sa zo semoliny, čo je druh tvrdej bielej pšenice a pochádza zo Severnej Afriky. Jeho výroba je veľmi náročná, preto ho v supermarketoch alebo obchodoch so zdravou výživou zoženiete už v predpripravenej “instantnej“ variante. Aj keď už u nás má kuskus množstvo priaznivcov, stále sa nájdu tí, ktorí ho nepoznajú, alebo ešte nemali odvahu ho ochutnať. A to je veľká škoda! Zaslúži si Vašu pozornosť, nielen pre svoju variabilitu v kuchyni, ale tiež pre množstvo priaznivých účinkov na zdravie.

Kde sa vlastne vzal kuskus?

Kuskus pochádza z Maghrebu - severnej časti Afriky, kde sa pripravuje tradičným spôsobom. Najskôr sa musí zomlieť pšenica na krupicu, ku ktorej sa pridá troška múky, soľ a toľko vody, aby sa zo zmesi tvorili hrudky, ktoré sa rozmrvia na malé guľôčky. Potom sa varí, suší na slnku a konečne je pripravený na použitie. Takáto príprava kuskusu zamestná veľké množstvo ľudí a tak sa z nej stáva obrad, ktorého sa v severoafrických krajinách účastní zvyčajne celá dedina.  

Vybrať si môžete z kuskusu pripraveného z bielej pšenice, ktorá je zbavená vonkajšej vrstvy. Samozrejme zdravšou a výživnejšou variantou je celozrnný kuskus, ktorý si uchová všetky zdravé látky, hlavne vlákninu, vitamíny a minerály.

Sladký kuskus
Zdroj: Shutterstock‎

Čo všetko obsahuje?

Nájdete v ňom vitamín B1, B3, B6, K, E, luteín, kyselinu listovú a pantoténovú. Z minerálov obsahuje železo, vápnik, horčk, fosfor, draslík, sodík, zinok, mangán, meď, selén, omega-3 a omega-6 kyseliny. Nutrične má 100g kuskusu 105 Kcal, 4g bielkovín, 22g sacharidov, 0,3g tuku, 1,7g vlákniny a 70% vody.

Zdraviu prospešné účinky kuskusu!

Kuskus dokáže výborne zasýtiť a dodať telu potrebnú energiu. Pre žalúdok je ľahko stráviteľný a nutrične vyvážený. Obsahuje antioxidanty, ktoré chránia telo pred rôznymi chorobami tím, že ničia voľné radikály.  Kuskus je vhodný ako prevencia proti srdcovocievnym chorobám. Ako už sme vyššie spomínali, je dostatočne bohatý na vlákninu, takže dokáže detoxikovať organizmus a zlepšiť činnosť čriev. Vhodný aj pre diabetikov a ľudí ktorí majú problémy s vysokým krvným tlakom, či vysokým cholesterolom. Kuskus by vďaka obsahu bielkovín mali do jedálnička zaradiť vegetariáni, športovci a zástancovia zdravého životného štýlu. Vitamíny zo skupiny B sú potrebné pre fungovanie metabolizmu, ak je ich v tele nedostatok človek začne byť unavený, nervózny, podráždený, málo koncentrovaný a môže sa stretnúť aj so svalovými kŕčmi. Vitamín E spomaľuje starnutie, vápnik je potrebný pre zdravé kosti a zuby, znižuje krvný tlak a prospieva mladšie vyzerajúcej pokožke.

Zeleninový kuskus
Zdroj: Shutterstock‎

Príprava kuskusu je hračka!

Príprava instantného kuskusu je naozajstná hračka, pretože sa vôbec nevarí! Stačí ho zaliať určitým množstvom (2 diely vody na 1 diel kuskusu) vriacej vody, vývaru alebo mlieka, premiešať a nechať prikrytý cca 15 minút. Kuskus za túto dobu vstrebe všetku tekutinu a zmäkne. Na zjemnenie môžete použiť trošku masla alebo olivového oleja. Nakoniec ho môžete ešte ochutiť, no ak ho chcete len ako prílohu, tak máte hotovo!

V kuchyni z vyčaríte všestranné jedlo

Ak radi experimentujete v kuchyni, tak kuskus je to pravé! Je to veľmi všestranný pokrm, ktorý možno pripraviť v slanej, ale aj v sladkej variante. V slanej variante býva najčastejšie používaný ako príloha, ktorá dokáže nahradiť ryžu a cestoviny. Ďalej býva základom pre šaláty, teplé, ale aj studené jedlá. Pripravuje sa hlavne s čerstvou a dusenou zeleninou, hubami, mäsom alebo rybami. Ako sme už vyššie spomenuli, dá sa pripraviť aj na sladko. Môžete z neho pripraviť raňajkovú kašu, dezert alebo koláč.

Inšpirujte sa receptami na kuskus

 

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k článku.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vianočné inšpirácie
Vianočné inšpirácie
Podobné články
hrusky
Vitamínová bomba na tieto sychravé jesenné dni - hruška!
Jeden z mnohých druhov jesenného ovocia, ktoré sa môže pýšiť skvelou chuťou, jemnou vôňou a liečivou silou. Ak sa...
Feta cheese cubes
Kozí syr
V dobe našich dedov bolo kozie mlieko a syr bežnou vecou a produktom. Dnes je tomu naopak, kozie mlieko a výrobky...
Gratinované
Zapekanie jedál má tiež svoje čaro!
Keď sa jedlo zapeká - gratinuje - na povrchu sa vytvorí chrumkavá kôrka, najčastejšie syrová. Syr sa na povrchu pekne...
slovník
Česko-slovenský gastronomický slovník
Kedlubna, květák, lilek, cizrna, libové maso, kýta, jáhle. Poznáte tieto suroviny? Každý z času na čas natrafíme...
Close up of rose
Vyberte sa na šípky, teraz je na to ten správny čas!
Počas jesenných prechádzok neraz natrafíte na ker posiaty šípkami, no nevenujete mu žiadnu pozornosť. To je veľká...
Close-up of
Poznáte rozdiel medzi kypriacim práškom a sódou bikarbónou?
Do cesta ste pridali kypriaci prášok do pečiva a výsledný koláč nie je vôbec mäkký, nadýchaný a ani sa nepodobá na ten...
Vybrali sme pre vás
Fotorecept:
Dajte druhú šancu jedlu zo školskej jedálne!
Dajte druhú šancu jedlu zo školskej jedálne!
Mnohí z nás si nesú doslova traumu, blok, zo školskej jedálne a niektoré jedlá nedajú do úst už len z princípu. Verte,...
polievka z kyslej
Sýte polievky z kyslej kapusty nahradia aj hlavné jedlo
Sýte polievky z kyslej kapusty nahradia aj hlavné jedlo
Z kvasenej kapusty väčšina z nás robieva iba tradičnú kapustnicu. Vyskúšajte aj mrkvovú, či fazuľovú :) Z tradičných...
Getting ready for
Opečiatkujte si sušienky a vyčarte deťom úsmev na tvári!
Opečiatkujte si sušienky a vyčarte deťom úsmev na tvári!
Zapájate deti do práce v kuchyni? Varenie s deťmi patrí k novodobým trendom a na trhu je k dispozícii množstvo...