Pridať recept

Škorica, to nie je len korenina!

Keď sa povie slovko škorica, každého určite napadnú samé sladké dobroty ako sú osie hniezda, jablková štrúdľa, perník, vianočné koláče alebo dobré varené vínko. Málokto však vie, že je prospešná aj pre zdravie človeka. Škorica je vlastne aromatická kôra stromu, ktorá bola už v starom Egypte využívaná nielen ako korenina, ale aj ako liečivá bylinka. Už vtedy patrila medzi vzácne komodity, ktoré do daru dostávali králi. V dnešnej dobe je už škorica pomerne lacnou surovinou, ktorú bežne dostať v každom obchode a využíva sa hlavne ako korenie v množstve receptov. Škorica sa vyrába orezávaním stoniek škoricovníka, z tých sa potom extrahuje vnútorná kôra a odstraňujú sa zvyšky drevnatých častí. Tradičný vzhľad škorica získava až pri sušení, kedy sa zroluje do rolky.

Viete čo všetko škorica obsahuje?

Z vitamínov sa v nej ukrýva vitamín A, B3, B6, C, E, K, betakarotén, luteín, kyselina listová a pantoténová. Z minerálov obsahuje vápnik, horčík, fosfor, draslík, mangán, zinok, meď, sodík, selén, omega3 a omega6 kyseliny. Nutrične má 100g škorice 232 Kcal, 4,5g bielkovín, 58g sacharidov, 35g vlákniny a 1,4g tuku.

škorica
fotogaléria
škorica
Zdroj: dreamstime.com

Cejlónska alebo čínska škorica? Len jedna z nich je pravá!

 

Existujú dva základné druhy škorice, prvá z nich je Cejlónska škorica, ktorá sa pestuje na Srí Lanke a je charakteristická svojou sladkou, jemnou a vyváženou chuťou s jemným nádychom tropických plodov. Táto škorica patrí k drahej komodite, preto ju väčšina predajcov nahradzuje Čínskou (Cassia) škoricou, ktorá sa pestuje v Číne, Vietname a Indonézii.

Pravú škoricu pritom dokážete spoznať na prvý pohľad a o chuti už ani nehovoríme! Má svetlo hnedú farbu, na prvý pohľad pripomína cigaru a na dotyk je veľmi krehká. Naopak čínska škorica je tmavo hnedá, zrolovaná len v jednej vrstve, na dotyk tvrdšia a chuťovo ostrá až štipľavá. V obchode sa teda bežne na 90% stretnete s nepravou škoricou, či už je celá alebo pomletá na prášok.

Škoricové slimáky
fotogaléria
Škoricové slimáky
Zdroj: Shutterstock

Zdraviu prospešné účinky škorice

Vedecké štúdie potvrdili, že škorica riedi krv, zabraňuje tvorbe krvných zrazením a znižuje cholesterol. Dokáže vyčistiť črevá od parazitov a nežiaducich mikroorganizmov. V takto vyčistených črevách sa potom lepšie vstrebávajú živiny a dokonalejšie trávi jedlo.

Dôležité, hlavne pre diabetikov je to, že pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi a dokáže správne spúšťať inzulín. Pozitívne účinky na cukrovkároch sa prejavili už po konzumácii 1g škorice denne po dobu dlhšiu ako 40 dní. Ak teda patríte medzi nich, alebo Vám cukrovka hrozí, zaraďte škoricu do jedálnička ako prevenciu.

Vďaka škorici budete mať oveľa viac energie pred tréningom a lepšie spaľovať tuky. Mávate studené nohy a ruky? Škorica dokáže rozprúdiť krv v žilách a zahriať tak celé telo, stačí ju pridať do čaju, kávy alebo horúcej čokolády.

Estónsky škoricový koláč - Kringel
fotogaléria
Estónsky škoricový koláč - Kringel
Zdroj: dreamstime

Možno Vám niekedy babička zmiešala škoricu s medom, aby Vás zbavila bolesti hrdla. Dnes už málokto vie, že škorica dokáže bojovať proti vírusom, plesniam a baktériám. Bolo dokázané, že už len samotná vôňa škorice dokáže zvýšiť mozgovú aktivitu a pamäť, hlavne vizuálnu.

Škorica si našla svoje uplatnenie aj v kozmetickom priemysle. Dokáže zmierniť strie, spevniť a hlavne prekrviť pokožku, preto býva súčasťou rôznych krémov a robia sa z nej aj zábaly. V liečiteľstve sa používa aj škoricový olej, tinktúra a sirup.  Samozrejme, že aj tu platí, že všetko s mierou!

Pozor, škorica sa neodporúča vo väčšom množstve konzumovať tehotným ženám, dojčiacim mamičkám a ľudom, ktorí berú lieky na riedenie krvi!

Škoricové muffiny plnené Nutellou
fotogaléria
Škoricové muffiny plnené Nutellou
Zdroj: dreamstime

Škorica Vám rozvonia celú kuchyňu!

Viete si predstaviť Vianoce bez vône škorice? Jej spotreba v tomto čase rapídne rastie, no jej chuť by ste si mali dopriať oveľa častejšie. Bežne sa v našich končinách používa na prípravu sladkých jedál, na dochutenie koláčov, pečiva, kaší, čokolády a zaváranín. Hodí sa aj do vareného punču, vínka, čaju, kávy, mlieka alebo horúcej čokolády. Použiť ju môžete aj na prípravu zmrzliny a smoothie nápojov, vynikajúco funguje v kombinácii s jablkami, hruškami a čokoládou. V ázijskej, tureckej, latinskoamerickej a španielskej kuchyni má škorica oveľa širšie využitie. Bežne sa objavuje v rôznych zmesiach korenia, používa sa do jedál zo zeleniny, strukovín, obilnín, pridáva sa do mäsitých a rybacích jedál a pilafu. Ak radi skúšate nové chute a radi experimentujete, tak môžete pridať štipku škorice do domáceho kečupu alebo paradajkovej omáčky.

Inšpirujte sa receptami

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
duranova.katka
24.3.2017 19:34 | |
+0 -1
Pozor,skorica je silny alergen.Pri vacsom mnozstve napuchne hrtan a mozete sa udusit.
Podobné články
testujem
Návrat k tradíciám? Naši predkovia mali zdravé Vianoce.
Počas celého roka sa nám darí krotiť kilá. Až kým neprídu Vianoce. Sviatky sa v našej kultúre tradične...
Krehke rezy
Súťaž o sladké balíčky džemov
Magazín Diva.sk a ovocné džemy Schwartau pre vás pripravili súťaž o chutné džemy špičkovej kvality...
Letné džemovanie sa začína
S Dr.Oetker bude aj tento rok príprava domácich džemov radosťou.
Sladký sendvič z lásky
Výhercovia súťaže Aký ste typ valentínskeho kuchára?
Dr.Oetker a Dobruchut.sk pre vás pripravili valentínsku súťaž o tri balíčky Dr.Oetker. Vašou úlohou bolo...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...
Viac ako len sladenie Vianoc: Čo dokáže zázračné korenie - škorica?
Viac ako len sladenie Vianoc: Čo dokáže zázračné korenie - škorica?
Toto korenie má toľko pozitívnych vlastností. Tak si prineste sušienky a prečítajte si, prečo sa ho oplatí konzumovať.