Pridať recept

Arašidové maslo vám dodá energiu. Pribaľte si ho na túru!

Arašidové maslo je chutná, nie moc sladká nátierka. Miera sladkosti závisí na kvalite použitých arašidov a na množstve pridaného cukru. Niektoré maslá cukor neobsahujú vôbec. Toto je podobné aj s pridanou soľou, niektoré sú slanšie než iné. Do niektorých druhov arašidového masla sa pridávajú rastlinné oleje, väčšinou arašidové. Čím je vyšší obsah arašidov v masle, tým je kvalitnejšie. Chuť masla nieje ani sladká, ani slaná. Rozlišujeme dva druhy arašidového masla – smooth - jemné, maslo je rozmixované dohladka a crunchy – chrumkavé, v masle sa nachádzajú hrubšie kúsky nerozomletých arašidov.

Zdraviu prospešné účinky

Arašidové maslo dodáva do stravy hlavne tuk, z neho významnú časť sú zdravé omega-6 mastné kyseliny. No arašidové maslo neobsahuje žiadne omega-3 mastné kyseliny. Je výborný zdroj bielkovín, sacharidov a vlákniny. Obsahuje vitamíny E, B1, B3, B5, B6, koenzým Q10, kyselinu listovú, horčík, draslík, mangán, zinok a fosfor. A v typoch, kde je pridávaná soľ, je aj obsah sodíku. Pravidelná konzumácia menšieho množstva arašidového masla účinkuje preventívne proti infarktu a kardiovaskulárnym ochoreniam, pre správnu činnosť nervov.

Ak vám kupované arašidové maslo nechutí, tak si ho môžete pripraviť aj doma.

Domáce arašidové maslo

Arašidové maslo v kuchyni

Klasický spôsob jeho využitia je namazať si ho na chleba alebo pečivo. Na tmavom chlebe chutí lepšie než na bielom pečive. Môžete ho jesť samotné, posypať soľou alebo s čerstvou zeleninou. Arašidové maslo sa využíva aj nasladko. Môžete ho kombinovať s marmeládou (napríklad na touste s pomarančovou marmeládou). Arašidové maslo dodá potrebnú energiu a výživu, zasýti, vydrží čerstvé aj v teplom počasí, preto je vhodné si ho pribaliť, keď sa chystáte na turistiku. Existuje veľké množstvo receptov na slané a na sladké pečivo, čiže jeho uplatnenie je aj pri pečení či pri príprave plniek, dezertov, pudingov, koláčov, závinov, perníkov... Využíva sa v rozličných omáčkách, mieša sa k ešte teplým cestovinám, ryži, do pohánkovej, krupicovej kaše, do zmrzliny, do smoothie..

 

Recepty s arašidovým maslom

 

 

 

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Anonymný nick
24.5.2017 20:14 | |
+3 -10
Arasidove maslo je podla mna nieco tak hnusne ze az.....
Podobné články
Vianocna obletka predjedlo
EXTRA: Tradičné recepty na Štedrú večeru!
Možno sa vám to už zdá otrepané, no Vianoce nemožno označiť inak ako za najkrajší deň v roku. Pri spoločne...
testujem
Návrat k tradíciám? Naši predkovia mali zdravé Vianoce.
Počas celého roka sa nám darí krotiť kilá. Až kým neprídu Vianoce. Sviatky sa v našej kultúre tradične...
Krehke rezy
Súťaž o sladké balíčky džemov
Magazín Diva.sk a ovocné džemy Schwartau pre vás pripravili súťaž o chutné džemy špičkovej kvality...
Letné džemovanie sa začína
S Dr.Oetker bude aj tento rok príprava domácich džemov radosťou.
Sladký sendvič z lásky
Výhercovia súťaže Aký ste typ valentínskeho kuchára?
Dr.Oetker a Dobruchut.sk pre vás pripravili valentínsku súťaž o tri balíčky Dr.Oetker. Vašou úlohou bolo...
jahodové recepty
15 jahodových receptov, ktoré musíte túto sezónu skúsiť!
Jahody, to je sladký začiatok leta :) Jahodová zmrzlina, dreň, koláče, džem, jahody so šľahačkou majú radi...